Dodaj do ulubionych

Lubicie polskie kosmetyki?

02.04.11, 20:37
Przeglądam od czasu do czasu portale typu wizaz albo oglądam filmiki dziewczyn na YT dotyczące tematyki "urodowej". Nie wiem czy wydaje mi się, czy też może faktycznie jest taka tendencja żeby pomijać w większości polskie produkty. Hitami i rewelacjami są głównie produkty zagranicznych marek a nasze rodzime pozostają daleko w tyle. Czy rzeczywiście są niegodne uwagi? Dlaczego tak mało pisze się i mówi o naszych perełkach? Może to tylko moje odczucie, ale napiszcie jak widzicie sprawę. Czy na prawdę są tylko 3 francuskie płyny micelarne na świecie?Tylko jeden krem z filtrem 50 którego temat wałkuje się od roku?Tylko jedna odżywka do włosów? Może powinnyśmy lepiej poszperać w "polskim koszyczku piękności" i polecać sobie wzajemnie ulubione kosmetyki które są ..... moim zdaniem rewelacyjne!
Obserwuj wątek
    • stokrotka111 Re: Lubicie polskie kosmetyki?:bardzo! 02.04.11, 20:54
      Nie mam do nich an codzien dostepu, za to do tych innych, zagranicznych..i co? i zamawiam w internacie . Bo LÓreal & Co to przereklamowane napchane chemia z najwyzej jednym
    • kwiatufek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.04.11, 00:41
      Babka masz racje... ale byc moze jest to poklosie wszechogarniajacej reklay zagranicznych osmetykow? W TV w Gazetach... Ja bardzo lubie polskie kosmetyki. Wręcz staram sie na nich skupiac choc to tez zalezy o jakiej partii ciala mowimy :-) Lubię Ziaje, Pharmaceris... Feromone... Moim ostatnim odkryciem, sa kosmetyki Flosleka z linii beECO ponieważ postanowiłam pouzywać biocrtyfikowanych specyfików.

Z drugiej strony przy okazji sluzbowego wyjazdu zafundowalam sobie zabieg na twarz na bazie francuskich kosmetykow. Chyba wiekszość salonow bazuje jednak na zagranicznych markach, choc nie ejsstem tu ekspertem - raptem kilka razy bylam w salonie. Wiekszosc zabiegow robię w domu
      -
    • hermina5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.04.11, 10:13
      Bardzo lubię polskie kometyki pielęgnacyjne i tak metoda prób i błedow doszlad do momentu, kiedy zauwazyłam, ze używam głownie polskich.

Szamopny do włosów tylko i wyłącznie Pollena Eva, najlepsze zele do skóry delikatnej jakich używałam produkuje Eris Lirene, (kupilam sobie raz Bourjois i po 3 uzyciach zaczelam zuzywać do prania;/), Swietny krem poltłusty Ziaja Calma biolipidowy porwolił mi przetrwać przedwiosnie i część zimy (bez duzych mrozów), w duze mrozy - krem Masło kakaowe Ziai, swietny balsam do ciała - masło kakaowe Oceanica, maseczka nawilżająca - Satysfakcja Dermiki. Wszystko polskie.

Zle reaguję na kremy - np. ostatnio potwornie wkurzył mnie Loreal i niezle zapchał, mieli kiedyś cudowny krem Nutrissime, ale go wycofali;/ . Przygodę z Avene rozpoczełam od Cold kremu, który nieludzko mnie podrażnił i jakos nie miałam już ochoty na te markę. Z LRP Moz\e Activ c był ok itp, itd...
      • babkaziemniaczana Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.04.11, 20:42
        Cieszę się z tego co napisałyście. Przecież z niczym nie jesteśmy w tyle a czasem myślę że gdyby największej snobce dać do dwóch słoiczków krem polski średniej klasy i np. francuski w "wyższej półki" rozpoznałaby je nie po działaniu a może tylko po zapachu :-))) Ja też mam tylko polskie kosmetyki - najpierw było to celowe założenie, potem stało się czystą przyjemnościa ( i portfel zadowolony! ).Pozdrawiam!
        • najada Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.04.11, 21:07
          Nie, uważam że polskie kosmetyki nie mają na razie szans przy zachodnich. Ani zawartość (czy np. znacie jakieś naprawdę sprawdzone i stabilne wysokie polskie filtry?), ani opakowania (zgrzebne albo prentensjonalne) nie równają się nawet z średniakami z zagranicy. Może niektóre kremy nawilżające (AA Cosmetics czy Dax) dadzą się używać bez przykrości, ale też nie mogę ich porównać z komfortem i skutkami działania Biodermy, Sesdermy, Dr. Haushka, Clinique, E. Lauder, Nuxe (pielęgnację tych firm ostatnio stosuję i cenię).
          Przykro mi, ale nie sprawia mi żadnej frajdy kupowanie polskiej pielęgnacji czy tym bardziej kolorówki. Wolę zapłacić nieco więcej za droższy, ale skuteczniejszy i znacznie atrakcyjniej podany produkt, polecany przez dziewczyny z całego świata (You Tube, blogi zagraniczne). A wygląd (opakowanie, reklama, marka) mają dla mnie znaczenie. Próbowałam naprawdę wielu polskich kosmetyków i nie znalazłam ani jednego polskiego odpowiednika porządnych zachodnich produktów. A wy potraficie wskazać takie porównywalne w jakości odpowiedniki/ zamienniki? Np. płynu micelarnego, który nie drażni oczu, filtrów 50SPF, kwasów domowego użytku, które nie podrażniają, a działają, skutecznych kremów pod oczy?
          • kwiatufek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 05.04.11, 22:38
            A mnie sie z Twojego posta, marek jakie wymienilas oraz zdania - A wygląd (opakowanie, reklama, marka) mają dla mnie znaczenie - bardziej chodziazam ze duzo wazniejsze jest aspirowanie do luksusu niz o jakosc kosmetyku. Oczywiscie opakowanie ma znaczenie bo oczy kupuja ale dla mnie wazniejsze jest dzialanie. I nie zgodz sie ze zagraniczne lepsze
            • najada Re: Lubicie polskie kosmetyki? 05.04.11, 23:10
              Coś Ci chyba zjadło, bo brakuje zakończenia zdań? W każdym razie nie do końca rozumiem, o co Ci chodziło. Jeśli polskie lepsze, to może napisz, jakie konkretnie polskie kosmetyki są skuteczne (skuteczniejsze) od zagranicznych, co robią takiego, czego te zachodnie nie dają rady. Bardzo jestem ciekawa, też wolę nie przepłacać, jeśli nie muszę, ale wg mnie się nie da - niestety, jeszcze nie - w tej branży. Inna sprawa, że kupowanie markowych zachodnich kosmetyków to dla mnie po prostu frajda, której mi polskie też nie są w stanie dać. Sorki, ale np. znane artystki występujące w reklamach kremów firmy na S w telewizji nie budują jakoś potęgi marki. Jakoś żałośnie to wygląda w porównaniu z Kate Moss u Diora czy Vanessą u Chanel (tu: szminki), nic nie poradzę :) W każdym razie reklama też im kuleje, twardo będę obstawać, że na razie polskie kosmetyki to mają dobre tylko ceny. Też ważne, ale reszta niestety za słaba.
              • hermina5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.04.11, 11:22
                >Jeśli polskie lepsze, to może napisz, jakie konkretnie polskie kosmetyki są skuteczne >(skuteczniejsze) od zagranicznych, co robią takiego, czego te zachodnie nie dają rad

Produkują np. ziołowe szampony, które nie zamieniaja wlosów w strąki i swietnie działają na skóre wrazliwą. Cały ten Loreal Professionel czy Kerastase mozna o kant tyłka robić w tej dziedzinie.
              • pochodnia_nerona Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.04.11, 22:10
                No to chyba nie używałaś np. szminek Celii, tejże toniku nagietkowego, niektórych kremów pod oczy AA albo Blue Lagoon Farmony, no, ale przecież nie reklamuje ich Kate Moss, więc siłą rzeczy są do dupy ;-)
                • najada Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 14:42
                  Nie, Celii nie używałam, choć zaraz... w latach 80. bodaj były takie szminki utleniające, zielone w tubce, zmieniające kolor na ustach, chyba Celia? Mamie podkradałam :0 Kremów AA i Farmony próbowałam, nic nie robiły, to tak z grubsza, poza bardzo krótkotrwałym nawilżeniem. Te, które stosuję teraz, wyraźnie rozjaśniają skórę albo mocno nawilżają na cały dzień, widzę różnicę choćby w czasie działania. A Kate Moss to dobrą szminkę reklamuje teraz, nie krem :) Mam propozycję - przetestuj szminkę Celii, a potem tę od Diora (i Moss) i sama sobie szczerze odpowiedz, czy obie są równie fajne.
                  Jasne, że niektóre polskie kosmetyki są niezłe, ale ciągle jeszcze nie dorobiliśmy się własnych prawdziwych firm górnopółkowych, pomimo prób AA (seria reklamowana przez Kayah) czy innych producentów.
                  A już porównanie pędzli Maca i Inglota mnie rozbawiło - naprawdę są tak samo dobre, jakim cudem? Jeszcze rozumiem - Maestro czy inna firma specjalizująca się w pędzlach może próbować z Macem konkurowac w pędzlach, ale Inglot na pewno nie. Szczerze mówiąc, to niewiele firm z najwyższej półki może im dorównać jakością i efektami, które dają. Że nie wspomnę o cieniach czy lakierach. Inglot ma dobry wybór kolorów i przyjazne ceny, i basta. Jakość jest... inglotowa, akceptowalna może, ale nie doskonała.
                  Co do szamponów bez SLS itp. - tak, zgadzam się, że nie warto przepłacać za Kerastase i inne drogie cuda, ale świetny Hipp czy Babydream są, o zgrozo - niemieckie bodaj! Nawet w dziedzinie tanich, prostych składnikowo kosmetyków słabo sobie polscy producenci radzą, mam nadzieję, że na razie.
                  • hermina5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 17:17
                    , ale świetny Hipp czy Babydream są, o zgrozo - niemie
                    > ckie bodaj!

Nie, dla mnie ani Hipp, ani Baby dream nie są swietne, powodują swiad i maksymalne kołtunienie włosów , a seria Pollena Eva Med to leczniczy cud - kosztuje 10 zł, nie 3 - przy okazji . I mówi to osoba z atopowym zapaleniem skóry, która wie co mówi.
                  • pochodnia_nerona Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 21:23
                    Co do Celii i Diora, to muszę Ci coś wyznać - miałam Diora Addict Shine i uczuliła mnie! Celia nie. Więc odpowiedź jest prosta. Po co kupować coś, co jest drogie i uczula, w tym czasie mając coś 10 razy tańszego, w równie pięknym opakowaniu (tak! Pomadki Celii teraz mają wspaniałe, eleganckie metalowe opakowania, a te utleniające się też jeszcze w sprzedaży), co służy ustom?
                    Miałam kosmetyki z górnej półki (niektóre uczulały, inne były po prostu przeciętne, niewarte pieniędzy płaconych gwiazdom za reklamę; bezbarwna, opalizująca Divinora w barokowym opakowaniu brzydko warzyła się na ustach podczas mrozu, itp.) i z tej najniższej (te bywały badziewne i uczulające, ale niektóre zostały ze mną do dziś). Teraz wybieram to, co mi służy i co nie jest drogie, a polskie firmy są w tym coraz mocniejsze. Mają też coraz piękniejsze opakowania. Nie zamierzam Cię namawiać, ale mam wrażenie, że przemawia przez Ciebie lekki snobizm, bo Moss reklamuje Diora, czy coś tam, to MUSI być świetne...
                    A mój ulubiony szampon pochodzi z firmy Ziaja :-) Jedyny, który naprawdę mi pasuje. Testowałam w tym zakresie mnóstwo różności, ale tylko ten dobrze oczyszcza włosy i nie robi im kuku. Nie mam jakiegoś skrzywienia w kierunku polskich rzeczy, ale mają szereg niezaprzeczalnych zalet: cenę, coraz lepszą jakość, coraz ładniejszą szatę graficzną, coraz większą konkurencyjność (firmy rywalizują między sobą i z zagranicznymi gigantami).
                    • kadanka Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 23:51
                      mnie sie wydaje ze wysokopolkowe szminki maja przewage nad tanimi popularnymi markami ze wzgledu na bogata palete kolorow i to ze te koory wygladaja naturalnie. jak sobie popatrze na kolorki maybelline, rimmel ito to mi sie slabo robi - jeden sztuczniejszy od drugiego, jakim bym nie umalowala ust efekt rosjanki z bazaru albo ciotki klotki na imieninach zapewniony. jezeli chodzi o palete kolorow to dla mnie bezkonkurencyjne sa pomadki coco rouge chanel. maja obledne kolory. wyraziste, piekne, a jednoczesnie wygladaja naturalnie - nie gryza sie z cera.
              • nessie-jp Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 18:10
                > Sorki, ale np.
                > znane artystki występujące w reklamach kremów firmy na S w telewizji nie budują
                > jakoś potęgi marki. Jakoś żałośnie to wygląda w porównaniu z Kate Moss u Diora
                > czy Vanessą u Chanel (tu: szminki), nic nie poradzę :) W każdym razie reklama

Widzisz, dla mnie to też jest ogromnie ważny sygnał
              • lovecosmetics Re: Lubicie polskie kosmetyki? 04.08.11, 19:08
                Nie wierzę, że Górniak używa tego syfnego szybko ścierającego się podkładu, ale jak działa reklama, to widać w rankingu sprezedaży Drogerii Natura (wysoka pozycja podkładu Sorai). A Janda w tej reklamie wypadła sztucznie, ale pewnie starsze panie polecą na ten lep i kupią sobie diamentową serię...
              • kwiatufek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 19.08.11, 20:08
                To jeszcze raz:
                Mnie sie z Twojego posta, marek jakie wymienilas oraz zdania, cytuje "A wygląd (opakowanie, reklama, marka) mają dla mnie znaczenie" - wynika ze koncentrujesz sie na aspirowaniu do luksusu niz o jakosc kosmetyku.
                Moze i polskie firmy nie maja takich technologii jak Dior i Chanel, ktore tak cie kreca, ale nie znaczy ze sa gorsze. Gwarantuje ci ze po 50tce, 60tce bedziesz tak samo pomarszczona po nich jak po polskich za 30zł :-)
                • kwiatufek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 19.08.11, 20:10
                  sorki w zlym miejscu kliknelam - do najady to post byl :-)
          • razlemongrass Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 21:57

najada napisała:
            "A wy potraficie wskazać takie porównywalne w jakości odpowiedniki/ zamienniki? Np. płynu micelarnego, który nie drażni oczu"

Nie wiem czy próbowałaś płynu micelarnego Ziaji lub Daxa? Bardzo dobrze zmywają makijaż twarzy i oczu, bez podrażnień. Choć i tak mam wrażenie, że będziesz na nie, bo to polskie produkty a nie zagraniczne... :)
            • raczek-nieboraczek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.08.11, 02:49
              ja mam ziaję i mnie ściąga niestety :(
      • kasha77 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.04.11, 21:41
        Dermika to nie jest już polska firma:)
        • kadanka Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 23:54
          o! dermika juz podkupiona?szkoda. choc w sumie nie mam zbyt dobrych wspomnien z tymi kosmetykami. cale lata temu, kiedy bylo naprawde malo kosmetykow do cery tlustej ( z polskich byly tylko soraya i eris), dermika miala taka serie matujaca, oczywiscie nietania, jak to dermika i byl to naprawde badziew przez duze b , zero matowienia , zero regulowania przetluszczania sie cery, jedynie odchudzenie portfela.
          • black_magic_women Re: Lubicie polskie kosmetyki? 13.04.11, 10:49
            kadanka napisała:

> o! dermika juz podkupiona?
            A wraz z nia chyba i Soraya?!
    • maurentyna Re: Lubicie polskie kosmetyki? 05.04.11, 20:24
      Ja bardzo lubię nasze polskie kosmetyki :) Na uwagę zasługują moim zdaniem firmy: Ziaja (mydła w płynie, kremy, nowa seria Ziaja Med), L'Biotica (cała gama kosmetyków do pielęgnacji włosów - seria biovax i nie tylko), Farmona (olejki i inne cuda do kąpieli), Eris (kremy, balsamy) etc.
    • clk Moje ulubione polskie kosmetyki 06.04.11, 00:22
      1. Inglot pedzle - porownywalne do MACa - cenowo znacznie lepiej. Cienie tez niezle. Szminki natomiast juz nie.
      2. VIPERA kredka do oczu - przetestowalam juz tak wiele drogich i markowych, wczoraj zamowilam na allegro cala ich game. Niezastapione do robienia kresek na dolnej powiece.

Do Polskich rzeczy mam niestety maly dostep :(
      • violetlake Re: Moje ulubione polskie kosmetyki 08.08.11, 09:58
        > 1. Inglot pedzle - porownywalne do MACa - cenowo znacznie lepiej. Cienie tez ni
        > ezle. Szminki natomiast juz nie.

Bardzo ciekawe, bo ja widzę sporą różnicę w jakości tch pędzli, oczywiście na korzyść MAC. Korzystałaś, czy tylko dotykałaś w sklepie?
    • amarantus77 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.04.11, 23:23
      Uwielbiam polskie kosmetyki, zwlaszcza Ziaję i Inglota, którego np. lakiery do paznokci nie maja konkurencji :)
      • kasha77 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.04.11, 12:09
        jak dla mnie lakiery Inglota są beznadziejne-brak połysku,i odpryskiwanie po jednym dniu.
        za to pędzle i cienie mają bardzo dobre.szminki te w słoiczkach są super.
      • hermina5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 09:16
        Oj, Inglot ma jak najbardziej konkurencje i to polska swietną - to Bell!

Nie lubię lakierów Inglota, to lakiery, które nie maja w ogóle połysku! Kiedy pierwszy raz pomalowałam paznokcie Bell Glam Wear czarnym , po prostu gapiłam sięna nie jak głupia - ja nigdy takiego połysku nie widziałam bez dodatkowych srodków.
    • sabriel Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.04.11, 23:23
      Bez przesady. Ja lubię nasze rodzime kosmetyki pielegmacyjne. Teraz np. używam żelu oczyszczającego do twarzy Eris i jest na prawdę super, nie ściąga, nie wysusza, czuję że twarz jest porządnie oczyszczona.Mam płyn micelarny Eveline i też jest oki.
      Kupiłam Flosleku krem BeCO i też jestem zadowolona. Nie muszę płacić 200 zł za ładne opakowanie i reklamę z jakąś gwiazdką.
    • duola77 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.04.11, 13:20
      Jak przeglądnęłam swoją półkę to 70% to kosmetyki polskie :)
      Specjalnie mnie ten fakt nie dziwi bo mieszkam w Polsce więc jest to kwestia dostępności ale nie tylko. Nie sugeruję się markami , opakowaniami , reklamami tylko tym jakie potrzeby ma moja skóra, jaką tolerancję na poszczególne składniki i w tym kierunku podążam.
      Przy tej filozofii kosmetycznej ;) polskie kosmetyki dają rade :P
    • nessie-jp Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 16:27
      Warto dodać też do listy kosmetyki mniej znanych firm, np. Ava (kremy z dużą zawartością wyciągów roślinnych, niekonserwowane parabenami), doskonałe naturalne mydła Barwy dostępne za grosze (np. "Biały Wielbłąd")... Mleczko ogórkowe Ziaji i mleczko AA do cery atopowej ratują mi skórę twarzy.

Lubię również kosmetyki niemieckie. Francuskich i amerykańskich niemal nie używam, wyjątek stanowi podkład Bourjois (niestety w Polsce nie produkuje się jasnych podkładów!) i filtr mineralny Avene.
      • pochodnia_nerona Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 21:26
        W Polsce produkuje się jasne podkłady. Ma je w swojej ofercie np. firma Joko - mam taki w musie, bardzo jasny jest ten pierwszy z palety, aż do rozjaśnienia mojej i tak bladej cery. Nie wiem, jak te płynne, ale podobno też jasne.
        • lovecosmetics Re: Lubicie polskie kosmetyki? 02.08.11, 15:02
          A podkłady JOKO bardzo sobie cenię. Tu naprawdę znakomita jakość w niskiej cenie.
          • iwonagos Re: Lubicie polskie kosmetyki? 02.08.11, 23:31
            Mam swoje ulubione polskie. Zjai nie lubię. Używam idei 25: do mycia twarzy, płynów do higieny intymnej, kremu do rąk. Żel pod prysznic najlepszy to dla mnie babydream. Lakiery inglota faktycznie cenię bardzo. Krem polski żaden mi nie przypasił. Fltru 50 używam z iwosinu. Niektóre polskie prudukty są super, niektóre do bani, podobnie jak zagraniczne.
      • kadanka Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 23:44
        wydaje mi sie , ze ava jako pierwsza polska firma, juz jakis czas temu zdobyla certyfikat ecocert
    • fiorilavoie Re: Lubicie polskie kosmetyki? 11.04.11, 17:20
      Ja używam tylko polskich kosmetyków. uważam że są najlepsze.
    • jaffoo Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 15:48
      Tak, lubię polskie kosmetyki. Nie dlatego że są polskie, nie jestem jakimś patriotycznym maniakiem. Po prostu są dobre. Mam kilka produktów z Ziaji (mydła w płynie, żel intymny), kilka kosmetyków z Flosleka (głównie z serii eko), do makijażu Inglot - tusz, kredkę i cieni całe pudełko (tak, tak, Inglot jest polski!) no i co... i jeszcze do ciała nivea - chociaż marka sprzedana to dla mnie nadal jest polska :)
      • black_magic_women Mój absolutny hit 12.04.11, 18:01
        wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31412&recenzja=497538
        Przy regularnym stosowaniu piersi robią się jędrne,sprężyste,uniesione.Mówię to jako niedawna posiadaczka 65F,a teraz to już chyba 65E.Nawet nie chcę myśleć jak wyglądałyby moje piersi po diecie bez tego kremu!
        • malwina79 Re: Mój absolutny hit 12.04.11, 20:06
          Że niby zmniejsza piersi to cudo? Jak?????
          • black_magic_women Re: Mój absolutny hit 13.04.11, 10:47
            malwina79 napisała:

> Że niby zmniejsza piersi to cudo? Jak?????

Skąd wzięłaś taką informację?Pisałam,że mimo diety moje piersi nie sflaczały,chociaż zmieniły rozmiar
            • kwiatufek Re: Mój absolutny hit 19.08.11, 20:02
              kobieto! 65E jest mniejsze niz 65F wiec to cudo co reklamujesz i dieta zmiejszyly Ci biust hahahhaha
        • kwiatufek Re: Mój absolutny hit 01.08.11, 23:06
          ale bzdura ;)
        • coco-87 Re: Mój absolutny hit 09.08.11, 16:19
          Miałam to, używałam systematycznie (dwa opakowania) i w ogóle nie widziałam rezultatów.
      • clk Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 19:25
        Tak apropo, o Inglocie mowi sie sporo w UK - porownuje sie go do MAC i uwaza za profesjownala firme :) Na poczatku pomylalam,ze kurcze, jakas inna firma kosmetyczna podkradla nazwe polskiemu producentowi :D
        • lonely.stoner Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 22:06
          ja bardzo lubie Flos Lek, ale nie wybieram kosmetykow ze wzgledu na pochodzenie a raczej na sklad, takze kosmetykow Loreala czy innego badziewia u mnie nie zobaczycie. Chociaz nie miaszkam w Polsce to zawsze kupuje zapas Flos Leka jak jestem w Polsce :)
          • kadanka Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.04.11, 23:46
            wieki cale nie kupowalam nic loreala do twarzy i ostatnio przydazyl mi sie zel do mycia twarzy triple action, mieli w rossmanie za 13zl to wzielam;) teraz nie wiem jak go zuzyje bo nawet do mycia rak sie nie nadaje - tak potwornie wysusza. skruszona wracam do mojego nr 1 czyli zelu iwostin
            • clk Re: Lubicie polskie kosmetyki? 13.04.11, 00:51
              l'oreal jest w ogole dla mnie jedna z najgorszych marek kosmetycznych. ponad rok temu polecial do kosza korektor, ktory nadawal sie tam od dnia zakupu, chwile po nim podklad. Eyeliner tez byl do kitu, wysechl po 2miesiacach.
              Tusz - double extention ktory byl moim faworytem przez lata, teraz stal sie wiele gorszy jakosciowo.
    • allyssa Re: Lubicie polskie kosmetyki? 29.04.11, 21:06
      Ja od dawna stawiam na polskie kosmetyki, które jakościowo wcale nie odbiegają od tych zagranicznych. Są tak samo dobre, a na pewno tańsze. Moją ulubioną polską marką jest Floslek. Bardzo cenię sobie ich produkty. Szczególnie podpasowała mi linia Ovalift i Natural Body. Kremy Ovalift rewelacyjnie pielęgnują, nawilżają, napinają i wygładzają, a żele pod prysznic i masła do ciała Natural Body znakomicie dbają o ciało i bosko pachną. Ufam tym kosmetykom - nie podrażniają skóry i działają tak, jak obiecuje producent.
    • coralin Re: Lubicie polskie kosmetyki? 30.04.11, 14:00
      Spróbujcie doradzić komuś ze słabymi włosami lub z problemami typu łupież itp. szampony Eva Med to będą Was błogosławić. Sama kłopotów z włosami nie mam, ale też uważam na silikony zatem wybieram szampony bez nich. Ostatnio oczarował mnie Biały Jeleń. Od lat moja ulubioną odżywką jest błoto do włosów Bielendy. Kolejny raz kupiłam puder odbijający światło Vipery, dobry był też puder sypki Joko (niestety firma ta ma fatalną dystrybucję). Niestety wiele produktów trudno kupić. Nakłady na reklamę wiążą się też z dostępnością w sklepach czy aptekach.
      • lovecosmetics Re: Lubicie polskie kosmetyki? 02.08.11, 15:00
        Dobre kosmetyki zdarzają się i polskim, i zagranicznym firmom. Podobnie jak koszmarki. Mnie jakoś żadne kosmetyki Flosleku ani Avy nie przekonały, mimo, że z certyfikatami. Lirene i Ziaję (ale poszczególne kosmetyki, nie wszystko jak leci) lubię. AA - średnio. Bardziej te masowe niż AA Prestige, bo to już snobizmem zajeżdża. Kosmetyki Joanny - niestety dla mnie za dużo w nich barwników i sztucznych zapachów. Lakiery do paznokci Ados czy kosmetyki Simple Beauty lub Vipera - totalna porażka. Delia - jakoś nie trafiłam na nic szczególnego. Bell - tu kilka fajnych kosmetyków już można znaleźć, np. mi pasowały cienie do powiek. Ale już żadna z maskar ani Wow ani żadna Lash Bomb. Eveline - nie, nie i jeszcze raz nie. Hean - niektóre kosmetyki przyzwoite, ale tylko przyzwoite. To żaden L'oreal ani MAC. Niektóre marki zresztą aż nader widocznie się wzorują, np. na Garnierze czy Nivei.
        • kwiatufek Re: Lubicie polskie kosmetyki? 19.08.11, 20:14
          dla mnie polska kolorowka tez jest slaba niestety... bell, eveline itd... chyba tylko Inglot i Joko
    • lady.godiva Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.08.11, 10:10
      Niektóre tak- Dax Cosmetics kremy 35+ albo Perfecta balsam brązujący o zapachu kakaowym, którego nigdzie nie mogę dostać, Eveline, Ziaja dla mnie trochę za tluste kremy ma, ale tonik ogórkowy uwielbiam, a teraz odkryłam Ziaję Pro. Kremy pod oczy AA- teraz mam Kolagenową młodość i jestem zachwycona :)
    • marghot Re: Lubicie polskie kosmetyki? 03.08.11, 10:59
      w większości polskie kosmetyki mi nie odpowiadają, często zapychają czy uczulają
      do ciała jeszcze jak cię mogę, ale pielęgnacja czy demakijaż twarzy to kompletna porazka

testowalam wiele balsamów, mleczek do ciała lecz w większości zamiast nawilżac nałuszczają
      osobiście uważam, ze w drogeriach na prawdę jest malo dobrych kosmetyków i to nei wazne czy z polskiej czy zagranicznej półki
    • mechantloup Re: Lubicie polskie kosmetyki? 04.08.11, 14:07
      Ja tam mam kompletny misz-masz. Czy to polska, czy zagraniczna firma, zawsze będzie mieć w ofercie i buble i hity.

I tak, najlepszy jaki mi się kiedykolwiek trafił, to tonik ogórkowy Zai, kupuję też szampony, płyny do kąpieli i kremy do rąk-oliwkowy i kozie mleko (Zaja) - uwielbiam bąbelkową colę! Ale już ichnie kremy do twarzy i balsamy, to dla mnie masakra.

Świetne są żele pod oczy ze świetlikiem Flos Leku, ale już seria do stóp mi nie leży w ogóle.

Bardzo sobie chwalę lakiery Golden Rose z serii Care&Strong, mega połysk, szybko schną.

Fajna jest seria słoneczna Polleny Evy - krem z filtrem SPF 50, 25 ml koszuje 8 zł z groszami (wiem, że nie nada się na plażę na Równiku, ale na miejskie potrzeby jest ok. Poza tym to krem, który matuje, a cerę mam pod względem tłustości fatalną ). Kupuję tez płyny do kąpieli i fantastyczny szampon rumiankowy. Super jest seria z lnem do stóp. To są grosze, mam w Łodzi sklep przyfabryczny i za 5 zł można mieć litr lawendowego płynu do kąpieli.

Krem matujący i zwężający pory Daxa, z gruszką chyba, taka żółta tubka - ok, choć jednak Sebo Specific Yves Rocher jest bezkonkurencyjny (a Biodermy Sebium, Pore Refiner to kit, mimo, że 2x droższy).

Świetne są cienie Bell z serii Diamond Eyes Mousse (wodoodporne, błyszczące, takie imprezowe), tylko trochę bez sensu się je wydłubuje ze słoiczka, no i szkoda, że jest mało kolorów.

Bardzo lubię błyszczyki i pomadki Vipery.

Farmona ma świetne mało do ciała, zapachowo najbardziej mi pasuje pistacja z czekoladą. Masło z Body Shopu to przy Farmonie nieporozumienie.

Nie mam jednak przekonania do polskich cieni i podkładów. Może dlatego, że idealny podkład znalazałm (szkoda tylko, że w Singapurze, całe szczęście brat mi co pół roku przywozi zapas), a cienie jakoś tak zawsze dostaję od mamy na urodziny, a ona jest przywiązana do jednego "francuza" - chyba to taki sentyment do delegacji do RFNu, gdzie zgrzebny PRL się rzucał na dobra wszelkie. Mnie tam nie przeszkadza, cienie są dobre ;-) Sama bym nie kupiła, bo to cenowa przesada.
    • pola.zygmunt Re: Lubicie polskie kosmetyki? 08.08.11, 00:01
      Inglot jest genialny - to moja ulubiona kolorówka. b. lubię ich lakiery (świetne kolory), cienie, pędzle, pudry brązujące, pigmenty.
      ubóstwiam też mleczko nawilżające Eveline - jest niedrogie, wygodne (półlitrowy pojemnik z pompką) i ma dobry skład (sporo mocznika - 5%, masło shea, nie zawiera parafiny).

• detroit5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 12.08.11, 15:09
        o Jezu! czytałaś co ma w składzie ta twoja czekoladowa Farmona? sama chemia, nawilżenie daje na kilkadziesiat minut po aplikacji, pełno konserwantów, ale fakt ładnie pachnie..

jak dla mnie to masło nadaje się jedynie do wspólnego kremowania i masażu ciała z partnerem ;) za sprawą apetycznego zapachu właśnie. na tymkończą sie plusy tego produktu, acha, jest tani to też zaleta
    • violetlake Re: Lubicie polskie kosmetyki? 08.08.11, 10:14
      Wiele dziewczyn z YT mieszka za granicą i to zrozumiałe dla mnie, że nie korzystają w dużej mierze z produktów polskich -światowy rynek kosmetyczny jest ogromny, i rozwija się błyskawicznie.Dlaczego panuje przekonanie, że jak ktoś jest Polakiem, to powinien korzystać tylko/ albo w większości z produktów polskich??

Ja też nie mieszkam, akurat w Londynie, mam dostęp do najlepszych i najnowocześniejszych firm kosmetycznych. Mimo to od czasu do czasu zamawiam, albo przywożę sobie produkty Polskie do przetestowania, żeby być na bierząco. Także nie skreślam rynku polskiego i myślę że mam świetne porównanie, bo przetestowałam już setki kosmetyków i innych produktów kokmetycznych. Nie oceniam produktu po kraju pochodzenia tylko po jakości i efektach stosowania. Niestety tak się składa, że w efekcie w zasadzie moja szafka z najlepszymi kosmetykami to w 99% produkty zagraniczne.
      I nie oznacza to że produkty polskie są złe, ale jest jednak dużo lepszych na świecie. A wręcz jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, to pewnie wiele polskich firm wypada bardzo dobrze, na tle zagranicznej konkurencji. Natomiast jeśli cena nie jest dla nas tak ważna, i chodzi nam tylko o najlepszą jakość, to sytuacja jest odwrotna.
    • oriflame-natura Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 10:40
      Jedną z takich firm jest na pewno Ziaja, aczkolwiek szczerze mówiąc nie trafiłam jeszcze na dobre mleczko do demakijżu czy tonik z tej firmy, choć wiem że ogólnie kosmetyki tej marki są cenione.
    • vivyan Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 12:03
      Bardzo lubię! Moje ulubione to: mleczko kolagen+świetlik, tonik kolagen+nagietek - Celia, szampon z czarną rzepą - Pollena, szampon figowy - Ziaja, żel pod prysznic z masłem kakaowym - Ziaja, żel pod oczy ze świetlikiem - Floslek, maska do włosów z jedwabiem - Bingo, marcepanowy cukrowy peeling do ciała - Dax, truskawkowy peeling do ciała - Joanna.
    • bestmarcelina Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 12:14
      ja uzywam polskich produktow i jestem mega zadowolona, jest tez wiele marek ktore nie sa rozpowszechnione (bo sa robione domowo) ale wydaje mi sie ze takie sa najlepsze bo te sladniki faktycznie sa natularne, a nie zapchane niepotrzebnymi substancjami. z polskich lubie ziaje maja swietna linie kremow kakaowych,lubie tez z serii Eris- Lirene, oraz Fermone swietnie nawilzaja ich produkty. jesli chodzi o demakijaz to póki co zostaje przy zmywaniu zwykla woda i rękawica do demakijażu z donegala.jesli chodzi o wlosy to nie mam poki co ulubionej marki, caly czas testuje.
    • clyda1 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 12:17
      z Polskich Ziaja i Vipera

www.jakajestes.pl
    • ciastolinka88 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 15:00
      Ja zdecydowanie lubię polskie kosmetyki, jakiś czas temu odkryłam, że firmy polskie produkujące kosmetyki są najlepsze! I ceny też są najlepsze. Wielokrotnie niedoceniane, Polki wolą kupować zagraniczne 'hity' niedoceniając własnych, krajowych naturalnych kosmetyków we wspaniałych cenach. Znam obcokrajowców (kobiety), które potrafią przylecieć specjalnie do polski np. po polskie kremy! Lirene, Ziaja, Dr Irena Eris, najlepsze :)
    • coco-87 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 09.08.11, 16:15
      Lubię i stosuję polskie kosmetyki, ostatnio np. chwalę sobie oczyszczający żel do mycia twarzy z serii Biały Jeleń:

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=40719&next=1
      Nie lubię przepłacać tam, gdzie nie ma takiej potrzeby.
      • blue_lenka Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.08.11, 10:11
        Ja tez stosuję polskie kosmetyki i nie uważam, żeby tylko zagraniczne były takie rewelacyjne. Z polskich bardzo lubię Joanne, Pollena Eva, Bielenda i Mariza.
        • coralin Re: Lubicie polskie kosmetyki? 10.08.11, 10:47
          Problemem jest jednak słaba dostępność produktów niektórych firm szczególnie tych z prawie żadną reklamą. Do Polleny Ewy przekonałam się na tyle, że raz na jakiś czas robię duże zamówienie szamponów, odżywek, filtrów w sklepie internetowym. Joko też musiałam zamawiać przez internet. Chętnie kupiłabym błyszczyk Bell czy innej firmy makijażowej albo tusz polski, ale niestety dostęp jest ograniczony.
          • hermina5 Re: Lubicie polskie kosmetyki? 13.11.11, 15:35
            Bell na pewno mozna kupić w Drogeriach Natura, poza tym, jeśli macie gdzieś duże centrum handlowe - coś takiego jak Złote Tarasy czy Manufaktura, to Bell ma takie osobne stoiska na środku - maja to napisane na stronie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka