nellnell 12.07.07, 11:06 co zabrac? podzielcie sie swoimi doswiadczeniami...pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamarka20 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 13:04 Przede wszystkim kosmetyki z wysokim filtrem. Zarówno do ciała, twarzy jak i włosów. I kosmetyki przed opalaniem. A reszta to już chyba indywidualna sprawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
crrazy do: nellnell 13.07.07, 15:36 witam, widzę że obie wybieramy to samo miejsce na wakacje ;-) dokąd konkretnie lecisz? ja do sharm, też 1y raz, ale niezbędne wydaje mi się spakowanie: -wysokich filtrów (mniejszych na końcówkę pobytu) -panthenol w razie poparzeń -spray uv do włosów -pomadka jakaś z serii Sun -dobry odżywczy krem do buzi (ja kupiłam Ziaji własnie z panthenolem taki trochę lagodzący) -balsam po opalaniu Reszta to kwestia gustu chyba poza antyperspirantem i jakimś 'zapachem'. Ja biorę podstawowe kosmetyki do makijażu na wieczory, krem do stóp, wszystko pod prysznic, do zębów itp ;-) aha i capivit sun ale to nie kosmetyk ;-) a do Egiptu weź dużą garść węgla ;-) i dobrego humoru pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: do: nellnell 13.07.07, 16:02 A po co węgiel??? Na problemy żoładkowe najlepiej działają miejscowe leki. Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: do: nellnell 13.07.07, 21:36 Dokładnie, tylko miejscowe leki. Nic, żadne lekarstwa zabrane stąd nie pomoga na tzw."zemstę faraona":). Wiem, bo zabralismy ze sobą tabletki na zmianę flory bakteryjnej - w Turcji pomogły, ale w Egipcie tylko jeden lek, nie pamiętam nazwy, kupiony u nich w aptece, każdy rezydent na wstępie od razu go poleca. Ponadto trzeba się zabezpieczać i codziennie pić kieliszek czystej wódki- ponoć pomaga:). A dziecko powinno pic colę, to ochrania żołądek ( moja córka rzadko pije colę, wtedy w Egpicie wlewała jej w siebie dużo właśnie z tych względów- zabezpieczenie przed zatruciem i jej nic nie złapało, a my...ech szkoda gadać: (, a bylismy w Sheratonie, gdzie wydawałoby się nie powinno dochodzić do takich sensacji żołądkowych:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: do: nellnell 14.07.07, 20:56 A jak ta cola ma zabezpieczac przed zatruciem pokarmowym??? Wybija zarazy, czy co??? Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: do: nellnell 14.07.07, 21:14 Nie mam pojęcia:), ale wiadomo, że cola to zabójca;), więc może jakoś ochrania żołądek przed tymi bakteriami. Nie wiem, może to po prostu plotka, ale wiele osób to właśnie zalecało i pomogło tzn. tak myslę:). Może po prostu córka miała farta i to ją uchroniło, a jak się cieszyła, że colę może pić choć raz do woli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: do: nellnell 14.07.07, 21:56 to oczywiste.Z ksiezyca sie urwalas??? Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: do: nellnell 14.07.07, 23:13 Ja ??? To do mnie? A to niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: do: nellnell 17.07.07, 23:42 przeciez widac ze do Dordulki. Bosh... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: do: nellnell 17.07.07, 09:12 Cola ma działanie podobne troche do węgla - tzn. z polskiego na nasze hamuje biegunkę lepiej niż węgiel . Z cytryną , zimna hamuje wymioty na kacu. a oprócz tego nadaje się oczywiscie do pozbywania sie rdzy z kranów, więc warto o niej pamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
garbmisia te miejscowe leki... 15.07.07, 09:37 ... maja tąką sama substancję czynną co niektóre w Polsce więc spokojnie można się w nie zaopatrzyc przed wylotem (rzecz osobiście sprawdzona). A co do zatruc pokarmowych, jak mówił mój Rezydent podczas pobytu w Egipcie jest wynikiem nadmiernego, nieograniczonego jedzenia (wręcz obżerania się). Jeśli zachowa się minimum rozsądku i higieny to nawet odżywianie się w lokalnych barach, picie soku z trzciny na ulicy itp nie zaszkodzi. I miała rację - w ciągu dwóch tygodni pobytu na 25 osób problemy żołądkowe miały 2. A co do wódki i coli - to raczej przesąd. Wiem tylko o jednej terapii przeciwpasożytniczej, ale wtedy należy pić wódkę na umór przez 3 dni pod rząd. Kieliszek do obiadu po rozcieńczeniu przez soki żołądkowe nie zabije już niczego (oprócz szarych komórek) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: te miejscowe leki... 15.07.07, 13:31 Hmm... my się nie obżeraliśmy, a i tak choroba nas dopadła. To wcale nie jest regułą. Każdy rezydent mówi co innego. Powiedzmy sobie szczerze, ze tamtejsza higiena pozostawia wiele do zyczenia. Mimo, iż byliśmy w pięciogwiazdkowym Sheratonie, to niby czysto, ale np. szklanki niedomyte. Oni troszkę inaczej pojmują higienę, tak mi się wydaje, np. czyści klamkę plując na nią wcześniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: te miejscowe leki... 15.07.07, 13:33 No a leki zabrane z Polski w ogóle nie skutkowały, tak jak nam przepowiedziała na początku pani rezydent. Tylko ten ich lek, kupiony tam działał błyskawicznie, ale to przecież zależy od żołądka, każdy ma przecież inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 20:11 wysokie filtry, polecam Anthelios LRP - bardzo fotostabilne Odpowiedz Link Zgłoś
miss_paradox Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 13.07.07, 23:53 a ja polecam dobry balsam po opalaniu i dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
cachemire Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 15.07.07, 10:54 Z piciem coli zgadzam sie 100%. We Francji lekarze polecaja ja przy leczeniu problemow zoladka, wiadomo jakich...mi tez zalecil lekarz. Zwlaszcza przy wymiotach, serio. Duzo podrozuje, sprawdzilam na sobie i wielu moich znajomych rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 15.07.07, 16:37 No to logiczne, przecież cola zaiera kofeinę i w razie wymiotów uspokaja żołądek, ale żeby zabijała też bakterie przy zatruciu pokarmowym to nie słyszałam, no ale skoro tak mówicie to zapamiętam na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
monia816 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 11:29 Byłam w Egipcie, akurat z objazdówki, zwiedzalismy dodatkowo syrie i jordanie, meza zlapała zemsta faraona w syrrri, mnie w egipcie w ostatni dzien, pomaga na to polski nifuroksazyd, na recepte, albo ich dostepny w kazdej aptece antinal, chyba tak sie nazywa. bardzo uwazalismy, nie obżeralismy, piliśmy wódke pokazdym posiłku (obrzydlistwo), płukalismy usta po myciu zębów tylko woda mineralna, a jednak, raz sprobowałam małego owocu, i koniec. I tez mielsimy hotel 5*. Moj mąż miał ponad 39 stopni goraczki i 2 dni wycięte z zyciroysu. Co do filtrów proponuje miec te duze ( polecam Vichy spf 60, Ivostin spf 40), a na osttani tydzień, jak juz skora bedzie opalona to spf 20, np Euricin w spray jest super i bardzo wydajny. Na twarz do konca uzywałam 30 spf, z oriflamu, no ale, ja to mam hopla na punkcie przebrawień. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 09:28 Ona nie zabija zarazków, ale nawet jeśli coś złapiesz , nei będziesz miała tak potwornie dokuczliwych objawówó zewnętrznych - to tak dziąła:)Uwierz, wypróbowane nieraz:) Odpowiedz Link Zgłoś
amra24 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 20:59 Jako,ze do Egiptu latam srednio 2 razy do roku,wiem duzo na temat "zemsty faraona".Bylam tam 15 razy i ani razu nie mialam zadnych sensacji zoladkowych.Ale wynika to przede wszystkim z tego,ze nie jem salatek,surowek,nieobranych owocow i nie pije wody z kranu,a takze prosze o niedodawanie lodu do drinkow(bo sa robione z kranowy). I tu wcale nie chodzi o to,ze hotel 5* to zemsty nie bedzie.Wszystkie problemy zoladkowe wynikaja z roznicy miedzy nasza a ich ,flora bakteryjna. Prawda jest,iz aby uchronic sie,nalezy przede wszystkim: -nie jesc salatek,surowek w pierwszych dniach pobytu(ani swiezych warzyw i owocow) -unikac picia rozrabianych sokow( z takich automatow)i dodawania lodu -pic duzo coli i na wieczor np.drinka alkoholowego A w razie sensacji,od razu udac sie do apteki i poprosic o Antinal.Jest tani i zawsze pomaga.Nie zdadza tu relacji zadne wegle i smecty przywiezione z Polski,bo one dzialaja na nasza flore bakteryjna,a nie ta egipska. CO do kosmetykow: -KONIECZNIE filtry!I to te najweiksze! 25 minimum na pierwsze dni.POtem stopniowo mozna schodzic w dol.I nie ma co sie bac,ze stosujac takie filtry nie opalimy sie wogole.Uwierz mi,ze kiepsko wychodza na tym osoby stosujace filtr 4 czy 8.A duzo takich osob widzialam -balsamy chlodzace po opalaniu -pantenol pianka(chyba tak to sie pisze)-na oparzenia.na pewno sie przyda(na ramionka chociazby) -pomadka do ust nawilzajaca,najlepiej specjalana na slonce -sztyft do wrazliwych czesci ciala,jak nos,uszy,ramiona -szampon do wlosow z filtrami lub zabezpieczajacy kolor -odzywka bez splukiwania na slonce -woda termalna w sprayu -chusteczki do demakijazu(od czasu do czasu zmywam nimi na plazy twarz i nakladam swieza warstwe filtrow) -plyn pod prysznic,najlepeiej jakis nawilzajacy i zeby zmyl ta tlusta warstwe kremow po zejsciu z plazy To chyba taka "moja" podstawa,jesli chodzi o EGipt.Jak cosik sobie przypomne,to dopisze. A tymczasem zycze milego pakowania:) I still haven't found what I'm looking for... Odpowiedz Link Zgłoś
cachemire Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 16.07.07, 21:17 A ja polecam tez wode termalna w sprayu, zawsze biore butle ze soba. Naprawde przyda ci sie podczas upalu, zawsze ja miej przy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia816 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 09:05 Amra masz racje, ja zjadłam nie obrany owoc miłości, chociaz wczesniej go sparzyłam wrzaca wodą. I było to w ostatnim dniu pobytu, wiec trzeba uwazać przez cały pobyt. Nie piłam zandych soków,nie brałam drinków z lodem, nie jadłam żadnych surówek.Tylko jeden mały owoc ( sic) Co do Egiptu to moze nie na temat, ale polecam wziac sobie grzałke do wody i herbate i kawe z Polski. I zagotowywac, ale tylko wode mineralna. Unikac jak ognia wody z kranu. Piankę Pantenol, tez polecam, doskonale koi poparzenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kadoro1969 Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 14:12 No własnie Antinal:), wiedziałam, że to było coś na A:)Jedynie to nam pomogło. Ja nawet podejrzewam, z czego miałam te dolegliwości-w wieczór poprzedzający te sensacje żołądk. i tę gorączkę wypiłam drinka w restauracji-sama wódka, limonki i dużo lodu. Ponieważ to już były ostatnie dwa dni pobytu w Egpicie, myslałam, że skoro przez 2tyg. "zemsta" mnie nie dosięgła to i teraz nic się nie stanie. No i właśnie podejrzewam, że ten lód z kranówy był przyczyną:) Odpowiedz Link Zgłoś
annysia Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 17.07.07, 23:15 Byłam już w te wakacje w Tunezji, a to podobny klimat, więc co nieco mogę powiedzieć. Ja zabrałam szampon, odżywkę, spray przed wyjsciem na słonce z serii ochronnej na lato (mogę polecić te z avonu, a odżywkę goldwell), a poza tym dużo kremów z różnorakimi filtrami, w zależności od tego jaką masz karnację. ja mam raczej jasną i dlatego zaczynałam od SPF30. a no i do tego balsamy nawilżające, chłodzące i możesz też wziąć coś co i nawilża i się ładnie błyszczy, czyli jakiś balsam brązujący, a resztę kosmetyków to tak jak w każde inne miejsce na świecie;) Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: jakie kosmetyki do EGIPTU? 18.07.07, 16:15 Ja tez jade do Egiptu za 2 tygodnie i mam zamiar zabrac dokladnie to, co napisaly dziewczyny, czyli: -wysokie filtry - i tutaj pytanie do was: w tym momenci jestem juz bardzo opalona, mam ciemna karnacje: jaki filtr powinnam wziac? na twarz przyszykowalam sobie 30, ale na cialo jeszcze nie mam, waham sie. -balsam po opalaniu -filtry na wlosy -balsam nawilzajacy -zel pod prysznic nawilzajacy -chusteczki do demakijazu Odpowiedz Link Zgłoś