Dodaj do ulubionych

nowa matura

10.09.13, 11:18
i znów kupowanie/gromadzenie/zdobywanie nowych podręczników i materiałów. Mam wrażenie, że poziom rozszerzony będzie bardzo przypominał stare FCE (książki się przydadzą :) )
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: nowa matura 10.09.13, 13:11
      Mozesz podac jakiegos dobrego linka o tym na czym beda polegaly kolejne zmiany?
      • engteacherka Re: nowa matura 10.09.13, 17:28
        tutaj nasz kolega po fachu zrobił fajny opis zmian

yourenglishangel.blogspot.com/2013/07/matura-z-jezyka-angielskiego-od-2015.html
        • baba67 DZieki:-) 10.09.13, 18:06

• chinwag Re: DZieki:-) 10.09.13, 20:18
            Dokładne omówienie egzaminu 2015 można znaleźć w informatorze CKE.

Co do podsumowania, to zgrabne, dobrze od niego zacząć, ale z kilkoma tezami można dyskutować (jak zwykle, każdy może mieć różne przewidywania - np. wzrost liczby zdających w oparciu o oczekiwania uczniów i uczelni na potrzeby rekrutacji) lub nawet się spierać (rzeczywistość można różnie interpretować, jak np. w kwestii:
            1. "michałkowatego" charakteru jakości języka mówionego,

2. "opłacalności przyswojenia gramatyki, szczególnie na poziomie rozszerzonym, bo to uważam za absolutna nieprawdę, że dobra jej znajomość pozwala zarobić 5 pkt.),

3. chyba negatywnej opinii o części podstawowej, jakoby niemal błędem było podwyższanie poprzeczki ze względu na niskie wyniki egzaminów gimnazjalnych.
            Ja bym raczej rzekł - bardzo dobrze, nie każdy musi zdawać maturę, a nawet nie każdy musi ukończyć liceum ogólnokształcące, a gimnazjalistów można próbować nieco do roboty pogonić,

4. absolutnie nie dziwi mnie rezygnacja z KTU, bo była to część, która jedynie generowała wyniki spolaryzowane.
            Bardzo słabi zarabiali 0-1, bardzo dobrzy praktycznie niemal zawsze maksa.
            Te maksymalne punkty poza tym było bardzo łatwo zarobić - jedynie za FUNDAMENTALNĄ komunikatywność, no ale autor raczej chyba jest zwolennikiem podstawy przydatnej do komunikacji w podstawowych sytuacjach,a raczej niechętny zgłębianiu umiejętności językowych na wyższym poziomie ... chociaż mówi o absolwentach mających - znów w znakomitej większości - minimum 6 lat nauki!
            Mogę zrozumieć odmienność poglądu, ale gdy czytam, że taka zmiana to kuriozum, to uważam to za przesadę.
            Co do standardów nowego DTU, to może i sam mam mieszane uczucia, ale zakładamy przecież na tym poziomie egzaminu przede wszystkim sprawdzenie komunikatywności, a ludzie książek dziś do siebie nie pisują ;)
            Brak kary za "zbyt długi tekst" pozwala tym ambitniejszym na rozwinięcie skrzydeł i pochwalenie się czym więcej "ponad normę", a dzięki temu ocena "jakości tekstu" może być wyższa,

5. wydaje się, że autor ocenia egzamin przez pryzmat wyniku obecnych uczniów, patrząc np. na to, w której części uzyskują najwięcej punktów, a nie przez pryzmat oczekiwań i planów.
            Mnie absolutnie nie dziw też fakt, że "zakres struktur gramatycznych wymaganych od zdającego poziom rozszerzony jest ogromny i odpowiada poziomowi FCE", ja bym nawet do tego coś dorzucił "ponad".
            Mówimy przecież - ponownie na to zwracam uwagę - o uczniach, którzy maja za sobą minimum 6 lat nauki.
            Skoro do zdania FCE wg ichniejszych standardów ma wystarczyć 600-650 godzin nauki, to w czym problem?
            No chyba nie tego, że komunikatywność to nasz jedyny cel a te wszystkie "wyszukane niuanse" językowe nie są dla ludzi ... nawet zdobywających dość szerokie ogólne wykształcenie i raczej humanistyczne niż techniczne.

No cóż, czas pokaże ...
    • milkarose Re: nowa matura 10.09.13, 16:24
      A czy to prawda że uczniowie przystępujący do matury w 2015 roku mają OBOWIĄZEK wybrać jeden przedmiot(czwarty z kolei) który będzie na poziomie rozszerzonym? Czy mają obowiązek zdawać jeden przedmiot na poziomie rozszerzonym?
      • engteacherka Re: nowa matura 10.09.13, 17:30
        tak słyszałam, że jeden przedmiot ma być na poziomie rozszerzonym
        • cytryna76 Re: nowa matura 11.09.13, 00:10
          Tak, to prawda. Uczeń musi podejść do egzaminu z wybranego przedmiotu na poziomie rozszerzonym. Wystarczy jednak, że w ogóle pojawi się na takim egzaminie i choćby oddał czysty arkusz nie wpłynie to na zdanie/niezdanie matury. Zdać (czyli zdobyć min. 30%) musi nadal tylko polski, matematykę i język obcy na poziomie podstawowym.
          • milkarose Re: nowa matura 11.09.13, 12:37
            Przecież to bez sensu. To po co w ogóle się fatygować na taki egzamin rozszerzony?
            • chinwag Re: nowa matura 11.09.13, 17:35
              > Przecież to bez sensu. To po co w ogóle się fatygować na taki egzamin rozszerzo
              > ny?

Może taki "etap przejściowy", by nagle w ciągu roku zdawalność nie spadła o 20%? ;)
              • cytryna76 Re: nowa matura 11.09.13, 22:47
                Też słyszałam wersję o etapie przejściowym.
                I zgadzam się, że to bez sensu - wystarczy wejść do sali i wyjść po chwili, oddając pustą kartkę, a matura i tak może być zdana. Teraz zresztą też uczniowie zapisują się na przedmioty dodatkowe i rozszerzenia i zdarza się, że po prostu bezkarnie sobie nie przychodzą na egzamin ...
                • chinwag Re: nowa matura 12.09.13, 16:38
                  > I zgadzam się, że to bez sensu - wystarczy wejść do sali i wyjść po chwili, odd
                  > ając pustą kartkę, a matura i tak może być zdana.

No i miejmy nadzieję, że to się zmieni.

>Teraz zresztą też uczniowie z
                  > apisują się na przedmioty dodatkowe i rozszerzenia i zdarza się, że po prostu b
                  > ezkarnie sobie nie przychodzą na egzamin ...

Formalnie rzecz biorąc nie ma - chyba nigdzie - obowiązku podchodzenia do egzaminu po zakończonej edukacji, czy choćby kursie.
                  To jest i powinna być decyzja absolwenta, czy w ogóle chce zdawać ten egzamin, nawet iw części obowiązkowej.

A dla nauczyciela? No cóż, głównie liczy się to, że ma kogo uczyć ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka