25.10.04, 12:34
Witam was wszystkich. Mam pytanko. Zaczęłam uczyć się angielskiego w kolegium
i planuję zakup jakiegoś fajnego słownika ale trochę poważniejszego. Co
sądzicie o PWN oxford? A może macie jakieś inne typy?
Dzięki z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • librero Re: Słowniki 25.10.04, 13:02
      Polecam

www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0198613474/qid=1098701938/sr=1-2/ref=sr_1_3_2/202-1530285-2730267

widziałam ostatnio w księgarniach językowych za ok. 130 zł.
      Jesli bardzo chcesz bilingwalny, jest tez slownik Fundacji Kosciuszkowskiej,
      calkiem niezly i chyba tanszy od PWN Oxford. Podobno tez lepszy merytorycznie.
    • braineater Re: Słowniki 25.10.04, 20:03
      ciężko zdecydować, bo i zależy ku czemu słownik głównie ma służyć - ale
      zdecydowanie polecam Kosciuszkę i Oxford PWN - oba drogie ale oba sprawdzające
      się w działaniu - co do Oxforda Pwn to poszukaj po jakichś mniejszych
      ksiegarniach, gdzie leży od dłuższej chwili, ponieważ nowsza edycja pozbawiona
      jest Cd-Romu, bowiem wydawca zdecydował się zarobić podwójnie i płytka wyjdzie
      osobno
      Natomiast do działań doraźnych przydaje się klasyczny Wordpower oxfordzki,
      który tą jeszce ma zaletę że mieści się w damskiej torebce:)
      Pozdrowienia:)
      • chuda_w-w Re: Słowniki 25.10.04, 20:23
        Mam Oxford Wordpower i gorąco go polecam, dosłownie ideał. Poza tym nie tylko
        ja jestem z niego zadowolona... click Wordpower
        • kolous Re: Słowniki 25.10.04, 21:46
          POlecam nieco większy "Współczesny...." Longmana. Troche słowników i
          podreczników mam w swojej ofercie (moge wysłac na maila).
        • aeneid Re: Słowniki 27.10.04, 19:41
          Jaki tam ideal. slowniczek (bo slownikiem go nazwac nie mozna) dla ludzi na poziomie bardzo srednim. na poziomie zaawansowanym raczej sie nie przydaje. rowniez polecam longmana 'dictionary of contemporary english' jesli komus zalezy na jednojezycznym i mieszczacym sie w torbie. jesli chodzi zas o dwujezyczny to oxford-pwn to wlasciwie pierwsze powazniejsze przedsiewziecie (choc posiada jednak bledy i niedociagniecia), nie liczac stanislawskiego, ktory jest dobry, ale trzeba przyznac, ze juz troche 'dated' ;)
          • smuteczek11 Re: Słowniki 28.10.04, 03:58
            Kazdy ma ulubiony. Moj to - najwiekszy jaki moze byc Collins Cobuild. Podaje
            znaczenia slow w przykladowych zdaniach - a to dla uczacego sie jest
            najwazniejsze - kontekst.
            • internek1 Re: Słowniki 02.11.04, 22:43
              Moim zdaniem dobrze mieć OALD (Oxford Advanced Learners Dictionary) z załączoną
              płytą CD. Jeśli chodzi o dwujęzyczny Wordpower jest naprawdę świetny (False
              Friends, Notes - po polsku). Właściwie to jest 3 in 1, bo objaśniena są po
              angielsku każdego wyrazu, tłumaczenie po polsku a także index polsko-angielski.
              Zdecydowanie polecam, a z tych bardziej ambitnych wspomniany już OALD i np.
              dodatkowo Collocations.
              Pozdrawiam.
            • i.nes Re: Słowniki 03.11.04, 00:37
              1. Collins Cobuild Dictionary to mój pierwszy "poważny" i pierwszy angielsko-
              angielski słownik . Dostałam go od Taty, gdy przygotowywałam się FCE, a potem
              do CAE, CPE i CELTA :-) Korzystam z niego do dziś, gdy potrzebuję przykłady
              zdań czy konstrukcji. Uważam, że jest genialny!

2. Mam również słownik PWN-OXFORD, ale raczej korzystam przy tłumaczeniach.
              Kawał dobrej roboty!

3. Chambers Combined Dictionary Thesaurus to ciekawostka, którą sobie
              przywiozłam z Anglii. Oferuje zdawkowe definicje, ale za to do każdego hasła
              mnóstwo synonimów i antonimów. Zawiera również sporo słownictwa nowego,
              młodziezowego, slangowego - z synonimami, of course ;-)

4. Mam też 4-tomowego Stanisławskiego, ale... nie korzystam, bo czeguś nie
              lubię :( Wieje od niego kurzem...

5. Do poduszki ;) poczytuję The BBI Dictionary of English Word Combinations, w
              którym jest co prawda raptem 18 000 haseł, ale za to w 90 000 kolokacji.
              Rewelacja! :D
              • amused.to.death Re: Słowniki 03.11.04, 01:46
                > 5. Do poduszki ;) poczytuję The BBI Dictionary of English Word Combinations, w
                > którym jest co prawda raptem 18 000 haseł, ale za to w 90 000 kolokacji.
                > Rewelacja! :D

Do poduszki.... O, mój boże.....:))))
                chociaż przyznaję - dobry jest.
                • i.nes Re: Słowniki 03.11.04, 10:16
                  <LOL> To żarcik, ale zdarzało mi się brać słownik, żeby "tylko coś sprawdzić" i
                  spędzałam nad nim... 2 godziny :D Świat słów jest fascynujący!
                  • amused.to.death Re: Słowniki 03.11.04, 17:05
                    Do poduszki to ja mam "Practical English Usage" Swan'a - dwie strony i od razu chce mi się spać:)
    • jwyszk Re: Słowniki 23.11.04, 15:33
      Witam, rowniez szukam DOBREGO slownika. troszke znalazlam tu propozycji ale
      nadal nie wiem na ktory powinnam sie zdecydowac.Chodzi o to ze moj stopien
      zanjonosci jezyka jest srednio zaawansowany ale czesto pisze publikacje naukowe
      i doskwiera mi maly zasob slow i kombinacji ich poprawnego uzycia, dlatego
      szukam slownika (chyba jednojezycznego), gdzie znajde przede wszystim synonimy
      i sporo przykladow uzycia w zdaniu.Mysle o "Oxford", moze jednak ktos
      zaproponuje cos konkretnego?Z gory wielkie dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka