IP: *.215.193.9.getinternet.no 14.06.12, 20:12
Wlasnie wrocilem z Tunezji-Sousse. Badzcie ostrozni, znowu wrze... Wczoraj w Sousse policja zastrzelila 22 latka. Rozroby w Tunisie i na przedmiesciach, wprowadzono godzine policyjna takze w Sousse.
Obserwuj wątek
    • krokodyl.0 Re: Zamieszki 14.06.12, 20:38
      Biuro Itaka przesunęło z tego powodu wylot turystów z naszego hotelu, natomiast ja wróciłam z Sun Fan i było spokojnie.
      • Gość: gość Re: Zamieszki IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 14.06.12, 22:04
        słyszałem że salafici pytaja się z jakiego biura się jest i tych z sun fun się nie czepiają
        • Gość: g Re: Zamieszki IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 22:37
          do gość Daruj sobie, idź się bawić do piaskownicy - forum zostaw tym co się chcą czegoś dowiedzieć
          • Gość: gość Re: Zamieszki IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 15.06.12, 06:22
            No więc dla tych co się chcą coś dowiedzieć a niezrozumieli mojego postu:
            nie ma znaczenia z któym biurem jedziesz - godzina policyjna i tak obowiązuje a czy zamieszki będą dotkliwe w Sousse czy nie zależy od salafitów i policji a nie rezydentów.
            Osoba która pisze że z jednym biurem jest bezpiecznie a z drugim to juz niekoniecznie powinna się chyba zastanowić.
            Dla wyjeżdżających polecam zapoznanie się z komunikatem na stronie MSZ i informacjami na zagranicznych portalach informacyjnych.
            • kaziaral Re: Zamieszki 15.06.12, 08:07
              www.msz.gov.pl/Tunezja,-,aktualizacja,ostrzezenia,dla,turystow,43045.html
              www.wprost.pl/ar/328139/Zamieszki-wTunezji-Jedna-osoba-niezyje/
        • Gość: magda- krokodyl.O Re: Zamieszki IP: 82.160.150.* 15.06.12, 11:15
          krokodyl.o. jak myślisz jest się czego obawiać, jeśli wylot mam przewidziany na 20 czerwca? Czy jest szansa, że to ucichnie?
          • Gość: Ridick26 Re: Zamieszki IP: *.minolta.pl 15.06.12, 12:45
            Dokładnie uważam jak wielu- nie wprowadzajmy niepotrzebnie paniki i zamieszania, jednorazowe incydenty o niczym nie świadczą. Sytuacja wg wielu źródeł ulega juz uspokojeniu.
            • Gość: Margita Re: Zamieszki IP: *.unknown.vectranet.pl 15.06.12, 13:31
              Poza tym jak już ktoś napisał biura podróży czuwają i skoro Itaka przetrzymała swoich klientów ze względu na ich bezpieczeństwo to chwała im za to, no i dobrze że tym co pojechali nic się nie stało...
              • Gość: gosc Re: Zamieszki IP: *.home.aster.pl 15.06.12, 13:34
                Dziwne, ale w Itace nic na ten temat nie wiedzą, że wstrzymują loty do Tunezji.
              • Gość: alicja Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.12, 13:41
                wiec to zależy w jakiej godzinie są wyloty gdyż jest godzina policyjna jest od 21:00 do 5:00 być może biuro sun fun miały wyloty od 6:00 do 18:00 a biuro Itaka miały wylot w nocy. Może nie mam racji
                • Gość: aga Re: Zamieszki IP: *.96.236.84.tvksmp.pl 15.06.12, 14:53
                  równiez wlasnie wróciłam z Tunezji i bylam z itaki więc na terenie hotelu jest bardzo bezpiecznie, nic nie wiedziałam o jakichkolwiek zamieszkach a wylot tez mi przesunięto z godz. 18 na godz. 11.30 ale myślę że nie z powodu zamieszek tylko Itaka lubi zmieniać coś na ostatnią godzinę :p
                  • kaziaral Re: Zamieszki 15.06.12, 14:59
                    Na terenie hotelu jest bezpiecznie jak pisalas,ale jaka jest sytuacja poza hotelem,w miastach?
                    • Gość: Ridick26 Re: Zamieszki IP: *.szczecin.mm.pl 15.06.12, 17:25
                      W dniu wczorajszym wprowadzono zmianę zarządzenia. Obecnie godzina policyjna obowiązuje od godz. 22:00 do 04:00.

Sytuacja się uspokaja.
                  • Gość: Gajdka Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 15:26
                    jak by mi mieli przesunąć z powodów bezpieczeństwa to nie miałabym z tym problemów...;) a do Tunezji sie nie wybieram - nigdy nie wiadomo czy nie trafi sie na jakies ataki czy co...
    • anianiol Re: Zamieszki 24.06.12, 02:07
      Byłam w Tunezji w terminie 14-22.06. Wszystko było ok, żadnych problemów, zamieszek. A wystawiłam kilka razy nos z hotelu ;).

Ogólnie, biorąc pod uwagę że jest to kraj w którym turystyka jest bardzo ważną gałęzią gospodarki, myślę że turyści powinni być spokojni, bo miejscowi znają ich "wartość".

Podczas wyjazdu przewodnik (2 dniowa Sahara) opowiadał nam o wydarzeniach z tamtego roku - w końcu to od Tunezji zaczęła się rewolucja w krajach arabskich. Powiedział, że podczas zamieszek, nie zginął, ani nie ucierpiał ani jeden turysta. Nie wiem na ile to prawda, ale myślę że całkiem możliwe że tak właśnie było.
      • Gość: Gość Re: Zamieszki IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 12:27
        Dzięki za zamieszczenie wypowiedzi, wybieram się już za trzy dni do Tunezji i mam nadzieję coś więcej zobaczyć niż tylko hotel. Twoja informacja mnie uspokoiła i już z radością oczekuję nadchodzącego urlopu.
      • Gość: Sid1 Re: Zamieszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.12, 14:50
        Tunezyjscy fundamentaliści wyrzucili turystów z hotelu

Salafici, członkowie skrajnego ruchu muzułmańskiego, zaatakowali hotel Horchani w tunezyjskim mieście Sidi Bouzid. Powód. W hotelowym barze serwowano alkohol.

Muzułmańscy fundamentaliści porozbijali wszystkie butelki w barze oraz wygonili klientów z obiektu - Zaatakowali hotel i niszczyli wszystko co było na ich drodze. Wchodzili do pokojów i rozbijali butelki z alkoholem - powiedział serwisowi bbc.co.uk poszkodowany właściciel, Jamil Horchani.

Ataki salafickich radykałów w tym kurorcie są efektem zapoczątkowanej w maju 2012 roku akcji islamistów, wymierzonej przede wszystkim w hotele i bary serwujące alkohol. Najbardziej radykalne odłamy Salafitów żądają bowiem wprowadzenia w Tunezji religijnego prawa szariatu.

Sidi Bouzid to turystyczne miasto, położone 300 km na zachód od stolicy kraju - Tunisu. Sprzedaż i picie alkoholu jest legalne w Tunezji.

www.tur-info.pl/p/ak_id,40454,,tunezja,hotel,alkohol,fundamentalisci,picie_alkoholu,protest_anty-alkoholowy.html
        • Gość: polak alkoholik Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 15:24
          Twoj tekst zaniepokoil mnie bardzo. Zaczalem bac sie o calosc moich butelek.
        • Gość: buka Re: Zamieszki IP: 41.228.183.* 06.09.12, 13:18
          zapomniales dodac jedno, ze turysci nie jezdza do Sidi Bou Zid, a salafisci nie zaatakuja hotelu w strefie turystycznej, bo im na to nikt nie pozwoli, z reszta SALAFISCI tez pracuja w turystyce......

chcesz wprowadzic zamieszanie!
          • Gość: Sid1 Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 18:08
            A co cenzura? Podałem suchą informację, informacja jak informacja i tyle.
      • Gość: Sid1 Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 10:39
        Zamieszki na tunezyjskiej wyspie Dżerba

Ponad 50 osób, w większości policjantów, zostało w sobotę rannych w rezultacie gwałtownych starć mieszkańców popularnej wśród turystów tunezyjskiej wyspy Dżerby z policją
        Powodem była decyzja władz o ponownym otwarciu wysypiska śmieci. Jak poinformował rzecznik ministerstwa spraw wewnętrznych Chaled Tarrouche, protestujący przeciwko wysypisku obrzucili policjantów kamieniami i butelkami z płynem zapalającym. Podpalono też sześć policyjnych samochodów.
        Policja użyła do rozproszenia demonstrantów gazu łzawiącego. Sytuację udało się opanować dopiero po ściągnięciu posiłków ze stołecznego Tunisu. 49 policjantów i 2 demonstrantów zostało rannych.
        Według lokalnych mediów, mieszkańcom Dżerby obiecywano, że nieoficjalne wysypisko pozostanie zamknięte. Protesty rozpoczęły się kiedy władze miasta Gellala postanowiły ponownie je udostępnić do roku 2013.
        Miasto Gellala w południowej części wyspy Dżerba liczy 13 tys. mieszkańców. Jest popularnym miejscem wypoczynku wśród zagranicznych turystów.
        W ostatnim okresie protesty ludności zdarzają się w Tunezji coraz częściej. Demonstranci protestują przeciwko złym warunkom życia, wzrastającemu bezrobociu, niedostatecznemu zaopatrzeniu w wodę i bierności lokalnych władz.
        Od czasu obalenia w styczniu 2011 r., po 24 latach sprawowania władzy, prezydenta Ben Alego gospodarka Tunezji stale słabnie. Powstanie w Tunezji zapoczątkowało arabską wiosnę, która ogarnęła wiele krajów Północnej Afryki i Bliskiego Wschodu.

www.rp.pl/artykul/706833,940003-Tunezja--Gwaltowne-starcia-mieszkancow-Dzerby-z-policja
        • Gość: gosc Re: Zamieszki IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.10.12, 11:37
          Widze ze preferujesz metode kopiuj /wklej a ludzi masz chyba za idiotow.Przeciez to co napisales/as jest na 1-sze stronie w necie i nie ma potrzeby przenoszenie newsana na forum o tunezji.
          Uwierz my potrafimy czytac.....i wyciagac wnioski takze.
          • Gość: Sid1 Re: Zamieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 15:03
            W czym masz problem? To że jest na onecie czy gdzie indziej nie znaczy że każdy to czyta i zwraca na to uwagę, nie jestem z pokolenia CtrlC CtrlV, po prostu mam czas to przekazuje informację. Tyle w temacie, może uważasz że jest to nie istotna informacja to nie czytaj, może ktoś inny skorzysta.
            Pozdrawiam
    • bmwd Re: Zamieszki 07.10.12, 19:21
      Wróciłam 04.10.12 z Sousse i nie było żadnych zamieszek. Jest spokojnie chociaż Tunezyjczycy są trochę inni niż rok temu.Ludzie byli na wycieczkach w Tunisie, w Sibi Busaid oraz na pustyni i też nie zauważyli zamieszek.
      • Gość: B.A. Re: Zamieszki IP: *.xdsl.centertel.pl 07.10.12, 22:57
        Czym się objawia ta inność Tunezyjczyków w porównaniu do ubiegłego roku?
        • Gość: izka Re: Zamieszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.12, 07:42
          Witam no wlasnie inni czyli jacy....?Prosze o pare przykladow.Pytam poniewaz w tym roku bylam w tunezji i tez mam wrzenie ze cos sie zmienilo niekoniecznie na lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka