Dodaj do ulubionych

Fajny film o kobiecej seksualności, polecam.

14.07.06, 01:33
film.onet.pl/11351,film.html
film.onet.pl/zwiastuny/0,1344615,267,specjalne.html
Ciekaw jestem, czy po tym filmie wiele polskich kobiet nie zacznie się
zastanawiać, czy przypadkiem ich uczucia do facetów to efekt kultury, a
prawdziwa miłość jest gdzie indziej...
Obserwuj wątek
    • illiterate Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 02:07
      Od lat czytam ksiazki Winterson - kazda z nich jest poswiecona milosci kobiety
      i kobiety. Tyle, ze ona nie opisuje tego jako 'milosc lesbijska' ale milosc,
      ktora jest tak prawdziwa, ze jest ponad - takze ponad plcia. 'Kochalabym cie
      nawet wtedy, gdybys byla mezczyzna' mowi jedna z bohaterek (nie pamietam ktorej
      powiesci) do drugiej. I jakos te - naprawde duzego kalibru dziela - mnie nie
      przekonwertowaly. Taka jestem hetero-zaklamana.

Skad pomysl, ze banalna komedyjka jest 'filmem o kobiecej seksualnosci'? Na tej
      samej zasadzie moznaby nazwac 'filem o meskiej seksualnosci 'Cztery wesela i
      pogrzeb'. I skad pomysl, ze komukolwiek taki filmik da tak bardzo do myslenia?
      • heretic_969 Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 03:24
        > Skad pomysl, ze banalna komedyjka jest 'filmem o kobiecej seksualnosci'? Na tej
        >
        > samej zasadzie moznaby nazwac 'filem o meskiej seksualnosci 'Cztery wesela i
        > pogrzeb'. I skad pomysl, ze komukolwiek taki filmik da tak bardzo do myslenia?

Ja wiem, że film jest lekki. Co nie zmienia faktu, że porusza kwestię dosyć
        istotną - ukazuje, jak cały hetero-patriarchalny świat kobiety się rozpada, gdy
        natrafia ona na bliską sobie osobę tej samej płci. To nie pierwszy tego rodzaju
        film (choćby "Fucking Amal" czy "Aimee i Jaguar" są podobne, tyle że
        poważniejsze), i z pewnością nie ostatni, bo tak na dobrą sprawę te filmy idą
        zgodnie z duchem europejskiej kultury, która powoli odchodzi od
        heteroseksualnego porządku i zmierza ku opcji biseksualnej.
        • facet123 Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 08:30
          > zgodnie z duchem europejskiej kultury, która powoli odchodzi od
          > heteroseksualnego porządku i zmierza ku opcji biseksualnej.

Chyba nieco przeginasz - Europejska kultura nie zmierza ku opcji biseksualnej,
          a jedynie dąży do tolerancji tych kilku procent homoseksualistów którzy są w
          każdej społeczności.
          • heretic_969 Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 18:10
            > Chyba nieco przeginasz - Europejska kultura nie zmierza ku opcji biseksualnej,
            > a jedynie dąży do tolerancji tych kilku procent homoseksualistów którzy są w
            > każdej społeczności.

To pojedź do Berlina i przekonasz się o tych "kilku procentach".
        • illiterate Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 10:30
          E tam, mam wrazenie, ze zdrowo przesadzasz.
          Po prostu zdesperowani scenarzysci rom-com, ktorzy zyja w swiecie 'wszystko juz
          bylo', szukaja rozpaczliwie nowych powodow do smiechu. I teraz mamy sie smiac z
          tego, ze dwie baby wola siebie niz facetow. ha.ha.ha.
    • bleman Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 02:51
      Mianowicie, nie uwzgledniasz tego, ze milosc/pozadanie to jeden z mechanizmow
      doboru plciowego.

Wedlog ciebie, mezczyzni musieli by gwalcic kobiety, dla ktorych nie byli by
      przeciez wogole pociagajacy.

Byla by to wyjatkowo malo wydajna metoda prokreacji, biorac pod uwage,
      stosunkowo nieiwelki czas w jakim kobieta jest plodna.
      • heretic_969 Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 03:29
        > Byla by to wyjatkowo malo wydajna metoda prokreacji, biorac pod uwage,
        > stosunkowo nieiwelki czas w jakim kobieta jest plodna.

Ale ja nie twierdzę, że mężczyźni nie pociągają kobiety. Pociągają, ale nie w
        takim stopniu jak przyjęte jest w kulturze. Niewykluczone, że wszyscy jesteśmy
        biseksualni, ale o ile homoseksualizm męski jest często tłumiony (mężczyźnie nie
        wypada kochać innego męzczyznę), to kobiety mają z tym dużo mniejszy problem.
        • totalna_apokalipsa Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 08:49
          A kto ten homoseksualizm męski tlumi? Pzrez kogo on jest tłumiony? Sam z
          siebie? Nie, przez samych męzczyzn, tak wiec nie mozna powiedzieć, ze ejst w
          kulturze tłumiony - kobietom nie przeszkadza, nie organizują marszów z
          rzucaniem kamorami w imię normalnosci i moralności.

Czy ktos moze mi zreszta wyjasnić, dlaczego nei rzucaja w burdele? One też
          uderzaja w rodzinę.

Natomiast uwazanie, ze taka banalna komedyjka jest czymś w stylu "Aimee i
          Jaguar", który to film powstał na podstawie prawdziwych losów wojennych dwóch
          kobiet (jedna z nich zyła jeszcze w trakcie kręcenia), to spora przesada.
          • turbomini Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:11
            "Aimee i Jaguar" był paradoksalnie chyba najpiękniejszym filmem o miłości, jaki
            zdarzyło mi się obejrzeć.
            • illiterate Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:15
              Dlaczego 'paradoksalnie'?
              • turbomini Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:34
                Bo potwierdzam tym samym bzdurną teorię heretica, że największa i
                najprawdziwsza miłość jest tylko lesbijska :))).
                • totalna_apokalipsa Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 18:38
                  No, ale tzreba przyznać, ze Felice, brunetka grana w tym filmie przez Marię
                  Schrader (zaczełam potem namietnie szukac filmów w których grała) to ten typ
                  kobiety, ktory kładzie na łopatki wszystko wokół:))))

Zresztą najbardziej nieporawdopodobna i banalnie prawdopodobna jest w tym
                  filmie scena, kiedy idą do fotografa za lewe dokumenty cykać fotki erotyczne,
                  nastepnei wychodzą, jakby nigdy nic i jedna z Zydówek zostaje zastrzelona ,bo
                  nei ma dokumentów i zaczyna uciekac. A one musza iść przed siebie, tylko nie
                  biec a iść, bo będzie po nich.
          • heretic_969 Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 18:12
            > A kto ten homoseksualizm męski tlumi? Pzrez kogo on jest tłumiony? Sam z
            > siebie? Nie, przez samych męzczyzn, tak wiec nie mozna powiedzieć, ze ejst w
            > kulturze tłumiony - kobietom nie przeszkadza, nie organizują marszów z
            > rzucaniem kamorami w imię normalnosci i moralności.

Dokładnie, zgadzam się.

> Natomiast uwazanie, ze taka banalna komedyjka jest czymś w stylu "Aimee i
            > Jaguar", który to film powstał na podstawie prawdziwych losów wojennych dwóch
            > kobiet (jedna z nich zyła jeszcze w trakcie kręcenia), to spora przesada.

Napisałem wyraźnie, że "Aimee i Jaguar" jest filmem poważniejszym. Ale oba filmy
            w gruncie rzeczy dotykają tego samego problemu - w obu filmach z pozoru
            heteroseksualne kobiety odkrywają w sobie głęboką miłość do innej kobiety.
        • illiterate Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 10:32
          Hm, jakos miesiac temu wydawalo mi sie, ze twardo stoisz na
          stanowisku 'wszystkie kobiety sa homoseksualne, wszyscy faceci - hetero'.
          Teraz czytam i nie wierze oczom - 'kobiety sa biseksualne, i mezczyzni tez'.

Co sie stalo?
          • pavvka Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:16

illiterate napisała:

> Teraz czytam i nie wierze oczom - 'kobiety sa biseksualne, i mezczyzni tez'.
            >
            > Co sie stalo?

Pewnie spotkał wreszcie właściwego faceta ;-)
          • bri Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:16
            Może w międzyczasie serduszko mu zapikało na widok jakiegoś faceta ;)
          • bleman Moze pewnego razu pod prysznicem... ;-) 14.07.06, 13:39

• heretic_969 Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 18:13
            > Hm, jakos miesiac temu wydawalo mi sie, ze twardo stoisz na
            > stanowisku 'wszystkie kobiety sa homoseksualne, wszyscy faceci - hetero'.
            > Teraz czytam i nie wierze oczom - 'kobiety sa biseksualne, i mezczyzni tez'.
            >
            > Co sie stalo?

No cóż, czasem trzeba trochę logiki:)
        • bleman Re: Twoja teoria mo duza luke ;-) 14.07.06, 13:41
          > Ale ja nie twierdzę, że mężczyźni nie pociągają kobiety. Pociągają, ale nie w
          > takim stopniu jak przyjęte jest w kulturze.

sadze ze nawet w wiekszym, w koncu jeszcze teraz poped kobiet jest tlumiony, i
          nie moga one do konca isc za glosem "pozadania".
          W koncu nie wypada zeby kobieta myslala za duzo o seksie...
    • stephen_s Her, uporczywe udowadnianie przez Ciebie... 14.07.06, 13:41
      ... że każda kobieta to utajona lesbijka, robi się zatrważające :)

I nie rozumiem, czemu tak bardzo próbujesz to wykazać..?
      • bleman Moze chce w ten sposob udowodnic dlaczego 14.07.06, 13:43
        jakas dziewczyna dala mu kosza ;-)
        • evita_duarte Ty tak robisz? nt 14.07.06, 18:14

• bitch.with.a.brain Re: Her, uporczywe udowadnianie przez Ciebie... 14.07.06, 18:48
        Jak mawiaja niektore moje koleżanki: "Nie ma kobiet hetero,sa tylko źle podrywane":)
    • bitch.with.a.brain Re: Fajny film o kobiecej seksualności, polecam. 14.07.06, 18:43
      kolejna romantyczna ramota
      • bleman No co ty, nie lubisz filmow romantycznych ;-) 14.07.06, 18:51
        przeciez kazda kobieta lubi ;-))))
        • bitch.with.a.brain Re: No co ty, nie lubisz filmow romantycznych ;-) 14.07.06, 18:52
          kilka lubie. Pretty Woman, Czego pragną kobiety (ten uwielbiam!), Wielki Podryw.
          • bleman Ja wogole nie lubie romantycznych 14.07.06, 19:07
            wole porzadny iranski dramat psychologiczny o niewidomym chlopcu i jego ojcu
            ;-)
          • bleman Ide psuc drugi rower :) 14.07.06, 19:08

• totalna_apokalipsa Re: No co ty, nie lubisz filmow romantycznych ;-) 14.07.06, 18:57
          Ja też nie lubię. Ani to nie komedia, ani nie romans - takie ni pies, ni wydra,
          coś na kształt swidra. A już co ludzie widzieli w "4 weselach..." to pozostanie
          dla mnie tajemnicą na wieki.
          • bleman Och, nie lubisz chju granta ? 14.07.06, 19:06

• bitch.with.a.brain Re: Och, nie lubisz chju granta ? 14.07.06, 19:10
              jak był młodszy to był niezły:)
              • bleman Podobno grant jest strasznie glupi. 14.07.06, 20:19

• totalna_apokalipsa Re: Och, nie lubisz chju granta ? 14.07.06, 19:11
              No mozna powiedzieć ze nie jest to aż takie nielubienie jak w wypadku Brada
              Pitta, ale nie przepadam. Ma minę jakby go ciągle bolały zęby - neizaleznie od
              tego, czy gra zadowolonego, smutnego, zakochanego czy porzuconego:)
              • bleman A dlaczego nie lubisz Pitta ? 14.07.06, 20:18

• totalna_apokalipsa Re: A dlaczego nie lubisz Pitta ? 14.07.06, 20:59
                  Za całokształt, łacznie z wizeunkiem i warunkami fizycznymi.
                  • bleman A co ma nie tak z warunkami fizycznymi ? 14.07.06, 22:47
                    w Troi ponoc wygladal niezle.
                    • totalna_apokalipsa Re: A co ma nie tak z warunkami fizycznymi ? 15.07.06, 09:12
                      Ależ ty jesteś namolny... Nie podoba mi sie po prostu ogolnie, czego by z sobą
                      nie zrobił nei pozbędzie sie warg jak nadmuchane balony i małych,
                      niedelikatnie mówiąc swińskich oczek. Dla mnie to antyamant wszechczaów , z
                      którego prasa zrobiła bozyszcze. A ja nic boskiego w nim nie widzę, raczej
                      profil chłopa pracujacego w polu kiedyś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka