Dodaj do ulubionych

Rewolucja w Kościele

11.02.19, 18:43

Szokujące słowa Franciszka! „Piekła nie ma”. Papież mówi, co się stanie z duszami które odrzuciły Boga
Papież Franciszek/ PAPEPA : FABIO FRUSTACI
"Dusze osób, które odrzuciły miłość Jezusa, nie wpuściły go do swych serc, po prostu znikną. Nie ma krainy wiecznego cierpienia, czyli piekła."

Ja to wiedziałem zawsze, że piekła nie ma, Franciszek musiał poczekać na objawienie,
w końcu je uzyskał.
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Rewolucja w Kościele 11.02.19, 19:05
      Szkoda. Miałam wielka ochotę na igraszki z diabłami.
      Tadek wie, że Franciszek, to "wielka nierządnica".Faustyna widziała...
      • kociak40 Re: Rewolucja w Kościele 11.02.19, 19:25

Kościół katolicki jest od dawna w "odwrocie". Musiał się przenieść do Ameryki Południowej.
        Nawet i tam, w Urugwaju, jeszcze niedawno było (taka statystyka kościelna jak w Polsce)
        95% katolików, a obecnie (do czego sam Kościół się przyznaje) mniej niż 40%, a do kościoła
        katolickiego tylko uczęszcza 1,5%. To efekt raptownego rozwoju protestantyzmu.
        Nie okradają społeczeństwa, tak jak to robił Kościół katolicki. Niejedno koło fortuny jest błędnym kołem.
        • privus Re: Rewolucja w Kościele 12.02.19, 10:06
          Jest to tendencja ogólnoświatowa, z której "fałszywi prorocy" nie są w stanie wyciągnąć żadnych wniosków stosując zasadę "iść w zaparte".
    • privus Re: Rewolucja w Kościele 12.02.19, 11:05
      By dojść do takich wniosków, trzeba mieć głowę na karku a nie tylko dumnie ją nosić. Niestety to pierwsze wydaje się być katolikom zupełnie obce. Trudno się dziwić, że nie tylko polski ortodoksyjny kościół katolicki usycha w oczach. Często spotykane odwoływanie się do Wojtyły łącznie z nieodpowiedzialną próbą stworzenia tzw. pokolenia JP2, świadczy jedynie o przepaści między realiami a stosowaną praktyką religijną. Nawet JP2, gdzie do jego pontyfikatu można wnieść wiele zastrzeżeń, wskazał na konieczność myślenia w uprawianiu religii w celu uniknięcia jej kompromitacji.

"Wierni chrześcijanie nie tylko nie mają prawa do obrony twierdzeń nauki, które
      są sprzeczne z treściami wiary, ale wręcz mają obowiązek uznać je za błędy,
      których podobieńtwo do prawdy jest złudne".

(JP2 w encyklice "Wiara i rozum")

A komu myślenie wiernych w kościele jest nie wygodne, bez wskazywania palcem wystarczy posłuchać wielu wypowiedzi tzw. purpuratów.
      • kociak40 Re: Rewolucja w Kościele 13.02.19, 08:48

"Nawet JP2, gdzie do jego pontyfikatu można wnieść wiele zastrzeżeń" - privus

Jest bardzo wiele zastrzeżeń. Za jedną tylko wypowiedz cenię JPII. Będąc papieżem, publicznie stwierdził:

"Kościół katolicki może ewentualnie uznać ewolucję za skutek powstania organizmów żywych"

Może niezbyt dokładnie to przytoczyłem ale taki był sens wypowiedzi JPII. Uznanie naukowej teorii ewolucji.
        Bardzo ważne jest słowo - "ewentualnie". Nie dotyczy to aktualnego czasu, ale przyszłego.
        Kościół już tyle popełnił pomyłek w stosunku do nauki, że może być to pewne zabezpieczenie w przyszłości.
        Zawsze można powrócić do tego stwierdzenia i wykazać, że kościół brał to pod uwagę i czekał tylko na dalsze
        dowody naukowe.
        • privus Re: Rewolucja w Kościele 14.02.19, 09:25
          Nie tylko z tej wypowiedzi wynika, że ta religijna "ewentualność przyszłości" jest doskonałym wędzidła dla wiernych. Zawsze przecież można pociągnąć za lejce czy przyłożyć batem pod groźbą odsunięcia od obiecywanego żłobu zbawienia.
    • edico Re: Rewolucja w Kościele 12.02.19, 11:19
      Zarówno między księdzem a kombinatorem jak i w objęciach księdza kombinatora zawsze pozostają strzyżeni wierni. Już dawno wyśmiewał w swych fraszkach tą przypadłość bp Ignacy Krasicki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka