Dodaj do ulubionych

11 lat i wypryski

25.07.05, 19:06
dojrzewanie i te sprawy.. wiadomo. ale czy 11 lat to nie za wczesnie na tradzik?
dodam, ze nie na calej twarzy tylko na nosie. jakie kosmetyki dla takiego
malucha bo chyba jakies lzejsze?
prosze forumki o pomoc.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • eressea Re: 11 lat i wypryski 25.07.05, 20:16
      frrancuzeczka napisała:

> dojrzewanie i te sprawy.. wiadomo. ale czy 11 lat to nie za wczesnie na tradzik
      > ?
      > dodam, ze nie na calej twarzy tylko na nosie. jakie kosmetyki dla takiego
      > malucha bo chyba jakies lzejsze?
      > prosze forumki o pomoc.
      > pozdrawiam.

Przyłączam się do pytania. Moja siostra ma dopiero 10 lat, a już na nosku drobne
      wypryski i zaskórniki :(. Ja swojego czasu uzywałam różnych specyfików
      przeciwtrądzikowych, ale nie chciałabym teraz ryzykować na tak młodej skórze.
      Chodzi mi głównie o polecenie żelów/pianek do mycia buzi. Bo z kremami to
      jeszcze poczekamy.

Na razie zastanawiam się nad produkten Erisa 'Łagodna pianka do mycia
      twarzy'/Pharmaceris T/.
      • Gość: ves-ves Re: 11 lat i wypryski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:32
        Ja miałam początki trądziku już w wieku 8 lat. To bardzo wcześnie, wiadomo,
        jako dziecko w ogóle się tym nie przejmowałam. A teraz tego bardzo żałuję. Mam
        potworny trądzik. Jeśli zauważy się jakiekolwiek zmiany na buzi koniecznie
        trzeba udać się do dermatologa (w tym wypadku dziecięcego) i nie zwlekać, bo
        później może być tylko gorzej. Pianka Erisa będzie jak najbardziej dobra.
        Szczególnie przy tak łagodnych zmianach.
    • Gość: Anetka Re: 11 lat i wypryski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:27
      moze lepiej odrazu do dermatologa..
    • Gość: szuwareq Re: 11 lat i wypryski IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.07.05, 22:35
      to ja od razu podpowiem żeby nie brac serii Perfecta czysta skróra takiej
      zielonej z limonka czy czymś. moja kuzyneczka [12 lat] narzekała mi że to
      paskudztwo strasznie wysusza skóre. szkoda buźki za młodu :P lepiej dermatolog.,
      bo tak to trudno coś doradzić
      • frrancuzeczka Re: 11 lat i wypryski 26.07.05, 11:00
        ja zakupilam siostrze tonik Erisa wlasnie, zeby sobie tylko ten nosek
        przemywala, bo chyba nie ma sensu stosowac go na cala buzie skoro zmiany sa
        tylko na nosie.
        • Gość: Nessie Re: 11 lat i wypryski IP: *.acn.waw.pl 26.07.05, 13:13
          A okresu już dostała? Bo jeżeli tak, to wiadomo, hormony = trądzik, nie ma rady.
          Ale jeżeli jeszcze nie miesiączkuje, to może to nie jest trądzik tylko jakieś
          uczulenie?

Ja akurat serię Czysta cera z limonką bardzo polecam :) Różnym ludziom różne
          rzeczy służą, jak widać.

Natomiast dla "malucha", jak piszesz, to może najlepsze by były preparaty
          punktowo zasuszające, żeby nie męczyć całej skóry twarzy? No i pilnuj, żeby się
          nie smarowała podkładami :))

• Gość: francuzeczka Re: 11 lat i wypryski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:57
            o podkladach moze tylko pomarzyc! ;)
            kupilam tez punktowy zel z seri Perfecta. okresu jeszcze nie dostala, ale to sa
            typowe krostki takie tradzikowe!
            • Gość: Nessie Re: 11 lat i wypryski IP: *.acn.waw.pl 26.07.05, 21:44
              O, właśnie, przypomniało mi się - SUDOCREM! Spokojnie można stosować w każdym
              wieku :) No i ewentualnie Tormentiol na ropne zmiany.
    • bzzzk Re: 11 lat i wypryski 27.07.05, 23:07
      ja tym wieku miałam już zaawansowany:( u mnie zaczęło się wcześnie, pamiętam,
      że pierwszy raz na oczyszczaniu twarzy u kosmetyczki byłam przed komunią (!).
      wtedy (czyli w wieku lat 9) zaczęły pojawiać się zaskórniki, drobne wypryski,
      potem było coraz gorzej. okres dostałam w wieku 10 lat, więc już w ogóle prędko
      poszło... radzę odwiedzić dermatologa, może uda się to jakoś powstrzymać, bo
      jak patrzę na siebie, to żałuję, że nie trafiłam do kogoś sensownego te 10 lat
      temu:/ bez paniki, ale warto. ja używałam kosmetyków do cery trądzikowej, ale
      tylko żelu do mycia twarzy i toniku. wtedy to był tylko Clerasil (chyba tak to
      się pisze), względnie Oxy, one do delikatnych nie należały... teraz jest duży
      wybór, można znaleźć coś, co nie wyżre skóry:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka