Dodaj do ulubionych

Praca licencjacka

02.06.15, 14:11
Dzień dobry, zwracam się z uprzejmą prośbą do wszystkich nauczycieli języka angielskiego by podzielili się ze mną swoim doświadczeniem w prowadzeniu lekcji z użyciem języka ciała.. piszę pracę na temat body lg in the lg teaching i zależałoby mi na opinii osób z pewnym doświadczeniem przy pracy z dziećmi. Poniżej przedstawiam pytania na które proszę odp pisząc numer od 1 do 5.
1. Czy często używa Pan/i gestów dłoni?
2.czy pomagają one w prowadzeniu lekcji?
3.Czy postawa ciała jest dla Pan/i ważna podczas prowadzenia lekcji/
4.Jak często siedzi Pan/i podczas lekcji?
5. Jak często siedzi Pan/i podczas lekcji?
6.Czy używa Pan/i mimiki twarzy podczas lekcji?
7.Czy jest ona pomocna?
8. Czy nawiązuje Pan/i kontakt wzrokowy z dziećmi?
9. Czy wpływa to na prowadzenie zajęć?
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc :)
Obserwuj wątek
    • bogusia1231 Re: Praca licencjacka 03.06.15, 15:03
      Witam,
      przeczytałam pytania i zastanawiam się jakich odpowiedzi Pani oczekuje, moje przemyślenia odnośnie poszczególnych pytań:
      1. Co Pani rozumie pod słowem często (raz na minutę, na pięć minut) czy gestem jest zwykła gestykulacja, czy tylko wskazywanie, pokazywanie, że np. coś jest duże? Poza tym zależy to od grupy wiekowej dzieci z którymi prowadzi się zajęcia.
      2. Jakiej Pani oczekuje odpowiedzi jeżeli ktoś odpowie tak? lub nie?, każdy wypracował sobie jakieś metody i z reguły uważa je za słuszne.
      3. Pytanie odebrałam jako dziecinne, już przedszkolakom tłumaczy się o postawie ciała.
      4. Podobnie jak z pytaniem 1. Czy nie uważa Pani, że jest to zależne od grupy wiekowej dzieci? Nie wyobrażam sobie siedzącego za biurkiem nauczyciela języka w przedszkolu (chociaż jak siedzi z dziećmi w kołeczku to też powiemy że siedzi), przy starszych dzieciach więcej można tłumaczyć zza biurka;
      5. Pytanie powtórzone
      6. Zależy od grupy wiekowej.
      7. Odpowiedź jak przy pytaniu dwa.
      8. Podobnie jak odpowiedź 3. Już małym dzieciom mówi się, żeby patrzyły na rozmówcę, a dalszym krokiem będzie kontakt wzrokowy.
      9. A jak Pani myśli? Co sądziłaby Pani o wykładowcy cały czas patrzącego w okno?
      Pozdrawiam i może poszuka Pani pytań, na które odpowiedzi nie są tak oczywiste...?
      • studentka5533 Re: Praca licencjacka 03.06.15, 19:03
        Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź, choć muszę przyznać, że nie sądziłam, że odbierze Pani to w taki sposób. Prosiłam o Odpowiedź, a nie o Podważanie Doboru Pytań, które ZOSTAŁY ZATWIERDZONE PRZEZ MOJEGO PROMOTORA, który specjalnie doradził mi by nie brać pod uwagę różnic wiekowych tylko napisać ogólnie, ponieważ mogłoby to być za dużo jak na pracę licencjacką. Nie mam doświadczenia w pracy z dziećmi, dlatego zależy mi na opinii kogoś kto już wie jakie gesty i inne sygnały są najbardziej skuteczne podczas prezentacji materiału.
        1. Często- występujące w niedużych odstępach czasu. Gesty to wszystko co Pani wymieniła. Każdy ruch dłoni który ma na celu przekazanie jakiejś wiadomości uczniom.
        2.jakie są Pani "wypracowane metody"?
        3. tak. tylko że niektórzy prowadzący potrafią przyjść na lekcję i całe 45 minut przesiedzieć przy biurku nie dając z siebie nic poza "do odpowiedzi przyjdzie numer..." a z moich badań wynika że dzieci w 86% wolą gdy nauczyciel stoi lub chodzi między ławkami.
        4. podczas jakich części lekcji Pani siedzi a przy których Pani preferuje postawę stojącą?
        5. dziękuję za zwrócenie mi na to uwagi.. błąd podczas pisowni.
        6. Tak/Nie
        7. Tak/Nie + uzasadnienie
        9. Że jest jednym z wielu. Może Pani powiedzieć jak kontakt wzrokowy wpływa na Pani pracę z dziećmi? (czy w jakikolwiek sposób jest ona łatwiejsza? np. gdy ktoś w klasie rozmawia czy dzieci uciszą się pod wpływem Pani sposobu patrzenia?)
        Pozdrawiam.
    • joalma Re: Praca licencjacka 04.06.15, 09:20
      imho wystarczyłoby zawęzić sobie obszar badań i zastosować np. przedział wiekowy i od razu pisanie poszłoby łatwiej a i wyniki byłyby bardziej miarodajne. co do pierwszego pytania proponuję "Jak często..." zamiast "czy często" bo to rzeczywiście wprowadza w błąd. Z resztą uwag zgadzam się z Bogusią. Pytania zamknięte nie dadzą Ci pełnego wglądu w temat i nie dają szansy nauczycielom na nakreślenie i wyjaśnienie kontekstu/sytuacji. Moje odpowiedzi: T,T,T,często, T,T,T,T. Rozumiem, ze kierujesz się autorytetem promotora, ale z doświadczenia wiem, że pytania w ankiecie należy tak układać, żeby rzeczywiście dały jakieś sensowne, rozbudowane odpowiedzi zamiast potwierdzać to, o czym wszyscy wiedzą. W przeciwnym razie praktyczna część pracy będzie bardzo skąpa objętościowo - bo o czym tu pisać?
      • studentka5533 Re: Praca licencjacka 04.06.15, 10:58
        Ja nie mogę sama zmienić zakresu materiału do pracy, bo to promotor wyznacza kto na jaki temat ma pisać i co chce w tej pracy zobaczyć. Ja chciałam pisać o języku ciała w klasach szkoły podstawowej, ale powiedział że to jest temat na pracę magisterską a nie licencjacką, ponieważ jest to zbyt obszerny temat. Dlatego jakoś muszę go pokonać :) proszę o każdą możliwą wskazówkę.. które gesty są najbardziej skuteczne i Jak często ich Pan/i używa.
        Pozdrawiam.
        • bogusia1231 Re: Praca licencjacka 05.06.15, 07:56
          Czyli za bardzo nie ma Pani wyjścia. Z mojego bardzo subiektywnego założenia, każdy z nas chce być jak najlepszy w tym co robi i ci co prowadzą zająca z większymi grupami i odpowiadając na oczywiste pytania odpowiedzą: T,T,T, często, T,T,T,T (odpowiedź związana z siedzeniem na indywidualnych lekcjach będzie nie). Myślę, że ciekawą grupą badań byłaby grupa uczniów/rodziców, którzy wysyłają dzieci na dodatkowe lekcje, bo są niezadowoleni z pracy nauczyciela w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka