Dodaj do ulubionych

jakie kosmetyki do EGIPTU?

12.07.07, 11:06
co zabrac? podzielcie sie swoimi doswiadczeniami...pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tamarka20 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 13:04
      Przede wszystkim kosmetyki z wysokim filtrem. Zarówno do ciała, twarzy jak i
      włosów. I kosmetyki przed opalaniem. A reszta to już chyba indywidualna sprawa :)
      • crrazy do: nellnell 13.07.07, 15:36
        witam, widzę że obie wybieramy to samo miejsce na wakacje ;-) dokąd konkretnie
        lecisz? ja do sharm, też 1y raz, ale niezbędne wydaje mi się spakowanie:
        -wysokich filtrów (mniejszych na końcówkę pobytu)
        -panthenol w razie poparzeń
        -spray uv do włosów
        -pomadka jakaś z serii Sun
        -dobry odżywczy krem do buzi (ja kupiłam Ziaji własnie z panthenolem taki
        trochę lagodzący)
        -balsam po opalaniu
        Reszta to kwestia gustu chyba poza antyperspirantem i jakimś 'zapachem'. Ja
        biorę podstawowe kosmetyki do makijażu na wieczory, krem do stóp, wszystko pod
        prysznic, do zębów itp ;-)
        aha i capivit sun ale to nie kosmetyk ;-)

a do Egiptu weź dużą garść węgla ;-) i dobrego humoru pzdr.
        • kura28 Re: do: nellnell 13.07.07, 16:02
          A po co węgiel??? Na problemy żoładkowe najlepiej działają miejscowe leki.
          • kadoro1969 Re: do: nellnell 13.07.07, 21:36
            Dokładnie, tylko miejscowe leki. Nic, żadne lekarstwa zabrane stąd nie pomoga
            na tzw."zemstę faraona":). Wiem, bo zabralismy ze sobą tabletki na zmianę flory
            bakteryjnej - w Turcji pomogły, ale w Egipcie tylko jeden lek, nie pamiętam
            nazwy, kupiony u nich w aptece, każdy rezydent na wstępie od razu go poleca.
            Ponadto trzeba się zabezpieczać i codziennie pić kieliszek czystej wódki- ponoć
            pomaga:). A dziecko powinno pic colę, to ochrania żołądek ( moja córka rzadko
            pije colę, wtedy w Egpicie wlewała jej w siebie dużo właśnie z tych względów-
            zabezpieczenie przed zatruciem i jej nic nie złapało, a my...ech szkoda gadać:
            (, a bylismy w Sheratonie, gdzie wydawałoby się nie powinno dochodzić do takich
            sensacji żołądkowych:))
            • dordulka Re: do: nellnell 14.07.07, 20:56
              A jak ta cola ma zabezpieczac przed zatruciem pokarmowym??? Wybija zarazy, czy co???
              • kadoro1969 Re: do: nellnell 14.07.07, 21:14
                Nie mam pojęcia:), ale wiadomo, że cola to zabójca;), więc może jakoś ochrania
                żołądek przed tymi bakteriami. Nie wiem, może to po prostu plotka, ale wiele
                osób to właśnie zalecało i pomogło tzn. tak myslę:). Może po prostu córka miała
                farta i to ją uchroniło, a jak się cieszyła, że colę może pić choć raz do
                woli:)))
              • czarodziejka87 Re: do: nellnell 14.07.07, 21:56
                to oczywiste.Z ksiezyca sie urwalas???
                • kadoro1969 Re: do: nellnell 14.07.07, 23:13
                  Ja ??? To do mnie? A to niby dlaczego?
                  • czarodziejka87 Re: do: nellnell 17.07.07, 23:42
                    przeciez widac ze do Dordulki. Bosh...
              • iluminacja256 Re: do: nellnell 17.07.07, 09:12
                Cola ma działanie podobne troche do węgla - tzn. z polskiego na nasze hamuje
                biegunkę lepiej niż węgiel . Z cytryną , zimna hamuje wymioty na kacu. a
                oprócz tego nadaje się oczywiscie do pozbywania sie rdzy z kranów, więc warto o
                niej pamiętać!
            • garbmisia te miejscowe leki... 15.07.07, 09:37
              ... maja tąką sama substancję czynną co niektóre w Polsce więc spokojnie można
              się w nie zaopatrzyc przed wylotem (rzecz osobiście sprawdzona). A co do zatruc
              pokarmowych, jak mówił mój Rezydent podczas pobytu w Egipcie jest wynikiem
              nadmiernego, nieograniczonego jedzenia (wręcz obżerania się). Jeśli zachowa się
              minimum rozsądku i higieny to nawet odżywianie się w lokalnych barach, picie
              soku z trzciny na ulicy itp nie zaszkodzi. I miała rację - w ciągu dwóch
              tygodni pobytu na 25 osób problemy żołądkowe miały 2.
              A co do wódki i coli - to raczej przesąd. Wiem tylko o jednej terapii
              przeciwpasożytniczej, ale wtedy należy pić wódkę na umór przez 3 dni pod rząd.
              Kieliszek do obiadu po rozcieńczeniu przez soki żołądkowe nie zabije już
              niczego (oprócz szarych komórek) ;)
              • kadoro1969 Re: te miejscowe leki... 15.07.07, 13:31
                Hmm... my się nie obżeraliśmy, a i tak choroba nas dopadła. To wcale nie jest
                regułą. Każdy rezydent mówi co innego. Powiedzmy sobie szczerze, ze tamtejsza
                higiena pozostawia wiele do zyczenia. Mimo, iż byliśmy w pięciogwiazdkowym
                Sheratonie, to niby czysto, ale np. szklanki niedomyte. Oni troszkę inaczej
                pojmują higienę, tak mi się wydaje, np. czyści klamkę plując na nią wcześniej:)
                • kadoro1969 Re: te miejscowe leki... 15.07.07, 13:33
                  No a leki zabrane z Polski w ogóle nie skutkowały, tak jak nam przepowiedziała
                  na początku pani rezydent. Tylko ten ich lek, kupiony tam działał
                  błyskawicznie, ale to przecież zależy od żołądka, każdy ma przecież inny.
    • ofelia1982 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 20:11
      wysokie filtry, polecam Anthelios LRP - bardzo fotostabilne
    • miss_paradox Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 23:53
      a ja polecam dobry balsam po opalaniu i dużo.
    • cachemire Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 15.07.07, 10:54
      Z piciem coli zgadzam sie 100%. We Francji lekarze polecaja ja przy leczeniu
      problemow zoladka, wiadomo jakich...mi tez zalecil lekarz. Zwlaszcza przy
      wymiotach, serio. Duzo podrozuje, sprawdzilam na sobie i wielu moich znajomych
      rowniez.
      • jade.fox Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 15.07.07, 16:37
        No to logiczne, przecież cola zaiera kofeinę i w razie wymiotów uspokaja
        żołądek, ale żeby zabijała też bakterie przy zatruciu pokarmowym to nie
        słyszałam, no ale skoro tak mówicie to zapamiętam na przyszłość
        • monia816 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 11:29
          Byłam w Egipcie, akurat z objazdówki, zwiedzalismy dodatkowo syrie i jordanie,
          meza zlapała zemsta faraona w syrrri, mnie w egipcie w ostatni dzien, pomaga na
          to polski nifuroksazyd, na recepte, albo ich dostepny w kazdej aptece antinal,
          chyba tak sie nazywa. bardzo uwazalismy, nie obżeralismy, piliśmy wódke
          pokazdym posiłku (obrzydlistwo), płukalismy usta po myciu zębów tylko woda
          mineralna, a jednak, raz sprobowałam małego owocu, i koniec. I tez mielsimy
          hotel 5*. Moj mąż miał ponad 39 stopni goraczki i 2 dni wycięte z zyciroysu. Co
          do filtrów proponuje miec te duze ( polecam Vichy spf 60, Ivostin spf 40), a
          na osttani tydzień, jak juz skora bedzie opalona to spf 20, np Euricin w spray
          jest super i bardzo wydajny. Na twarz do konca uzywałam 30 spf, z oriflamu, no
          ale, ja to mam hopla na punkcie przebrawień.
        • iluminacja256 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 09:28
          Ona nie zabija zarazków, ale nawet jeśli coś złapiesz , nei będziesz miała tak
          potwornie dokuczliwych objawówó zewnętrznych - to tak dziąła:)Uwierz,
          wypróbowane nieraz:)
    • amra24 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 20:59
      Jako,ze do Egiptu latam srednio 2 razy do roku,wiem duzo na temat "zemsty
      faraona".Bylam tam 15 razy i ani razu nie mialam zadnych sensacji
      zoladkowych.Ale wynika to przede wszystkim z tego,ze nie jem
      salatek,surowek,nieobranych owocow i nie pije wody z kranu,a takze prosze o
      niedodawanie lodu do drinkow(bo sa robione z kranowy).
      I tu wcale nie chodzi o to,ze hotel 5* to zemsty nie bedzie.Wszystkie problemy
      zoladkowe wynikaja z roznicy miedzy nasza a ich ,flora bakteryjna. Prawda
      jest,iz aby uchronic sie,nalezy przede wszystkim:
      -nie jesc salatek,surowek w pierwszych dniach pobytu(ani swiezych warzyw i
      owocow)
      -unikac picia rozrabianych sokow( z takich automatow)i dodawania lodu
      -pic duzo coli i na wieczor np.drinka alkoholowego

A w razie sensacji,od razu udac sie do apteki i poprosic o Antinal.Jest tani i
      zawsze pomaga.Nie zdadza tu relacji zadne wegle i smecty przywiezione z
      Polski,bo one dzialaja na nasza flore bakteryjna,a nie ta egipska.

CO do kosmetykow:
      -KONIECZNIE filtry!I to te najweiksze! 25 minimum na pierwsze dni.POtem
      stopniowo mozna schodzic w dol.I nie ma co sie bac,ze stosujac takie filtry nie
      opalimy sie wogole.Uwierz mi,ze kiepsko wychodza na tym osoby stosujace filtr 4
      czy 8.A duzo takich osob widzialam
      -balsamy chlodzace po opalaniu
      -pantenol pianka(chyba tak to sie pisze)-na oparzenia.na pewno sie przyda(na
      ramionka chociazby)
      -pomadka do ust nawilzajaca,najlepiej specjalana na slonce
      -sztyft do wrazliwych czesci ciala,jak nos,uszy,ramiona
      -szampon do wlosow z filtrami lub zabezpieczajacy kolor
      -odzywka bez splukiwania na slonce
      -woda termalna w sprayu
      -chusteczki do demakijazu(od czasu do czasu zmywam nimi na plazy twarz i
      nakladam swieza warstwe filtrow)
      -plyn pod prysznic,najlepeiej jakis nawilzajacy i zeby zmyl ta tlusta warstwe
      kremow po zejsciu z plazy
      To chyba taka "moja" podstawa,jesli chodzi o EGipt.Jak cosik sobie przypomne,to
      dopisze. A tymczasem zycze milego pakowania:)

I still haven't found what I'm looking for...
      • cachemire Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 21:17
        A ja polecam tez wode termalna w sprayu, zawsze biore butle ze soba. Naprawde
        przyda ci sie podczas upalu, zawsze ja miej przy sobie.
      • monia816 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 09:05
        Amra masz racje, ja zjadłam nie obrany owoc miłości, chociaz wczesniej go
        sparzyłam wrzaca wodą. I było to w ostatnim dniu pobytu, wiec trzeba uwazać
        przez cały pobyt. Nie piłam zandych soków,nie brałam drinków z lodem, nie
        jadłam żadnych surówek.Tylko jeden mały owoc ( sic)
        Co do Egiptu to moze nie na temat, ale polecam wziac sobie grzałke do wody i
        herbate i kawe z Polski. I zagotowywac, ale tylko wode mineralna. Unikac jak
        ognia wody z kranu. Piankę Pantenol, tez polecam, doskonale koi
        poparzenia.Pozdrawiam
      • kadoro1969 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 14:12
        No własnie Antinal:), wiedziałam, że to było coś na A:)Jedynie to nam pomogło.
        Ja nawet podejrzewam, z czego miałam te dolegliwości-w wieczór poprzedzający te
        sensacje żołądk. i tę gorączkę wypiłam drinka w restauracji-sama wódka, limonki
        i dużo lodu. Ponieważ to już były ostatnie dwa dni pobytu w Egpicie, myslałam,
        że skoro przez 2tyg. "zemsta" mnie nie dosięgła to i teraz nic się nie stanie.
        No i właśnie podejrzewam, że ten lód z kranówy był przyczyną:)
        • annysia Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 23:15
          Byłam już w te wakacje w Tunezji, a to podobny klimat, więc co nieco mogę
          powiedzieć. Ja zabrałam szampon, odżywkę, spray przed wyjsciem na słonce z
          serii ochronnej na lato (mogę polecić te z avonu, a odżywkę goldwell), a poza
          tym dużo kremów z różnorakimi filtrami, w zależności od tego jaką masz
          karnację. ja mam raczej jasną i dlatego zaczynałam od SPF30. a no i do tego
          balsamy nawilżające, chłodzące i możesz też wziąć coś co i nawilża i się ładnie
          błyszczy, czyli jakiś balsam brązujący, a resztę kosmetyków to tak jak w każde
          inne miejsce na świecie;)
          • madai Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 18.07.07, 16:15
            Ja tez jade do Egiptu za 2 tygodnie i mam zamiar zabrac dokladnie to, co
            napisaly dziewczyny, czyli:
            -wysokie filtry - i tutaj pytanie do was: w tym momenci jestem juz bardzo
            opalona, mam ciemna karnacje: jaki filtr powinnam wziac? na twarz
            przyszykowalam sobie 30, ale na cialo jeszcze nie mam, waham sie.
            -balsam po opalaniu
            -filtry na wlosy
            -balsam nawilzajacy
            -zel pod prysznic nawilzajacy
            -chusteczki do demakijazu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka