Dodaj do ulubionych

Tako rzecze ministra

15.07.04, 16:03
Ministra (wicepremiera?) Jaruga dwojga nazwisk Nowacka powiedziałaby była w
stacji "TVN 24", jakoby kobiety różniły się od mężczyzn "tożsamością
kulturową" (dosł: "kobiety mają odmienną tożsamość kulturową"). Pytam
bywające tu panie, co ich zdaniem Jaruga miała na myśli? Byłybyż to
jakieś "stereotypy"?
Obserwuj wątek
    • e_wok Stereotypy 15.07.04, 16:59
      Jasne. Tak jak Brytyjczycy i Niemcy maja odmienna tozsamosc kulturowa. Albo
      metodysci i katolicy. W rzeczy samej trudno mi sie nie zgodzic z niedawna
      hipoteza Kilkujada, jakobys sobie "jaja robil".
      • tad9 Re: Stereotypy 15.07.04, 17:23
        e_wok napisała:

> Jasne. Tak jak Brytyjczycy i Niemcy maja odmienna tozsamosc kulturowa. Albo
        > metodysci i katolicy.

Skoro jest to dla Ciebie tak jasne, to napisz coś o owej "odmienności
        kulturowej kobiet". A poza tym, czy feministki nie mówiły czasami czegoś o
        konieczności zwalczania stereotypów? Nie śmiem nawet myśleć, że ta walka idzie
        w kąt, gdy chodzi np. o parytety (a taki był kontekst wypowiedzi Jarugi)

>W rzeczy samej trudno mi sie nie zgodzic z niedawna
        > hipoteza Kilkujada, jakobys sobie "jaja robil".

A co to za hipoteza, i dlaczego wydaje Ci się tak prawdopodobną?
      • Gość: Monikaanna Prośba do e_wok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:43
        Przyłączam się do prośby Tada! Bardzo chciałabym dowiedzieć sie czegoś
        konkretnego na temet odmiennej tozsamości kulturowej.

Monika
    • e_wok Re: Tako rzecze ministra 16.07.04, 12:02
      "Tozsamosc kulturowa" nie wydaje mi sie pojeciem uniwersalnym, poniewaz moze
      przebiegac po linii, ktora jest nam akurat potrzebna jako przyczynek do
      dyskusji i to na dodatek bez przeklamania. "Odmiennosc kulturowa" nie jest logo
      zarezerwowanym tylko i wylacznie dla feminizmu i antyfeminizmu albo tylko i
      wylacznie dla, no nie wiem... Europejczykow i Amerykanow. Mozna ja sobie
      poprowadzic Kaszub - warszawiak (lodzianin, poznaniak itd) i tez bedzie dobrze.
      Mozna mowic tez o odmiennosci kulturowej czytelnikow "Rzeczpospolitej" i
      czytelnikow "Faktu", bo i czemu nie. Albo czytelnikow "Kajka i Kokosza" i
      czytelnikow Prousta.
      • Gość: m-alina Re: Tako rzecze ministra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:06
        No, dobrze. ale CO TO JEST ta odmienność kulturowa KOBIET? Bo ja jestem
        kobietą, tak mi się zdaje, i nie zauważyłam u siebie żadnej "innej tożsamości
        kulturowej".... Ale ja to pewnie ciemnogród, nie znam się na postępie :)
      • Gość: Monikaannaj co to jest kultura kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:19
        Teoretycznie wszystkich pojęc mozna używać w dowolnych okolicznościach ale nie
        zawsze będzie to miało jakiś sens.
        Na przykład jeśli chodzi o czytelników Faktu czy Prousta to chyba raczej
        kwestia gustu lub poziomu kultury a nie tożsamości.
        W googlu na hasło "Tożsamość kulturowa" pojawia się ok.700 odnośników, prawie
        zawsze dotyczą tożsamości narodowej, regionalnej, europejskiej itp., jednak
        kilka dotyczyło jakiejś konferencji,a konkretnie wykładu Doroty Stasikowskiej -
        Woźniak "Tożsamość kulturowa płci a gender mainstreaming na Śląsku"
        (Pełnomocniczka Wojewody Śląskiego ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn).
        No coż - jest dowód czarno na białym, że istnieje coś takiego jak tożsamość
        kulturowa kobiet. Tylko że ja w dalszym ciągu tego nie rozumiem. (nie znalazłam
        pełnego tekstu wykładu). Może mi przynajmniej ktoś wyjaśni co to jest "kultura
        kobiet"?
    • Gość: bogi inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.dwi.uw.edu.pl 16.07.04, 12:53
      na przyklad kobiety uwierzyly, ze male samochody sa dla nich, chociaz z
      racjonalnego punktu widzenia nie ma zadnych danych, ktore by tlumaczyly te
      prawidlowosc.
      • e_wok No wlasnie 16.07.04, 13:45
        tez mniej wiecej tak to rozumiem, na moje osobiste wyczucie i nie mam na to
        zadnej bibliografii :-) Albo idzcie do ksiegarni, stancie za filarkiem i
        liczcie, ilu facetow wykaze zainteresowanie poradnikiem Fenhg Shui. Albo
        popytajcie znajomych mezczyzn, co to jest "sliwka" albo "losos" i liczcie, ile
        razy padnie odpowiedz "kolor". Zaklad, ze ani razu? Gejow nie liczymy!
      • Gość: bezdenny Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:00
        Gość portalu: bogi napisał(a):

> na przyklad kobiety uwierzyly, ze male samochody sa dla nich, chociaz z
        > racjonalnego punktu widzenia nie ma zadnych danych, ktore by tlumaczyly te
        > prawidlowosc.
        małe samochody łatwiej się parkuje etc
        • Gość: EWOK Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.crowley.pl 16.07.04, 14:25
          Zwierzeta i rosliny wyksztalcily cos, co sie nazywa swiadomoscia gatunkowa.
          Tzn, ze w jakis sposob sie ucza, ewoluuja i porozumiewaja sie. Jesli grupa
          szczurow np. w Irlandii zezarla jakas trutke i padla, to za jakis czas inna
          grupa szczurow w Australii nie ruszy tej trutki. Trutki na szczury sa bardzo
          szybko dezaktualizujacym sie produktem, bo szczury sa strasznie cwane :-). Co
          do roslin - pisal o nich (pasjonujaco) David Attenborough. Kobiety i mezczyzni
          przez tysiace lat byli traktowani jak oddzielne gatunki - to jest garb, ktorego
          nie sposob sie pozbyc w ciagu pol wieku.
        • Gość: bogi Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.dwi.uw.edu.pl 16.07.04, 14:43
          a zatem nic nie stoi na przeszkodzie, zebys jezdzil jakims mikrusem.
          • Gość: bezdenny Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:20

> a zatem nic nie stoi na przeszkodzie, zebys jezdzil jakims mikrusem.

Barek się nie mieści
            • Gość: bogi Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.dwi.uw.edu.pl 16.07.04, 15:27
              no i widzisz. wyszla Twoja tozsamosc kulturowa. iluz to poslow zostalo
              zatrzymanych po pijaku?? a ilez to wypadkow spowodowali kierowcy na bani??
              biorac pod uwage dane statystyczne nawet byloby wskazane, zeby mezczyzni
              jezdzili malymi samochodami przynajmniej bylyby mniejsze szkody przy
              wyprzedzaniu na trzeciego;)
              • Gość: bezdenny Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:35

> no i widzisz. wyszla Twoja tozsamosc kulturowa. iluz to poslow zostalo
                > zatrzymanych po pijaku?? a ilez to wypadkow spowodowali kierowcy na bani??
                > biorac pod uwage dane statystyczne nawet byloby wskazane, zeby mezczyzni
                > jezdzili malymi samochodami przynajmniej bylyby mniejsze szkody przy
                > wyprzedzaniu na trzeciego;)
                Nie jestem posłem i nigdy nie prowadzę na bani.
                • tad9 ponawiam prośbę 16.07.04, 15:57
                  Raz jeszcze proszę, by bywające tu Panie, napisały na czym ich zdaniem polega
                  (KONKRETNIE) "odmienność kulturowa kobiet", o ile oczywiście zgadzają się z
                  wicepremierą Jarugą dwojga nazwisk Nowacką. Jeśli się nie zgadzają - również
                  proszę o przedstawienie tego stanowiska.
                  • Gość: bezdenny Re: ponawiam prośbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 16:33
                    tad9 napisał:

> Raz jeszcze proszę, by bywające tu Panie, napisały na czym ich zdaniem polega
                    > (KONKRETNIE) "odmienność kulturowa kobiet", o ile oczywiście zgadzają się z
                    > wicepremierą Jarugą dwojga nazwisk Nowacką. Jeśli się nie zgadzają - również
                    > proszę o przedstawienie tego stanowiska.
                    panią nie jestem, więc wypowiem się tylko co do odmienności kulturowej jarugi.
                    Wg mnie istnieje cos takiego jak odmienność kulturowa działaczek Ligi Kobiet.
                    Np. jarudze nie przeszkadza, że minister z jej rządu wsadza publicznie kobiecie
                    łapę pod kieckę.uważam, że to ją jednak wyróżnia, czyli czyni odmienną.
                  • nkosikazi ???? 16.07.04, 19:30
                    Odmienna tozsamość kulturowa eskimosa i zulusa wynika m.in. z różnic
                    klimatycznych.Odmienna tozsamość kulturowa żyda i muzułmanina wynika m.in. z
                    różnic religijnych.Odmienna tozsamość kulturowa polaka i francuza wynika m.in.
                    z różnic historycznych.
                    Odmienna tozsamość kulturowa kobiet i mężczyzn wynika m.in. z różnic ról
                    społecznych
                    Na przykład kobiety chętniej oglądają melodramaty a mężczyźni filmy z arnoldem
                    gubernatorem - ale też kobiety częściej opiekują się dziećmi a mężczyźni
                    częściej są żołnierzami. Feminizm nic do tego nie ma, tyle tylko ze opisuje
                    oczywiste fakty. Ty naprawdę czegoś nie rozumiesz i chcesz żeby ktoś ci to
                    wytłumaczył czy może jaruga czymś ci podpadła więc się czepiasz?
                    • tad9 Re: ???? 16.07.04, 21:04
                      nkosikazi napisała:

> Odmienna tozsamość kulturowa kobiet i mężczyzn wynika m.in. z różnic ról
                      > społecznych
                      > Na przykład kobiety chętniej oglądają melodramaty a mężczyźni filmy z
                      >arnoldem gubernatorem - ale też kobiety częściej opiekują się dziećmi a
                      >mężczyźni częściej są żołnierzami.

Czy możesz opisać ową różnicę przy pomocy pojęć o nieco bardziej ogólnym
                      charakterze? (np. kobiety są bardziej emocjonalne...itd, itp)

• nkosikazi Re: ???? 16.07.04, 21:47
                        tad9 napisał:

> nkosikazi napisała:
                        >
                        >
                        > > Odmienna tozsamość kulturowa kobiet i mężczyzn wynika m.in. z różnic ról
                        > > społecznych
                        > > Na przykład kobiety chętniej oglądają melodramaty a mężczyźni filmy z
                        > >arnoldem gubernatorem - ale też kobiety częściej opiekują się dziećmi a
                        > >mężczyźni częściej są żołnierzami.
                        >
                        >
                        > Czy możesz opisać ową różnicę przy pomocy pojęć o nieco bardziej ogólnym
                        > charakterze? (np. kobiety są bardziej emocjonalne...itd, itp)
                        >

Nie mogę bo mi się nie chce. A nie chce mi się bo tobie tez sie nie chce choćby
                        trochę pomyśleć. Styl zadawanych pytań wyraźnie o tym świadczy. Po co w ogóle
                        zaczynasz rozmowe skoro wcale ci na niej nie zależy? Przecież zupełnie
                        wystarczyło napisać, że nie lubisz pani jarugi. Na jedno by wyszlo a byłoby
                        krócej.
                        • Gość: bezdenny Re: ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 21:50
                          nkosikazi napisała:

Przecież zupełnie
                          > wystarczyło napisać, że nie lubisz pani jarugi. Na jedno by wyszlo a byłoby
                          > krócej.

nie wiem czy tad nie lubi jarugi, ale ja nie lubię jej napewno. Beznadziejna to
                          istota.
                          • nkosikazi Re: ???? 17.07.04, 11:34
                            No i spoko. To rozumiem, każdy ma prawo kogoś nie lubić albo lubić. A tad9
                            udaje głupiego zamiast po prostu napisać to co ty. Jakby ktoś kogo on nie lubi
                            napisał, że bławatki to są ładne kwiatki, to pewno tez by udał że nie rozumie.
                        • Gość: ggigus popieram IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.04, 01:59
                          roznice tozsamosci kult. miedzy kobietami i mezczyznami byly tu omawiane
                          wielokrotnie, nawet ja sama pisalam Tadowi o roznicy w postrzeganiu plci, co
                          wplywa na tozsamosc kult. dwu plci.
                          nie ma sensu pisac o rzeczych oczywistych, tylko dlatego ze ktos nie lubi
                          ministry i sie programowo czepia wszystkiego, co powiedziala Jaruga.
                          pozdrawiam Cie,
                          Nkosikazi,
                          serdecznie
                          • tad9 Re: popieram 17.07.04, 09:22
                            Gość portalu: ggigus napisał(a):

> roznice tozsamosci kult. miedzy kobietami i mezczyznami byly tu omawiane
                            > wielokrotnie, nawet ja sama pisalam Tadowi o roznicy w postrzeganiu plci, co
                            > wplywa na tozsamosc kult. dwu plci.

Wybacz, ale zupełnie tego nie pamiętam.

> nie ma sensu pisac o rzeczych oczywistych, tylko dlatego ze ktos nie lubi
                            > ministry i sie programowo czepia wszystkiego, co powiedziala Jaruga.

Jeśli są to sprawy tak "jasne" (Ewok) i "oczywiste", to cóż stoi na
                            przeszkodzie napisać kilka - kilkanaście zdań na ten temat?
                            • nkosikazi Re: popieram 17.07.04, 11:40
                              Jeśli są to sprawy tak "jasne" (Ewok) i "oczywiste", to cóż stoi na
                              przeszkodzie napisać kilka - kilkanaście zdań na ten temat?

No i ja własnie ci tych parę zdań napisałam, prosto i bezpretensjonalnie. Dałam
                              celowo trywialny i uproszczony przykład różnicy w tożsamości kulturowej kobiet
                              i mężczyzn po czym wskazałam z czego ta różnica wynika. _Nawet_tego_ nie
                              zrozumiałeś. No to nie warto z tobą rozmawiać bo tobie wcale nie o rozmowę
                              chodzi. Takie przynajmniej ja odniosłam wrażenie.
                              • e_wok O raaaany... 19.07.04, 16:33
                                jak dlugo mozna dac sie nabierac Tadowi? No dobra, tydzien. No niech beda dwa,
                                ale dluzej to naprawde nie ma sensu. Ile razy Tad prowokowal dyskusje, zadajac
                                infantylne pytania po to tylko, zeby potem wyciagnac z czyjejs wypowiedzi
                                jakies zdanie i wlepic do zupelnie innego tematu? Piszecie tak, jakbyscie nie
                                wiedzialy, ze za kilka dni albo tygodni przeczytacie u Tada "taaaak? Kobiety
                                nadaja sie pelnienia fukcji politycznych...? A przeciez sama pisalas, ze sa
                                badziej emocjonalne..." i tralalala dalej.
                                • e_wok Praktyczna wskazowka 19.07.04, 16:36
                                  zawsze piszcie tak, zebyscie w kazdej chwili mogly napisac, "jaaa? Ja nic
                                  takiego nie twierdzilam". Poniewaz np. napisalam jedynie, ze MOZNA tak sadzic,
                                  albo, ze SA osoby, ktore tak sadza. Coz w tym stylu. Poniewaz sa tu osoby,
                                  ktore bynajmniej nie sa zainteresowane wymiana pogladow, a jedynie wprawkami
                                  sofistycznymi.
                                  • tad9 Re: Praktyczna wskazowka 19.07.04, 19:00
                                    e_wok napisała:

>sa tu osoby,
                                    > ktore bynajmniej nie sa zainteresowane wymiana pogladow, a jedynie wprawkami
                                    > sofistycznymi.

Kogo masz na myśli? Już ja mu pokażę!
                                • tad9 Re: O raaaany... 19.07.04, 19:02
                                  e_wok napisała:

> jak dlugo mozna dac sie nabierac Tadowi?

Dwa lata? Chyba tyle jesteś na forum (ale dlaczego "nabierać"?)
                              • tad9 Re: popieram 19.07.04, 19:01
                                nkosikazi napisała:

> No i ja własnie ci tych parę zdań napisałam, prosto i bezpretensjonalnie.

Rozumiem. Odmienność kulturowa kobiet polega na tym, że lubią telenowele, i
                                więcej zajmują się dziećmi. Ok. To już wszystko?
                • wasza_bogini Re: inna tozsamosc kulturowa polga na tym, ze 16.07.04, 16:09
                  ale jak widac masz ciagaty::)))
              • Gość: guga a może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 09:37
                a może on wcale nie prowadzi na bani: ma swojego kierowcę, sam jeździ na tylnym
                siedzeniu i tam właśnie ma barek, hm? nie przyszło do główki takie rozwiązanie?
                • Gość: wasza_bogini Re: a może... IP: *.dwi.uw.edu.pl 20.07.04, 10:52
                  ach. jaki z ciebie spryciulek i z jakim swietnym poczucim humoru. jak ja lubie
                  takich sztywniakow, blee.
                  • Gość: bezdenny Re: a może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 13:23
                    Gość portalu: wasza_bogini napisał(a):

> ach. jaki z ciebie spryciulek i z jakim swietnym poczucim humoru. jak ja
                    lubie
                    > takich sztywniakow, blee.

Kto i dlaczego jest sprytny i sztywny, guga czy ja?
                    • Gość: guga Re: a może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 15:09
                      widzisz - zawsze mozna mi dowalic docinek czysto personalny (skoro napisalem
                      prawde i pannom pewne rzeczy nie przyszly do slicznych glowek, a do bledu czy
                      braku pomyslunku niektorym trudno sie przyznac).
                      wiec mysle, ze ten sztywniak, to jednak ja :-)
                      • Gość: bezdenny Re: a może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 15:35
                        Gość portalu: guga napisał(a):

> widzisz - zawsze mozna mi dowalic docinek czysto personalny (skoro napisalem
                        > prawde i pannom pewne rzeczy nie przyszly do slicznych glowek, a do bledu czy
                        > braku pomyslunku niektorym trudno sie przyznac).
                        > wiec mysle, ze ten sztywniak, to jednak ja :-)

Myślę, że prawda jest jednak bardziej złożona. Sztywni są ci, którzy
                        dopuszczają, że mozna jeździć samochodem z kierowcą, jak i ci którzy jeżdżą
                        samochodem z kierowcą. W tym kontekście należałoby zauwazyć, że niewątpliwie
                        elastyczni są, ci którzy jeżdżą tramwajami. A już najbardziej luźni i swobodni
                        są piesi robotnicy z Wąchocka. Po obu stronach szosy między Starachowicami a
                        wąchockiem są głębokie rowy. Rowy te są po to, żeby robotnicy, którzy po pracy
                        wracają ze starachowic do Wąchocka mogli maszerując luźno machać rękami.
                        pozdrawiam
    • nadszyszkownik.kilkujadek Co to jest 'tożsamość kulturowa"? 17.07.04, 15:36
      Czy ja też mogę mieć swoją własną, czy też przyznanie takowej wymaga
      rozporządzenia ministra?

Dobra, serio: o czym mówicie, czym jest ta 'tożsamość kulturowa'?
    • titus_flavius to zboczenie amerykańskie 20.07.04, 07:14
      Chairete,
      nie do zrozumienia przez myślących ludzi.
      Otóż jak wiadomo ludzie z natury dzielą się, aby jednych lubić, a innych
      zwalczać. Podziały mogą isć wg rozmaitych kryteriów: przynależności państwowej,
      religijnej, narodowej, zamożności, majątku czyli wg podziałów kulturowych sensu
      stricto.
      Amerykanie liberalni także chcieli dzielić ludzi (to wynika z istoty natury
      ludzkiej), ale z przyczyn wewnątrz amerykańskich, gdzie nie ma wyraźnych
      podziałów kulturowych, dzielą ludzi z przyczyn biologicznych. Dlatego też w
      świadomości liberałów amerykaskich taką rolę odgrywa kwestia rasy:
      przeciwstawia się mniejszości oparte na kolorze skóry i pochodzeniu genetycznym
      (specjalne przywileje dla murzynów, Latynosów, żółtych, Indian) ludziom białym,
      dalej przeciwstawia się mniejszości oparte na nietypowych preferencjach
      seksualnych większości heteroseksualnej, dalej przeciwstawia się kobiety
      mężczyznom.
      Z wielkim zapałem amerykańscy pseudouczeni wyszukują uzasadnienie kulturowe
      tych podziałów, wskazując na rzekome różnice i przeciwieństwa uciskanej rzekomo
      mniejszości i uprzywilejowanej większości. Ta choroba pojawiła się także i u
      nas, ale póki co ci nawiedzeńcy nie mają szans wyjścia poza krzykliwy margines.
      T.
    • Gość: julia68 Acha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:02
      A! czyli ja mam inną tożsamość kulturową niż mój mąż, bo ja zajmuję się
      dziećmi, a on zarabia na dom, tak?

Ale kobiety od tysięcy lat zajmowały się domem i dziećmi, a mężczyźni ten dom
      utrzymywali. Mylę się? Skoro jest tak źle, to czemu na całym świecie panuje
      taki właśnie podział ról??? I czy ma to związek z kulturą (tożsamością
      kulturową), czy może z czymś zupełnie innym? Z czym?
      • e_wok Ja nie wierze! 20.07.04, 11:45

• e_wok za wczesnie wyslalam 20.07.04, 11:49
          nie wierze, ze mozna miec prawie czterdziestke na karku i pisac cos takiego!
          Czternastolatke bym zrozumiala, ale... Julia - zlituj sie!
          • Gość: bogi Re: za wczesnie wyslalam IP: *.dwi.uw.edu.pl 20.07.04, 12:19
            ale oczywiscie wiesz, ze julia to julek, bo jak pisala niegdys nasza kochana
            sex machine, lee.miller, kobiety takie nie sa:::::::::::::::::))))))))))))))))
            • Gość: bezdenny Re: za wczesnie wyslalam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:24

> ale oczywiscie wiesz, ze julia to julek, bo jak pisala niegdys nasza kochana
              > sex machine, lee.miller, kobiety takie nie sa:::::::::::::::::))))))))))))))))

A jakie są kobiety?
              • Gość: julia68 Re: za wczesnie wyslalam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 15:48
                Gość portalu: bezdenny napisał(a):

> A jakie są kobiety?

No co Ty, nie wiesz? GORĄCE!

I jeszcze w dodatku zaraz zafundują mi wirtualną zmianę płci, jak widzę; zrobią
                ze mnie Julka i wszystko znowu będzie jasne i zrozumiałe :) Bo wtedy już będę
                mogła sobie pisać wszystko, co tylko przyjdzie mi do głowy, a panie z tego
                forum pokiwają z politowaniem głowami i powiedzą "no tak, tacy są FACECI".

Julia

• Gość: bezdenny Re: za wczesnie wyslalam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:26
                  Gość portalu: julia68 napisał(a):

> No co Ty, nie wiesz? GORĄCE!
                  >
                  > I jeszcze w dodatku zaraz zafundują mi wirtualną zmianę płci, jak widzę;
                  zrobią
                  >
                  > ze mnie Julka i wszystko znowu będzie jasne i zrozumiałe :) Bo wtedy już będę
                  > mogła sobie pisać wszystko, co tylko przyjdzie mi do głowy, a panie z tego
                  > forum pokiwają z politowaniem głowami i powiedzą "no tak, tacy są FACECI".
                  >
                  > Julia
                  kobiety są gorące, a faceci spoceni.
                  najbardziej gorąca jest Kazimiera Szczuka w swoim wdzianku z napisem: "mam
                  okres" - widziałem to zdjęcie w GW. Zastanawiam się czy w ramach akcji T-shirt,
                  albo "Koszulka dla tolerancji" nie zacząć nosić "Jestem spocony".
                  jak już zmienisz płeć, to swoje posty do Ciebie bedę podpisywał:
                  kochający inaczej bezdenny
                • Gość: bogi Re: za wczesnie wyslalam IP: *.dwi.uw.edu.pl 21.07.04, 11:36
                  Bo wtedy już będę
                  > mogła sobie pisać wszystko, co tylko przyjdzie mi do głowy, a panie z tego
                  > forum pokiwają z politowaniem głowami i powiedzą "no tak, tacy są FACECI".

brakuje znaczka usmiechu na koncu tego zdania:)
                  • Gość: julia68 fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 13:18
                    no, racja, zabrakło. dopisuję teraz: :)))))))
          • Gość: julia68 !? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 15:41
            O! A skąd Ci przyszło do głowy, że mam na karku czterdziechę?! To tak sobie z
            nicka wydedukowałaś, tak? A widzisz, pozory mylą! :)
            Można mieć mniej, niż myślisz (chociaż zdecydowanie więcej niż 14 lat) i nadal
            pisać "coś takiego!". Jaki ten świat skomplikowany, niektórzy tkwią w swoim
            zacofaniu i - co tu dużo mówić - ciemnocie obyczajowej i jeszcze im z tym
            dobrze :)
            Gorąco pozdrawiam,
            Julia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka