kromka 15.10.02, 12:17 Czy któraś z Was praktykuje Tai Chi? Jesteście zadowolone? Jak oceniacie korzyści z ćwiczeń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olivia60 Re: TAI CHI IP: HUPROXY* / 193.178.168.* 15.10.02, 14:00 czesc. Ja chodzilam kiedys przez pol roku na tai-chi. Bylam nawet zadowolona. jedyna wada tej imprezy to 100 iles tam krokow do nauczenia. Jesli nie pojdziesz na jedno spotkanie (np przeziebienie, randka itp) to bedziesz miala baaardzo wielkie zaleglosci do nadrobienia. Kolejny problem to nadmiar emerytow i rencistow. Stowarzyszenie taoistycznego Tai-Chi prowadzi zajecia za grosze (jesli dobrze pamietam 60 PLN za kwartal). To jest powodem, iz przychodzi strasznie duzo upierdliwych i znudzonych staruszek. Nie cwicza dobrze i nawet nie sa zainteresowane tym co mowi instruktor. Moze przesadzam ale to mi najbardziej przeszkadzalo. Z calego mojego doswiadczenia wole tai-chi od Hatha Jogi, ktora mnie na pierwszym spotkaniu przerosla (Stanie na glowie !!!). Jesli interesuja cie zapisy to podaje ponizej namiar. www.taichi.pl czasami trudno sie na ta strone dostac ale trzeba byc cierpliwym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kromka Re: TAI CHI 15.10.02, 15:46 Gość portalu: olivia60 napisał(a): Olivio, jaka jest różnica pomiędzy Tai Chi a Tai Chi Chuan?????? Kromka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olivia60 Re: TAI CHI IP: HUPROXY* / 193.178.168.* 15.10.02, 16:47 (???)Nie wiem. Nie chce klamac wiec nie bede kombinowac. Ja tam chodzilam tylko cwiczyc. Ponizej wklejam ci informacje na temat Stowarzyszenia taoistycznego tai-chi. Na stronie przed chwila bylam i nie bylo problemow z dostaniem sie do srodka. Tam jest podany namiar e-mailowy wiec lepiej fachowe pytania zadaj u specow ;-) Pozdrawiam Stowarzyszenie Taoistycznego Tai Chi w Polsce jest częścią Międzynarodowego Stowarzyszenia, którego główna siedziba mieści się w Kanadzie. MSTTC zostało założone w październiku 1989 roku przez Mistrza Moy Lin-shin - taoistycznego mnicha - który przez 30 lat uczył się w Chinach i Hongkongu taoistycznych sztuk zdrowia i długowieczności. Forma 108 ruchów, którą stworzył Mistrz Moy, jest szczególnie efektywna w polepszaniu stanu zdrowia ćwiczących dzięki temu, że wzbogaca elementy klasycznego stylu Yang o medytacyjne i wewnętrzne aspekty tradycyjnych sztuk taoistycznych. Stowarzyszenie jest organizacją nie nastawioną na zysk, a jego cele i zadania służą głównie uczeniu i rozpowszechnianiu Taoistycznego Tai Chi. Instruktorzy STTC nie pobierają wynagrodzenia za prowadzenie zajęć. MSTTC liczy około 700 oddziałów i klubów w 24 krajach na 5 kontynentach. STTC w Polsce powstało w 1988 r., a jego siedzibą jest Łódź. www.taichi.pl Odpowiedz Link Zgłoś