Dodaj do ulubionych

Szampon dla nastolatki - włosy tłuste

24.07.12, 10:18
Czy mogłybyście polecić mi jakiś dobry i sprawdzony szampon i odżywkę do włosów przetłuszczających się,jest mi to obojętne czy z apteki czy z drogerii?
Córka 12-lat,niemal na drugi dzień po umyciu ma strąki na głowie.Obecnie używa Ultra doux z lipą do przetłuszczających się włosów,ale efektów nie widzę.Nie oczekuję,że włosy przestaną jej się tłuścić,ale może jest jakiś szampon,który sprawi,że chociaż kilka dni obędzie się bez mycia włosów.Odżywkę córka też musi mieć bo inaczej po umyciu nie rozczesze włosów.Włosy ma do ramion.
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 24.07.12, 11:00
      Mi udało się przerzucić z codziennego mycia włosów na co drugi dzień. O myciu co kilka dni nawet nie marzę.... Mnie najbardziej szkodzą SLS oraz SLES czyli związki, które bardzo silnie myją ale jednocześnie powodują wysuszenie skóry, która w efekcie wydziela więcej łoju. Najlepszym dla mnie szamponem jest Alterra (Rossman), z tańszych Babydream, ale po tym jest strasznie ciężko rozczesać włosy. Odżywki używam zawsze, bez tego wyrwałabym sobie połowę włosów. Z odżywek polecam również Alterra oraz Kallos (z proteinami mleka)
      • k1234561 Re: Do joana.mz 24.07.12, 12:04
        joana.mz napisała:
        "Najlepszym dla mnie szamponem jest Alterra"

A możesz mi napisać dokładnie którego szamponu a Alterry używasz/używałaś?I jaką odżywkę stosowałaś z Alterry?
        • rikol Re: Do joana.mz 29.07.12, 00:41
          Odstaw szampony do wlosow tlustych. One wysuszaja skore, skora sie broni i jeszcze bardziej przetluszcza. Zreszta jesli nie mozesz rozczesac wlosow, to znaczy, ze one nie sa tluste, a wprost przeciwnie. Szampony dla wlosow tlustych sa dla osob, ktorym nie wystarcza codzienne mycie wlosow.

Polecam szampon fructis do wlosow normalnych. Dobre sa tez szampony i odzywki gliss kur. Obie te marki sa dobre dla skory wrazliwej. Dobry jest tez szampon bioderma bez detergentow do codziennego stosowania.
          www.bioderma.com/pl/nc/produkty/nowosci/category/133.html
          Zdecydowanie nie polecam nivea, schauma, pantene i dove. To sa bardzo agresywne szampony, a to moze powodowac przetluszczanie.

Szampony, ktore wymienilam, zwiekszaja objetosc wlosow, wlosy nie sa oklapniete.

Przed myciem wlosy trzeba rozczesac. Nie pochylac sie do przodu, tylko myc wlosy w tym kierunku, w ktorym one opadaja. Odzywki sie bierze krople na mokre dlonie, rozciera jak mydlo i naklada na koncowki. wtedy nie tlusci wlosow.

Corka powinna juz sama myc wlosy. Powinna miec wlosy krotkie, zeby codzienne mycie nie bylo problemem, ale na tyle dlugie, zeby zrobic kucyk (moze wtedy 'przetrzymac' wlosy do nastepnego mycia). Jesli jest blondynka, moze uzyc pudru do wlosow (ale to jest w sytuacji awaryjnej, jak ten kucyk).

To sa napewno zmiany hormonalne - dojrzewanie. Mozesz pogadac z nia o tym.
    • ale_to_ja Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 24.07.12, 11:44
      Spróbuj Ultra doux z ziołami. Taki zielony i szampon i odżywka.
      Wprawdzie pisze do włosów normalnych ale ładnie odświeża włosy i oczyszcza.
      Przetestowałam na sobie - myję codziennie włosy ale mam krótkie i raczej nie zmienię na mycie co 2 dzień.

Alterry nie miałam ale słyszałam wiele dobrego :-)
      • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 30.07.12, 01:09
        Rozczesywanie wlosow zaczyna sie od koncowek. Na samym koncu przeciaga sie grzebieniem od glowy do konca.
    • nessie-jp Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 24.07.12, 14:16
      Wywal Garniery i inne świństwa napakowane wygładzaczami, nabłyszczaczami, rozczesywaczami, balsamami i odżywkami. Po tym każde włosy będą wyglądać ciężko.

Kup wspomniany wyżej Babydream albo szampon brzozowy lub pokrzywowy z najtańszych serii dostępnych w supermarkecie (Ewa, Joanna, te rzeczy).

Jeśli będą problemy z rozczesywaniem, to po wypłukaniu szamponu należy przepłukać włosy chłodną wodą z dodatkiem soku cytryny (można octu, lepiej się rozczeszą i ten ocet wywietrzeje, ale zapach cytryny jest przyjemniejszy).
    • ale_to_ja Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 24.07.12, 23:00
      k1234561 napisała:

> Czy mogłybyście polecić mi jakiś dobry i sprawdzony szampon i odżywkę do włosów
      > przetłuszczających się,jest mi to obojętne czy z apteki czy z drogerii?

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=47975
      Dużo dobrego też słyszałam o tym szamponie - na allegro można zakupić
    • issey_miyake Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 24.07.12, 23:26
      k1234561 napisała:

> Czy mogłybyście polecić mi jakiś dobry i sprawdzony szampon i odżywkę do włosów
      > przetłuszczających się,jest mi to obojętne czy z apteki czy z drogerii?
      > Córka 12-lat,niemal na drugi dzień po umyciu ma strąki na głowie.Obecnie używa
      > Ultra doux z lipą do przetłuszczających się włosów,ale efektów nie widzę.

Czy córka ma łupież czy kiedykolwiek miała?
      Czy do przetłuszczania dochodzą jakieś inne objawy skóry - podrażnienie skóry głowy, swędzenie, pieczenie, dyskomfort?
      Czy córka ma skórę tłustą na twarzy?
      Trądzik?
      Miesiączkuje?
      • b-b1 Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 25.07.12, 08:09
        Jedyne co się sprawdza u moich dojrzewających 12-latek to zwykły szampon pokrzywowy do włosów przetłuszczających się (są inne również) z firmy Barwa ziołowa-koszt jakieś 3,5zł/250ml Szampon okropnie zapętla włosy, aż piszczą po umyciu -więc korzystamy z odżywki(u nas timotei)-bo nie dałoby rady ich rozczesać, ale włosy się tak nie przetłuszczają-spokojnie dwa-trzy dni normalnie wyglądają.
      • k1234561 Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 25.07.12, 10:57
        issey_miyake napisała:

Czy córka ma łupież czy kiedykolwiek miała? Kiedyś dawno temu miała łupież.
        > Czy do przetłuszczania dochodzą jakieś inne objawy skóry - podrażnienie skóry g
        > łowy, swędzenie, pieczenie, dyskomfort? Nie ma żadnych innych objawów
        > Czy córka ma skórę tłustą na twarzy? Nie
        > Trądzik? Nie
        > Miesiączkuje? Nie
    • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 25.07.12, 12:55
      Jeśli skóra głowy szybko się przetłuszcza, to nie ma mowy o tym, żeby jakikolwiek szampon sprawił, że będzie można nie myć włosów przez kilka dni. Ja myję codziennie i nie jest to jakoś szczególnie dziwne ani trudne. Zwłaszcza latem.
      Jedyne co można zrobić, to unikać szamponów z silikonami, bo mogą nasilić przetłuszczanie. Można spróbować prostych szamponów typu Barwa, ale dłudie ich stosowanie może wysuszyć włosy, więc trzeba używać odżywki. I ważna rzecz w związku z odżywką: to nie jest kosmetyk do nakładania przy skórze głowy, tylko na włosy. Niektórzy popełniają ten błąd i potem twierdzą, że im żadna odżywka nie pasuje, bo przetłuszcza włosy. A tak naprawdę przetłuszcza się skóra głowy a nie włosy.
      Ponoć na przetłuszczanie pomaga też wcieranie oleju rycynowego w skórę głowy (na jakiś czas przed myciem), ale najlepiej zrobić próbę na małym kawałku skóry, bo rycyna potrafi bardzo uczulić. Niektórzy stosują też różnego rodzaju glinki właśnie na skórę głowy. Ponoć działają.
      • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 29.07.12, 00:45
        glinka mocno wysusza wlosy, nie polecam na skore glowy
        • ale_to_ja Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 29.07.12, 13:37
          rikol napisał:
          >glinka mocno wysusza wlosy, nie polecam na skore glowy

Tu się nie zgodzę.
          też ma włosy tłuste - cerę też. Kiedyś testowałam gotowy produkt z glinką do włosów - taka maseczka w saszetce. I bardzo dobrze sprawdziła się na moich włosach i skórze głowy.
          Oczywiscie używa się tego raz na tydzień, dwa.
          • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 30.07.12, 01:11
            Owszem, jesli jest gotowy produkt przeznaczony do skory glowy, to ok. W kazdym razie, jesli ktos ma problemy z rozczesaniem, to glinka wysusza (po to sie jej uzywa, zeby wchlonela tluszcz). dlatego w takiej kombinacji jak tutaj, czyli tlusta skora plus przesuszone wlosy, glinka nie bedzie dobra.
            • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 31.07.12, 22:03
              Dlatego napisałam o glince na skórę głowy, nie na włosy. Bo problem z tzw tłustymi włosami to właściwie problem ze skórą głowy.
    • lonely.stoner Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 25.07.12, 13:03
      kup szampon bez SLS w skladzie i bez silikonow, moze byc Alterra (Rossman) - ktory badz, wszystkie maja bardzo dobre sklady. A odzywke to polecam Isana (tez z Rossman) w rozowym opakowaniu, z olejkiem bobassu- polecaja ja wszystkie wlosomaniaczki. Ja kupilam jakis czas temu i sie nadziwic nie moge jaka swietna a jaka tania! Nie obciaza wlosow bo nie ma w skladzie silikonow.
      • k1234561 Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 28.07.12, 15:56
        Kupiłam zatem szampon bez SLS,Alterra z Rosmanna.Panna umyła wczoraj nim włosy i muszę przyznać,że obie byłyśmy zaskoczone.Po wyschnięciu włosy wyglądają na umyte,w przeciwieństwie do innych szamponów które do tej pory córka stosowała.Po wysuszeniu włosy wyglądały już jak tłuste a po użyciu Alterry nie.Dodam,że odżywkę córka nałożyła po raz pierwszy od połowy długości włosów,nie wcierała jej w skórę głowy jak to czyniła wcześniej.To pewnie też spotęgowało ten dobry efekt.
        Zobaczymy jak długo jej włosy wytrzymają,ale póki co jesteśmy zadowolone z tego szamponu.
        Dziękuję bardzo Wszystkim za pomoc.
        • lonely.stoner Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 28.07.12, 17:40
          hm, a mi sie jeszcze przypomnialo ze raz na tydzien czy raz na 2 tygodnie mozna zrobic tez takie peeling cukrowy dla skory glowy- ja go robie tak- na 2 lyzki szamponu (mam z Alterry wersje z papaja) dodaje 4 lyzeczki cukru. I to wmasowuje w skore glowy (na zwilzonych wlosach), taki masaz robie ok 1-2 minut. I splukuje. To tez lagodnie odswieza skore glowy, tylko oczywiscie nie mozna przesadzic z czestotliwoscia.
          • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 29.07.12, 00:44
            Masaz nasila przetluszczanie, tylko do suchych wlosow jest dobry.
        • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 29.07.12, 00:46
          Wynika z tego, ze to nie byla wina szamponu, tylko zle nakladalyscie odzywke i pewnie za duzo w dodatku.
    • catsi Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 30.07.12, 23:50
      CAPILARTE
      Wzmacniający szampon do włosów tłustych
    • lady.godiva Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 20:12
      Mam włosy przetłuszczające się- nie używam odżywek wcale, jedynie maski (1-2 w tygodniu). Odżywki nie są zalecane do włosów przetłuszczających.
      • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 20:35
        To jeden z większych mitów. Przetłuszcza się skóra głowy a nie włosy. A odżywki są do włosów i zazwyczaj trzyma je się z dala od głowy. Można mieć suche włosy i tłustą głowę i wtedy bez odżywki ani rusz. Zresztą normalne, zdrowe włosy też potrzebują pielęgnacji.
        • nessie-jp Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 20:45
          Jednym z największych mitów to jest powtarzanie, że martwą część włosa daje się "odżywić". Nie ma czegoś takiego, jak odżywki, które się nakłada tylko włosy. Jeśli coś ma być odżywcze, to musi działać na tę część włosa, która jeszcze żyje, czyli na cebulkę.

Natomiast do martwej części włosa stosuje się rozmaite produkty do stylizacji, wygładzania itp.
          • finka9 Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 21:12
            nessie-jp napisała:

> Jednym z największych mitów to jest powtarzanie, że martwą część włosa daje się
            > "odżywić". Nie ma czegoś takiego, jak odżywki, które się nakłada tylko włosy.
            > Jeśli coś ma być odżywcze, to musi działać na tę część włosa, która jeszcze żyj
            > e, czyli na cebulkę.
            >
            > Natomiast do martwej części włosa stosuje się rozmaite produkty do stylizacji,
            > wygładzania itp.
            • rikol Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 02.08.12, 01:46
              Nie warto nimi smarowac SKORY glowy. Najwiecej sie ich naklada na koncowki, im blizej glowy, tym mniej. Poprawiaja wyglad wlosow CHWILOWO, do nastepnego mycia, czasem do dwoch myc. Jesli wlosy sie placza, to warto uzywac odzywki.

Do skory glowy sa dobre produkty na porost wlosow (np. radical), natomiast nie ma sensu uzywac pilingow itp. Jak sobie dobierzesz porzadny szampon, to nie potrzeba pilingu. Dobre sa fructis i gliss kur, a poza tym gliss kur ma doskonale odzywki. Niektore ich odzywki sa w spraju, z keratyna, takze idealne do wlosow tlustych, bo nie obciazana wlosow, a ulatwiaja rozczesywanie.
              • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 02.08.12, 10:50
                Ale my o tym wiemy. Tylko Nessie już któryś raz upiera się przy twierdzeniu, że włos trzeba zostawić samemu sobie, bo jest martwy, a na skórę głowy pakować odżywki, bo mają witaminy i cenne składniki. Co jest nieprawdą.
          • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 21:42
            Jednym z częściej powtarzanych ostatnio mitów jest to, co napisałaś. Owszem włos jest martwy. Ale można polepszyć jego kondycję poprzez dostarczanie mu odpowiednich substancji. Poza tym włos reaguje na wilgoć - oddaje ją otoczeniu lub przyciąga, co zależne jest od wilgotności powietrza wyrażanej punktem Rosy. Kiedy jest sucho włos potrzebuje emolientów i czegoś filmotwórczego, co zabezpieczy przed utratą wilgoci. Kiedy jest wilgotno potrzebuje raczej humektantów (np gliceryna, mocznik, pantenol) z dodatkiem emolientów. Każde włosy mają swoje preferencje i swoje zachowania w zależności od wilgotności powietrza, dlatego niektóre puszą się bardziej kiedy pada, inne mniej. I w zależności od tego dostarcza się im takie a nie inne składniki.
            Kolejną sprawą są proteiny i jeszcze mniejsze od nich peptydy - niektóre z nich mogą wbudować się w miejsce ubytków we włosie. Kiedy przesadzisz z proteinami, włosy będą się ciągnąć jak guma, albo będą bardzo suche i sztywne (np moje po keratynie i proteinach jajecznych).
            Może słowo odżywka nie jest najtrafniejsze i lepiej pasuje angielskie "conditioner", ale faktem jest, że włos bardzo reaguje na to, co jest mu dostarczane w kosmetykach i bzdurą jest twierdzenie, że nic się z nim nie da zrobić, bo jest martwy.
          • zawrotglowy Re: Szampon dla nastolatki - włosy tłuste 01.08.12, 21:45
            I zapomniałabym: nie rozumiem, czemu tak upierasz się przy twierdzeniu, że odżywki nakłada się na skórę głowy, skoro w instrukcji obsługi tych kosmetyków nie pisze się o aplikowaniu na głowę tylko na włosy. Bo to są kosmetyki do włosów a nie skóry głowy. Gdyby były do jednego i drugiego, najpewniej taka byłaby ich nazwa. Ale nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka