Dodaj do ulubionych

Szpara między zębami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:20
Heelo! Jak w temacie.Mam szpare między dwoma przednimi
zębami,nosiłam "wyciągany" aparat ale skutki marne.Co radzicie zrobic by ją
zmniejszyć lub całkowicie sie jej pozbyc?aparat stały,licowki? czekam na
rady! buziole :*
Obserwuj wątek
    • Gość: juliet22 Re: Szpara między zębami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.06, 18:27
      To chyba dość oczywiste, że z tym się idzie do dentysty, a później ewentualnie
      do ortodonty. Aparat ortodontyczny nie zawsze skoryduje taki "defekt", zależy
      od rozstawienia zębów i takich tam szczegółów, na których się nie znam. ;-)

A ta szpara nazywa się diastema.
    • w2006 Re: Szpara między zębami 10.01.06, 18:28
      Na to pomoga tylko licowki albo korony. Mysle, ze nikt nie wyglada dobrze ze
      szpara miedzy zebami, np. Madonna dawno powinna sie jej pozbyc. Jej usmiech zle
      wyglada i psuje efekt wspanialej figury. Dobry dentysta, ktory zajmuje sie
      zmianami kosmetycznymi najlepiej Ci doradzi.
    • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 18:59
      Ja też miałam kiedyś diastemę i jej nie znosiłam! :) Postanowiłam pozbyc sie jej
      raz na zawsze i poszłam do ortodonty. Przez pół roku nosialm stały aparat na
      zębach. Po jego zdjęciu dentysta zrobił kilka "magicznych" sztuczek i gotowe :)
      Polecam, jesli nie lubisz tego u siebie.
    • Gość: diablica Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:09
      mjakminia-tylko pol roku nosilas aparat staly? :) a co Ci jeszcze z zabkami
      zrobil??tzn dentysta?? :) a korony czy licowki sa dobre ale nie chcem niszczyc
      sobie zdrowych zebow-->zdrowych ale nie ladnych...chyba najlepsze rozwiazanie
      to aparat.Jako doświadczona powiesz mi czy strasznie on wkurza?? :) pozdrawiam
      • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 19:18
        Istnieja dwie metody sciągania zębów aparatem stałym. Wersja krótsza i
        prostasza, którą ja miałam, tzn. aparat mialam tylko na na 6 czy 8 zębach (to
        było tak dawno, że nie pamiętam juz dokładnie. I wersja w któej nosi się aparat
        na całej górnej szczęce i ściąga wszystkie zęby, ale ta decyzja nalezy do
        ortodonty i chyba rzadko jest stosowana. Zalezy wszystko czy masz zęby ciasno
        osadzone w szczęce czy masz pomiędzy zębami luzy, szpary. U mnie to wygladało
        tak: aparat ściagał do siebie głównie jedynki, a pozzostałe zęby przemieszczeły
        się nieznacznie. Po usunięciu aparatu, lekarz poszerzył mi dwojki z obu stron,
        tak żeby między zębami nie było żadnych szpar, a jedynki od tyłu podkleił
        drucikiem, żeby się nie rozeszy po zdjęciu aparatu (bo żeby probują potem wracać
        na miejsce). Miałam go zdjąć po 5 latach, ale wolę, żeby cały czas je pilnował :)
    • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 19:23
      Diablica, jesli nie lubisz swojej diastemy koniecznie ją zlikwiduj! Są ludzie
      którym to nie przeszkadza i nawet uważają to za uroczy defekt, ale ja uważam, ze
      to bardzo szpeci. Wybacz, ale jako ex-posiadaczka chyba mogę sobie pozwolic na
      takie stwierdzenie ;) Zobaczysz jaka będziesz szczęśliwa i piękna bez niej! :))
    • Gość: ja Re: Szpara między zębami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:30
      tez tak mialam i mialam podcinane wedzidełko a potem stały aparat.
      • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 19:31
        zgadza się, wędzidło też mi podcieli :) Nie zapomnę tego zapachu palonego ciała!? :)
        • Gość: paulinka Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:49
          Jesli masz wiecej niz 14 lat to aparat wyciagany na nic sie nie przyda ! Jak juz
          to stały :)
          • mariolka99 Re: Szpara między zębami 10.01.06, 19:57
            Jeśli szpara jest niewielka można ja zlikwidowac u dentysty, poszerzyć poprostu
            jedynki.
    • Gość: diablica Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:06
      mjakmina dzieki za odp!! :* Chcialam sie jeszcze spytac czy ten aparat niszczy
      zeby? bo tak slyszalam :/ I tez twierdze ze szpara jest szpecąca :) wcale sie
      nie obrazam:) nie lubie jej..cholera mała :p A szpare mam tylko
      miedzy "dwójkami" bo boczne zeby są blisko siebie i bez takich szparowatych
      niespodzianek :)
      • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 20:10
        Aparat jest przyklejany do zębów specjalnym klejem i raczej nie działa niszcząco
        na szkliwo. Ja nic o tym bynajmniej nie słysząłam. Mi nic nie zrobił. Mam zdrowe
        zęby. Idz do ortodonty i powiedz mu co Cie trapi! ja to robiłam wiele lat temu ,
        jak miałam 18 lat, teraz mam prawie 30! :) Dzis metody są pewnie jeszcze
        doskonalsze. Trzymam kciuki! jak się czegoś nie lubi, a tak łatwo to zmienic to
        po co się z tym męczyć! :)
        • Gość: paulinka Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:13
          Oczywiscie, ze przy odpowiedniej higienie(mycie zebow po kazdym posilku) aparat
          nie zniszczy szkliwa :)
      • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 20:20
        Nosząc aparat trzeba szczególnie dbac o jame ustną, częściej niz normalnie
        czyścić zęby, unikac pewnych rzeczy i w ogóle trochę trzeba się pomęczyć, ale
        warto! :)
    • Gość: diablica Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:19
      dobra..to bedzie ostatnie pytanie zeby Was nie meczyc :)..-->bolą zęby w
      aparacie? zaraz w necie poszukam jak najwiecej info o takim aparaciku no
      iiii...moze sobie taki zafunduje:) a za jakis czas bede wlascicielka
      BEZSZPAROWYCH zabkow :)
      • mjakminia Re: Szpara między zębami 10.01.06, 20:23
        aparat sprawia, że zęby zmieniają swoje położenie w szczęce, więc trochę to
        boli, ale to taki inny ból niz normalny ból zęba :) Mnie osobiście trochę
        czasami pobolewało, ale nie jest to jakoś bardzo męczące.
        • pump_it_up Re: Szpara między zębami 10.01.06, 21:59
          no ja akurat naleze do osob, ktore uwazaja, ze szpara miedzy zebami jest
          urocza. popatrzcie na madonne:)
          • Gość: paulinka Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 14:48
            Ząbki w aparacie bolą przez jakiś tydzień. Na początki jadłam papki i jogurty, z
            czasem moglam gryzc zębami z tylu, ale do tej pory nie umiem odgryżć np. kawalka
            bułki, bo przenie zeby bolą :( ale z dnia na dzień jest coraz lepiej i czekam na
            pierwsze efekty.
    • Gość: hermiona Re: Szpara między zębami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 17:34
      Ja teżmam szpare między dwoma górnymi jedynkami :-(. Kiedy byłam młodsza brat
      zbijał się ze mnie ze ten "przedział" to na żetonty mam :-). Ale dwa miesiące
      temu mialam założony aparat stały- i efekty nawet trochę już widać!! Rodzice
      zafundowali mi aparat na 18-tkę. Myślę, że to najlepszy sposób, zeby sie takiej
      wady zgryzu pozbyć :)
    • zembolek14 Re: Szpara między zębami 21.01.06, 14:04
      Ja mam 100 razy gożej:(, gdyż Ja mam szpary między KAŻDĄ ALE TO KAŻDĄ JEDYNKA I
      NA GÓRZE I NA DOLE;( nienawidze ich!! one są tak duże, szczególnie między tymi
      2 przednimi ząbkami że bez problemu wsadze... np. linijke mało tego zęby są
      malutkich rozmiarów i żółte. MOich rodziców nie stać na aparat:( ja mam 14 lat
      i już prawdopodobnie mi zdejmowany- tańszy nic nie pomoże:(;( I moje wędzidełko
      czeka na podcięcie- boli to??? Byłam u dentki i mi powiedziała że niestety nic
      nie da się zrobić bo wada powróci- ja jej nie wierze, bo to co ona mówi jest
      nie prawda teraz można zdziałać cuda prawda??? I co wy na to???
    • Gość: xxx Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:08
      a ile by kosztowało założenie aparatu stałego, ale tylko na górne zęby, celem
      zlikwidowania niezbyt dużej diastemy między jedynkami? Z góry dzięks za info
      • Gość: migdalek Re: Szpara między zębami IP: *.chello.pl 21.01.06, 14:38
        lepiej zrobic sobie licowki! aparat staly zalezy jaki ale metalowe wahaja sie
        cenowo od 1000-1500zl za luk+konsultacje z 100-150zl misiecznie. wiec policz
        sobie ile wydasz przez 2-3 lata a nie wiadomo czy usunie Ci przerwe. a licowki
        kolo 500zl i masz idealne zabki.
        • Gość: xxx Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:47
          ale żeby założyć te licówki trzeba nadpiłować jedynki? nie dziękuję :)
          zresztą nie sądzę, żeby musiała nosić aparat 2-3 lata - mam nie za dużą
          diastemę, a poza tym proste zęby, więc myślę, że to nieskomplikowana korekcja i
          ok. pół roku powinno załatwić sprawę
          • Gość: reniii Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:51
            jeżeli palisz papierosy, to szparka "jak znalazł"...
            • Gość: migdalek Re: Szpara między zębami IP: *.chello.pl 21.01.06, 18:28
              ale kotku nie zalezy to jaka masz szparke:) po prostu kosci sie juz uformuowaly
              (do 15roku zycia) i ciezko bedzie dokonac zmian:) zalezy jakie masz kosci:)
              powodzenia i nadal mysle ze licowki sa lepsze!
    • Gość: milka Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:58
      A ja jestem ciekawa, jak tego defektu pozbyła się p. Monika Olejnik. Przecież ta jej przerwa miedzy zebami była ogromnaaa, a teraz ma zabki ładne, równiotkie i bez sladu przestrzeni :D
      • magdaksp Re: Szpara między zębami 21.01.06, 20:12
        ja mialam taka przerwe ale nosilam aparat staly i jest ok.tylko przed
        zalozeniem aparatu musialam miec podcinane wędzidełko.ztakimi rzeczami to sie
        do ortodonty chodzi anie do dentysty
    • Gość: lolo Re: Szpara między zębami IP: *.chello.pl 21.01.06, 21:10
      pewnie licowki
      • kodem Re: Szpara między zębami 21.01.06, 21:58
        Moja córka miała dużą diastemę i okropne kompleksy z tego powodu. Od grudnia
        nosi aparat stały na czterech zębach (koszt 700 zł.). Po pierwszej wizycie
        widać juz wyraźny efekt. Zęby bolały ją przez pierwsze cztery dni. Ma ten
        aparat nosić pół roku, a potem czeka ja przycięcie wędzidełka. Acha, koszt
        każdej wizyty to 60 zł.
        • Gość: xxx Re: Szpara między zębami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 23:10
          czy jesteś może z Warszawy? a jeśli tak, to czy mogę prosić o kontakt do
          ortodonty? pozdrawiam
          • kodem Re: Szpara między zębami 22.01.06, 22:47
            Do Warszawy mam daleko... :)
          • magdaksp Re: Szpara między zębami 06.02.06, 22:40
            ja chodzilam do tego szpitala(?)na ulicy nowy zjazd 1
        • Gość: mili mi do 'kodem' IP: 195.136.246.* 22.01.06, 22:47
          Ja też tak mam.
          Powiedz prosze czy ta cena 700zł to za cały aparat?
          Bo o ile wiem to ceny aparatów są drozsze...
          • kodem Re: do 'kodem' 22.01.06, 22:50
            Ma aparat na czterech zębach, stąd ta cena :)
            • Gość: Monika Re: do 'kodem' IP: *.pro-internet.pl 06.02.06, 21:50
              a ja uwazam ze szpara miedzy zebami jest bardzo sexyy:) :P
              • Gość: kurcze ja mam Re: do 'kodem' IP: w3cache.* / *.2-0.pl 07.02.06, 10:29
                ale jaja ja wogole o tym nie mysle .he he he dopiero jak topik zauwazyłam to
                sobie przypomniłam ,szpare miła moja mama ja i brat tez ma .w zyciu nie była
                moim konpleksem he he he,az poszłam teraz do lusterka ja obejrzec he he eh
    • Gość: Kasia ząbki z "przedziałkiem" są piękne:) IP: *.orange.pl 07.02.06, 16:24
      Nie zamieniłabym mojej przerwy między ząbkami za nic, jest piękna i nie piszę
      tylko dlatego,że sama tak uważam, ale dlatego, że juz nie jeden mężczyzna tak
      powiedział, co było dla mnie dużym zaskoczeniem i tylko utwierdziło mnie w tym,
      że tak jest. Ludzie przecież to właśnie te drobiazgi, którymi się różnimy
      sprawiają, że jesteśmy wyjatkowe i niepowtarzalne. Trzeba tylko je dostrzec i w
      to uwierzyć:)
      • 100kroteczka1 Re: Diastema bleee :( 12.04.06, 11:59
        Hej
        Ja mam 15 lat i diastemę 2 mm pomiedzy 1, poza ty prawidłowy zgryz.

Ponieważ nie moge normalnie z tym życ prosze o rady...

pozdr

>KOMPOZYT
        >STAŁY APARAT
        >ZDEJMOWANY APARAT ?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka