Dodaj do ulubionych

Sousse - tanie i sprawdzone knajpy

IP: *.media4.pl 17.07.07, 19:47
Pytanie jak w temacie. Nie mam zamiaru sie puszczyc w restauracjach dla
Anglikow, bo nawet mnie na nie stac nie bedzie :) Lubie male, lokalne knajpki.
Polecacie cos? Wazna jest dla mnie cena, mozliwosc przyjscia z dziewczyna, a
takze (b. wazne) to, czy nie dostaniemy po jedzonku zemsty faraona :)

Czy oplaca sie jezdzic (i gdzie?) pociagiem? Jedziemy na tydzien, czas
ograniczony wiec mamy... Jak wyglada sprawa czytsosci plazy publicznej? (przy
hotelu Nour Justitia).

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi,

Marcin
Obserwuj wątek
    • agnieszka.wasik Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy 17.07.07, 19:58
      Pociagi sa raczej tanie.Do Tunisu kosztuje 6 dinarow w 2 klasie i 8 w 1.Nie
      jestem wygodnicka ale polecam pierwsza klase z calego serca.Pociag do Monastiru
      i z powrotem kosztuje 2 dinary.Plaza publiczna to tylko dla ludzi o mocnych
      nerwach.No chyba ze lubisz jak co minute ktos cos Ci wciska.Nawet dywany na
      plazy!!!!Za to plaza hotelowa kosztuje 5 dinarow dziennie za 2 osoby.Za to masz
      swiety spokoj i parasol nad glowa.Bez parasola nie da sie wylezec w upale.Ceny
      w tamtejszych knajpach nie dla turystow: herbatka mietowa - 300 milimow, obiad
      z napojami dla 2 osob - 6 dinarow (absolutnie nie skromny obiad),wielka kanapka
      lub nalesnik 1,5 dinara.Generalnie patrz gdzie jedza miejscowi, napewno sie nie
      wtedy nie zatrujesz no i patrz w menu przed zamowieniem a jak nie ma menu to
      pytaj o cene.Jak nie spytasz napewno cie orżną i to bardzo:)
      Milego pobytu!
    • Gość: karolcia Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:21
      Jeżeli chodzi o Sousse, to tanio i bardzo smacznie można zjeść w Plkanet Food.
      Jedzonko jest pyszniutkie i nie dostaje się tej "zemsty faraona". Bardzo miła
      obsługa. Jedza tam też miejscowi, czasami trzeb asie naczekać,aby jakieś
      miejsce się zwolniło. My za 4 osoby - czyli 4 obiady + litr zimnek coca-coli, w
      przeliczeniu na złotówki płaciliśmy góra 40 zł.Wszystko co smażone, czy
      pieczone można jeśc bez obaw. Nie radze winogron (w ogóle) oraz przez pierwsze
      dni sałatek, owoce nalezy sparzyć.
      Jeżeli chodzi o pociąg, to ja jechałam do Monastyru, płaciłam niecałego 1dinara
      w jedną stronę. Wydaje mi się ze jechaliśmy najgorszą klasą, tylko ze ta
      najgorsza klasa jest o niebo lepsza niż nasze pociągi.

Ja w tym roku wracam do Sousse, na całe 3 tygodnie.
      • Gość: tamka Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:19
        byłam w czerwcu w Sousse, widziałam, doświadczyłam, nigdy więcej nie uwierzę
        nikomu kto pisze takie rzeczy, pociągi o niebo lepsze od naszych- bzdura,
        knajpy i jedzenie dobre i tanie -bzdura. Tanie są chyba zapiekanki jak z
        naszych budek na straganach, knajp tam nie ma tam są jadłodajnie. W Sousse
        znalazłam jedną w miarę fajną knajkpkę typu pizzeria , urządzona po włosku z
        klimatyzacją i czystymi naczyniami!!!, piłam dobrą kawę i koktaile, nie jadłam.
        Jedynym ładnym miasteczkiem w Tunezji jest Port el Kantoui 5 km od Sousse,
        jedzie się tam czymś w rodzaju elektrycznej wieloosobowej rikszy za 2 dinary od
        osoby , w większości restauracje i hotele, niewielu tubylców.To polecam.
        • Gość: Marcin Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: *.media4.pl 18.07.07, 13:50
          Mi wlasnie o jadlodalnie chodzi, a nie o restauracje ze zginajacym sie w pol
          kelnerem :) A do Francji nie chce jechac :D Pozdrawiam!
          • Gość: GrUbY Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: 194.181.196.* 18.07.07, 14:15
            Zapraszam na opis Tunezji na mojej stronie www.angorka.republika.pl
            jest tam przyblizony namiar na doskonala (moim zdaniem) knajpe robotnicza
            z przepysznym i nie sprawiajacym problemow jedzeniem oraz pare zdjec i uwag o
            Tunezji.
            pozdrawiam
            gruby
        • Gość: :) Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 13:23
          Wiesz co jeżeli zaliczasz się do grupy snobów, które jadają tylko tam gdzie
          białe obrusy i jeżdżą pociągami klasy bussines to może ten opis Cię nie
          zainteresował! Ja byłam w jednej restauracji z kelnerami i białymi obrusami,
          nie dość ze chcieli nas orżnąć na kasę, to jeszcze dodatkowo żarcie wcale nie
          było lepsze od normalnych knajpek - barów!!!!!
          Wiele się już naczytałam na forum, przeważnie opinii ludzi, którym ciężko jest
          dogodzić, oj bardzo ciężko i którzy mają o wszystko pretensję, nawet o to że
          mucha lata dookoła i ze słońce za mocno grzeje, a lód jest za zimny
          A czystość w pociągu w najgorszej klasie (do Monastyru) była lepsza niż u nas w
          podmiejskich - mam porównanie!!!
          Jedzenie w knajpach było bardzo pyszne, jeżeli Tobie nie smakowało, to trzeba
          było brać konserwy!!!
          I to Ty nie opowiadaj bzdur, bo to co napisałam to nie tylko moja opinia, ale
          także ludzi którzy byli w Sousse.
          Nie wszystkim zależy na białych obrusach i kelnerach latających wokół gości,
          niektórzy lubią zjeść tanio i smacznie, a TY jak masz wygórowane potrzeby to
          wybieraj hotele 5* z wersją all inclusive i nie narzekaj potem i nie opowiadaj
          bzdur i nie zniechęcaj ludzi!!!!!
          Ładne miasteczko jako jedyne El Kantaoui ?? Chyba żartujesz, to miasteczko jest
          tylko i wyłącznie dla snobów takich jak TY!!!!!!!!!!!!!!!!
          Tam wszystko jest ładne i ciekawe, tylko czasem trzeba przetrzeć oczy i
          otworzyć się na inną kulturę!
        • Gość: Agata Re: Sousse - tanie i sprawdzone knajpy IP: 80.51.246.* 23.07.07, 13:36
          Wiesz co, uważam, że jeżeli ktoś ma takie nastawienie to nie powinien jeździć
          do krajów arabskich. Podobało Ci się el Kantoui, czyli miasteczko wybudowane
          specjalnie dla turystów, niewiele mające wspólnego z prawdziwą Tunezją (a w
          ogóle najlepsze jest stwierdzenie, że to najładniejsze miasteczko w Tunezji!! A
          ile tej Tunezji widziałaś??). Dziwi mnie też, że za pozytywną rzecz uważasz
          brak tubylców, chyba się po to gdzieś wyjeżdża aby mieć kontakt z innymi ludźmi
          a nie kisi we własnym, "turystycznym" sosie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka