Dodaj do ulubionych

Moja skóra się starzeje

10.06.03, 10:23
mam 24 lata. Obumieraja mi juz chyba komorki. Skora na twarzy nie jest juz
taka jedrna jak jeszcze kilka lat temu. Kiedy ja naciagne palami w strone
uszu wyglada ladnie, gdy ja puszczam od razu widac, ze tracu jedrnosc,
powiekszone i lekko pomarszczone mam pory kolo noska. Moja cera nie ma juz
teakiego ladnego koloru, nawet po opaleniu jak kiedys. Czy 24/25 lat to wiek,
kiedy juz cos sie zmienia z moja cera? Czy bedzie jescze kiedys taka jedrna
jak w wieku 20 lat?

Czy mam juz uzywac retinolu, aby pozniej nie miec wiekszych zmarszczek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Trishna Re: Moja skóra się starzeje IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 10:38
      Pewnie to własnie opalaniem pogorszyłaś sobie stan skóry. Przestań się opalać,
      używaj kremów z wysokim filtrem na dzień, a na wieczór coś regenerującego
      dobrze nawilżającego, odżywczego, a w ciągu kilku miesięcy na pewno zauważysz
      poprawę.
    • Gość: Anni Re: Moja skóra się starzeje IP: 217.11.141.* 10.06.03, 10:44
      sadee napisała:

> mam 24 lata. Obumieraja mi juz chyba komorki. Skora na twarzy nie jest juz
      > taka jedrna jak jeszcze kilka lat temu. Kiedy ja naciagne palami w strone
      > uszu wyglada ladnie, gdy ja puszczam od razu widac, ze tracu jedrnosc,
      > powiekszone i lekko pomarszczone mam pory kolo noska. Moja cera nie ma juz
      > teakiego ladnego koloru, nawet po opaleniu jak kiedys. Czy 24/25 lat to wiek,
      > kiedy juz cos sie zmienia z moja cera? Czy bedzie jescze kiedys taka jedrna
      > jak w wieku 20 lat?
      >
      > Czy mam juz uzywac retinolu, aby pozniej nie miec wiekszych zmarszczek?

no tak od ok 25 roku zycia wiecej komorek umiera niz sie tworzy, cofnac czasu
      sie nie da, prawda? grawitacja tez istnieje ;)
      pewnie nie bardzo traktowalas skore twarzy - opalanie postarza, masz sucha
      cere, mieszana?
      a pory to nie oznaka starosci tylko zanieczyszczenia skory - potraktuj ja
      peelingiem i kremami z kwasami - poszukaj w wyszukiwarce tematu i nawilzaj
      dobrymi kremami np Thermal S Vichy

• sadee Re: Moja skóra się starzeje 10.06.03, 12:20
        > no tak od ok 25 roku zycia wiecej komorek umiera niz sie tworzy, cofnac czasu
        > sie nie da, prawda? grawitacja tez istnieje ;)
        > pewnie nie bardzo traktowalas skore twarzy - opalanie postarza, masz sucha
        > cere, mieszana?

mam mieszana, ale bardziej tlusta. Od czasu do czasu pojawia mi sie jeszcze
        tradzik. mam jescze male wglebienia, jakby blizny po tradziku. Z daleka sa one
        slabo widoczne, ale i tak lubie je pokryc pudrem w kremie. Po kilku godzinach
        juz je widac. Czy jest jakis specjalny zabieg lub kosmetyk, dzieki ktoremu
        takich blizn mozna sie w wiekszosci pozbyc (na calkowity efekt chyba nie ma co
        liczyc)

> a pory to nie oznaka starosci tylko zanieczyszczenia skory - potraktuj ja
        > peelingiem i kremami z kwasami - poszukaj w wyszukiwarce tematu i nawilzaj
        > dobrymi kremami np Thermal S Vichy
        >
    • Gość: justy Re: Moja skóra się starzeje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 11:09
      mozliwości regeneracyjne skóry (w ogóle orgaznizmu) majeją z wiekiem, wiadomo..
      Nie opalaj się, stosuj zawsze krem z spf15 (musi chronić też przed UVA) lub
      więcej. Stosuj retinol (np. St.Ives) i kwasy owocowe. Możesz też dorzucić wit.
      C. Do tego zdrowa dieta, zero papierosów, ruch, sen- ogólnie mówiąc-
      higieniczny tryb życia.
      • sadee Re: Moja skóra się starzeje 10.06.03, 12:15
        Gość portalu: justy napisał(a):

> mozliwości regeneracyjne skóry (w ogóle orgaznizmu) majeją z wiekiem,
        wiadomo..

to niestety tragiczna prawda;)) ;(
        > Nie opalaj się, stosuj zawsze krem z spf15 (musi chronić też przed UVA) lub
        > więcej. Stosuj retinol (np. St.Ives)

czyli jednak...mam zaczac juz stosowac kremy z retinolem????
        Wiedzialam, ze kiedys sie to zacznie...
        Jakie najlepiej? I zeby nie ogolocily mi za bardzo portfela

i kwasy owocowe.
        no wlasnie...te kwasy...czy one naprawde dzialaja?Jakie kosmetyki z kwasami sa
        dobre?

> Możesz też dorzucić wit. C.

codziennie zazywam witamine E - to dziala. Zniknely mi zaskorniki i tradzik:))

Czy mozna jakos ujedrnic cere na twarzy? Wiem, ze sa specjalne kremy w tym celu
        stworzone, ale czy one naprawde dzialaja?
        • Gość: justy Re: Moja skóra się starzeje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 12:24
          "już retinol?" nie ma się czemu dziwić- retinol może stosować również młodzież,
          z tym, że w nieco innym celu. Nie ma sie czego bać. Poleciłam ci skuteczny i
          stosunkowo niedrogi preparat z retinolem.
          Odpowiedzi na pozostałe pytania (szczególnie dot. kwasów i retinolu) znajdziesz
          na www.wizaz.pl w dziale biochemia urody
          jeśli chodzi o ujędrnienie, to retinol i wit. c wzmagają syntezę kolagenu przez
          co działają ujędrniająco.
          • Gość: melmire Re: Moja skóra się starzeje IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 10.06.03, 13:09
            Boze, Sadee, tak mnie przestarszylas ze poszlam sie pomazac kremem
            liftujacym :) I zaczynam sie czuc jak Bridget Jones! :D
            Jutro pojde na zakupy i kupie co trzeba zeby zregenerowac moje obumierajace
            komorki :)
            • sadee Re: Moja skóra się starzeje 12.06.03, 09:32
              Gość portalu: melmire napisał(a):

> Boze, Sadee, tak mnie przestarszylas ze poszlam sie pomazac kremem
              > liftujacym :) I zaczynam sie czuc jak Bridget Jones! :D

:))))

co ja powiem sobie za 5 lat??:)))
              jakiego kremu liftingującego używacie? Jaki jest godny polecenia? No i czy to
              sa wlasnie te kremy oparte na kwasach owocowych?
              • buzi1 Re: Moja skóra się starzeje 12.06.03, 10:00
                Ja mam 26 lat i mieszkam w Australii a moja skora wyglada super. Po pierwsze
                nigdy nie opalam twarzy. Na plazy okulary z duzym filtrem chroniace skore
                wokol oczu, czapka baseballowka na glowe ( tez oslania twarz orzed sloncem ) i
                oczywiscie protektor 30+. Widze tu nastolatki z cerami zniszczonymi, wygladaja
                15 lat starzej.
                Tlusta skore trzeba nawilzac, a nie natluszczac. Uzywaj lekkich silnie
                nawilzajacych zeli i kremow. Vichy to moze spory wydatek, ale warto kupic.
                Pozdrawiam.
                • Gość: melmire Re: Moja skóra się starzeje IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 12.06.03, 21:47
                  Ja omijam problem nie przygladaja sie sobie zbyt dokladnie :) Krotkowzrocznosc
                  bardzo w tym pomaga :) Myje sie bladym switem, oczy mam jak szparki, smaruje
                  sie tym co mi w reke wpadnie i wypadam :)
                  Ale po poczytaniu postow na forum zdalam sobie sprawe z mojej
                  niefrasobliwosci, i postaram sie zachowywac jak na kobiete przystalo, nacierac
                  balsamami, wklepywac kremy i tak dalej. Ciekawe ile wytrwam w moim szlachetnym
                  postanowieniu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka