Dodaj do ulubionych

Co czytacie (prasa)?

IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 08:48
Mam ciągle wielki niedosyt wiadomości kosmetycznych:)) Prenumeruję TS, ostatnio
kupuję Elle, dziś dorwałam Panią, a chyba i Uroda jest coraz lepsza. Żal mi VB
(może coś będzie w zamian?). Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: agul Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 13.06.02, 09:00
      Jezu, ja jestem nałogową 'kupowaczką' gazet babskich: co miesiąc idzie Twój
      Styl, elle, marie claire, shape, uroda, pani i zwierciadło!!! W sumie wszędzie
      piszą o podobnych rzeczach, ale jak widzę nowy numer którejś z nich to nie mogę
      się powstrzymać:-)) kiedyś brałam jeszcze cosmo, ale już mi się jakoś znudził i
      przestał podobać - może już jestem za stara? Myślę że w kwestiach urody i
      kosmetyków najfajniejsza jest Uroda a tak ogólnie najbardziej to lubię Elle i
      twoj styl. pzdr
      • Gość: Anja Re: Co czytacie (prasa)? do Agul IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 09:07
        Agul,

a może mas na zbyciu (oczywiście odpłatnie) jakieś gazetki? Oprócz TS, bo
        akurat miałam wszystkie. Chętnie bym sobie poczytała, nawet z roku 2001.
        • Gość: agul Re: Co czytacie (prasa)? do Agul IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 13.06.02, 09:19
          :-(( tak nie za bardzo, bo większość wyrzucam lub zawożę do mamy, która mieszka
          dość daleko od w-wy, ale będę u niej w lipcu to mogę przywieźć tylko że u niej
          są same elle chyba i twoje style to moglyby byc? no i z ostatnich 2-3 miesięcy
          wszystkie inne bo tego jeszcze chyba nie powyrzucala.
          aaa, zapomnialam jeszcze samo zdrowie:-)
          • Gość: Anja Re: Co czytacie (prasa)? do Agul IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 09:52
            Agul, ja jestem z Krakowa.....WIęc chyba się nie zgramy, ale serdecznie
            dziękuję za odpowiedź.
            • Gość: agul Re: Co czytacie (prasa)? do Agul IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 13.06.02, 10:09
              No to faktycznie, chyba nie.. ale może zaapeluj do kogoś z krakowa? pzdr
            • anndelumester anja ! 13.06.02, 10:13
              a na czym Ci konkretnie zależy??? napisz na priv. to się jakos skontaktujemy : )))

.

• yosemite Re: Co czytacie (prasa)? 13.06.02, 09:17
      bardzo lubie shape, votre beaute, zdrowie, super linie
      i swiat kobiety. sporadycznie zagladam rowniez do ts i
      pani. kolezanki bardzo mi polecaly zwierciadlo - i
      rzeczywiscie warto je czytac - sa tam ciekawe artykuly
      i calkiem przyzwoity dzial urody.
    • Gość: Eddie Re: Co czytacie (prasa)? IP: 80.48.253.* 13.06.02, 09:18
      Zawsze Twój Styl, przedtem jeszcze Votre Beaute i Urodę (teraz sporadycznie bo
      wkurzaja mnie te miniporady wellnes i inne wstawki rodem z Tiny). Lubie
      przejrzeć Marie Clair ale jeszcze nie kupuję, a Cosmo przeglądam bo kupuje
      kolezanka i się wymieniamy, ale za bardzo mi przypomina Bravo.
      • Gość: Eddie Re: Co czytacie (prasa)? IP: 80.48.253.* 13.06.02, 11:10
        A jeśli chodzi o "nie babskie" to zawsze Wprost i Newsweek, Polityke w sieci, i
        bardziej branzowe (Brief, Marketing w praktyce - ale jak mi się chce))
    • netaip Re: Co czytacie (prasa)? 13.06.02, 09:41
      Kiedys kupowalam prawie kazda babska gazete. Teraz szkoda mi pieniedzy i czasu
      na czytanie (wszedzie jest to samo:-). Ograniczam sie wiec do kilku tytulow.
      Lubie Claudie kupuje co miesiac, Samo Zdrowie (srednio raz na trzy mies.),
      kiedys czytalam Shape (podoba mi sie ta gazetka ale przestalam chodzic na
      aerobik i wolalam sie nie stresowac czytajac o cwiczeniach), Cosmo nie ciepie
      (a kiedys tak lubilam... starzeje sie), Twoj Styl, Elle itp - za duzo reklam za
      malo do czytania. Czasem kupuje Swiat Kobiety, Przyjaciolke, Poradnik Domowy
      (lubie ten tytul), lubie tez czytac Dziecko.
      O kosmetykach czytam w necie i nie narzekam ale zaluje ze nie ma Votre Beauty:-
      ((
      • staua Re: Co czytacie (prasa)? 13.06.02, 09:42
        Czy mamy wymieniac tylko gazety kobiece, czy po prostu takie czytacie?
        Ja czytam GW i Wprost w Internecie, Die Weltwoche, a z kobiecych Annabelle. O
        koesmetykach wystarczy mi to, co czytam w Internecie.
    • Gość: koralik Re: Co czytacie (prasa)? IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 13.06.02, 09:54
      Nalogowo czytam Samo Zdrowie i mam wszystkie numery z 2 lat. Ale teraz
      zauwazylam, ze wiekszosc tematow sie powtarza, wiec chyba zrezygnuje. TS
      serdecznie nie znosze, kiedys kupowalam Marie Claire, ale teraz jakos mnie nie
      zainteresowal zaden numer, by go kupic. Kupilam za to Cosmopolitan (!!!). Moja
      ciotka regularnie obdarowuje mnie Swiatem Kobiety i Naj, ale nie znajduje tam
      nic poza kolorowymi obrazkami :-)))
      Maz kupuje Wyborcza, wiec czytam tez Wysokie Obcasy.
      Teraz zaczne kupowac cos o mieszkaniach i urzadzaniu wnetrz, no i o dzieciach :-
      ))))))))
      Koralik
    • Gość: Aga Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.um.poznan.pl 13.06.02, 09:57
      No to dosc duzo pieniedzy wydajecie na babskie gazety. Ja czytam GW (wydanie internetowe i w
      sobote Wysokie Obcasy), Polityke i czasem Zwierciadlo, aha, od Mamy pozyczam czasem Twoj Styl i
      Marie Claire. Ale TS wydaje mi sie coraz bardziej oddalony od zycia normalnej polskiej kobiety. Sorry,
      ale w kraju w ktorym dobra pielegniarka czy nauczycielka zarabia 800 zł, trudno lubic gazete, gdzie
      najtanszy polecany krem kosztuje 150 zl, nie mowiac o ciuchach. Polecam wszystkim Zwierciadlo,
      jest duzo madrych tekstow do poczytania i calkiem sporo o urodzie.

Od czasu do czasu (raz na 2 miesiace), kupuje gazete w stylu Vivy jak bardzo potrzebuje relaksu :-))
      Pozdrawiam
      • Gość: a5._ Re: Co czytacie (prasa)? IP: 195.94.205.* 13.06.02, 10:06
        A ja..... odkąd zaglądam na wizaż i TO forum, przestałam kupować gazety.
        Muszę przyznać, że najcześciej korzystam z zasobów Internetu
      • Gość: just. Re: Co czytacie (prasa)? IP: 212.160.236.* 13.06.02, 10:43
        Masz rację Aga co do TS!!! Ja kupowałam go nałogowo, ale rzeczywiście - nie
        wiem dla jak wąskiej grupy kobiet robi się ta gazeta... Poza tym zaczynają się
        już powtarzać jeśli chodzi o wywiady, portrety, a jakiś czas temu wkurzył mnie
        CAŁY numer od 1 do ostatniej strony poświęcony ciąży KaYi, jej porodowi i jej
        dziecku... Ile można???
    • anexxa Re: Co czytacie (prasa)? 13.06.02, 10:15
      z kosmetyczno-urodowo-babskich czytam regularnie cosmo
      (w tym miesiacu znow jlo na okladce, wyglada jak
      rozwalkowana), elle od czasu do czasu, z zapalem godnym
      lepszem sprawy nabywam co miesiac skazane podobno na
      porazke marie claire, twoj styl kupuje i przerzucam, po
      czym zanosze mamuni - bo ona to lubi. pozostale czasem
      podczytuje od roodej - jakis czas temu w ramach
      oszczedzania umowilysmy sie, ze kupujemy po polowie
      pism, zeby sie nie dublowalo, ale roznie z tym
      wychodzi, bo jak czasem chce cos poczytac, to nie
      ogladam sie na nic;))

dochodza tez gratisy z firmy - ale akurat nasze
      wydawnictwo nie wydaje zadnego babskiego, ktore by mi
      podchodzilo.

xx.
    • anndelumester chyba jestem crazy jeżeli chodzi o gazety... 13.06.02, 10:19
      jako osoba nie telewizyjna czytam kosmiczne ilości prasy (w porównaniu z moimi
      znajomymi) Oczywiscie z tego względu idą na to kosmiczne piemiądze..
      z babskich gazet bardzo lubie wszystkie tu wymienione plus kupuje wydania
      anglojęzyczne elle marie claire (najbardziej lubię amerykańskie) i czasami
      francuskie.. niestety nie moge sie opanowac : (( ale zawsze sobie tłumacze ze
      to dla mojego dobra języki itp..
      p.s. nie cierpie wydań elektronicznych bo mój relaks to kanapa herbatka
      gazetka...szkoda tylko że to takie nie ekonomiczne...
    • Gość: Nika Re: Co czytacie (prasa)? IP: 62.89.119.* 13.06.02, 10:30
      A czy działaja na Was rzeczy dodawane do gazet?
      Bo ja dzisiaj w drodze do pracy kupiłam nowy TS (z gratisową kosmetyczką) oraz
      nowa Elle (z gratisową torbą płócienną).... i troche mam wyrzuty sumienia
      (niecałe 20 zł za obie gazetki).

No i jeszcze Zwierciadło kupię, ale tam nic raczej do niego nie dodają.
      I lubię OGROMNIE jak jest duzo próbek w gazetach. Szczególnie w TS (a w
      dzisiejszym numerze jest tylko 1 :-((()
      • Gość: Anja Re: gratisy IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 10:33
        Lubię gratisy, choć jak coś mi się nie podoba, to nie kupuję. A próbek powinno
        być więcej:))
        Co do TS; prenumeruję i trochę żałuję, bo, przepraszam, ale zrobiło się
        takie "ciotowate", jak dla starych snobek. Odstaje od rzeczywistości, poza tym
        zdecydowanie w nim urody i kosmetyków, za dużo beznadziejnej mody.
    • Gość: Vikcia Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.pl 13.06.02, 10:33
      Uwielbiam gazetki! Zacznę wymienianie od tych "poważniejszych", coby nie było,
      że się nie interesuję. Na prasę codzienną (nie licząc Metropolu ;-)) nie mam
      czasu, czytam za to na ogół Politykę, albo Wprosta- co mi wpadnie w ręce, bywa,
      że i Newsweeka (czasem i w "oryginale"- tłumaczę sobie, że to mi dobrze robi na
      języki :-)). Z "babskich" gazet wybieram miesięczniki, także często francusko,
      albo anglojęzyczne (wytłumaczenie j.w.). Od Mamy biorę TwójStyl, kupuję Urodę
      (nie zawsze), Marie Claire (mam nadzieję, że tym razem utrzyma się na rynku
      dłużej, bo b.lubię), czasem Panią. Nie wiem czemu, ale nie lubię Zwierciadła.
      Relaksuję się przy Cosmo (zaplusowali sobie u mnie małym formatem, bo mi się
      mieści do torebek ;-)), przy niektórych artykułach zaśmiewam się do łez.
      Tęsknię za VotreBeaute, bo nie przegapiłam żadnego numeru!
      A' propos- ktoś tu kiedyś wspominał, że w czerwcu pojawi się jakiś substytut,
      czy już coś na ten temat wiadomo?
      • Gość: gAndzia Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.se.com.pl 13.06.02, 11:20
        A ja czytam wszystko babskie (plus trzy dzienniki i kilka tygodników), bo
        powinnam i dostaję za darmo, i w zawiązku z tym nie lubię niczego:))) w kółko
        międlą to samo, do wymiotów, co gorsza wszystkie na raz. zdziwiła mnie
        popularnośc (na tym forum?) zwierciadła, zawsze się zastanawiałam, kto to
        kupuje, bo w realu jeszcze nie spotkałam osoby czytającej to pismo:)
        przeładowanie eichelbergeropodobnymi odrzuca mnie skutecznie. we wszystkich
        tych gazetach mam koleżanki, więc oczywiscie czytam, co która skleciła:) a tak
        dla przyjemności to national geographic i kobiece pisma zagraniczne. tęsknię za
        dobrym reportażem, u nas niestety chyba uznano, ze kobiety są na to za głupie
        (czasem coś sensownego przedrukuje elle lub marie claire). Co do votre beaute,
        juz się wypowiadałam na tym forum - zarżnięto superpismo, jesli ktoś zna wersję
        francuską, to wie, o co mi chodzi. niestety, nowe pismo urodowe szykuje podobny
        zespół:(
    • Gość: Marta Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.pl 13.06.02, 12:44
      A ja regularnie czytam TS - to moje ulubione pismo- zastanawiam sie tylko,czy
      nowa naczelna zdoła utrzymać jego poziom , chociaż momentami irytuje mnie,że
      prezentowane są tam potwornie drogie ciuchy i kremy po 200-300 zł.Przecież
      to ,że ktoś może sobie pozwolić na pismo za 7-8 zł, nie znaczy wcale,że stać go
      na tak drogie ubrania i kosmetyki.Kupuję też "Panią"- chociaż ostatnio zniża
      loty, "Elle"- bardzo lubię.Kiedyś czytywałam "Urodę" ale teraz zrobiła się
      beznadziejna.Od czasu do czasu podczytuję jeszcze" Vivę", "Galę", "Na żywo".No
      i oprócz tego dzienniki,"Newsweeka" czasem "Politykę" i "Wprost"
      • Gość: ania Re: Co czytacie (prasa)? IP: 217.98.124.* 13.06.02, 12:54
        Marta , prawdę mówiąc mogłabym skopiować twoja wypowiedź.Różnica jest tylko
        taka ,że mam paczke koleżanek ,które kupują po jednej gazecie(chyba wszystkie
        kobiece miesięczniki prócz tych o kochni i dzieciach),a póżniej sie
        wymieniamy,wiadaomo że mam lekkie opóżnienia ale tylko lekkie a jaka
        oszczędność!Dodam tylko ,że bardzo lubię Sukces a czasem podczytuję CKM i
        Playboya.
        • Gość: Nika Re: Co czytacie (prasa)? IP: 62.89.119.* 13.06.02, 13:14
          Dziewczyny, czy któaś z Was prenumeruje TS ? Chodzi mi o to ze i tak go kupuje
          co miesiąc, a do prenumeraty obiecują dodać jakiś zwykle kosmetyczny prezent. I
          moje pytanie: czy faktycznie go się otrzymuje? Czy to tylko pic na wodę. Bo ja
          to mam chyba takie szczęście, ze nigdy nic nie wygram, wysyłam przeróżne
          kupony, biorę udział w konkursach, zbieram jakieś kody kreskowe, i jakoś nic
          nie wygrałam, już zaczynam powoli wątpić w to ze te nagrody to prawda. A co do
          TS to czy w prenumeracie przychodzi z tymi wszystkimi gratisami i próbkami, czy
          taki"goły" z drukarni?
          proszę o odpowiedź, bardzo
          • Gość: Anja do Niki IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 13:19
            Prenumeruję TS. Dostałam w prezencie wodę toaletową Oriflame o wartości 95 zl,
            więc opłacało się bardzo. Oczywiście dostaję wszystkie próbki i gratisy, a do
            tego gazeta dociera do mnie tydzień przed pojawieniem się w kiosku. Aha,
            prezent przychodzi ok. trzeciego numeru prenumeraty.
            • Gość: marta Re: co czytacie? IP: *.ny325.east.verizon.net 14.06.02, 18:19
              mnie trochę ulżyło, bo wcale tak dużo nie wydaje na gazety:) z babskich
              kupuję "Elle" (moja torba jest w różowo-niebieske pasy) i "TwójStyl". I tyle.
              Dawniej jeszcze było Votre.. ale juz nie ma i konic pieśni. Oprócz tago
              obowiązkowo co miesiąc kupuję i czytam od dechy do dechy "Film" i "HiFi i
              Muzyka" (czasami dojdzie do tego jeszcze "Audio").
              Z prasy codziennej GW, Wprost, Polityka, Komputer Świat (najczęściej kupuje
              mój mąż) i jakieś gazetki o samochodach (też kupuje mój mąż, ale ja czytam z
              upodobaniem; jako że niedawno ukradli nam półroczny samochód po powrocie do
              Polski kupujemy nowy i tzreba się zorientować co w trawie piszczy).
              Z męskich gazet prawie co miesiąc czytam Playboj'a i Maxim'a. Makulatury mamy
              od metra i jest mi bardzo przykro, że nie znam w Wawie zadnego punktu skupu:((
              pobyt w USA nie odciął nas od prasy bo tutaj wszystko można dostać (no prawie
              nie ma HiFi - rodzina robi mi zapasy) a GW mamy w sieci...
              • Gość: marianna Re: co czytacie? IP: *.kato.gazeta.pl 14.06.02, 18:27
                A ja czytam regularnie Gazete Wyborcza i prenumeruje Dobre Wnetrze. Kompletnie
                nie czytam babskich gazet(!!!) - z wyjatkiem Wysokich Obcasow! Chyba wystarcza
                mi forum (i w ogole internet) i masa porad, ktore tu znajduje :-)
                Pozdr. - Marianna
            • Gość: Gosia Re: do Niki IP: *.nat.visnet.pl 14.06.02, 19:11
              Jestem zdruzgotana!!! Od szesciu lat kupuję roczną prenumeratę TS i nigdy nie
              dotsałam wody toaletowej. jedyne gratisy to kiedyś kalendarzyki i jakieś
              czytadło latem. W tym roku obiecali zegarek i też nie dostałam.:(((
    • Gość: renia Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.radio.com.pl 14.06.02, 18:33
      Cosmo jest moim zdaneim do niczego. Uroda nudna. TS okej. Najbardziej z
      babskich lubię Panią i Obcasy. Poza tym Rzepa, GW, Polityka, Newsweek.
      Wybiórczo. Mam dostęp do agencji, więc raczej siedzę przy kompie, ael to tak
      psuje wzrok :(
    • Gość: elve Czytam... IP: *.netland.gda.pl 14.06.02, 20:48
      Wydania dzienników on-line, rzepę na papierze, z babskich nic, bo są nudne jak
      flaki z olejem, poza tym tygodniki on-line (wprost, polityka, newsweek), wired
      regularnie a z papierow i nieco innej beczki to jeszcze nową fantastykę i zadrę
      (ale ta to jest raz na 3 miesiące, za rzadko, kurczaczek...), oraz świat nauki
      i wiedzę i życie.
      • Gość: Aga Re: Czytam... IP: *.future-net.pl 14.06.02, 20:58
        Super Linia, Elle, Newsweek, National Geographic, Wyborcza, kilka kobiecych
        pism niemieckich (tzn. z Niemiec, a nie naszych niemieckich badziewi:)), czasem
        Twój Styl. Generalnie polskie pisam kobiece uważam za kiepskie, zżynają
        (zrzynają?:) od siebie nawzajem, licytują się na snobizmy w kiepskim stylu.
    • Gość: satiaa Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 22:57
      jezeli chodzi o babskie to regularnie zwierciadlo i TS, tak srednio co
      3miesiace Elle,ale jak czasami nie kupie to i tak nic nie strace, bo moja
      przyjaciolka i tak kupuje nalogowo ta gazete takze jest ok:)))teraz coraz
      czesciej siegam po Samo Zdrowie:))
      jezeli chodzi o inne gazety, to co poniedzialek -forum i Newsweek, a raz na
      miesiac -national geographic:)))
      • Gość: Annah Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.ras.tesion.net 14.06.02, 23:25
        Nie ma dla mnie lepszego relaksu niz chwila spokoju z "babskim" czasopismem. Z
        polskich czytam regularnie TS (kiedys fajna moda i dobry dzial urody, teraz
        jagby troche gorzej) i Marie Claire (swietana moda). Kiedys kupowalam tez Votre
        Beaute (wielka szkoda, ze go nie ma) i ELLE (ostanio tak mnie rozczarowywuje,
        iz przestane ja kupowac regularnie) Inne czasopisma kupuje sporadycznie. Nie
        lubie zwlaszcza Cosmo i Zwierciadla. O zyciu politycznym Polski dowiaduje sie z
        Newsweeka i Polityki oraz Wyborczej on-line.
    • Gość: melodja Re: Co czytacie (prasa)? IP: 213.134.172.* 14.06.02, 23:25
      Od kiedy, nie ma VB to kiepsko:(. Czekam na zamiennik, kto wie, może się nie
      zestarzeje zanim doczekam się wreszcie.
      • Gość: BiSoU Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.pl 15.06.02, 12:28
        kiedyś cosmopolitan, potem elle, teraz coraz częściej Twój Styl, chociaż bywają
        miesiące, że mam wszystkie trzy. Poza tym polityka, czasem wprost. Z
        francuskich wydań lubię BIBA i 20ans. Czasem jak zaszaleję to kupuję VOGUE -
        francuski lub angielski.
        • Gość: mysia200 Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.06.02, 14:03
          i nie przeszkadza wam fakt ze jakas grupka pismakow uwaza ze kobieta to inny
          gatunek czlowieka i musi miec osobne pismo?bo taka to lubi latwo,lekko i bez
          bólu? Ja sie generalnie czuje w ten sposob ponizana przez wydawcow i juz nie
          czytam tych gniotow. Uwazam ze fajny pomysl to byl Votre Beaute bo bez silenia
          sie na tzw. psychologiczne porady i wywiady "o zyciu i smierci"(cytat ze
          Shreka:-) Owszem po egzaminie zdarza mi sie w ramach odmóżdżania kupić coś -
          ale tak jak piszę -ODMÓŻDŻANIA. owszem kupuje polski SHAPE co miesiac ale dla
          cwiczen(o dziwo amerykanska wersja jest o niebo madzrzejsza, ale co sie dziwic
          jak w Polsce wydaje to to samo wydawnictwo co Cosmopolitan). Nie piję tu do
          nikogo ale się dziwie skąd macie na to czas bo mi ledwo starcza na Forum i
          Poltyke (Newsweek jest dla mnie za...hm prosty?pisany monotonnym stylem
          dziennikarskim)Szkoda mi życia na rozterki Hugh Granta i wywiad z panią Z i
          porady łóżkowe kogoś kto mnie nie zna.jest to wiedza zbędna-można ży6ć nie
          wiedząc kto z aktorów sypia z kim. Sorry. mól książkowy
          Ps czy jestem dziwolągiem i czy jeszcze ktoś tak możę myśli?
    • Gość: justy Re: Co czytacie (prasa)? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 20:29
      Mnóstwo kasy wydaję na prasę. Prawie zawsze kupuję GW, Newsweek, Samo zdrowie
      (ale coraz rzadziej, bo w kółko jest o odchudzaniu), Cosmo, Zadra, Moje
      mieszkanie (ostatnio jednak rzadziej), Shape, Elle, Twój styl, Marie Claire,
      Chip (kiedyś też PC word komputer), czasem (w pociągu) Claudia. No i mam
      prawie wszystkie (bez jednego) numery Votre Beaute.
      Tak z pół roku temu co miesiąc kupowała komplet wymienionych gazet, ale teraz
      mam mniej czasu i powoli mi przechodzi ten nałóg (znalazłam inne uzależnienie-
      forum uroda;)).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka