18.01.06, 20:09
W związku z europejskimi kłopotami demograficznymi mam pytanie:

1. Czy życzyłbyś/abyś sobie, by Europa zachowała integralność rasową? (termin
rasa proszę rozumieć w potocznym tego słowa znaczeniu). Jeśli tak - dlaczego?
Jeśli nie - dlaczego?
Obserwuj wątek
    • bitch.with.a.brain Re: Ankieta 18.01.06, 20:13
      jest mi to obojętne
      • abaddon_696 Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:14

• bitch.with.a.brain Re: Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:16
          nie,po prostu jest mi obojętne,jakiej rasy ludzie będa zamieszkiwali Europę.nie
          dzielę ludzi według takiego kryterium.
          • abaddon_696 Re: Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:18
            Ale jeśli ktoś jest za integralnością rasową, to znaczy, że jest rasistą, stąd
            moje zdziwienie.
            • bitch.with.a.brain Re: Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:19
              miałam na mysli raczej to,że nie należy tego regulowac,czyli na siłę
              dezintegrować rasowo;)
              • abaddon_696 Re: Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:21
                Nie no jasne, nikt nie proponuje, że należy dla samej idei np. przyciągnąć na
                siłę 5 mln Turków do Polski:)
            • kocia_noga Re: Tolerujesz rasizm? 18.01.06, 20:19
              abaddon_696 napisał:

> Ale jeśli ktoś jest za integralnością rasową, to znaczy, że jest rasistą,
              stąd
              > moje zdziwienie.
              >
              Ale nikt jeszcze nie pisał,że droga mu jest integralnośc rasowa.
    • kocia_noga Re: Ankieta 18.01.06, 20:16
      tad9 napisał:

> W związku z europejskimi kłopotami demograficznymi mam pytanie:
      >
      > 1. Czy życzyłbyś/abyś sobie, by Europa zachowała integralność rasową? (termin
      > rasa proszę rozumieć w potocznym tego słowa znaczeniu). Jeśli tak - dlaczego?
      > Jeśli nie - dlaczego?

Co masz na mysli pisząc "integralnośc rasowa "?
      Jesli chodzi ci o to , jak wyglądac będzie przeciętny Europejczyk , to mam to
      gdzieś. Droższa mi jest kultura.Wolałabym , by moja prawnuczka miała czarną
      skórę po ojcu murzynie kulturalnym facecie , niż jasną karnację po buraku ,
      wszystko jedno - cukrowym czy pastewnym.
      • kocia_noga Re: Ankieta 18.01.06, 20:17
        he he , kiedy biedziłam się nad odpowiedzią inni mnie ubiegli :)
    • snegnat Re: Ankieta 18.01.06, 20:22
      Ważniejsza od rasowej jest integralność kulturowa.
      • tad9 Re: Ankieta 18.01.06, 20:28
        snegnat napisał:

> Ważniejsza od rasowej jest integralność kulturowa.

Czy mniej więcej to samo powiedziałbyś o psach? Jest ci wszystko jedno, czy
        poznikają psie rasy? Nie cieszy cię rasowa psia różnorodność? Wolałbyś kundli
        egalitaryzm?
        • hirondelle123 Re: Ankieta 18.01.06, 20:42
          Nie widzisz róznicy między psem a człowiekiem?
          • tad9 Re: Ankieta 18.01.06, 20:46
            hirondelle123 napisała:

> Nie widzisz róznicy między psem a człowiekiem?

Nie chodzi o psy i ludzi. Chodzi o cenienie róźnorodności,
            zamiast "uśrednienia".
            • hirondelle123 jesteś rasistą? 18.01.06, 21:09
              tad9 napisał:

> hirondelle123 napisała:
              >
              > > Nie widzisz róznicy między psem a człowiekiem?
              >
              > Nie chodzi o psy i ludzi. Chodzi o cenienie róźnorodności,
              > zamiast "uśrednienia".

Mieszanie się ras ludzkich nigdy nie prowadziło do żadnego "uśrednienia". Po
              prostu powstaje nowa jakość cywilizacyjna. "Czystość rasowa" może być wskazana
              u psów, ze względów czysto uzytkowych (np inne cechy są pożądane u psów
              pasterskich a inne u policyjnych). Jak sens ma "czystośc rasowa" u ludzi? Moim
              zdaniem żadnego. Jesteś może rasistą? Pytam, bo dążenie do
              zachowania "czystości rasowej" potrafię zrozumiec wyłącznie na gruncie
              światopoglądu rasistowskiego (czyli przekonania o wyższości jednej rasy nad
              drugą). Dla nie-rasisty taki pomysł jest kompletnie bez sensu.
        • diablica.26 Re: Ankieta 18.01.06, 20:43
          Kundle są najmądrzejsze :P
          • niedowiarek1 Re: Ankieta 18.01.06, 20:47
            ładniej brzmi,SKŁADAKI
            • diablica.26 Re: Ankieta 18.01.06, 20:49
              Masz rację :)
        • snegnat Re: Ankieta 18.01.06, 20:47
          > Czy mniej więcej to samo powiedziałbyś o psach? Jest ci wszystko jedno, czy
          > poznikają psie rasy? Nie cieszy cię rasowa psia różnorodność? Wolałbyś kundli
          > egalitaryzm?

Czy psy mają kulturę? Jeżeli tak to od rasy bardziej bym wolał tą kulturę. Nie
          ważne czy człowiek jest biały, czarny, żółty czy różowy. Czy dla Ciebie ma to
          jakies znaczenie?
          • zlotoslanos A przecież kundel to pies rasowy - praca zbiorowa 18.01.06, 20:53
            Nie ma dwóch jednakowych Burków.Znaczy więcej ras = więcej nacji. Każdy z nas
            byłby przedstawicielem jednoosobowego państwa ? :-)
            • snegnat Re: A przecież kundel to pies rasowy - praca zbio 18.01.06, 20:58
              Rasa nie wyznacza nacji a ta nie zawsze odzwierciedla państwo :-)
            • kocia_noga Re: A przecież kundel to pies rasowy - praca zbio 18.01.06, 20:58
              zlotoslanos napisała:

> Nie ma dwóch jednakowych Burków.Znaczy więcej ras = więcej nacji. Każdy z nas
              > byłby przedstawicielem jednoosobowego państwa ? :-)

Toby dopiero była różnorodnośc! Tyle ras, ilu ludzi. Cóś ci Tadziu argumenta
              mienknom.
              • niedowiarek1 Re: A przecież kundel to pies rasowy - praca zbio 18.01.06, 21:02
                Miejsca w Europie zabraknie jak Tad wszystkim pokaże gdzie jest ich miejsce
              • zlotoslanos Re: A przecież kundel to pies rasowy - praca zbio 18.01.06, 21:42
                Mnienknom mu powiadasz? :P Uj to niedobrze :D
                • diablica.26 Re: A przecież kundel to pies rasowy - praca zbio 18.01.06, 21:44
                  I chyba zmnienkły, cuś się we własnym wątku nie udziela :)
    • hans123 Re: Ankieta 18.01.06, 21:09
      Nie, ważna jest integracja kulturowa. Jeśli uda się Europie zachęcać do
      przyjazdu jak najwięcej odpowiednich pod tym względem osób to ich rasa nie ma
      znaczenia.
      Dodatkowo:
      UE dopłaca do eksportu niektórych towarów, bardzo chętnie bym widział podobne
      dopłaty i pomoc przy wyjeździe miejscowych buraków.
      • kocia_noga Re: Ankieta 18.01.06, 21:25
        hans123 napisał:

> UE dopłaca do eksportu niektórych towarów, bardzo chętnie bym widział podobne
        > dopłaty i pomoc przy wyjeździe miejscowych buraków.

O , to to !
      • pipi46 Re: Ankieta 18.01.06, 21:53
        ... a jakie kryteria zastosujesz do nadania przez ciebie tytułu "odpowiednich
        pod tym względem osób"...
        a dlaczego chcesz dokonywać jakiejkolwiek selekcji... to przecież rasizm
        • hans123 Re: Ankieta 18.01.06, 23:13
          Przykro mi, ale jeśli uważasz, że państwo nie może decydować kogo wpuścić na
          swoje terytorium i każdą selekcję traktujesz jako rasizm to twój problem.
    • bleman integralnosc rasowa europy to jakis smieszny 18.01.06, 21:16
      mit.
      Integralnosc kulturowa jak najbardziej ale rasowa... niech to akurat reguluje
      sie samo.

Z reszta z histori wiadomo ze np. na wyspach brytyjskich w 17-18wieku bylo duzo
      murzynow(szacuje sie ze znaczna czesc wspolczesnych brytyjczykow miala jakiegos
      murzynskiego przodka), albo ze rosjanie maja w duzej mierze pochodzenie
      mongoloidalne ;-)

Najbardziej mi odpowiada wielokulturowosc w wykonianiu brytyjskim, z jednym
      wyjatkiem...won z muzulmanami! ;-)))
      • kocia_noga Re: integralnosc rasowa europy to jakis smieszny 18.01.06, 21:29
        bleman napisał:

> mit.
        >
        Ależ ocZywiście ~! Nawet na naszych ziemiach mieszay się rózne rasy. Puszkin
        był mulatem ( bez udziału solarium) , Szekspir pisał o wodzu Otello weneckim
        wodzu - murzynie itd.
        • bleman Bodajrze jednym z basileusow byl etiopczyk :] 18.01.06, 22:29

• johnny-kalesony Re: Ankieta 18.01.06, 23:01
      Bardzo ciekawe i jak zwykle kłopotliwe pytanie.
      Nie mogę na nie odpowiedzieć, ponieważ nie wiem, jak mam rozumieć termin
      "integralność rasowa", tzn. na czym dokładnie miałoby polegać realizowanie tego
      rodzaju polityki, jak głęboko sięgałaby w strukturę społeczeństwa; czy np.
      Lapończycy zasiedlający północne obszary Finlandii zmuszeni zostaliby do
      emigracji poza granice EU?

Trudno udzielić odpowedzi na pytanie, które postawiono w nieprecyzyjny sposób.
      Zwłaszcza w tego rodzaju sprawach.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • bri Re: Ankieta 19.01.06, 09:35
      A ja mam uprzedzenie rasowe. Np. nie jest mi obojętne z kim np. poszłabym do
      łóżka czy miała dzieci. Oczywiście nie uważam, że należy osoby innych ras
      dyskryminować w jakikolwiek sposób ale ja w mojej głowie jednak nie traktuję
      ich tak samo jak białych. Co do pytania postawionego przez Tad9 - o ile białych
      w Europie będzie przynajmniej połowa to dla mnie będzie OK.
      • bri Re: Ankieta 19.01.06, 09:38
        Ale szczerze powiedziawszy też nie uważam, żebyśmy mogli mieć na to jakikolwiek
        wpływ, o ile nie chcemy zostać hitlerkami.
      • pavvka Re: Ankieta 19.01.06, 09:42
        A jak będzie 50%-1, to nagle zrobi się źle?
        • bri Re: Ankieta 19.01.06, 09:45
          Nie łap mnie za słówka ;) Chodziło mi o to, że nie czułabym się dobrze będąc w
          mniejszości, tak myślę.
          • pavvka Re: Ankieta 19.01.06, 09:55
            A myślisz, że obecne mniejszości dobrze się czują będąc w mniejszości?
            • bri Re: Ankieta 19.01.06, 10:05
              Nie. Myślę, że też nie czują się dobrze. Ja im współczuję, gdyby było mi dane
              głosowałabym za przyjęciem rozwiązań prawnych ułatwiających im życie, nie
              odmówiłabym pomocy, chodzę na Dzień Uchodźcy, interesuję się ich kulturą, lubię
              ich muzykę, lubię ich jedzenie, mam wśród nich przyjaciół ale byłabym
              hipokrytką gdybym nawet sama przed sobą nie przyznawała się do tego, że wolę
              żeby mój mąż, kochanek i ojciec moich dzieci (w jednej osobie ;) był biały.
      • kocia_noga Re: Ankieta 19.01.06, 15:35
        bri napisała:

> A ja mam uprzedzenie rasowe.

Osobiście nie podobają mi się nawet bruneci ,a co dopiero
        czarnoskórzy.Preferowany przeze mnie typ to anorektyczny blondyn.Niestety,
        wszyscy jakich znałam okazali się byc nieodpowiedni dla mnie pod innymi
        względami i jestem z ciemnym szatynem.
        Może to wpływ wychowania, chłonięcia pewnych przekazów kulturowych,może gdybym
        spotkała jakiegoś cZarnoskórego superfaceta, to gadałabym inaczej, nie wiadomo.
        Nie mam nic przeciwko temu jednak,żeby z czarnym związała się moja córka,
        wnuczka czy prawnuczka.
        • bri Re: Ankieta 19.01.06, 15:40
          Ja zasadniczo też nie miałabym nic przeciwko innemu kolorowi dla mojej córki o
          ile to byłby jakiś kulturalny, wykształcony i dobrze zapowiadający się młody
          człowiek, z dobrej rodziny i bardzo by moją cókę pokochał ;)

A tak na serio to ciężko mi powiedzieć. Zobaczymy. Moja córa ma dopiero 10
          miesięcy i nie wiem co będzie za 20 lat :)
        • pavvka Re: Ankieta 19.01.06, 15:44
          Ano właśnie, chyba na tym polega różnica - jeśli komuś czarnoskórzy nie
          podobają się z typu urody, to jeszcze nie rasizm, natomiast gdybyś
          powiedziała 'z Murzynem nie byłabym w stanie się zaprzyjaźnić' albo
          szykanowałabyś swoją córkę z powodu umawiania się z facetem innej rasy, to już
          owszem.
          • bri Re: Ankieta 19.01.06, 15:50
            U mnie to nie kwestia urody. Oczywiście nie dotyczy to moje uprzedzenie stricte
            rasy, kultura też tu coś ma do rzeczy.

Zresztą wydaje mi się, że preferencje pewnego typu urody uznaje się w badaniach
            na temat uprzedzeń rasowych za wskaźnik akceptacji lub nieakceptacji niektórych
            ras.
            • pavvka Re: Ankieta 19.01.06, 16:02
              bri napisała:

> Zresztą wydaje mi się, że preferencje pewnego typu urody uznaje się w
              badaniach
              >
              > na temat uprzedzeń rasowych za wskaźnik akceptacji lub nieakceptacji
              niektórych
              >
              > ras.

Chyba nie jedyny wskaźnik? Jeśli tak, to ja jestem bardzo anty-aborygeńsko
              nastawiony - nie widziałem do tej pory Aborygena/-nki, którego/-ą mógłbym
              nazwać atrakcyjnym/-ą.
              • bri Re: Ankieta 19.01.06, 16:09
                Nie, nie jedyny, zresztą tak dobrze nie pamiętam tych badań. Ale to, że Ci się
                nie podoba jakiś typ urody to jest już jakiś zaczątek dla powstawnia
                uprzedzenia rasowego. Tak ludzki mózg po prostu pracuje - ładne=dobre,
                złe=niedobre. Inny mechanizm tworzenia się uprzedzeń to stosunek do grupy
                obcej: swój-OK, nie swój-be. Oczywiście trzeba odróżnić uprzedzenia od
                dyskryminacji. Można mieć uprzedzenia a nie dyskryminować.
    • totalna_apokalipsa Re: Ankieta 19.01.06, 10:47
      Życzyłabym sobie, aby Europa zachowała integralnośc kulturową.

- zasada ochrony jezyka narodowego przed anglicyzmami(jak we Francji)
      - obowiązkowa nauka historii i kultury europejskiej w kązdej szkole(łacznie z
      nauką Turków, Arabów itp)
      - obowiązkowa nauka łaciny w szkole, choć przez rok -------> gramatyka łacińaka
      lepiej dziala na myślenie niż obowiązkowa matma na maturze itp
      • gotlama Re: Ankieta 19.01.06, 12:13
        Tylko nie przesadźmy, bo będziemy musieli uzywac międzymordzia zamiast
        interfejsu ;)

A teraz wyrzuc że swojej wypowiedzi wszystkie słówka które kiedyś
        zaczerpnęliśmy z innych języków ......

Co do nauki historii i kultury europejskiej - jestem "za".
        Co do łaciny - mam mieszane uczucia, jakoś wolę matematykę.
        • totalna_apokalipsa Re: Ankieta 19.01.06, 12:29
          Nie chodzi mi o to, zeby nie zapożyczać, ale o to, zeby nie zasmiecać bez
          potzreby i to własnie chroni we Francji ustawa.
          Interface ma sens, ale jaki sens ma sklep w Koziej Wólce Mega Extra Radio Shop?
          Raczej bezsens niż sens. Lumpeks "New dress store"? Czy to jest Kozia wólka w
          Polsce czy NY?
          A juz do szalu doprowadza mnie to, ze "premier miał z dziennikarzami krótki
          briefing" Jakby briefing mógł być długi , jakby nie było to masło maslane i
          jakby to słowo nie miało polskeigo odpowiednika- kto zgadnie jakiego? :)
          • kocia_noga Re: Ankieta 19.01.06, 14:25
            totalna_apokalipsa napisała:

i
            > jakby to słowo nie miało polskeigo odpowiednika- kto zgadnie jakiego? :)

Coś z posłami greckimi ;-)
          • gotlama Re: Ankieta 19.01.06, 16:36
            Briefing może byc długi......
            Wszystko w ustach o_prawcy.

W ramach zaśmiecania proponuje nową możliwośc - natrętów brefingowac z
            kwitkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka