marza_1234 10.04.09, 11:00 Witam! Mam przesuszoną i odwodnioną skórę(brak lipidów i wody)cały czas podrażniona ,proszę mi polecić jakieś krem,bo już nie daję rady,lat 49. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
livvv Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 10.04.09, 11:25 Garnier "Intensywna pielęgnacja nawilżająca przez 24 h", albo spróbuj zwykłej oliwki J.B. dla dzieci. Jeżeli nie pomoże to radziłabym udać się do dermatologa, który nakieruje Cię na jakieś skuteczniejsze maści nawilżające z apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
pietruszka.mala Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 10.04.09, 12:23 Spróbuj kosmetyków z mocznikiem. Ja mam atopowe zapalenie skóry (bardzo sucha, łuszcząca się skóra) i balsamy z mocznikiem działają cuda. Szukaj raczej w aptekach, na półkach drogerii tego nie ma. Jeśli chodzi o Garniera, to moje zdanie jest takie że to największy badziew na rynku. To już lepsze są polskie kosmetyki za kilka złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 10.04.09, 21:55 Również nie polecam Garniera dla skóry przesuszonej i odwodnionej, Garnier wywołuje podrażnienia, jest dobry, ale... dla skóry w dobrej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 11.04.09, 09:27 a czy zmywasz skore- moze te preparaty sie przyczyniaja do przesuszenia i podraznienia? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegotka Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 11.04.09, 13:36 Nanobase (natluszcza) na zmiane z typowym nawilzaczem - Iwostin Sensitia - mi ta kombinacja skutecznie utrzymuje w dobrej formie przesuszona, wrazliwa skore. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 11.04.09, 18:52 Zdecydowanie odradzam Garniera, to naprawde nie są dobre kremy - a mówi to osoba o 20 lat młodszej skórze niz twoja :) Jesli juz coś marketowego to raczej Nivea, ale tez wybiórczko , np ( Silk Comfort) lub Loreal ( Nutrissime - ale nie wiem, czy go nie wycofali) Z tego co wiem ludzie zachwycają sie aptecznym Eucerinem z mocznikiem, ale tani to on nie jest - ja nie próbowałam, ale troche sie boje w ciemno wydać 70 zl . W sumie sama teraz szukam dobrgo kremu nawilzajacego Odpowiedz Link Zgłoś
pietruszka.mala Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 11.04.09, 20:21 Zamiast Eucerinu możesz wybrać Eubos Urea. Są dużo tańsze i lepsze, w każdym razie mi pomogły na AZS i przesuszoną skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
estutweh Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 11.04.09, 16:41 wlej miodu do wanny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gracef1 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 19.04.09, 12:18 Byc moze poza kremami potrzebna Ci jest zmiana diety. Powody przesuszenia skory moga byc rowniez hormonalne, wiec moze przyda sie porada lekarza. Witamina E, wewnetrznie ale tez nalozona bezposrednio na skore moze pomoc. Jedzenie ryb, takich jak, np. makrela czy losos, a wiec tych tlustych. Takze, nasiona slonecznika lub pestki dyni, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 19.04.09, 14:14 U mnie podobny problem.Ja wieczorem natłuszczam oliwką clarinsa. Odpowiedz Link Zgłoś
elfia4 Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 19.04.09, 19:35 Zapomnij o kremach z drogerii, przynajmniej o większości. Przyjrzyj się bliżej seriom aptecznym. Wypróbuj nanobase, lipobase, cethapil. Sprawdzą się kosmetyki z mocznikiem. Z droższych xerial 5 do twarzy z SVRu, z tańszych AA ma serię z mocznikiem (to zdaje się seria dla diabetyków). Możesz też spróbować kremu emolium, kosmetyków do skóry suchej czy atopowej. Te kosmetyki doprowadzą skórę do odpowiedniego stanu. Pij dużo wody i herbat ziołowych. Zacznij łykać tabletki z olejem z ogórecznika czy z wiesiołka (oeparol, gal itp.) Unikaj kremów nawilżajacych, bo poprostu nie poradzą sobie z twoją skórą. Myj twarz łagodnymi emulsjami, unikaj produktów, które po myciu powodują ściągnięcie i przesuszenie skóry. Możesz zainwestować w physiogel żel. Nadaje się do mycia z wodą i bez. Po poprawie stanu skóry możesz zainteresować się kremami z witaminą c, kwasem hialuronowym, retinolem itp. Z tanich, a dobrych kremów u wielu osób sprawdza się seria calma z ziaji. Jeśli masz skórębardzo podrażnioną zastosuj maść dermosan lub alantan na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
gory_szalenstwa Re: Przesuszona i odwodniona skóra. 19.04.09, 20:40 Krem lipidowy Iwostinu. Bardzo dobry, zwłaszcza w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś