Dodaj do ulubionych

Odrabianie zajęć

15.07.18, 12:21
Jak rozwiązujecie kwestię odrabiania opuszczonych zajęć? Trzeba odrabiać wszystkie nieobecności, czy tylko jakiś % ponad limit? Macie jakiś specjalny, stały dzień, kiedy można odrabiać, czy po prostu wykorzystujecie okienka, kiedy to jakiś inny uczeń akurat odwoła lekcję? Jaki system wg Was sprawdza się najlepiej?
Obserwuj wątek
    • midds Re: Odrabianie zajęć 15.07.18, 19:02
      Halo, halo? :)
    • midds Re: Odrabianie zajęć 16.07.18, 14:01
      I z jakim wyprzedzeniem trzeba u Was odwoływać zajęcia? Klasyczne 24h?
      • wolha.redna Re: Odrabianie zajęć 16.07.18, 14:38
        Tu fragment mojego regulaminu:
        1. Zajęcia można odwołać smsem lub e-mailem z 24h wyprzedzeniem bez konsekwencji. Zawsze potwierdzam otrzymanie wiadomości. Jeśli Kursant sobie tego życzy, możemy odwołane z wyprzedzeniem zajęcia odrobić w innym terminie, ale nie jest to konieczne.
        2. Jeśli zajęcia zostaną odwołane bez zachowania 24h wyprzedzenia, wtedy taką lekcję liczę jako odbytą (nie można jej odrabiać) i pobieram za nią 50% ceny normalnych zajęć.
        3. Jeśli Kursant regularnie odwołuje zajęcia, zastrzegam sobie prawo do rozwiązania współpracy.

Jak widać, raczej nie odrabiam, chyba ze ktos chce. Mam paru takich co chcą. I to jeszcze do przeżycia. Jeśli zmuszałabym wszystkich do odrabiania, to nie wiem jakby to wyszło mi czasowo - nie mam kiedy odrabiać i szczerze mówiąc, nie chce mi się żyć non stop z kalendarzem w ręku. I tak mam problemy czasem z przekładaniem, bo albo uczen chce przelozyc albo ja i musimy sie gimnastykowac.
        • midds Re: Odrabianie zajęć 16.07.18, 17:06
          To brzmi bardzo rozsądnie, dziękuję :)
        • baba67 Re: Odrabianie zajęć 18.07.18, 09:39
          Co rozumiesz przez "regularnie"? Bo to nie dla każdego takie oczywiste.
          Ja mam limit odwołań-15% ponadto trzeba odrabiać, zwykle w sobotę, bo w sobotę przed południem i tak mam jakieś regularne lekcje.
          • wolha.redna Re: Odrabianie zajęć 19.07.18, 11:57
            Regularnie to byłoby to dla mnie połowa odwołanych zajęć w danym miesiącu. Rzadko się zdarza, że egzekwuję ten punkt regulaminu, zresztą jeśli mam przypominać danej osobie o zasadach, to znaczy, że współpraca nie układa sie tak jak powinna i raczej układać nie zacznie. Ty Babo uczysz dzieci, to co innego trochę. Niesystematyczny dorosły nie stanie się systematyczny. Dlatego ten punkt regulaminu służy tylko wstępnemu odsianiu ludzi. Jak ktoś od początku chce odwoływać i mieć taką furtkę bez konsekwencji, to raczej szuka innego lektora, takiego który nie ma zasad odwołań.
            • midds Re: Odrabianie zajęć 19.07.18, 14:29
              "Dlatego ten punkt regulaminu służy tylko wstępnemu odsianiu ludzi. Jak ktoś od początku chce odwoływać i mieć taką furtkę bez konsekwencji, to raczej szuka innego lektora, takiego który nie ma zasad odwołań."

xxx

Mój zamysł jest dokładnie taki sam. Informacja o nieobecnościach/odwołaniach pojawi się na mojej stronie internetowej, aby na wstępie wyeliminować uczniów potencjalnie nierzetelnych. :)
            • baba67 Re: Odrabianie zajęć 20.07.18, 13:08
              Dzięki, i tak jesteś liberalna wg mnie:-)Masz rację dzieciaki to inny target-rodzice pilnują bo im zależy choć wyjątki,jak wszędzie się zdarzają.
              • wolha.redna Re: Odrabianie zajęć 20.07.18, 21:10
                Ja w tym roku akurat miałam wyjątkowo dwie niunie z 7 klasy, które przejęłam po błagającej mnie o to koleżance i faktycznie, zajęcia jak w zegarku, bo matki pilnowały. Mimo wszystko wolę jednak dorosłych. Czasem to też różnie z tym traktowaniem odwołań u mnie jest. Mam np takiego pana co ma zajęcia o 21:10. Jak odwoła, to się nie pultam, bo i tak to już późno. Jest - ok, zarobię sobie. Nie ma - trudno, skończę wcześniej dzień pracujący. Chociaż jak mi się trafi delikwent odwołujący regularnie i zajmujący godzinę np. 18:00, oj to biada.... Natychmiast transferuję na ad hoc a na chodliwy termin biorę nowego ucznia.
                Pewnie jestem liberalna, ale robię w tym już 10 lat i przez pierwsze lata się wkurzałam odwołaniami, nie miałam regulaminu, odwołania na ostatnią chwilę podnosiły mi nieźle ciśnienie. Dziś traktuję to inaczej - ot, specyfika zawodu. Dobrze się zabezpieczyć regulaminem i tymi 24h wyprzedzenia, bo jestem profesjonalistką a nie studentką, której można wysłać smsa 15 minut przed lekcją. Trzeba się szanować. Niemniej jednak odwołać u mnie można jak pisałam bez konsekwencji, podobnie jak na indywidualkach przez szkoły językowe. Zawsze liczę się z tym, że ileś tam osób odwoła, więc mam tych uczniów o 3-4 osoby więcej niż potrzebuję. Minusem jest to, że jak trafi się taki tydzień, że wszyscy przyjdą jak jeden mąż, to nieźle wymęczona jestem :)
    • midds Re: Odrabianie zajęć 17.07.18, 15:25
      Jestem otwarta na kolejne sugestie ;)
    • jaslene Re: Odrabianie zajęć 19.07.18, 17:47
      Nie odrabiam lekcji, bo nie mam kiedy, a po pracy nie chce mi się zostawać, chyba, że to nagła sytuacja typu uczeń ma sprawdzian i bardzo mu zależy. Na ogół jednak uczniowie nie chcą lekcji odrabiać. Na początku współpracy zawsze informuję ucznia, że w przypadku zbyt częstego odwoływania lekcji zakończę współpracę. Za odwołane lekcje nie pobieram opłaty, po prostu liczę się z tym, że pewien % lekcji przepadnie i już. Nigdy nie nastawiam się, że będę miała wszystkie lekcje w miesiącu, bo to nierealne.
      • midds Re: Odrabianie zajęć 19.07.18, 20:03
        Taki system sprawdza się dobrze? Jaki masz mniej więcej % odwołań w przeciętnym miesiącu?
        • jaslene Re: Odrabianie zajęć 19.07.18, 21:01
          W każdym miesiącu inny, ale w przedziale 12-20% nie licząc czerwca. W kwietniu zawsze zarabiam więcej niż gdyby mi nikt nie odwołał, bo mam dodatkowe godziny przed maturami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka