Dodaj do ulubionych

pytanie o sprawdziany

05.12.12, 12:12
Jak w Waszych szkołach wygląda przelicznik ocen na procenty?
Ja oceniałam zawsze w/g zasady: od 75% pracy (klasówka) - 4, od 90% - 5 i tego zawsze się tzrymałam (tak [przeważnie było w szkołach, w których pracowałam).
Wczoraj jednak miałam lekcję z chłopakiem, który napisał pracę klasową na 86% i dostał 3. Mnie się wydaje, że to trochę przegięcie i powinien sie zmieścić w czwórce. Nie była to poprawa, pisał w pierwszym terminie. Nie wie niestety, jak jest przyjęte w szkolnym systemie oceniania, nikt ich nie informował...
Obserwuj wątek
    • malgosiach.2 Re: pytanie o sprawdziany 05.12.12, 15:42
      U mnie od 77% jest 4-, za 86% jest pełna 4.
    • ophelia78 Re: pytanie o sprawdziany 10.12.12, 21:28
      U nas jest sztywny przelicznik wg Wewnątrzszkolnego Systemu Oceniania, taki sam dla wszystkich przedmiotów i bezwzględnie obowiązujący.

do 40% = 1
      41 - 50% = 2
      51 - 74% = 3
      75 - 89% = 4
      od 90% = 5

Wg mnie widełki na 3 są za szerokie, ale nie mam na to żadnego wpływu. Plusy i minusy stawiamy już sami, wedle uznania.
    • engteacherka Re: pytanie o sprawdziany 11.12.12, 13:36
      u mnie już od 33% jest 2, a na trójkę widełki identyczne, dodatkowo za prace klasowe mogą być tylko pełne oceny (trochę krzywdzące dla trójkowiczów)
      Wracając do chłopaka, to jego wiedza ,,na oko '' jest na 4, według tego, co napisał też jest dla mnie na 4. Ta trójka była moim zdaniem trochę niesprawiedliwa jednak... jak na 12 lat.
      • bramblette Re: pytanie o sprawdziany 30.12.12, 10:52
        Jeżeli chłopiec ma 12 lat i jest w szkole podstawowej, to ocena dostateczna za 86%, to zdecydowanie za mało.
        We wszystkich szkołach państwowych, w których pracowałam był przyjęty wewnątrzszkolny system oceniania, który był dostępny w statucie szkoły - do wglądu przez nauczycieli i rodziców.
        Status dostępny w sekretariacie, a w dobie internetu także na stronie szkoły. Wejdź na stronę szkoły swojego ucznia i poszukaj informacji odnośnie oceniania.
        Z tego co wiem, w niektórych podstawówkach, już od 85% jest 5 (chociaż standard to 90%), więc 3 za 86%, to duża przesada i może trzeba byłoby się dowiedziec skąd ta ocena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka