IP: *.elpos.net 18.04.05, 15:22
jak je umiescic odpowiednio? mam dopiero 13 lat i uzywam podpasek od niedawna ale bym chciala zaczac uzywac tamponow bo ponoc sa bardziej wygodne. ale nie wiem jakie wybrac i jak je wprowadzac i czy nie rozdziewicza mnie??
Obserwuj wątek
    • mag-ia Re: tampony 18.04.05, 16:23
      Dziecko drogie, na wszystkie te pytania odpowiedzi znajdziesz na każdej ulotce
      dołączonej do tamponów.
    • bzzzk Re: tampony 18.04.05, 16:26
      wybrać to na początek najlepiej mini. a instrukcję jak prowidłowo zastosować
      będziesz miała na ulotce w opakowaniu. generalnie- dobrze umieszczony tampon,
      to taki którego się nie czuje.
    • Gość: martita503 Re: tampony IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 18.04.05, 16:51
      glupi temat
      jasne ze wszystko znajdziesz na ulotce..
      • Gość: katka Re: tampony IP: *.olsztyn.mm.pl 18.04.05, 17:43
        Oj, dziewczyny, zamiast krytykować, lepiej pomóżcie młodszej (vide: post
        powyżej). Najlepsze są Tampaxy z aplikatorem, ich założenie jest bardziej
        higieniczne, najmniejszy rozmiar mają "Tampax lite" - takie z fioletowymi
        mazajami na opakowaniu (kosztują ok. 6 zł). Instrukcję użycia znajdziesz
        wewnątrz.
    • skidblandir Re: tampony 18.04.05, 18:14
      ewa najlepiej porozmawiaj z mama:) mnie moja nauczyla zakladac tampony:)
      a jak z jakichkolwiek powodow nie chcesz to moje dwie rady:
      1) nie przejmuj sie jak za pierwszym razem bedziesz go ciagle przy poruszaniu
      sie czula
      2) a nastepnym razem musisz go po prostu glebiej wlozyc. tak bardziej obrazowo -
      za tamponem jeszcze z kawalek palca musi wejsc i wtedy powinno byc ok. pozniej
      sie juz sam ulozy.
    • Gość: ewa Re: tampony IP: *.elpos.net 19.04.05, 12:06
      dziekuje bardzo :)
      a co do mamy to akurat nie moge sie jej zapytac bo wyjechala a z tata to raczej ciezko tak gadac
      • Gość: Nina Re: tampony IP: 217.75.54.* 20.04.05, 19:06
        Ja polecam tampony ''o.b-mini''<Z aplikatorem nigdy nieprobowalam>a co do
        wprowadzania to oto moje wskazowki:1-umyj rece,2zerwij srodkowy pasek i usun
        dolna czesc oslonki tampona,3-wyciagnij sznureczek zwiniety na koncu tamponu i
        pociagniej go<sprawdzasz czy sie nieurwie>,4-wloz koniec palca wskazujacego w
        zaglebienie na koncu tamponu<tam gdzie jest sznureczek>,5-delikatnie rozchyl
        wargi sromowe aby odslonic wejscie do pochwy,6-delikatnie palcem wskazujacym
        wprowadz tampon do pochwy po luku<ku tylowi i ku gorze>tak gleboko jak tylko
        mozesz<czyli caly tampon i prawie caly palec>,7-jesli nadal tampon jest
        wyczuwalny<np.podczas siedzenia lub chodzenia>powinnas go wprowadzic nieco
        glebiej,8-po wprowadzeniu tampona umyj rece:)Kiedy pierwszy raz probowalam
        tamponow za plytko go wsadzilam i mnie uwieral ale nieprzejmuj sie w razie
        czego porazka,na nastepny raz pojdzie Ci jak po masle.A jesli bedziesz miala
        problemy z wprowadzeniem zafunduj sobie jeszcze zel ulatwiajacy wprowadzanie
        tamponu<kupisz w aptece>.Musisz wtedy rozprowadzic mala porcje zelu
        rownomiernie na wierzcholku tamponu.Zycze powodzenia mloda kobietko:)Pozniej
        pochwal sie jak poszlo:)
        • bzzzk Re: tampony 20.04.05, 19:12
          mnie tampony długi czas uwierały i jakoś nie mogłam ich używać, nawet jak były
          umieszczone odpowiednio głęboko, udało się dopiero jak miałam już jakieś 17
          lat;) ale to indywidualna sprawa, Ty możesz nie mieć żadnych problemów, ale
          koniecznie trzeba najpierw spróbować z tymi najmniejszymi. zresztą widziałam w
          sklepie chyba ob- mini w opakowaniu z nazwą "mój pierwszy tampon" czy coś w tym
          stylu, dają pudełeczko na tampony gratis:)
          pzdr.
        • mikams75 Re: tampony 20.04.05, 20:20
          postaraj tez nie zaciskac miesni pochwy - to sie zdarza mimowolnie.
          No i do powyzszego opisu jeszcze jedna rada - jak sie nie uda na stojaco to na
          lezaco jest latwiej. A pozniej jak juz dojdziesz do wprawy to w kazdej pozycji
          go wlozysz.
          • Gość: Nina Re: tampony IP: 217.75.54.* 21.04.05, 22:02
            Ja zawsze wkladam tampona w pozycji kucacej.Dla mnie tak jest najwygodniej
            • Gość: m Re: tampony IP: *.gorzow.mm.pl 21.04.05, 23:11
              haah kiedy ja uzylam pierwszy raz tampony byly to tampax i tak wlozylam ze nie
              moglam usiasc. haha :P nikt mnie nie nauczyl ale praktyka czyni mistrza ja
              osobiscie polecam tylko O.B kiedys kupilam bella i po 20 min normal przeciekal
              sa specjalne O.B moja pierwsze czy jakos tak. tylko nie zapomnij go wyjac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka