Dodaj do ulubionych

aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam.....

IP: *.nowiny.net 02.09.05, 13:59
pliss, pomóżcie. Schodziła mi ostatnio po opalaniu skóra na twarzy. Więc
żeby się jej szybciej pozbyć postanowialam ją zdrapać. Efekt jest taki, że
zdrapałam sobie skórę (do czerownej rany) z nosa i skroni. Teraz to miejsce
piecze, jątrzy się, pokrywa zółtym płynem. Co ja mam teraz zrobić?? Czym to
zagoić szybko?? I tak żeby nie zostały blizny? Na razie posmarowałam acne-
dermem, ale czy to mi szybko pomoże??
Obserwuj wątek
    • Gość: Anne20 Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:10
      Kochanie! Biegusiem do apteki po maśc nagietkową- kosztuje ok 4 zł, posmarowac
      dość grubo i nakładać co jakiś czas jak już wsiaknie,, napewno pzrestanie piec
      i zniknie stan zapalny.. mysle, ze blizn nie powinno być! A na przyszłosc
      troche wiecej wyobrazni Skarbie :)
    • Gość: mała Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: *.toya.net.pl 02.09.05, 14:24
      masć z arniki w takim małym białym pudełku powinna pomóc. Spora warstwę
      tłustawej maści nałóż na te miejsca i dokładaj co jakiś czas
    • sue27 Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... 02.09.05, 14:32
      Najlepszy na takie drobne rany jest Tribiotic - do kupienia w aptaece w małych
      saszetkach, cena ok.2 zł.Skuteczność gwarantowana, maść ma szeroki zakres
      działania antybakteryjnego, nic nie piecze, wszystko goi sie rewelacyjnie.
      • wanilia723 Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... 03.09.05, 20:22
        Popieram zdecydowanie Tribiotic. Ale ja jeszcze radze wybrać się do dermatologa!
        Wiem, że jeszcze jest maść zapiegająca bliznom. Nie pamiętam nazwy ale
        stosowałam i nie została mi przykra pamiątka po mojej głupocie :D:D
    • Gość: Farmaceuta Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:45
      Arnika to na stłuczenia na Twoją dolegliwość bedzie lepsza maść nagietkowa, tak
      jak mówi Anne20, pozdrawiam!
    • Gość: zrozpaczona!!! czy ta maść na pewno pomoże? IP: *.nowiny.net 02.09.05, 15:03
      dzisiaj nie wyjdę do apteki, bo nie da się tej otwartej rany niczym
      zakorektować. Ciągle się sączy. Może jutro. Pewnie zrobi mi się do jutra
      strupek, jak ja bedę wygladać?? 25 letnia z podrapanym nosem?? z takim strupem
      jak małe dziecko?? co zrobić by szybciej się mi to zagoiło i strupek szybciej
      przyschnął?
    • agnieszka_ka Biegnij do dermatologa! 02.09.05, 15:42
      Biegnij lepiej do dermatologa, a w najgorszym wypadku do kosmetyczki. Moga ci
      zostac blizny.
    • Gość: Nessie Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: *.acn.waw.pl 02.09.05, 16:04
      Jakim Acnedermem?!!! Chryste Panie! Przecież to jest środek złuszczający,
      przeciwtrądzikowy.

Weź ty dziecko najlepiej w ogóle niczym nie smaruj i nie dotykaj, bo już masz
      chyba od własnych pazurków zakażone te rany. :/ Jak koniecznie czymś musisz, to
      kup krem z pantenolem (taki dla niemowląt). I nie przemywaj tego broń Boże
      spirytusem.
    • Gość: queen-of-angels Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: 212.190.72.* 02.09.05, 16:46
      Tylko ALANTAN (w maści - b. tłusta i w kremie, chyba lepiej ten w kremie bo
      zawiera dodatkowo Pantenol). Tylko nie za grubo!!! Aha. no i nie zaszkodziłoby
      przemywać kwasem bornym (dla odkażenia, ale mega delikatnie i czystmi dłońmi a
      nie żadnymi wacikami) i spryskać Pantenolem i na to maść. Nie oglądaj się na
      wygląd tylko leć do apteki, bo ci zostaną blizny i potem bedziesz musiala je
      pół roku leczyć !!!
      • leilaani Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... 02.09.05, 16:54
        posmaruj rany tribioticiem (ten w saszetkach), zaklej przepuszczajacym
        powietrze plastem i zostaw na noc. rano powinno byc o wiele lepiej
        • livia79 Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... 02.09.05, 21:08
          Nie smaruj acne dermem, na litosc boska! przeciez to srodek zluszczajacy...
    • inecita Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... 03.09.05, 11:31
      nie smaruj acnedermem bo wysuszysz
      mozesz to traktowac solcoserylem (maść na rany wysiękowe)oraz natłuszczać
      panthenolem
      wiem co czujesz, miałam tak kiedys
    • Gość: ola Re: aaa! RATUNKU!!!!!!!!co ja zrobiłam..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 22:24
      posmaruj kremem gojacym Avene Cicalfate, dostaniesz probke w aptece, dziala
      przeciwbliznowo:) i gojaco
    • Gość: zrozpaczona!!! dziękuję bardzo za rady! wydaje mi się już teraz IP: *.nowiny.net 04.09.05, 11:50
      że jednak zostaną mi blizy. Na razie skóra ładnie podsuszyła się, nic się już z
      ran nie sączy. Ale oczywiście wszystko widać, boję się, że będzie się to goić
      jeszcze z kilka dni. No i ja mam strasznie źle gojące się ciało, po byle
      ukąszeniu komara mam pół roku bliznę, więc tym razem na pewno też będę
      miała "pamiątkę" po własnej głupocie. Ktoś tu wspomniał o jakiejś maści po
      zastosowaniu której nie zostają blizny. Doradźcie mi , proszę , teraz coś na
      pozbycie się blizn.
      • Gość: GOSC Re: dziękuję bardzo za rady! wydaje mi się już te IP: 195.94.216.* 07.09.05, 16:32
        BARDZO INTELIGENTNA JESTES TRZEBA BYLO SIE PUMYSKEM DRAPAC PO TWARZY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka