Dodaj do ulubionych

czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tradzik]

IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 25.10.05, 15:09
naprawde to dziala?i lykanie tabletek z wiesiolkiem albo capivit a + e ?nie mam funduszy na dermatologa :( wystarczy ze brat co 2 miesiace kupuje drogie leki.nie mam sumienia prosic mame o pieniadze... wiec pomoze mi ten sudocrem?
Obserwuj wątek
    • neti13 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 25.10.05, 15:17
      Nie ryzykowalabym , tlusta masc.Moze tylko pogorszyc sprawe, choc slyszalam ,
      ze niektorym pomaga.Moja siostra smaruje tym pupe malej Kasi , i tu sie
      naprawde sprawdza.

Pozdrawiam:)
    • Gość: filipinka Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.msk.pl / 80.50.253.* 25.10.05, 17:28
      Polecam przejscie sie do lekarza dermatologa lub ogolnego o wypisanie recepty
      na DETROMECYNE w roztworze spiryt. 3%. Koszt 5zl bo to lek robiony a bardzo
      pomaga bo to antybiotyk. to sudocrem masz drozszy od tego a detromecyna na
      pewno lepiej pomoze.
    • Gość: Aga Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:59
      No wiesz, u mnie to akurat zdziałał cuda i buźka wygląda wspaniale, a wcześniej
      nic nie pomagało.
    • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 09:17
      Przede wszytskim: mozesz isc do dermatologa publicznego i poprosic, zeby nie
      przepisywal Ci drogich gotowych produktow, np. moj brat dostal recepty na 3
      plyny do zrobienia przez apteke, kazdy 5 zl (wiekszosc robionych rpzez apteke
      masci tez tyle ksoztuje) i mimo, ze nie sa one komfortowe w uzyciu (1. ja nie
      znosze zadnych plynow a'la toniki 2. sa na bazie alkoholu, wiec szczypia 3.
      pachna lekami i alkoholem), ale sa naprawde super skuteczne. Sudocrem rowniez
      goraco polecam, jest rewelacyjny na rozne problemy (np. po depilacji), a to
      dlatego, ze z jednej stony ma skladniki wysuszajace pryszcze, ale z drugiej
      strony ogolnie nie wysusza calej buzi, jak np. Benzacne. Najlepiej uzywac na
      noc, no ewe4ntualnie w minimalnych ilosciach na dzien, chociaz moze zostawaic
      bialy osad i tlusci. A juz super tania ejst np. pasta Lassara (niecale 2 zl),
      jest rowniez bardzo skuteczna - punktowo, lub n wieksza powierzchnie
      problemowa, ale tlko na noc, bo jest juz bardzo biala. Bardzo dobra jest masc
      pieciornikowa (sklad podobny do Tormentiolu, ale znacznie tansza, rowniez w
      granicach 2-3 zl), a podskorne syfy z ropa najlepiej wyciaga masc ichtiolowa
      (ale ma brazowa barwe i brzydki zapach - na noc). Aha! Bym zapomniala:
      rewelcyjne ejst mydlo siarkowe! Kosztuje niecale 3 zl, wg. niektorych smierdzi
      siarka, ale moim zdaniem zaoach jest w sumie dosyc neutralny i nie nachalny.
      Gleboko oczyszcza i zostawia buzie gladziutka o ladnym kolorycie. Niektorzy
      narzekaja, ze bardzo wysusza, ale 1. ja sie z tym nie zgadzam - na pewno nie
      zostawia nawilzonej buzi, ale tezx skora sie po nim nie luszczy 2. naprawde
      wole miec troche wysuszona cere i ja po prostu silniej nawilzac, niz miec
      pryszcze. I podane przeze mnie mascie, i mydllo siarkowe sa bardzo wydajne. I
      jak widzisz, zmiescisz sie nawet w 5 zl. :)
      • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.10.05, 10:21
        bardzo Ci dziekuje :* napewno wyprobuje :) dzieki wielkie raz jeszcze ! pozdrawiam :)
      • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 10:36
        Co do mydla siarkowego, to rzeczywiscie moze on mocno wysuszac skore, zwlaszcza
        wrazliwa. A dopuszczajac do wysuszania skory popadasz w bledne kolo, bo skora
        dazac do odzyskania rownowagi zacznie bardziej sie przetluszczac. Dlatego
        dermatolodzy najczesciej zalecaja lagodne bezalkoholowe zele do mycia.

>I podane przeze mnie mascie, i mydllo siarkowe sa bardzo wydajne. I
        > jak widzisz, zmiescisz sie nawet w 5 zl. :)

Taaa;) Zmiescisz sie w 5 zetach tylko nie zauwazysz zadnych pozytywnych zmian
        na twarzy, bo co moga zdzialac takie leki... I zeby nie bylo, mi tez lekarze
        przepisywali to o czym piszesz, a efekty ich stosowania byly zerowe.
        • justa_79 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 10:45
          jak to co mogą zdziałać? sądzisz, że mogłyby więcej zdziałać, gdyby były
          perfumowane, produkowane masowo, miały ładne opakowanie i reklamę w gazecie? bo
          to chyba jedyne, co je różni od innych specyfików.
          • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 11:20
            Mylisz sie i w ogole mnie nie zrozumialas. Nie widzisz roznicy miedzy jakimis
            mazidlami za 5 zl a np. Differinem, Zinerytem, Isotrexinem, Akneroxidem oprocz
            ceny oczywiscie? Wlasnie dzieki tym srodkom udalo mi sie zwalczyc tradzik. Zas
            najtansze masci przepisywane przez dermatologa nie pomogly mi nic a nic. Nie
            sadze, ze zawsze najlepsze jest to co najdrozsze, ale widac czasem trzeba sie
            troszke wykosztowac. Tradzik mialam przez ponad 10 lat i nie jedno zdazylam
            wyprobowac, wiec wiem co mowie.
            • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 18:33
              Wiesz, co jest najsmieszniejzze? Ze lekarz mogl wypisac recepte na masc/plyn
              (czy co tam jeszcze) o identycznym skladzie, jaj wymienione leki, a
              zaplacilabys wlasnie te 5 zl.
              • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 19:31
                Mylisz sie:) Przyznam, ze nie znam sie na skladach, ale najlepszym dowodem na
                to, ze nie sa identyczne sa efekty na mojej twarzy:)) A skoro twierdzisz, ze
                sklady sa takie same, to prosze udowodnij mi to. Gdybac to kazdy potrafi:P
                • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 19:55
                  Moze tak: lek sklada sie z bazy i skladnika aktywnego, jesli baza jest inna, to
                  byc moze sam lek moze w innym stoipniu sie wchlaniac, miec inna konsystencje
                  itd., ale za dzialanie odpowiedzialny jest skladnik aktywny. Np. Benzacne i
                  Benzapur to te same leki, bo zawieraja ten sam skladnik aktywny: nadtlenek
                  benzoilu, 10%, ale albo maja inna baze, albo skladniki bazy sa w roznych
                  proporcjach, bo Benzacne jest gesty, a Benzapur - lejacy. Dzialanie jednak to
                  samo. Nastepny przyklad to Acne-derm, Hascoderm i Skinoren - te same leki, a
                  ceny rozzne:

Nazwa handlowa Postać Dawka/skład Opakowanie Producent Cena brutto
                  Acne-derm krem 0,2 g/g (20%) 20 g Unia 20.82
                  Hascoderm krem 0,2 g/g (20%) 30 g Hasco-Lek 29.09
                  Skinoren krem 0,2 g/g (20%) 30 g Schering AG 43.19

Tak samo jest, jelsi chodzi o tabletki antykoncepcyjne (np. Harmonet=Logest),
                  leki na recepte, czy produkty sprzedawane bez recepty, np.
                  Rutinoscorbin=Cerutin (tu roznica w cenie jest tez znaczna).
                  A gdybys przyczepila sie bazy, ze tam i tu jest rozna i moze od niej zalezy
                  dzialanie, to chce zasygnalizowac, ze na wielu lekach nie podaje sie, co
                  wchodzi w sklad bazy, np. na masciach czesto jest napisany skladnik aktywny i
                  jego ilosc (np. 2 g), a baza: Vehiculum ad 100 g (czyli baza - a nie wiemy,
                  czym ona ejst - jest w 100 gramach cala reszta poza tymi 2 gramami skladnika
                  aktywnego).
                  Na koniec: wymien wszystkie specyfiki, jakie znasz, ktore maja w skladzie kwas
                  glikolowy i kwas salicylowy. To sa te wszystkie Lysanele, Effeclary itd...
                  Kosztuja ok. 40 zl. Moj brat ma zrobiony lek z tymi kwasami, za ktory zaplacil
                  5 zl. Owszem - nie ma ladnego opakowania, nie ma ladnego zapachu i nie uzywa
                  sie juz tak przyjemnie, ale substancja, ktora ma zwalczac tradzic - jest. Za 5
                  zl. I efekty tez sa - rewelacyjne.
                  • Gość: morphea1 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:13
                    a kwas glikolowy ma w jakim stężeniu..? Pytam jako przyszły dermatolog :)
                    Nie słyszałam o użyciu kwasu glikolowego w lekach recepturowych - stąd moje pytanie.
                    Chętnie zobaczyłabym receptę na tą maść. Jeśli możesz przesłać na adres mailowy.
                    Dziękuję bardzo. Morphea1@gazeta.pl
                    • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 20:43
                      No wlasnie ja sama chcialam dokladnie odpisac sobie sklad, ale brat juz recepty
                      wyrzucil. Ale pewnie niedlugo pojdzie po nastepna, wowczas blizej sie temu
                      przyjrze (moze nawet dermatolog tez mi przepisze, bo dziala rewelacyjnie).
                      Swoja droga ja sama zauwazylam, ze w zadnych gotowych lekach nie ma kwasu
                      glikolowego (nie mowie tu o kosmetykach aptecznych). Jestem ciekawa, dlaczego,
                      bo na mnie on dziala najlepiej. Ah to nie sa masci, brat dostal 3 plyny: jeden
                      ten rewelacyjny z kwasami i chyba tlenkiem cynku (jest bialawy, zostawia taka
                      pudrowa powloczke) i jeszcze czyms (nie wiem, co to, ale delikatnie barwi na
                      rozowo caly specyfik), drugie z ichtiolem na podskorne syfki, a trzecie do
                      zmywania (nie pamietam skladu, ale glownie alkohol). Przy okazji - wiesz moze,
                      czy alkohol jest potrzebny w tego typu specyfikach? Czy w jakis sposob poteguje
                      ich dzialanie, czy tez moze tamte zwiazki chemiczne w polaczeniu z alkoholem
                      maja zupelnie nowe wlasciwosci? Bo w sumie nie wiem, po co ten alkohol - tylko
                      smierdzi i szczypie (plus wysusza).
                      • Gość: morphea1 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:50
                        nie mam pojęcia... Ogólnie w dermatologii szeroko odchodzi sie od kosmetyków
                        wysuszających, drażniących- stąd też preparaty stosowane miejscowo oraz
                        odpowiednio dobrane preparaty służące pielęgnacji (żele, mleczka) odbudowujące
                        płaszcz lipidowy...
                        Może ma na celu utrzymanie jako konserwant? antybiotyku/związków siarki?..
                        Najlepiej zapytać się jakiegoś farmaceuty...
                        A jeśli chodzi o drugi składnik zawiesiny to zapewne talk..
                        Czekam więc na maila- jeśli możesz- będę b wdzięczna...Pozdr.
                  • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 20:14
                    Wszystko fajnie, tylko nie na temat. Wiesz, mozna bawic sie w analizowanie
                    skladu, ale osobiscie zdaje sie na mojego dermatologa, bo to on jest specem od
                    dobierania lekow adekwatnie do potrzeby, ja zas widze skutki na swojej twarzy.
                    A co do kwasow, to one nie lecza tradzika, nawet nie wolno ich stosowac na
                    stany zapalne!! Dobre sa jedynie na zaskorniki. I jeszcze jedno:Harmonet i
                    Logest. Niby traktowane jako zamienniki, ale identyczne nie sa i wiele kobiet
                    to odczuwa. Tak samo jest z innymi lekami. Zaden zamiennik nie jest identyczny
                    z oryginalem a to tez moze zawazyc na efektach.
                    • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 21:10
                      Jak efekty i dzialanie moga byc inne, keidy jest to samo? Jesli by tak bylo, to
                      nie byloby przepisu, ktory mowi o tym, ze majac recepte na konkretny lek, mozna
                      poprosic w aptece o jego tanszy zamiennik. Tak samo teraz coraz wiecej sie mowi
                      o tym, zeby refundowac te tansze leki (najczesciej polskie), ktore sa
                      identycznymi zamienniikami drogich zagranicznych (bo placimy za import, za
                      firme, placimy w PLN po przeliczeniu np. z EU).
                      • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 22:01
                        Pewnie, mozesz sobie poprosic o tanszy zamiennik, ale nikt ci nie zagwarantuje
                        identycznych efektow. Czasami zamiennik wystarczy, a czasami nie.
    • Gość: Lania Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:39
      Sudocrem cudów nie zdziała,sprawdza się tylko przy drobnych wypryskach,na te
      duże,ropne,podskórne,które są prawdziwym problemem nie działa.
      • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.10.05, 10:49
        ja nie mam nie wiadomo jakiego tradziku.ostatanio sie pogorszyl i to chyba przez zel garniera bo dziewczyny pisaly na forum ze tak sie moze dziac. wiec wyprobuje ten sudocrem.zobaczymy czy sie sprawdzi.jesli nie to poszukam czegos innego.i dlaczego maja nie dzialac?to ze nie maja ladnego opakowania i nie sa reklamowane nie znaczy ze sa beznadziejne.Justa ma racje
        • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 11:24
          Nie mowie o opakowaniu czy zapachu. Nie wiem skad przyszlo wam to glowy. Przez
          ponad 10 lat meki ze strasznym tradzikiem zdazylam wyprobowac juz wiele. No ale
          skoro ty wolisz leczyc tradzik sudokremem zamiast lekami do tego
          przeznaczonymi, no to sorry, ale o czym mamy dyskutowac.
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 18:37
            Przeciez to kwestia indywidualna. To, ze Tobie pomogly akurat te leki nie
            znaczy, ze komus innemu pomoga.
            • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 19:37
              Przejzyj sobie opinie o retinoidach chociazby na tym forum lub spytaj
              dermatologa o opinie, a zrozumiesz o czym mowie;)
              • Gość: agnes Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 19:55
                ja używałam normadermu z vichy i na początku pomagał może nie rewelacyjnie ale
                troche lepiej było.nie mam strasznych problemów z cerą mimo to sięgnęłam po
                vichy i powiem wam że po jakimś miesiącu moze dłużej skóra płatami z czoła mi
                schodziła i schodzi.nawilżam ale nie które kremy szczypią.teraz testuje krem
                svr.
        • neti13 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 16:27
          Moze i ten sudokrem jest rewelacja , nie spieram sie , ale jedno jest pewne,
          wysyp zaskornikow masz pewien bankowo. Tym mozna leczyc rany , odlezyny i
          odparzenia u niemowlakow , a nie tradzik. Takie jest moje zdanie , ale jesli
          tak bardzo chcesz, poeksperymentuj na sobie ;) (pomoglo Gozdzikowej , moze i
          tobie ...)

Pozdrawiam:)
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 18:39
            Ale na Sudocremie chyba pisze o tradziku...? Z reszta wystarczy spojrzec na
            sklad - sa tam skladniki, ktore sprawdzaja sie w leczeniu tradziku.
    • gabon32 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 15:31
      kup w aptece suszone zioła bratka polnego i pij. Do tego trzeba mieć świętę
      cierpliwość - bo efekty widać dopiero po ok. miesiącu, ale za to cerę będziesz
      miała fantastyczną. W ten sposób leczysz przyczynę a nie skutki. Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.10.05, 15:53
        Perełko, Sudocrem JEST LEKIEM DO CERY TRADZIKOWEJ, wyraznie informuje o tym
        producent. Co najwazniejsze jednak - jest skuteczny. Polecam.
        • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.10.05, 16:04
          no wlasnie.nie stac mnie na inne.np differin.kosztuje 40 zlotych ponad.wystarczy ze brat ma ten lek.
          • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 16:13
            Sudocrem do najtanszych tez nie nalezy;) I nie popadajmy w skrajnosci, oprocz
            lekow za 5 zl i za 40 jest jeszcze troche innych lekow w cenach posrednich.
            Differin rzeczywiscie jest jednym z drozszych, ale pozostale kosztuja ok. 30.
            Niezly jest tez Dvercin, a jego koszt nie przekracza 15 zl.
        • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 16:08
          Ok, tez moze byc stosowany na tradzik, ale nie przekonasz mnie, ze jest
          skuteczniejszy od lekow dostepnych na recepte. Swoja droga, skoro to taka
          rewelacja, dziwne, ze zaden dermatolog nigdy mi tego nie polecal;) A leczenie
          tradzika proponuje rozpoczac od wizyty u specjalisty, ktory zaleci cos
          odpowiedniego. Niestety, ale kierujac sie zasada, ze Gozdzikowej pomoglo to i
          mi pomoze, mozna przezyc spore rozczarowanie i nabawic sie wiecej szkody niz
          pozytku;)
          • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.10.05, 16:15
            no ok masz racje ale musze zaczac od czegos.sprobuje.zobaczymy czy cos pomoze.
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 18:43
            Podane przez Ciebie leki zawieraja zdaje sie antybiotyki, maja silne dzialanie,
            sa wiec wskazane przy powaznych problemach z tradzikiem. I zgadzam sie - jesli
            tradzik jest bardzo nasilony, to watpliwe, zeby masci bez recepty go wyleczyly.
            • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 19:35
              Zgadza sie, jest to antybiotyk i moze przepisac go tylko lekarz. Nie mowie ze
              sa dobre dla kazdego. Podalam je jako przyklad lekow o niewygorowanej cenie. I
              nie przesadzajmy, ze to do bog wie jakiego tradziku, bo z takim davercin raczej
              nie dalby rady;)
              • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.10.05, 19:40
                dziewczyny juz przestancie.kupie ten sudocrem i zaczne pic herbatke z bratka [ nie moge sie ciagle przestawic a powinnam ] i zobaczymy...do tego bede lykac witaminy .moze pomoze!
              • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 20:01
                Lekarz moze wypisac recepte na zrobienie leku odpowidajacemu temu gotowemu, a
                drogiemu (jesli cena nie ejst wysoka, nie ma takiej potrzeby). W koncu
                przepisujac jakis specyfik musi znac jego sklad i dzialanie - wiec moze tez dac
                recepte na zrobienie takiego leku o tym samym skladzie (skladnikow aktywnych)i
                dzialaniu. I o to mi chodzi. Problem w tym, ze wielu lekarzy albo nie zna sie
                dobrze na swopim fachu, albo sa za leniwi, albo maja gleboko w powazaniu, ze
                ktos musi wydac dziesiatki zlotych na leczenie.
                • Gość: morphea1 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:16
                  po części się zgadzam- dla mojej mamy najlepszym kremem do ciała jest nie "górna
                  półka" drogerii, ale zwykły- napisany przeze mnie za 5 zł :)
                • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 20:20
                  Wiesz, mi lekarka kiedys przepisywala sporo lekow do zrobienia i naprawde nie
                  dawaly rezultatu. I nie chodzi tu o zapach, opakowanie i co tam jeszcze. Po
                  prostu nie byly dla mnie skuteczne.
                  • Gość: morphea1 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:26
                    dlatego tak trudno jest dobrac lek - skuteczny u jednej osoby , gdzie osiągamy
                    rewelacyjny efekt, okazuje się być średnio-skuteczny lub nawet podraznia u
                    drugiej...
                    Dotyczy to zapewne preparatów "z górnej półki" jak i preparatów robionych. Na
                    jednych działa to, a na drugich co innego.
                    • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 21:06
                      Ale teraz mowisz o roznych lekach! Wiadomo, ze jeden skladnik na Ciebie dziala,
                      a inny nie, ale ja mowie o niby roznych preparatach, ktore sa w zasadzie tym
                      samym, bo maja ten sam skladnik. A ogolnie do watku glownego - Ty potrzebowalas
                      drogich lekow, zeby pomoglo (choc skad wiesz, czy ich tansze zamienniki nie
                      bylyby rownie dobre?), a komus drogie nie pomoga, tyle wlasnie te tanie.
                      • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 21:57
                        Sorry, ale jeden wspolny skladnik nie oznacza ze leki sa takie same. Wbrew
                        pozorom inne skladniki i ich ilosc tez maja jakies znaczenie. I odpowiednik
                        nigdy nie bedzie tym samym co oryginal! Skoro wg ciebie to to samo, to
                        wytlumacz mi dlaczego wiele kobiet po Logescie ma plamienia a po Harmonecie
                        nie? Pomijajac fakt ze hormony to bardzo indywidualna sprawa i kazdy inaczej na
                        nie reaguje...

Pisalam juz ze z tradzikiem mecze sie od ponad 10 lat i zdazylam juz
                        przetestowac wiele i stad wiem, ze te tanie mi nie pomogly.
                        • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 22:09
                          Ale ja mowie o zamienniku, ktory ma te same skladniki i to samo ich stezenie. A
                          czy ta sama kobieta miala plamienie po Logescie, a po Harmonecie nie? Czy moze
                          rozne kobiety sie wypowiadaly?
                          • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 26.10.05, 22:32
                            ta sama i przypadek nie jest odosobniony
                            • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 23:17
                              No dobrze, to wytlumacz mi jedno: zaczelam zazywac Harmonet za pierwszym razem
                              i mialam 2 msc plamienia. Po jakims roku przerwy znow zaczelam brac Harmonet i
                              mialam miesiac plamienia. Dlaczego? Przeciez to ten sam lek! Moze to zalezy od
                              roznych innych czynnikow?
                              • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 11:29
                                To chyba nie do mnie to pytanie a do twojego ginekologa;) Hormony to bardzo
                                indywidualna sprawa i kazdy organizm reaguje inaczej, ale to juz nie ten watek
                                i nie to forum. Przykladem Harmonet - Logest chcialam ci pokazac, ze jeden
                                organizm moze reagowac inaczej na leki, ktore sa uwazane za takie same. Skoro
                                jeden organizm na oba reaguje inaczej to chyba jest to jakis dowod, ze nie do
                                konca sa takie same;) I nie widze sensu dalszej kontynuacji tej rozmowy:)
                                • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 13:49
                                  Moj organizm zareagowal roznie na ten sam preparat.
                                  • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 15:33
                                    a co to ma do rzeczy? Myslisz ze przez rok czasu nic sie nie zmienilo w twoim
                                    organizmie? Robilas dokladne badania zeby to sprawdzic?

Co do Harmonet-logest. Osoba brala nonstop Harmonet a potem bez wiekszej
                                    przerwy zamienila na Logest. Widzisz roznice?
                                    • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 15:41
                                      Po kazdej przerwie, kedy zaczyna sie od nowa brac tabletki, wystepuje plamienie
                                      (u wiekszosci osob, niektore w ogole nie maja plamienia). Ja nie slyszalam o
                                      osobie, ktora nie mialaby plamienia po Harmonecie, to malodawkowy preparat
                                      hormonalny i plamienie przewaznie wystepuje. Tak samo z Logestem.
                                      • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 16:15
                                        Nie mowie o plamieniach podczas 7 dniowej przerwy!! skarbie biore harmonet i
                                        nie musisz mi tlumaczyc takich banalow!! Z reszta mam wrazenie, ze ty w ogole
                                        nie rozumiesz tego co czytasz, dlatego proponuje zakonczyc te dyskusje bo i tak
                                        juz odbiegla znacznie od tematu;) Milego dnia:)
                                        • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 16:40
                                          Ja tym bardziej nie mowie o 7-dniowej przerwie, ale o calym pierwszym, czasem i
                                          drugim miesiacu po rozpoczeciu zazywania tabletek. A wszytsko do watku glownego
                                          juz napisalam. Pamietam tez, ze napisalas, ze nie znasz sie na skladach. Otoz
                                          ja sie neico znam i wiem, co mowie. I mam rowniez porownania roznych preparatow
                                          i ich zamiennikow.
                                          • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 16:57
                                            mam wrazenie ze troche sie przeceniasz;) costam wiesz, a wymadrzasz sie jakbys
                                            zjadla wszystkie rozumy;) Bez obrazy, ale dla mnie jestes malo wiarygodna.
                                            slucham tylko specjalistow:)
                                            • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 20:36
                                              Ja COS wiem i podaje FAKTY, a Ty nie podalas zadnego faktu i zadnego przykladu
                                              zwiazanego z watkiem (bo tabletki anty a leki przeciwtradzikowe to roznica). Z
                                              reszta zapytaj specjalistow, nawet farmaceute na ten temat. Inna kwestia, jak
                                              wspominalam, to taka, ze lekarze albo nie wiedza o tanszych odpowiednikach (bo
                                              sa przyzwyczajeni do jednego preparatu), albo przepisuja drogie, firmowe, bo
                                              ogromne koncerny farmaceutyczne sponsoruja lekarzom, ktorzy przepisuja leki
                                              akurat ich firmy - wycieczki. Tak czy siak, ta rozmowa nie ma wiekszego sensu w
                                              tym watku i autorce raczej nie pomoze, wiec moze faltycznie ja zakonczmy.
                                              • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 21:59
                                                > Ja COS wiem
                                                Cos to i ja wiem;)

>i podaje FAKTY
                                                Jakie fakty skarbie...:D Prosze podaj mi zamiennik do Differinu, aknemycyny czy
                                                Isotrexu skoro jestes taka alfa i omega:)

>Ty nie podalas zadnego faktu i zadnego przykladu
                                                Podalam przyklad dzialania zamiennikow wsrod pigulek anty. Skoro tam zamienniki
                                                moga nie dzialac identycznie, w dermatologii mozliwe ze rowniez;)

>lekarze albo nie wiedza o tanszych odpowiednikach (bo
                                                > sa przyzwyczajeni do jednego preparatu
                                                Z podwazaniem utorytetu doktora to ty juz przesadzasz. Moze jeszcze pouczasz
                                                lekarzy podczas wizyt co oni maja przepisac;) Nie kompromituj sie:)
                                                • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 22:30
                                                  To zaden przyklad "bo na forum dzieczyny pisaly...". Co z tego, ze pisaly? Czy
                                                  to lekarz stwierdzil jednoznacznie, ze Harmonet i Logest inaczej u nich
                                                  podzialal? Nie sadze. Wiec ta kwestie pominmy.

Sprawdzalam Differin, Aknemycin i Isoterexin, nie mają w Polsce żadnych
                                                  zamienników (przynajmniej w formie masci czy zelu i w tym konretnym
                                                  zastosowaniu). Co nie znaczy, ze ich odpowiedniki nie sa dostepne za granica.
                                                  Powiedz mi, co np. mialaby zrobic osoba, ktora dostaje leki na recepte w Polsce
                                                  i wyjezdza za granice? Ma sprowadzac leki z Polski...? Nie - ma do dyspozycji
                                                  odpowiedniki. Nawet moja dentystka przepisujac matce jakis antybiotyk
                                                  powiedziala, ze to najtanszy antybiotyk tego typu w Polsce i ze za granica ten
                                                  sam jest znacznie drozszy, wiec przepisuje go na prosbe ludziom, ktorzy za
                                                  granice sie wybieraja i nie chca placic tam ciezkich pieniedzy. Nie rozumiem,
                                                  czego w tym jeszcze nie rozumiesz? Kwas salicylowy to kwas salicylowy - czy w
                                                  Polsce, czy w USA, czy firmy X, czy firmy Y, tak samo nadtlenek benzoilu to
                                                  zawsze mi wszędzie nadtlenek benzoilu. Jesli produkt firmy X ma masc z
                                                  nadtlenkiem benzoilu o stezeniu 5%, to bedzie to ten sam lek, ktory produkuje
                                                  firma Y - z 2% nadtlenkiem beznoilu. Roznic sie moga baza i oczywiscie cena.
                                                  Tak samo Rutinoscorbin=Cerutin=Rutovit C. Zadna filozofia. Naprawde lepiej
                                                  zapytaj "specjjaliste" lub porownaj sklady. Albo zapraszam na strone www.mp.pl
                                                  Zarejestruj sie, zaloguj i poszperaj w indeksie lekow.

Ja nie pouczam lekarza, co ma przepisac. On wybierajac konkretny lek nie zwraca
                                                  uwage na to, jakiej jest firmy, wybiera ten konkretny lek, bo zawiea taka
                                                  substancje i w takim stezeniu, ktora wg. niego najlepiej sobie poradzi z
                                                  dolegliwoscia i rownie dobrze moze przepisac ten sam lek innej firmy.

Prosze Cie, zapytaj fachowca, a nie zarzucaj mi, ze to wszytsko bzdury.
                                                  • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 22:50
                                                    A gdzie napisalam, ze na forum dziewczyny pisaly??!! To twoje slowa. Dotyczy to
                                                    akurat dwoch osob mi znajomych, choc w necie tez o tym czytalam, wiec cos w tym
                                                    jest.

> Sprawdzalam Differin, Aknemycin i Isoterexin, nie mają w Polsce żadnych
                                                    > zamienników
                                                    No wiec wlasnie! Nie wszystko da sie zastapic.

Nie rozumiem,
                                                    > czego w tym jeszcze nie rozumiesz?
                                                    A czy ja mowie, ze nie rozumiem:) Sama zauwazylas, ze nie wszystkie leki maja
                                                    swoje zamienniki, a wiec...;)

> Prosze Cie, zapytaj fachowca, a nie zarzucaj mi, ze to wszytsko bzdury
                                                    A czy ja ci zarzucam, ze to wszystko bzdury?:) Widzisz, nie wszystko co w
                                                    teorii jest takie proste, sprawdza sie w praktyce:) Zawsze sa jakies wyjatki, a
                                                    to jeden lek nie do konca dziala identycznie, a to drugi nawet nie ma swojego
                                                    odpowiednika:)
                                                  • asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 23:16
                                                    No jasne, ze nie wszystko. Szczegolnie, ze np. jakies witaminki mozna kupic
                                                    tansze, ale jesli chodzi o powaznmy lek, to juz sprawa jest bardziej zlozona -
                                                    skladniki aktywne moga byc takie same, ale w przypadku masci czy zeli baza jest
                                                    czesto rownie wazna, bo np. skladnik aktywny leku moze sie gorzej wchlaniac, a
                                                    przez to slabiej lub gorzej dzialac, jesli ma kiepska baze w porownaniu do
                                                    drozszego odpowiednika. Np. wiele osob chwali Brevoxyl, a juz mniej Benzacne
                                                    (pomijam 1% roznice stezen). Podobno Brevoxyl jest w formie kremu, dobrze sie
                                                    wchlania i nie zostawia skorupy jak Benzacne. Czyli jednym czynnikiem
                                                    wplywajacym tu na efekty jest baza (ktora nie ma wiekszego znaczenia przy
                                                    tabletkach np.). Podejrzewam, ze moze tez wchodzic w gre jakosc skladnika (choc
                                                    to tylko przypuszczenie) i byc moze drozsze preparaty maja czystsze, inaczej
                                                    uzyskiwane, lepszej jakosci skladniki. Tego nie wiem. Trzeba mniej wiecej sie
                                                    orientowac, co mozna zastapic odpowiednmikiem, a co nie. Ja Rutinoscorbin
                                                    zastepuje Cerutinem, ale jakbym miala znowu kupic masc z nadtlenkiem benzoilu,
                                                    to wolalabym Benzacne od Benzapuru, a moze nawet Brevoxyl. Tylko w dalszym
                                                    ciagu nie widze koniecznosci polecania autorce watku Differinu czy czegokolwiek
                                                    podobnego w takiej cenie, bo 1. dobor leku nalezy do lekarza (szczegolnie, ze
                                                    Differin to antybiotyk) 2. byc moze w ogole jej taki Differin nie pomoze, a
                                                    puenta jest taka, ze byc moze dziewczyna nie musi placic po 40 zl za taki lek,
                                                    bo byc moze lepszy okaze sie u niej lek za 5 zl. Moja siostra miala drogie leki
                                                    i jej nic nie pomogly, moj brat ma te mazidla po 5 zl i po tygodniu stosowania
                                                    mial juz gladka twarz. Na mnie najdrozsze mascie z nadtlenkiem benzoilu nie
                                                    podzialaj (czy Benzapur za 7 czy Brevoxyl za ponad 20 zl), natomiast dzialaja
                                                    naweet najtansze z kwasem salicylowym, tlenkiem cynku (pasta Lassara za 2 zl) i
                                                    kwasem glikolowym (kuracja przeciwtradzikwoa Avonu za 10 zl w pormocji). Tak
                                                    czy siak chyba zgadzamy sie w jednej kwestii - ze najlepiej wybrac sie do
                                                    dermatologa.
                                                  • perelka81 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 29.10.05, 12:56
                                                    >Podejrzewam, ze moze tez wchodzic w gre jakosc skladnika (choc to tylko
                                                    >przypuszczenie) i byc moze drozsze preparaty maja czystsze, inaczej
                                                    > uzyskiwane, lepszej jakosci skladniki

otoz to! Ciesze sie, ze w koncu na to wpladlas:)

>Tylko w dalszym ciagu nie widze koniecznosci polecania autorce watku Differinu
                                                    >czy czegokolwiek podobnego w takiej cenie

Skarbie, nie mowie, ze ten lek jest najj dla kazdego. Najechalyscie na mnie z
                                                    zarzutem, ze kieruje sie opakowaniem, zapachem i czyms tam jeszcze, sadzac
                                                    pewnie, ze za najlepsze uwazam jakis shit z drogerii. Podajac te przyklady
                                                    lekow chcialam wskazac jak bardzo sie mylicie. Leki ktore wymienilam ani ladnie
                                                    nie pachna, ani nie sa rozreklamowane, ani tez nie powalaja opakowaniem, ktore
                                                    jest zwyczajne jak w przypadku wiekszosci lekow:) Jakby nie patrzec Differin
                                                    jest przeznaczony do leczenia silniejszych zmian tradzikowych, z ktorymi pasta
                                                    cynkowa czy lassara nie dalyby sobie rady. Wiem, co mowie, bo znam to z
                                                    autopsji;)
                                                  • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 29.10.05, 13:09
                                                    To akurat nie z mojej strony padl zarzut o rozreklamowanych, perumowanych
                                                    drogich lekach czy kosmetykach. Na pewno, jesli mialabym wydac 40 zl, to
                                                    wolalabym przepisany przez lekarza Differin (jesli uznalby, ze ejst dla mnie
                                                    odpowiedni), niz tony Vichy, SVR itp., ktore sa mimo wszuytsko kosmetyukami i
                                                    moga jedynie pomoc, a nie wyleczyc. Ja chyba sama wybiore sie do dermatoloa, bo
                                                    mimo, ze nie mam duzych problemow, to nawet te male mnie denerwuja, a kosmetyki
                                                    problemu nie rozwiaza.
    • Gość: Madzia Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.pu.kielce.pl 27.10.05, 08:34
      od 2 lat używam go do ochrony pupci mojej córeczki, sama stosowałam na
      niedoskonałości twarzy (ale w zdecydowanie mniejszej ilości). Pomaga.Pozdrawiam
    • Gość: misza Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 09:35
      kupiłam Sudocrem kilka dni temu, widac poprawę...
      mam 30 lat, jako nastolatka nie miałam trądziku, pojawił się na brodzie jakies
      10 lat temu.
      próbowałam wszystkiego, naprawde...
      pani dermatolog-estetka pierwsze co-złuszczyć twarz kwasami, nic to, ze lato! a
      takie zabiegi się na przedwiośniu przeprowadza...
      dla mnie to złuszczanie ma sens, gdy się ma drobne blizny, pryszczyki małe... a
      co od środka?
      to tak, jak kiedyś zalecano trwałą na tłuste włosy!
      no więc od środka-dermatolog. oki.
      tetracyklina w końskich dawkach!
      efekt był, miałam sliczną cere, uczyłam wtedy w szkole, szczere dzieci z IV
      klasy podstawówki kiedyś na zajęciach z psychologiem mi powiedziały; lubimy
      panią, bo ma pani ładną buzię...
      wiecie jak się ucieszyłam!!!!
      tylko, antybiotyku nie da się brać miesiącami.
      za jakiś czas odstawiłam...
      problemy wróciły.
      od czasu do czasu eskalacja!
      normaderm nie bardzo pomaga!
      myję twarz płynem do higieny intymnej.
      teraz dostałam od lekarza jakiś płyn, robiony, mam przemywać brodę, ponoć jest
      świetny, z antybiotykiem.
      mówię sobie-co tam...
      kobiety mają gorsze problemy, to może podłe, ale jestem podniesiona na duchu
      jak czytam, że nie tylko ja mam trądzik.
      kupiłam sobie /kierując się ochami na forum i po uprzednim przetestowaniu
      Revlona Colorstay/, na noc sudokrem, na dzień ten płyn...
      może bedzie lepiej...
      aha!
      smarowałam tez brode pantenolem, tormentiolem, maścią cynkową, woda utlenioną,
      słowem, niemal wszystkim...
      naprawde regularnie piłam bratka, drożdze, brałam tabletki drożdżowe, Diane 35,
      smarowałam alantanem, robiłam sobie z czosnku antybiotyk-spirytem zalewałam i
      smarowałam.
      i guzik!
      pomogła mi tylko ta tetracyklina.
      ale co z watrobą, zołądkiem, nerkami?
      trudno.
      będę się męczyć z takimi wykwitami.
      ciągle zamęczam wszystkich pytając: widać, że mam pryszcze?
      nie, ponoć nie widać.
      ale ludzie mnie widzą w makijażu.
      a jak jest weekend, jak popatrzę!
      czuję się czasem tak nieatrakcyjna, guzik daje fajny ciuch, fryzura, jak myślę
      tylko o mojej brodzie....
      dziewczyny, trzymajmy się.
      a tak naprawde to myślę, że winę za te nasze pryszcze ponosi naspidowana
      świństwem żywność...
      te E, barwniki, pierdzielniki.
      kawa, alkohol...
      sama widzę, że jak pofolguję z winem jest gorzej...
      staram się jesc normalnie, nie szlaeć w jedną i drugą stronę, jedna, dwie kawy
      dziennie-góra!
      wiecie co? najważniejsze, żeby miec wsparcie w partnerze!
      truno, są pryszcze, ale i tak nas kochają...
      nie martwcie się...
      pozdrawiam wszystkie trądzikowe panny i mężatki, te z dziećmi i te bez
      dzieci/jak ja-może jak urodze, to mi ta broda odleci?/
      • Gość: justi Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:39
        doskonale Cię rozumiem, mam 32 lata i ... szkoda opisywać, próbowałam
        WSZYSTKIEGO, czasem coś pomogało. Śledzę forum w nadzieji, ze trafię na cudowny
        specyfik, ale też i dlatego, że otuchy dodaje mi fakt, że nie tylko ja mam taki
        problem.
        • Gość: dziś Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.ae.wroc.pl 27.10.05, 11:57
          Mam wrażenie, że wszystkie specyfiki działaja tylko na poczatku.potem skóra i
          sie przyzwyczaja i nic z tego nie wynika.Co do sudocremu, to nie jest
          skuteczny, zatyka pory i jest jeszcze gorzej.
          • Gość: larrra Brevoxyl IP: *.host.ab.edu.pl 27.10.05, 12:58
            A ja polecam Brevoxyl, cena ok. 23 złotych za tubkę, która wystarcza mi
            spokojnie na 1.5-2 miesiące. Jak sama nazwa wskazuje, jest to preparat
            utleniający, tak jak Benzacne, ale - uwaga - na konsystencje kremu.

Jakis czas temu "znalazłam" go na sieci, jako polecany przez do świadczonych i
            od tej pory jest to mój superhicor :)

Mam za soba trzydziestke i jakies 14 lat walki z trądzikiem (wszystko już
            brałam i wcierałam, oprócz Roaccutane - ale były antybiotyki, teracyklina i
            dalacin, były retionoidy, był Skinoren, Differin, były kosmetyki Roche-Posay,
            Vichy, brałam Diane, brałam szczepionke). Od czasu do czasu bywa lepiej, ale
            tylko jesli cały czas z tym dziadostwem walczę. Mam wrażliwą skórę i skłonność
            do alergii, więc od niektórych kosmetyków/leków stan skóry jeszcze się
            pogarszał.

Od czasu do czasu głupieje i chce na siłę cos ulepszyc :), po czym wracam do
            metod sprawdzonych.

Co mi szkodzi jak cholerqa:
            - kosmetyki do cery tradzikowej - wiekszośc (oprócz kremu i żelu Garniera), za
            bardzo wysuszają skóre i blokują pory, czego by producenci na etykietkach nie
            usiłowali wmówic
            - jak wyżej, podkłady matujące, wodoodporne i "całodniowe" (najgorszy był Maxa
            Factora brrr), zwłaszcza te z silikonem
            - słońce
            - toniki na bazie alkoholu

Co mi pomaga i co polecam:
            - do łykania - Silica oraz Iskial
            - bardzo tani (butla 0.5 litra za ok. 5 zł) roztwór kwasu bornego do kupienia w
            aptece jako tonik
            - mycie twarzy woda przegotowana
            - peeling Bielandy termiczny ale uwaga! gdy nie ma czynnych zmian
            - nawilżajace lekka maseczka Soray - dotleniajaca
            - podkład Estee Lauder o kosystencji musu (wersja na grubszy portfel - ok. 130)
            albo Manhattanu takiz (wersja za 27 zł) - Estee Lauder ładniej stapia sie z
            cerą i dopasowuje kolorem, ale Manhattan daje efekt pudrowy co tez nie jest
            zle, jak sie to lubi, poza tym - jakby :)))) tańszy
            - w ogóle podkłady Manhattanu :)
            - mleczko Clean&Clear jedyne (chyba) do demakijazu cery trądzikowej, swietne
            nawet do oczu, nie podrażnia, nie tłuści

Brevoxyl jest fajny, bo:
            - jest tani
            - nadale sie idealnie jako podkład pod makijaz! świetnie matuje i wygładza
            skóre, ładnie "trzyma" makijaz cały dzień
            - zwęża pory i wygładza koloryt skóry
            - pachnie delikatnie

Obecnie myję twarz żelem z olejkiem z drzewa herbacianego Oriflame (tez
            nieglupi), przecieram kwaskiem bornym, kłade lekką warstewke Brevoxylu, potem
            podkład i jest dobrze :) Po demakijazu mleczkiem Clean&Clear zmywam jeszcze
            woda i żelem, na noc albo maseczka nawilzajaca albo Brevoxyl.

Brevoxyl ma wady:
            - przy pierwszych aplikacjach moze wywołac uczucie pieczenia i świąd
            - przesusza skóre - na poczatku - wiec na poczatku nalezy ostroznie go
            wprowadzac (mala ilosc, tylko na dzien, z przerwami)
            - odbarwia tkaniny (poszewki na poduszki, ale nie zauwazylam aby odbarwial np.
            kołniezyki czy szale)

Pozdrawiam!
            • polojama Re: do larra i innych zainteresowanych 27.10.05, 13:48
              Ja też bardzo lubię Brevoxyl, ale trzeba z nim uważać. Nie do końca jest taki
              cudowny. Generuje wolne rodniki w skórze i jest silnie fotouczulający - dlatego
              dziwię się że stosujesz go na dzień. Przy używaniu Brevoxylu niezbędne jest
              stosowanie kremu z filtrem na dzień, żeby nie obudzić się któregoś dnia z
              przebarwieniami na twarzy. To silny lek - sama wiesz jak działa na tkaniny,
              włosy. Poczytaj sobie informacje z tej stronki, tu wszystko jest o Brevoxylu:
              www.biochemiaurody.com/DzialInne/benzoilperoxide.htm
              Pozdrawiam!
              • Gość: larrra Re: do larra i innych zainteresowanych IP: *.host.ab.edu.pl 27.10.05, 14:20
                Wiem.

Dzieki za komentarz (bez ironii).

Nie dopisałam, że używam Brevoxylu jedynie w niesłoneczne dni (latem
                odtsawiłam). Musi generować wolne rodniki, skoro utlenia. Ja sobie mówię,
                trudno. Zmiany ropne czy wiecej zmarszczek? cholibka, trudny wybór :/

Nie bardzo widzę stosowania kremu z filtrem dodatkowo na Brevoxyl. Kremy z
                flitrami - a do wyboru takich dla cery z trądzikiem wiele nie ma, chyba
                jedynie z Dermedic krem do opalania dla skóry trądzikowej oraz z Oriflame
                matujący dla cery tłustej) nie bardzo mi służą. Stosuję kremy z filtrami,
                typowe, mocne, latem, gdy wyboru nie ma - ale wtedy w okolicy jajeczkowania mam
                takie "fajne" zmiany, że... wiadomo. A moze Polojama polecisz cos fajnego z
                filtrem?

Próbowałam latem Vichy Normaderm a na to jeszcze filtr z Erisa, ale jakoś nie
                widzę jeszcze na to makijażu (latem nie robię kompletnego).

Szkoda by mi było kłaść na doskonale matujący krem jeszcze kolejny, poza tym,
                czy to nie za dużo specyfików na raz? ostatecznie w podkładzie tez jest filtr
                (nie za silny, i wiadomo podkład rozprowadza sie dla efektu a nie warstwą na
                tyle grubą i/lub równomierną, aby chroniła). Nie mam pojęcia, co sądzicie?

Poza tym, jak ktos słusznie zauważył w watku, skóra przyzwyczaja sie do kremów
                i leków, po jakim s czasie trzeba zmienić strategie. Pewnie i Brevoxyl odstawię.

[W ogóle to sorry, mam rozwalon a klawiatur e :)]
                • polojama Re: do larra i innych zainteresowanych 28.10.05, 01:09
                  Niestety jak napisałaś fajnych filtrów do cery trądzikowej brak. Te które
                  wymieniłaś mają niestabilne filtry UVA, czyli nie chronią nas przed
                  przebarwieniami i zmarchami na pewno. Ja używam filtru tonującego Bioderma
                  photoderm max, chociaż niektórych zapycha. Wiele osób chwali LRP Dermo
                  pediatrics. Poza tym, Brevoxyl jeśli stosuję, to na noc.
                  A może to by pasowało na jesiene dni:

Bioderma Photoderm AKN
                  Spray SPF 30

Wskazania: Silna ochrona przeciwsłoneczna skóry tłustej, trądzikowej oraz skóry
                  ze skłonnością do powstawania zaskórników.

Działanie i właściwości:
                  Chroni skórę przed słońcem nie blokując opalenizny. Działa keratoregulująco
                  zmniejszając nadmierne zgrubienie warstwy rogowej naskórka spowodowane
                  działaniem słońca oraz zapobiega nasileniu problemów skórnych po powrocie z
                  wakacji. Działa przeciw wolnym rodnikom. Lekka, nie tłusta konsystencja, nie
                  powoduje powstawania zaskórników. Odporny na wodę i pot.

SPOSÓB UŻYCIA:
                  Preparat nałożyć na czystą i suchą skórę. Aplikację spray’u należy regularnie
                  powtarzać (najlepiej co 2 godziny) oraz w przypadku starcia preparatu (np. przy
                  wycieraniu się…).
                  Nie spryskiwać oczu.

Data ważności (miesiąc/rok) podana jest na opakowaniu.

Opakowanie: 100 ml

Cena: 47.00 zł

Zdjęcie jest na tej stronie: www.sklep.pcme.pl/index.php?kat=70

To, że skóra przyzwyczaja się do kosmetyków to chyba nie do końca fakt. Do
                  niektórych to prawda, np. do kwasów AHA, ale do Brevoxylu czy Acne dermu - mój
                  drugi faworyt , to nie - poparte badaniami, a nie wydumane przez mnie. Larry,
                  jeśli będziesz odstawiać brevoxyl, to spróbuj acne derm. Efekty nie są tak
                  szybko wiedoczne jak po brevoxylu, ale warto poczekać - niektórzy 2 tygodnie,
                  ja miesiąc, ale naprawdę warto. Jest lżejszy od poprzednika, nie wysusza i ni9e
                  jest fotouczulający. I działa.

• polojama Re: do larra i innych zainteresowanych 28.10.05, 01:12
                    I jeszcze mi się przypomniło - im dłużej używasz acne dermu tym lepiej. On w
                    dłuższym okresie nie tylko zwalcza stare stany zapalne ale także nie dopuszcza
                    do powstania nowych zaskórników i innych takich tam :-)
                    • Gość: larrra Re: do larra i innych zainteresowanych IP: *.brda.net 28.10.05, 23:30
                      Dzięki wielkie za namiary :) Będę musiała wypróbować, a już koniecznie przed
                      latem.

Acne dermu nie znam osobiście :), ale używałam Skinoren - czy dobrze pamiętam,
                      to ten sam składnik - kwas azaleinowy? Skinoren miałam najpierw do Diane35,
                      potem po długiej przerwie samodzielnie. Wrażenia - bardzo duża poprawa dość
                      szybko, ale potem stabilizacja i "powrót do źródeł" :( Poza tym o ile sobie
                      przypominam :))))) wywoływał świąd. Ale w sumie, czemu nie - racja, dawno tego
                      nie miałam (z kilka lat), można wrócić.

{A dzisiaj zmotywowana Twoim postem na dzień jednak zapodałam sobie Oriflame
                      niby-matujący, z niby faktorem 15. Makijaż wytrzymał :) )

Pozdrawiam!
    • Gość: ewa11 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.ras.sth.bostream.se 27.10.05, 13:31
      u mnie cudow nie bylo, lepszy okazal sie brevoxyl,polecam.
    • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 27.10.05, 15:13
      nie wiem sama juz w co sie mam zaopatrzyc....
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 27.10.05, 15:25
        Ojej, wybierz cos sama. Nie sugeruj sie za bardzo ocenami, bo sa przeciez
        bardzo subiektywne, nie jestesmy w stanie rpzewidziec, co Tobie pomoze. Jesli
        nie masz pieniedzy, to zacznij od czegos tanszego, zebys nie zalowala
        zmarnoanych pieniedzy i nie zniechecala sie, gdyby nie pomoglo.
      • morelka4 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 27.10.05, 17:07
        Nie dziwie sie - ilu uzytkownikow tyle opini;) Poza tym nie ma jednego zlotego
        srodka, ktory pomoglby wszystkim:) Moze rzeczywiscie wybierzesz sie do
        dermatologa. W koncu nie wszyscy przyjmuja prywatnie, a w ramach NFZ za sama
        wizyte nie placisz i nie potrzebujesz skierowania. Poza tym to w koncu
        specjalista, ktoremu latwiej bedzie dobrac odpowiednie leki. Nie musza to byc
        wcale leki drogie, bo mozesz okreslic jaki przedzial cenowy cie interesuje. A
        szukajac na wlasna reke, moze sie zdazyc ze wydasz znacznie wiecej. Pzdr:)
    • Gość: Rumburak Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 12:15
      ojej... ja jednak na Twoim miejscu wybralabym sie do dermatologa. Nie ma sensu
      leczenie tradziku na wlasna reke. Ja jedynie zauwazylam u siebie
      problematycznosc skory, ale nie przypuszczalam, ze to tradzik... Gdy lekarz
      wypowiedzial te slowa, to bylam zdumiona. Zaczelo sie leczenie skory.
      Spektakularne! Bez przesuszen. Dermatolog przepisuje mi leki, ktore scisle
      dostosowane sa potrzeb mojej skory. Naprawde, nie ryzykuj, poza tym kazdemu co
      innego pomaga, dermatolog to wie. Ja zadnych rad udzielac nie bede. Po prostu
      idz z tym do lekarza - pozniej moze byc tylko gorzej.
    • Gość: Bonda17 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 13:16
      Jesteście pewni, że ten sudocrem potrafi pomóc...? Kiedy widzę opakowanie i
      czytam przyznaczenie raczej nic nie wskazuje na na to, że leczy się tym
      trądzik.. tylko pupę niemowlaka.. więc jak to jest?-to tak wracając do tematu.
      • Gość: Margo Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.stnet.pl 28.10.05, 14:51
        Sudokrem zawiera cynk, który jest dobroczynny na małe ranki.I w tym chyba tkwi jego skuteczność. Cynk zawiera też polecana wcześniej maść Lassara, czyli inaczej maść cynkowa.
        • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 15:00
          Masc cynkowa zawiera 10% tlenku cynku, pasta cynkowa 25% tlenku cynku, a
          pastargoLassara 25% tlenku cynku i 2% kwasu salicylowe. Moim zdaniem dzieki
          kwasowi dziala lepiej niz zwykla pasta cynkowa. A Sudocrem zawiera tez olejek
          lawendowy, ktory rowniez jest antyseptykiem oraz panthenol i allatoine (albo
          jedno i drugie, albo jedno z tych - naprawde nie pamietam), ktore lagodza i
          niweluja zaczerwienienia.
          • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.10.05, 15:23
            kupilam te paste lassara i wczoraj sie tym wysmarowalam.albo mi sie sni albo syfki sie zmniejszyly :)
            • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 15:31
              Chyba sie nie sni. :P Moze to nie za przyjemne w uzyciu i wyglada sie po tym,
              jak wysmarowana maka, ale w ciagu nocy naprawde niezle wysusza syfki.
              • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.10.05, 15:48
                tak :) widac poprawe.za 2 złote taki efekt...a jeszcze mam pytanie.gdzies wyczytalam o cynku organicznym.jakas dziewczyna zazywala i mowila ze w ciagu 2 miesiecy bardzo sie jej cera poprawila.ten cynk to rzeczywiscie dobry jest?wiesz cos o tym?a moze to jakies szkodlwe jest?
                • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 15:55
                  Cynk zazywany w formie tabletek ma podobno rowniez pomagac na tradzik, poza tym
                  wzmacnia odpornosc organizmu, na opakowaniu takiego preparatu z cynkiem pisalo,
                  ze dlatego swietnie nadaje sie na wiosne w porze przeziebien. Takze nawet jesli
                  nie pomoglby na cere, to zawsze moga byc inne pozytywne efekty (moja siostra
                  miala wlasnie na tradzik przepisane taletki z witaminami i cynkiem na tradzik,
                  u niej skutku w=nie bylo, bo jest super niesystematyczna).
                  • Gość: smutna Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.10.05, 16:09
                    to chyba sie tez zaopatrze.no i wiesiolek.oprocz tego musze sie nauczyc pic herbatke z bratka [ bylam niesystematyczna] i zaniedbalam maseczke z platkow owsianych i to moj blad bo naprawde dziala.staram sie unikac ostrych rzeczy ale nie wiem czy mi to wychodzi.a najladniejsza buzke mam latem.brazowa i niemalze gladka.ale to krotkotrwaly efekt :( potem masakra...a na solarium nie chodze bo wtedy mialabym pewnie jeszcze wiekszy klopot.wole sie zaopatrzyc w jakis balsamik :) dzieki za porady raz jeszcze :) szczegolnie za te paste lassara :)
        • agis82 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra 28.10.05, 16:13
          A mi Lassara i masc cynkowa nic a nic anic nie pomogly. Poprawilo sie dopiero
          po wspomnianym davercinie. Ale to pewnie zalezy od nasilenia tradzika i innych
          czynnikow;)
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 16:38
            No wlasnie, sprawa indywidualna, moze zalezy od skory, moze od rodzaju
            tradzika. Na mnie cynk i kwasy dzialaja, nadtlenek beznzoilu np. w ogole.
    • Gość: miracle1981 Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 19:10
      Witajcie;-)
      Słyszałam o "Sudocremie", ale nie wiem jak działa. Mogę natomiast poradzić na
      problemy z cerą drożdżowe tabletki "Dromin" (np.wspaniale działa na silne
      objawy trądziku)!!! Sprawdziłam to na sobie i uwierzcie po 1 opakowaniu (60
      tabletek) zobaczyłam wyraźne efekty tzn. poprawił się stan mojej cery;-
      ))). "Dromin" to mieszanka drożdzy z mikroelementami, podobno również dobrze
      działa na włosy i paznokcie;-). Więc do dzieła - nic w zasadzie nie tracicie
      oprócz 9 zł - bo tyle zapłaciłam za opakowanie, w którym jest 60 tabletek;-)
      Powodzenia życzę!!!
    • Gość: Up Up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:35
      Up
      • Gość: nikusia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:54
        ja tez juz przetestowalam mnostwo masci i uwazam, ze np Metronidazol jest bardzo
        dobra mascia, przede wszystkim dlatego, ze tak jak np Davercin nie wysysza skory
    • Gość: gina Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: 157.25.31.* 31.10.05, 17:24
      najlepsze są tabletki zawierające drożdże należy je stosować systematycznie ..i
      po trądziku. nie są drogie a 100% skuteczne nie zaszkodzą sprawdzone na mnie
      wiele lat temu i niedawno na moich trzech nastoletnich dzieciach to działa
    • Gość: gina Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: 157.25.31.* 31.10.05, 17:24
      najlepsze są tabletki zawierające drożdże należy je stosować systematycznie ..i
      po trądziku. nie są drogie a 100% skuteczne nie zaszkodzą sprawdzone na mnie
      wiele lat temu i niedawno na moich trzech nastoletnich dzieciach to działa
    • Gość: oluska Re: czy sudocrem naprawde moze zdzialac cuda?[tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 21:09
      Mi pomogl bardzo antybiotyk miejscowy zinereyt:-) super!! mialam mega trąd a
      nie dosyc ze mi przeszlo to nawet nie ma nawrotów po odstawieniu...kuracja
      miesieczna to jakies 40 zl(troszke drogo) ale NAPRAWDE WARTO!! ponoć na kazdego
      działa z tradzikiem.. jakbys miala recepte od lekarza np rodzinnego to lek by
      byl tanszy papa pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka