engteacherka
21.05.13, 10:51
Lubię używać podręczników wiodących, choć korzystam z wielu i ,,biegam'' po różnych książkach w zależności od indyw. potrzeb uczniów. Jakie są Wasze wrażenia, z którymi materiałami pracuje Wam się najlepiej. Może stworzymy coś na zasadzie rankingu dobrych, wartościowych, dobrze przemyślanych podręczników/materiałów.
Mój target, to uczniowie - od małych po maturę i dorośli - język ogólny, najczęściej początkujący po średniozaaw.
Na początek moje typy:
małe dzieci - Happy House/Happy street - nastawione na komunikację, dobrze sprawdzają się w parach, ciekawe, nie zmuszaja do pisania, fajne komiksy
klasy 4-6 - tu dziura, korzystam z wielu i nie mam ulubionego, bo żaden jakoś nie przypadł mi do gustu, cały czas szukam :), w tej grupie wiekowej mam największe problemy ze znalezieniem ciekawych słuchanek
gimnazjum - tu grupa jest najbardziej różnorodna pod względem umiejętności, wykorzystuję często Enterprise rózne części (lubię tę serię i uczniowie w większości też), New Plus, Access - whiteboards i oczy wiele innych
matura - często materiały do FCE - wybiórczo: Mission, Gold, Reading/Writing targets, Listening and speaking skills 1/2, testy ustne Matura 2012, Enterprise 4, Speakout - filmiki+karty pracy; to te najbardziej lubiane przez uczniów
gramatyka - Murphy, najczęściej granatowa i Supplementary Exercises do niej, Enterprise grammar
dorośli - NEF, filmiki Speakout, nie tylko oczywiście :)
najlepiej pracuje mi się z serią Enterprise, New plus - pasują do szerokiej grupy uczniów (od gimnazjum poczynając po dorosłych. W/g mnie starsze podr. były jakieś lepsze, lepiej przemyślane.
Wasze ulubione?