baltazarus 31.08.05, 10:01 Nie przypominam sobie takiego tematu, a może czas wypisać dziedziny życia, ludzkiej aktywności np. dyscypliny naukowe, w których dominują bądź są lepsze od mężczyzn kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:08 w pielęgniarstwie chyba? jest wiecej pielęgniarek niż pielęgniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
julla Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:10 To zależy która kobieta od jakiego mężczyzny. Chyba, że znajdujesz wspólny mianownik dla wszystkich kobiet i wszystkich mężczyzn świata. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:15 Ogólnie np. w szachach są gorsze choć znajdą się kobiety lepsze od niektórych mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 11:42 baltazarus napisał: > Ogólnie np. w szachach są gorsze choć znajdą się kobiety lepsze od niektórych > mężczyzn. Ogólnie :)) w dbaniu o własne zdrowie są lepsze, choć każdy męski szowinista potrafi przedstawić tę zaletę jako wadę :)) Ogólnie :)) Kształcą się chętniej - mężczyźni zazwyczaj idą na studia bo mają kategorię A, kobiety - bo chcą się kształcić :)) Ogólnie :)) Jeżdżą ostrożniej i mają więcej wyobraźni za kierownicą - ale nie wiem czy to zaleta - tak tym wqrwiają niektórych kierowców, że są oskarżane o powodowanie większej ilości wypadków ( tu możnaby wykonać ewentualnie taki pomiar : kto powoduje więcej wypadków śmiertelnych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubek Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze IP: 195.115.64.* 31.08.05, 13:47 boykotka napisała: > Ogólnie :)) Kształcą się chętniej - mężczyźni zazwyczaj idą na studia bo mają > kategorię A, kobiety - bo chcą się kształcić :)) Mam nadzieję, że sama w to nie wierzysz. Jeśli naprawdę tak uważasz, to serdecznie wspólczuję znajomych, studiujących wylącznie z tego dość kretyńskiego powodu. Istnieje tyle sposobów uniknięcia slużby wojskowej - jeśli komuś na tym akurat zależy - że studiowanie tylko i wylącznie z tego powodu jest najoczywistszym idiotyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:16 Synteza informacji. Interpretacja sytuacji. Interpretacja emocji. Wrażliwość sensoryczna. Decentracja interpersonalna. Otwartość na doświadczenie. Słuchanie ze zrozumieniem. Z tego wynika ogólne skierowanie na człowieka, zatem - opieka zdrowotna, pomoc terapeutyczna, organizacje społeczne, pedagogika, kontrola jakości itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:18 z tym ostatnim to zartujesz, prawda?;) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:21 "opieka zdrowotna, pomoc terapeutyczna, organizacje społeczne, pedagogika, kontrola jakości" ? Możesz to opisać, bo jeśli przez opiekę zdrowotną rozumiesz pilęgniarstwo to zgoda, ale już najlepsi terapeuci, pedagodzy to faceci, a pracownicy kontroli jakości i organizacji społecznych... masz jakieś dane na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:32 Tak, mówię o "szarej masie", o wyrobnikach, o dominacji płci w danych dziedzinach. Jeśli jakaś dziedzina jest zdominowana przez kobiety, a dajmy na to, rzecznikiem medialnym czy też szefem jest mężczyzna, to kto dominuje? Dziedziny życia nie składają się z paru pokazywanych w mediach wypowiadających się osób, tylko z "organicznych" pracowników. Nie wiem, jak to działa, ale gdy idę do lekarza, to w 75% przypadków trafiam na kobietę. Możliwe, że szefem placówki jest facet, ale to nie on mnie leczy, mimo ze jego nazwisko widnieje na tablicy przy wejściu i jego zdjęcie pojawia się w lokalnej gazecie. Nie wykluczam, że był znakomity, skoro wysoko zaszedł, ale - jak już wspomniałam - to nie on mnie leczy. Handel, marketing, usługi, badania marketingowe... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:43 "Tak, mówię o "szarej masie", o wyrobnikach(...)" Szara mas jak nazwa wskazuje to przeciętność. Mężczyźni są najlepszymi lekarzami we wszystkich specjalizacjach i otym tylko ślepych trzeba przekonywać. Kobiet, mimo wstydu, wybierają w większości ginekologów płci męskiej, bo wiedzą, że są lepsi. "Handel, marketing, usługi, badania marketingowe..." Chcesz nas tu rozśmieszyć? Co powiesz o innych wymienionych przez Ciebie dziedzinach? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 11:00 Chcesz, to się śmiej, nie ma problemu. Śmiech to zdrowie :) Że mężczyźni są najlepszymi lekarzami we wszystkich dziedzinach? Skąd takie dane? Weź sobie do ręki jakieś czasopismo naukowe i popatrz na nazwiska autorów i komentatorów, założę się, że znajdziesz tam reprezentantów obu płci. Kobiety wybierają ginekologów płci męskiej nie dlatego, że wiedzą, że są lepsi, tylko dlatego, że istnieje taka opinia, że są delikatniejsi (nb mnie jest płeć lekarza obojetna). Co do reszty dziedzin - pomyśl o firmach, kto gdzie pracuje. Jakie mamy działy - sprzedaż, marketing, produkcja, kreacja, grafika, księgowość, telemarketing, IT, realizacja w terenie, usługi... Co do masy - powinnam raczej napisać ciemnej masy, tylko zapewne wtedy też byś się przyczepił, ten termin funkcjonuje jako idiom o zdecydowanie negatywnym zabarwieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 12:02 Weź sobie poczytaj o osiągnięciach naukowych, także medycznych, o największych fachowcach w danych specjalizacjach, bo gołym okiem widać, że przodują tu mężczyźni. "tylko dlatego, że istnieje taka opinia, że są delikatniejsi" O proszę czy to nie bluźnierstwo w Twoich ustach? Czy kobietom wystarczy, że facet-ginekolog jest delikatny, a fachowość się nie liczy? Ja wiem, że nie, bo m.in. byłem świadkiem takiej rozmowy pań (wykształconych) i wszystkie zgodnie stwierdziły, że mężczyźni są lepszymi lekarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 12:17 baltazarus napisał: > Weź sobie poczytaj o osiągnięciach naukowych, także medycznych, o > największych fachowcach w danych specjalizacjach, bo gołym okiem widać, że > przodują tu mężczyźni. Ja mówię o praktykach, nie o kwestiach naukowych. Nie mówię o osiągnięciach naukowych, tylko o dominacji. Patrzę na nazwiska kierowników klinik i katedr. > "tylko dlatego, że istnieje taka opinia, że są delikatniejsi" > O proszę czy to nie bluźnierstwo w Twoich ustach? Czy kobietom wystarczy, że > facet-ginekolog jest delikatny, a fachowość się nie liczy? O proszę, czyżbyś nie umiał czytać? Jeżeli mamy ginekologów A i B, pod wględem fachowości A=B, ale A jest delikatniejszy niż B, to do kogo pójdą kobiety? > Ja wiem, że nie, bo m.in. byłem świadkiem takiej rozmowy pań (wykształconych) > i wszystkie zgodnie stwierdziły, że mężczyźni są lepszymi lekarzami. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=20832046&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 12:32 Tak a propos tego, że kobiety wolą mężczyzn-ginekologów i tego, ze byłeś świadkiem rozmowy, kiedy to wykształcone kobiety zgodnie stwierdziły itd. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=13581088&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18090&w=15826023&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=22404250&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=19334527&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=27655150&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=13288503&v=2&s=0 Ludzie są różni, nie wiem, kiedy to do Was dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:16 W pływaniu synchronicznym Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:19 w prasowaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:20 ????tapczanu - never:) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:22 a kto teraz ma tapczan w domu w ogole????? :P koszul oczywiscie koszul :D Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:25 żonaci:)))) chyba nocnych? Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:31 nie wiem nie mam zony :P nocnych i dziennych tez :D Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 10:36 to se kup:) nocne masz pewnie stylonowe to nie udawaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 11:05 zone czy tapczan? stylonowe mam tylko na specjalne okazje :DDDD... Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 12:51 :))) pewnie czymiesz na noc przedslubną?:) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 13:02 Hmmmm... co znaczy ten smiech??? ;) na ostatki :D Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 13:21 zgadnij do pączków? Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 13:31 zgadłam ale nie powiem :PPP... nom :) zgarniam ze stołu do koszuli :D Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 13:35 nie to nie:) ???? wypychasz sobie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 13:37 wypycham co?????? :PPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 14:09 jak co? to co se normalne feministki wypychają:) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 14:11 o qrD... :DDDDDD... ze niby mam udawac, ze jajka mam? Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 14:19 łaaaaa to Ci sie oberwie, juz nie będziesz takim beniaminkiem na tym forum:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 14:22 :)))))))... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 11:41 Bardzo sprytnie postawione pytanie - bo gdybys zapytal 'w ktorych dziedzinach zycia kobiety sa gorsze' zapewne przejechalby po Tobie walec inteligentnego sarkazmu. 100 lat temu nikt by go nie zadawal. 80 lat temu odpowiedzia bylaby zartobliwa i protekcjonalna. Gdyby postawic je 60 lat temu, odpowiedz bylaby dosc prosta. Gdyby postawic je 30 lat temu, odpowiedz nie bylaby wcale prosta. Dzis jest dosc oczywista dla sporej ilosci ludzi. A za 30 lat nikt nie bedzie tak glupi, aby sie zastanawiac nad tak postawionym problemem, D Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus W których dziedzinach życia kobiety są gorsze 31.08.05, 11:57 Są gorsze dokładnie w tych samych, w których nie są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są gorsze 31.08.05, 14:13 Z pewnością są gorsze z informatyki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=28428188 Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: W których dziedzinach życia kobiety są gorsze 31.08.05, 15:32 Jesli rzeczywiscie chcesz wierzyc, ze kobiety sa gorsze - we wszystkim oprocz rodzenia dzieci - to wierz. To jest Twoj - no wlasnie - problem, i raczej jest oczywiste, z czego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczepioro Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 11:43 do głowy to ROBIENIE LASKI Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 11:45 Rozumiem, że sprawdzałeś na dużej grupie kobiet i mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
kurczepioro Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 11:58 aha Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:01 NO, no... Odpowiedz Link Zgłoś
grzmotnik Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:09 bardzo mnie zaintrygowała twoja sygnaturka.Powiedz proszę komu zostawić trzeb brzykie kobiety?? Zresztą przecież nie ma brzydkich kobiet na świecie tylko czasem...... Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:18 Wywolac ducha M.Prousta i by zapytac w koncu on to wymyslil :D Odpowiedz Link Zgłoś
grzmotnik Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:22 Wywolac ducha M.Prousta i by zapytac w koncu on to wymyslil :D Cóż ja myślałem, że to ty albo ja.... Ale ze mnie ignorant.Tak czy owak skoro się posługujesz to masz w tym jakiś cel. prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:25 obawiam sie, ze nie :( ehhhh... Odpowiedz Link Zgłoś
grzmotnik Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:26 szkoda ale i tak mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 12:45 :) to moze poszukam tego ukrytego celu :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzmotnik Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 14:41 no i jak znalazłaś???? Odpowiedz Link Zgłoś
edzia-fredzia Re: Jedyna dyscyplina naukowa jaka mi przychodzi 31.08.05, 14:57 juz dzisiaj musze???? Jak mam byc szczera to sie troszke obijalam :DDDDD... Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 14:40 baltazarus, po raz kolejny usiłujesz wmówić kobietom, że są "gorsze" od mężczyzn. O co Ci właściwie chodzi? Co próbujesz osiągnąć? Bo ja bym postwiła tezę, że jesteś kolejnym zakompleksionym facecikiem, który jest przerażony tym, że musi konkurować już nie tylko z innymi mężczyznami na rynku pracy ale i z kobietami. Przy czym jego szanse z tymi drugimi nie wyglądają zbyt różowo, bo inaczej nie pisałby tych wszystkich bzdur. Ps. najzabawniejsze jest to, że dawno temu w jakiejś, nie pomnę już jakiej, dyskusji na tym forum twierdziłeś że "Ale Ty bardzo kobiety szanujesz"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec_Polak Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:24 Och to calkiem proste i oczywiste. Kobieta jako isitota stworzona do pracy ( spore zapasy tluszczu umieszczone w odpowiednich punktach ) jest lepsza w pracach masowych jak gotowanie dla duzej ilosci osob badz stanie w fabryce i skrecanie dlugopisow. Mezczyzna natomiast lepszy jest w pracach wymagajacych tworczego myslenia oraz inicjatywy jak np. wszelakie sztuki dziedziny oraz nauki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 16:23 Nielogiczne. Do prac masowych bardziej przydaje się napęd niż zapasy, a tak się składa, że masy mięśniowej mężczyźni mają więcej, masa ta jest natomiast zupełnie bezużyteczna w pracach wmagających twórczego myślenia oraz inicjatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 15:30 > Nie przypominam sobie takiego tematu, a może czas wypisać dziedziny życia, > ludzkiej aktywności np. dyscypliny naukowe, w których dominują bądź są lepsze > od mężczyzn kobiety. No to musiałbym wypisać wszystkie dziedziny życia, bo w każdej z nich znajdzie się jakaś kobieta, która będzie lepsza od jakiegoś mężczyzny. Ciekaw jestem, kiedy ludzie zaakceptują fakt, że płeć, narodowość, rasa czy preferencja seksualna nie mają żadnego wpływu na możliwości jednostki... Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 15:45 preferencja seksualna nie mają żadnego wpływu na możliwości jednostki... - myslisz że gejom staje na widok fajnej laski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:33 No niestety maja. Ja natomiast czekam gdy ludzie przestana z tego robic problem. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 22:22 "Ciekaw jestem, kiedy ludzie zaakceptują fakt, że płeć, narodowość, rasa czy preferencja seksualna nie mają żadnego wpływu na możliwości jednostki..." Nigdy, bo to nie jest prawda. "(...)w każdej z nich znajdzie się jakaś kobieta, która będzie lepsza od jakiegoś mężczyzny." Dziwną logikę wyznajesz. Mieszka gdzieś w Polsce dziewczyna, która jeździ na żużlu czyli jest w tej dziedzinie lepsza ode mnie. Czy to oznacza, że faceci nie są w tym lepsi? Przemyśl sobie to inaczej. Weź sobie 10 najlepszych z każdej dziedziny i sprawdź jaki jest tam podział oraz kto dla tej dziedziny zrobił najwięcej. Chyba nie wmówisz mi, że kobiety są równie dobre jak mężczyźni w informatyce? Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 31.08.05, 22:40 > Przemyśl sobie to inaczej. Weź sobie 10 najlepszych z każdej dziedziny i > sprawdź jaki jest tam podział oraz kto dla tej dziedziny zrobił najwięcej. > Chyba nie wmówisz mi, że kobiety są równie dobre jak mężczyźni w informatyce? Wmawiam tylko, że płeć jest kompletnie bez znaczenia, jeśli chodzi o jakiekolwiek umiejętności - więc także w informatyce. To, że jest więcej mężczyzn w informatyce niż kobiet (a tym samym wybitnych informatyków) - o niczym nie świadczy, poza tym, że to efekt kultury. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 08:45 "To, że jest więcej mężczyzn w informatyce niż kobiet (a tym samym wybitnych informatyków) - o niczym nie świadczy, poza tym, że to efekt kultury." To efekt wolnej konkurencji i zdolności. Po prostu do danej dziedziny trafiają ludzie, którzy mają do tego zdolności i są najlepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 16:39 > To efekt wolnej konkurencji i zdolności. Nie, to efekt tego, że pracodawcy to ludzie i też kierują się uprzedzeniami. Po prostu do danej dziedziny trafiają > ludzie, którzy mają do tego zdolności i są najlepsi. I nie ma to nic wspólnego z płcią. Swoją drogą, to co piszesz to jakaś utopia, bo ogromna większość ludzi pracując nie realizuje swoich zdolności ani pasji - no ale nie może być inaczej, gdy człowiek nie ma kontroli nad gospodarką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 21:23 "Nie, to efekt tego, że pracodawcy to ludzie i też kierują się uprzedzeniami." Postaw się na miejscu takiego pracodawcy. Co najbardziej się dla niego liczy? Zysk, prawda? Zatem wybiera osobę, która będzie najlepsza i mu ten zysk zapewni. Nie w jego interesie są uprzedzenia, mity i legendy. Dlatego najdolniejsze kobiety mają pracę. "Swoją drogą, to co piszesz to jakaś utopia, bo ogromna większość ludzi pracując nie realizuje swoich zdolności ani pasji - no ale nie może być inaczej, gdy człowiek nie ma kontroli nad gospodarką." Może nie wyraziłem się jasno, ale chodziło mi o normalny kraj gdzie decyduje rynek, a nie państwo jak w RP, w której jak słusznie zauważyłeś człowiek (czytaj: urzędnik) ma kontrolę nad gospodarką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 22:34 > Postaw się na miejscu takiego pracodawcy. Co najbardziej się dla niego liczy? > Zysk, prawda? Zatem wybiera osobę, która będzie najlepsza i mu ten zysk > zapewni. Nie w jego interesie są uprzedzenia, mity i legendy. Dlatego > najdolniejsze kobiety mają pracę. Chodzi mi o to, że w mniemaniu pracodawców (przynajmniej męskich) kobiety są mniej zdolne od mężczyzn. Dlatego przy takich samych kwalifikacjach mężczyzna wygra z kobietą - tylko ze względu na płeć. > Może nie wyraziłem się jasno, ale chodziło mi o normalny kraj gdzie decyduje > rynek, A co to jest rynek? Niczym innym, jak firmami walczącymi o konsumenta. Kto tworzy firmę - przedsiębiorcy. Kim jest przedsiębiorca - człowiekiem. Zatem pod sloganem "niech rządzi wolny rynek" kryje się chęć podporządkowania wszystkich dla interesów kapitalistów. a nie państwo jak w RP, w której jak słusznie zauważyłeś człowiek > (czytaj: urzędnik) ma kontrolę nad gospodarką. Dlatego nie głosuję na "lewicę", bo dyktat urzędasów jest tak samo zły jak dyktat kapitalistów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 08:15 baltazarus napisał: > "Ciekaw jestem, kiedy ludzie zaakceptują fakt, że płeć, narodowość, rasa czy > preferencja seksualna nie mają żadnego wpływu na możliwości jednostki..." > Nigdy, bo to nie jest prawda. > > "(...)w każdej z nich znajdzie się jakaś kobieta, która będzie lepsza od > jakiegoś mężczyzny." > Dziwną logikę wyznajesz. Mieszka gdzieś w Polsce dziewczyna, która jeździ na > żużlu czyli jest w tej dziedzinie lepsza ode mnie. Czy to oznacza, że faceci > nie są w tym lepsi? > Przemyśl sobie to inaczej. Weź sobie 10 najlepszych z każdej dziedziny i > sprawdź jaki jest tam podział oraz kto dla tej dziedziny zrobił najwięcej. > Chyba nie wmówisz mi, że kobiety są równie dobre jak mężczyźni w informatyce? Mam trzy znajome, ktore skonczyly renomowany wydzial informatyki na PW. Wszystkie trzy mialy bardzo duzy problem ze znalezieniem pracy, chociaz ich wyniki na studiach byly duzo powyzej sredniej na roku. W efekcie wszystkie trzy zarabiaja grosze na bylejakich posadkach i nie maja zadnych szans na rozwiniecie skrzydel. Kobieta - informatyk nadal sie nie miesci w ludzkiej swiadomosci. Mam inna znajoma - inzyniera po tejze PW. Zrobila magisterke o mozliwosciach pewnego swojego wynalazku, ktora odbila sie szerokim echem w uczelnianym swiatku. Dzieki niej znalazla prace natychmiast po studiach w zawodzie bardzo 'meskim', a dzieki swoim kolejnym publikacjom i drugiemu patentowi jest doceniana i szanowana. Ale kiedy pani inzynier jedzie pierwszy raz na budowe, ma duze problemy z przekonaniem obecnych, ze jest kompetentna. Calkiem niedawno, kierownik budowy zastajac ja po raz pierwszy w swoim biurze powiedzial 'kotku, zrob mi kawy' i umarl potem z wrazenia, ze 'kotkowal' swoja zwierzchniczke. Podazajac tokiem Twojego rozumowania, przygladajac sie tym 10 najlepszym z roznych dziedzin, mozna dojsc do wniosku, ze nie tylko z kobietami jest cos nie tak, ale i z czarnoskorymi. Hm? A, i przypomne, bo moze to jest ciagle dla Ciebie niejasne - to, ze jest wielu siwetnych mezczyzn naukowcow, znaczacych politykow i zdobywcow nagrody Nobla w roznych dziedzinach, nie znaczy, ze to czyni lepszym Ciebie, Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 08:54 "Wszystkie trzy mialy bardzo duzy problem ze znalezieniem pracy, chociaz ich wyniki na studiach byly duzo powyzej sredniej na roku." Pracodawców nie obchodzę wyniki na studiach, a konkretne umiejętności. Sam szukałem kiedyś pracy i wiem jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. "Ale kiedy pani inzynier jedzie pierwszy raz na budowe, ma duze problemy z przekonaniem obecnych, ze jest kompetentna." Z tego co dalej piszesz jednak przekonała? Jest to trudne, bo mało pracuje kobiet w takich zawodach, ale jak widać, jeśli są dobre, pracę znajdują. "(...)mozna dojsc do wniosku, ze nie tylko z kobietami jest cos nie tak, ale i z czarnoskorymi." Z kobietami jest wszystko w porządku, tylko są inne od mężczyzn, a murzyni są zwyczajnie głupsi i ludzie, którzy są spostrzegawczy wiedzą o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 01.09.05, 22:58 baltazarus napisał: > Pracodawców nie obchodzę wyniki na studiach, a konkretne umiejętności. Sam > szukałem kiedyś pracy i wiem jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. O, wlasnie tak to dziala - zalozyles, ze te dziewczyny sa beznadziejne. Wyniki na studiach w tak praktycznej dziedzinie jak informatyka wiaza sie z konkretnymi umiejetnosciami. Dziewuchy mialy sie czym pochwalic, ale przepadaly najczesciej juz na etapie konkursu CV. > "Ale kiedy pani inzynier jedzie pierwszy raz na budowe, ma duze problemy z > przekonaniem obecnych, ze jest kompetentna." > Z tego co dalej piszesz jednak przekonała? Jest to trudne, bo mało pracuje > kobiet w takich zawodach, ale jak widać, jeśli są dobre, pracę znajdują. Ona nie 'jest dobra', jest swietna. Ma trzy prace naukowe, w ktorych jest pierwsza autorka, ma dwa powazne patenty, ktore sa wdrazane - a nie ma jeszcze trzydziestki. Wlasnie o to chodzi: dostala prace i moze sie utrzymac na rynku, bo jest trzy razy lepsza od facetow. Jej koledzy z pracy maja o polowe mniej osiagniec, a zarabiaja tyle samo, co ona. > "(...)mozna dojsc do wniosku, ze nie tylko z kobietami jest cos nie tak, ale i > z czarnoskorymi." > Z kobietami jest wszystko w porządku, tylko są inne od mężczyzn, a murzyni są > zwyczajnie głupsi i ludzie, którzy są spostrzegawczy wiedzą o tym. A w jaki sposob Twoja spostrzegawczosc dostrzegla 'glupote murzynow'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleman Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 00:25 > Wyniki na studiach w tak praktycznej dziedzinie jak informatyka wiaza sie z Nie do konca praktycznych, duza czesc przedmiotow(moze nawet 1/3 albo i wiecej) to przedmioty ogolne np. matematyka, fizyka czy zagadnienia z elektroniki. Przedmiotow bezposredio zwiazanych z wykonywaniem zawodu(programisty, administratora sieci itd.) nie jest wcale tak duzo. Nauka w tej dziedzinie to w wiekszosci samoksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze 02.09.05, 07:31 "A w jaki sposob Twoja spostrzegawczosc dostrzegla 'glupote murzynow'?" Po tym jak sobie radzą w życiu, w Afryce, w USA, po tym jakie mają osiągnięcia cywilizacyjne, jak wypadają w testach IQ, jak się domagają pomocy od białych, bo sami nic nie potrafią wymyślić i zorganizować itd. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_angina Baltazarus!! 03.09.05, 15:50 Czy mógłbyś w końcu podać namiary na te wyniki badań IQ czarnych? Oczywiście takie które zostały przeprowdzone w porównywalnych warunkach cywilizacyjnych, czyli np nie Polak vs Etiopczyk tylko np czarny Amerykanin vs Afroamerykanin. Parę razy już cię o to proszono i za każdym razem znikałeś z takiego wątku, by po jakimś czasie znowu pojawić się z uwagami typu "większość czarnych jest na poziomie uczniów europejskich szkół specjalnych" Podaj wreszcie namiary na te badania albo przestań zmyślać, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: W których dziedzinach życia kobiety są lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:12 stanowczo w rodzeniu dzieci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zly_wilk zdaniem feministek, najlepsi twórcy to mężczyźni 01.09.05, 23:01 Kilka lat temu był tu wątek o twórczości artystycznej. Wypowiadały się w nim wyłacznie feministki, które podawały nazwiska swoich ulubionych autorów. Dziwnym trafem najbardziej ceniły mężczyzn, z rzadka tylko wymieniając nazwiska kobiet. Ależ te feministki ulegają patriarchalnym stereotypom... Przecież wiadomo, że twórczość kobieca jest równie dobra, a nawet lepsza, niż męska... ;-) Pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gotlama Re: zdaniem feministek, najlepsi twórcy to mężczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:47 Najlepsi twórcy to "dewianci" :) Ale ci na "+" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontaktowekonto Re: zdaniem feministek, najlepsi twórcy to mężczy IP: *.jmdi.pl 03.09.05, 08:28 W wydawaniu pieniedzy sa najlepsze, w kokietowaniu sa najlepsze, w miłosci sa najlepsze, w robieniu słodkich oczu sa najlepsze, w malowaniu paznokci sa najlepsze i jeszcze w milionach innych sprawach sa najlepsze:) ...tylko nie wiem czy kobiety feministki zrozumią oczym piszę:) bo kobiety feministki to chyba sa najlepsze w pisaniu powaznych, zyciowych postów na tym forum:). Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_angina Re: zdaniem feministek, najlepsi twórcy to mężczy 03.09.05, 15:48 A mnie się zawsze wydawało, że klawiatura służy do pisania... oraz że jak już się pisze, to najlepiej robić to mądrze i życiowo. Ty znasz kobiety uzywające klawiatury do malowania paznkoci? A jak one to robią? ;) Odpowiedz Link Zgłoś