Dodaj do ulubionych

Zbulwersowana

IP: *.demo.pl 17.09.03, 12:08
Zdarzyło mi sie przebywac przez jakis czas za granica, niedawno wróciła a
ponieważ skończyły sie niektóre codziennie uzywane kosmetyki zakupiłam więc
kremy, szampony i odżywki ( dokładnie te same co zagranicą) jakiez było moje
zdziwienie gdy krem mnie uczylił, po szamponie włosy jak siano nie mówiąc że
zapach zupełnie inny.
Dlaczego skoro płacę dostaje w Polsce produkt gorszej jakości, czy jest to
zamierzona polityka firm czy jak zwykle ktos w Polace oszczędza na
składnikach? Czy musze co jakiś czas jechac na zakupy do Berlina po
szampon,krem,perfum czy proszek do prania. A nawiasem wiekszośc kosmetyków z
tzw. górnej półki u nas jest droższ nie o 20-30% ale często o 70%.
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: Zbulwersowana IP: *.kprm.gov.pl / *.kprm.gov.pl 17.09.03, 12:11
      Zauważam to samo, dlatego przy każdorazowym wyjeździe za granicę przywożę
      kilogramy zwykłych kosmetyków typu żele do mycia, peelingi itp.
    • Gość: Nika Re: Zbulwersowana IP: 195.187.102.* 17.09.03, 12:25
      O, a już myślałam, że tylko ja mam jakieś dziwne wrażenie, że ten sam kosmetyk
      kupowany za granicą i w Polsce to jakby co innego. Miałam podobne problemy z
      szamponem co ty. Spoza branży "urodowej" rzecz dotyczy np. płynu do mycia naczyń
      - ta sama marka i rodzaj, zagraniczny mnie nie uczula, kupiony w Polsce jak
      najbardziej. Zaobserwowałam to zjawisko równiez w przypadku produktów
      spożywczych (np. kawa). Czy ja mam jakieś zwidy, czy naprawdę możliwe jest aby
      pod tym samym szyldem znanej marki w Polsce sprzedawano co innego niż w innych
      krajach?
      • Gość: m.cobra Bo to jest tak... IP: *.chello.pl 17.09.03, 12:43
        w Polsce wszystko robimy z własnych produktów,takich samych lub mogących coś
        tam zastapić-kożystając tylko z przepisu firm,które się zajmują np.produkcją
        szamponów.
        Podam prosty przykład.
        Marka Whiskas jest bardzo znaną marką na całym świecie.Przypuśćmy,że powstała
        ona w Niemczech(dokłądnie nie wiem)
        Ogólnie firma,która to produkuje jest barzo dobrą firmą-z tym,że tylko w
        Niemczech.
        Chodzi mi o to,ze dając naszemu pupilowi "whiskasa"-dajemu mu naszą polską
        mućkę w puszcze.
        Produkty są drogie-bo musimy płacić firmom za możliwość kożystania z ich loga.
        Nie wiem czemu u nas robi się gorsze rzeczy.Z lenistwa??braku pieniędzy??
        niedopatrzenia??
        Przecież jest tyle świetnych produktów(oryginalnych),ale u nas w POLSCE jak
        zwyklem muszą spieprzyć...
        POzdRAwiam
        • Gość: ania Re: Bo to jest tak... IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.03, 12:57
          tak samo jest w przypadku papieroso..polska dodaje soj tyton i dlatego
          paierosy maja takie zapach;(
          podejzewam ze to samo jest z kosmetykami
          • alicya Re: Bo to jest tak... 17.09.03, 13:01
            Dziewczyny podajcie przyklady nazwy firm i produktow. Ja czegos takie nie
            zauwazylam ale tez nie zwracalam uwagi.
            • Gość: m.cobra Re: Bo to jest tak... IP: *.chello.pl 17.09.03, 13:10
              musiałabyś kożystać z rzeczy wyprodukowanych zagranicą.W Polsce trudno ot tak
              stwierdzić.
              Wydaje mi się,że wszystkie produkty,które tu posiadamy-są naszymi rodzimimi-
              tylko nazwa zagraniczna.
              Nie przypominam sobie zadnej firmy,która eksportowałaby własne produkty do
              nas.POczytajcie na opakowaniach-wszędzie robią nasi-tylko tyle że mają koncesję
            • kasia.lomanczyk Re: Bo to jest tak... 17.09.03, 22:01
              Przyklady marek? OK.
              Papierosy Marlboro. Smieszna sprawa, kiedys Marlboro zwykle byly robione w
              Polsce, a 100's jeszcze za granica, i normalnie bylo czuc roznice w smaku
              jednych i drugich. Teraz juz oba rodzaje sa robione w Polsce.
              Proszek Persil.
              Szampon Ultra Doux (w Hiszpanii nazywa sie Ultra Suave) i Timotei.
              Krem Hydrafresh i Hydra-Matite L'Oreal. W pewnym momencie mialam 2 opakowania
              Hydra-Matite w domu: jedno polskie, a drugie przywiezione z Francji. Roznily
              sie zapachem, kolorem i konsystencja (francuski byl nieco gestszy i mial
              niebieskawy kolor).
              Szampony L'Oreal.
    • Gość: Kawa Re: Zbulwersowana IP: *.demo.pl 17.09.03, 13:08
      Jesli nie tylko ja mam takie przykre doswiadczenia moze warto cos z tym zrobić,
      słac listy do producentów, petycje przeciez Polska to potezny rynek zbytu,a wg.
      ostatnich badań mimo kiepskiej sytuacji w gospodarcze w branży ogólnie
      kosmetycznej nie jest źle.
      Dziewczyny i kobiety płacimy więc wymagamy, nie jestem gorsza niż Niemka,
      Hiszpanka czy Angielka więc czemu uzywając zwykłego balsmau np.z Dove tutaj mam
      uczulenie. Nie mówiąc juz o kremach z np. Clinic'a, które u nas kosztuja raz
      tyle.

Pozdrawiam
      • agus7 Re: Zbulwersowana 17.09.03, 13:12
        oooo! mam to samo :)
        a pierwsza rzecz, jaka mi przychodzi na mysl to pasty do zebow Colgate -
        zagranicą super, u nas jakies maziajace sie pozębach - koszmar.
        • Gość: m.cobra rada IP: *.chello.pl 17.09.03, 13:15
          Jedyne co można zrobić to:
          -sprowadzać produkty stamtąd gdzie sie je stworzyło
          -kupować nasze polskie-przynajmniej będziemy wiedziały co i jak...:)))
          pozdrawiam
      • Gość: m.cobra daj spokuj... IP: *.chello.pl 17.09.03, 13:13
        nawet jeżeli byśmy coś chciały z tym zrobić-to i tak nie wyjdzie.Oni mają za
        bardzo inteligentych ludzi.Zaraz by ci dali taką odpowiedz,że by ci w piety
        poszło..."jak jesteś niezadowolona-to nie kozystaj"tak by było...a myć się
        przecież trzeba...:)))
        • Gość: plum1000 oto Polska wlasnie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 14:20
        • Gość: Monika Re: daj spokuj... IP: 80.51.255.* 17.09.03, 15:05
          Nie chcę być niegrzeczna ale pisze się "korzystać" i "spokój". Aż mnie ciary
          przechodzą, kiedy widzę takie błędy.
          • annamaria0 Re: daj spokuj... 17.09.03, 15:15
            Kosmetyki sa u nas drozsze, bo jestesmy jedynym krajem w Europie, ktory obciaza
            kosmetyki podatkiem akcyzowym. Bo wg naszych rzadzacych, kosmetyki to nie jest
            artykul pierwszej potrzeby, a zatem jest to "luksus", ktorego "mozna" sobie
            odmowic. Szczegolnie dotyczy to kosmetykow selektywnych - no bo skoro i tak sa
            drogie, to przeciez nie zaszkodzi, jak beda jeszcze drozsze - a ludzie bogaci i
            tak moga sobie na nie pozwolic. Tak sobie mysla nasi "ekonomisci".
          • Gość: plum1000 Re: daj spokuj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 21:33
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> Nie chcę być niegrzeczna ale pisze się "korzystać" i "spokój". Aż mnie ciary
            > przechodzą, kiedy widzę takie błędy.
            Mnie tez;-)) ale jak raz kogos upomnialam dostalo sie mi o to ze ta osoba od
            dawna mieszka za granica i slabo zna ortografie;-)
          • Gość: m.cobra DZIĘKI... IP: *.ci.uw.edu.pl 17.09.03, 22:28
            za zwrócenie uwagi-ale piszę w pośpiechu i czasami nie myślę:))
    • Gość: 5th Re: Zbulwersowana IP: 5.5D* / *.club-internet.fr 17.09.03, 15:20
      a mnie ciary przechadza jak czytam takie bzdetki :)) Moze Whiskas jest firma
      niemiecka, ale z tego co slyszalam i raz czy dwa razy mialam okazje osobiscie
      sprawdzic, kuchnia niemiecka nie nalezy do najlepszych. Cale szczexie, ze
      mieszkam we Francji i kupuje whoskasy robione tutaj *, moj kot ma piekne futro
      i apetyt na miare dwoch kotow. Nie twierdze ze we francuskim whiskasie
      zakonserwowany jest zmiksowany chateaubriand, ale kocina bardzo docenia to
      jedzonko.

* oczywiscie bzdety pisze, bowiem wystarczy przeczyrtac co jest napisane na
      puszce i od razu wiadomo, ze ta sama pucha jest komercjalizowana w Niemczech,
      Polsce, Slowenii, Francji, Czechach itd.
      • Gość: cinka Re: Zbulwersowana IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 18:09
        tak offtopic - mojej kici tez najbardziej smakuja puszki ale powiedzmy sobie
        szczerze to jest taki koci fastfood i na tym diety bym nie opierala... na
        piekna siersciuszke dostaje zolteczko :)

takiej kici to dobrze - nie musi sie opalac, walczyc z celulitem, przepieknie
        wyglada wlochata :)
    • Gość: basia Re: Zbulwersowana IP: 217.153.81.* 17.09.03, 15:53
      mam to samo- dostałam balsam VaselineIntensiveCare i szampony J&J kupione w
      usa, różnica nieziemska w porównaniu z "polską wersją", ehh...
    • Gość: basia Re: Zbulwersowana IP: 217.153.81.* 17.09.03, 15:54
      aha, i butla ok.800ml balsamu kosztowała niecałe 5 dolarów:(
    • kurczak1976 Re: Zbulwersowana 17.09.03, 16:20
      Tak jest bo my jestesmy jak te owce kupujemy byle co i koncerny zagraniczne to
      wykorzystuja. Sytuacja uleglaby zmianie gdyby wyniki finansowe wskazaly im na
      to ze produkt sprzedaje sie gorzej w wyniku zlej jakosci.
      No ale jak my kupimy nawet bubla to po co sie starac i doplacac.
      • Gość: jlita30 Re: Zbulwersowana IP: *.slubice.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 21:32
        jA JUZ PO RAZ KOLEJNY PISZE , ŻE TE SAME KOSMETYKI KUPOWANE U NAS I KUPOWANE NP
        W nIEMCZECH TO CAŁKIEM INNE RZECZY..rÓŻNICA bardzo duza. W Niemczech kkupi\uje
        wszystko poczawszy od past do zębów, po proszki do prania i płyny do
        kąpieli.Mam wra żenie że tusze do rzęs np 2000kcal w Niemczech są całkiem inne
        niz te ktore kupuuje w moim miescie.Wiem, bo miałam kupiony w Polsce i w
        Niemczech.I widze róznice .Dodam jeszcze, że nnie dośc że tammte kosmetyki,
        chemia sa lepsze to jeszcze tańsze.
        • Gość: m.cobra Re: Zbulwersowana IP: *.ci.uw.edu.pl 17.09.03, 22:34
          jest róznica-i to spora.Niestety nie każdego stać na to aby jechać sobie np.do
          Francji po krem do likwidacji zmarszczek.Jesteśmy wszyscy skazani na nasze
          krajowe buble.Jak wspomniałam wcześniej-myć się trzeba-tylko cholera za jakie
          pieniadze...???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka