Gość: ap77 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 11:53 Jak wyhodować w domu kiełki? Wiem, ze potrzebny jest specjalny pojemnik, a skąd nasionka? Najbardziej chciałabym kiełki słonecznika, fasoli mun? Czy to się w ogóle da zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hiolka Re: Kiełki IP: *.gdynia.ppp.tdci.pl 02.02.03, 22:04 Pojemnika i nasion szukaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Pojemnik do kielkowania (3 duze szalki) to ok. 20 zl, nasionka od 2 zl wzwyz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne Re: Kiełki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.02.03, 09:23 ja widziałam w Poznaniu taką kiełkownicę za 60pln i wydało mi się za drogo. na razie "pędzę" kiełki na warstwie waty, jak rzeżuchę. Jakoś rosną :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misty Re: Kiełki IP: 195.150.100.* 03.02.03, 07:22 na stronie www.puszkkka.spinacz.pl jest opis jak hodować kiełki, ile godzin moczyć, jak często płukać. Zastosowałam się do tych zaleceń gdy hodowałam kiełki soi i udało się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Kiełki IP: 194.156.135.* 03.02.03, 15:42 Poecam jednak specjalna kielkownice - wczesniej tez bawialm sie ze szklanymi szalkami, plukaniem przez gaze itp. Ale specjalny pojemnik jest jednak moim zdaniem najlepszy. 3 duze plastikowe szalki na kielki i jeden pojemnik na odsaczona wode. Kielki maja w nim najlepsze warunki wzrostu, odpowiednia wilgotnosc i temperature. 2 razy na dobe wlewa sie tylko ok 0,5 litra letniej wody, ktora splywajac oplukuje kielki, potem po prostu wylewa sie ja z dolnego pojemnika (swoja droga woda ta jest swietna do podlewania kwiatow). Higienicznie, szybko i bezproblemowo. Do tej pory udaly mi sie wszystkie kielki - m.in. fasola mung, soja, pszenica, lucerna, super drobny amarantus itp. Polecam. Ja za swoja kielkownice zaplacilam nieco ponad 20 PLN, nie wiem skad to kosmiczne 60 PLN, przeciez to tylko plastik. Pozdr i zycze sukcesow w uprawie :) Odpowiedz Link Zgłoś