Gość: kiepo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.05.09, 11:44 Czy w Tunezji podobnie jak w Egipcie trzeba płacić bakszysz dosłownie za wszystko.....czy jest pod tym względem nieco lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sf Re: bakszysz IP: 195.20.110.* 27.05.09, 14:10 Kurcze, to straszne, że TRZEBA za wszystko płacić bakszysz! Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: bakszysz 27.05.09, 22:25 nikt Cie do tego nie zmusi, wszystko wg uznania, ale tak wypada dac bakszysz pokojówce, jesli zostawiasz pokoj do posprzatania, panu na plaży czy basenie ktory przynosi ci lezaki i materace, mnie nawet barman poprosił raz o napiwek za codzinne odslugiwanie w barze ALL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepo Re: bakszysz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.05.09, 13:54 nie wiem jak w Tunezji ale w Egipcie bakszysz przybrał rozmiary przemysłu żerowania na zagranicznych turystach,tam bakszysz to bardziej łapówka niż napiwek, którą trzeba często ofiarować za rzeczy, których bezpłatna dostępność jest oczywista, wielokrotnie można spotkać się wręcz z żądaniem bakszyszu........ (chętnie zostawiam napiwki np w restauracjach jeśli jestem zadowolony z obsługi )ale płacenie wszystkim na około za nic ( w sytuacjach gdy jest to wręcz wymuszanie zapłaty -czyli łapówka w zamian za np. udostępnienie czegoś co jest darmowe już dużo mniej mi się podoba........dlatego pytam czy w Tunezji jest trochę lepiej w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
yo_witka Re: bakszysz 28.05.09, 14:06 w Tunezji jest o niebo lepiej w tej kwestii, oczywiście wszyscy się cieszą jak dasz im mały napiwek ale nie jest to aż tak "wymuszane" jak w Egipcie, Tunezyjczyczy nie dopominają się napiwku,nie krzyczą ci do ucha "bakszisz my friend" w naszym hotelu w barach np, stały talerzyki na których ludzie kładli monety na napiwek i one tam cały wieczór leżały, potem jak obsługa zamykała bar to dopiero dzielili się tym co leżało na talerzyku. W ogóle Tunezyjczycy w swoim zachowaniu i codziennych zwyczajach są bardziej 'europejscy' niż 'arabscy', przynajmniej takie odniosłam wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: bakszysz IP: *.nsn-inter.net 29.05.09, 14:09 mi w egipcie jeden gosc chcial zrobic zdjecie. zrobil pozniej wowal 5dolarow bakszyszu bo nie odda aparatu. po prostu masakra byla. jak szlismy ulica to jechala taxa za nami i trabila 2km zebysmy wsiadli i jechali - ludzie jak sepy Odpowiedz Link Zgłoś