Dodaj do ulubionych

Zgubne skutki emancypacji

11.08.06, 22:09
www.feminoteka.pl/readarticle.php?article_id=173
I jak, rozpoznajecie w tym tekście jakies swoje doświadczenia? To oczywiscie
felieton a ten gatunek ma swoje prawa ale moim zdaniem porusza ciekawy temat.
Ja u siebie zauważam MWPD.I co gorsza jest to zaraźliwe, moj mężczyzna już ma
podobne objawy
Obserwuj wątek
    • bleman Ja tez zaczynam miec MWPD, ostatnio sie 11.08.06, 22:31
      tego doszukiwalem nawet patrzac na rozmowe mojego kuzyna z jego dziewczyna, albo
      w trakcie rodzinnego obiadu ;-)
    • bleman Ale rzeczywiscie zbyt pozne maciezynstow 11.08.06, 22:35
      to powazny problem, szczegolnie dla dzieci(wzrasta ryzyko roznego rodzaju wad).

No ale po to ejst nauka, zeby to jakos wyeliminowac :]
      • totalna_apokalipsa Re: Ale rzeczywiscie zbyt pozne maciezynstow 12.08.06, 09:17
        To zupełnei jak z ortografią . Zbyt długie pisanie maciezyństwo,
        zamiastmacieRZyństwo , tak samo zle wpływa na płód.
        • bleman Ale co to ma do rzeczy ? 12.08.06, 13:51
          Uwazasz ze w pozniejszym wieku kobiety nie maja trudnosci z zajsciem w ciaze ? z
          jej donoszeniem ?
          Ze dzieci starszych rodzicow nie maja czesciej wad ?
          • totalna_apokalipsa Re: Ale co to ma do rzeczy ? 12.08.06, 14:02
            A uwazasz, ze konsekwentne robienie błedu od paru meisięcy w tym słowie
            MACIERZYNSTWO nie wku..a polonisty?
            • bleman No rpzeciez nie robie tego specjalnie ? 12.08.06, 14:35

• evita_duarte GOrsze jest jeszcze zbyt wczesnie 12.08.06, 16:50
        bo i dla rodzicow i dla dzieci sie moze zle skonczyc. Jak to jest wszystko
        ulozone bez sensu, ze kiedy sie fizycznie dorasta do macierzynstwa to
        emocjonalnie jest sie jeszcza (zazwyczaj) lata swietlne od dojrzalosci.
        • bleman Bo ludzie coraz wolniej dojrzewaja umyslowo 12.08.06, 17:27
          ciekawe z czego to wynika...
    • tad9 Re: Zgubne skutki emancypacji 11.08.06, 22:37
      bitch.with.a.brain napisała:

> I jak, rozpoznajecie w tym tekście jakies swoje doświadczenia? To oczywiscie
      > felieton a ten gatunek ma swoje prawa ale moim zdaniem porusza ciekawy temat.
      > Ja u siebie zauważam MWPD.I co gorsza jest to zaraźliwe, moj mężczyzna już ma
      > podobne objawy

Typowy objaw zaczadzenia ideologicznego. Jeśli wejdziesz do wątku "Klasyka forum
      feminizm" znajdziesz w nim link do wątku "Feminizm - nowa wersja komunizmu". W
      tym wątku napisałem kilka postów o tym zjawisku. Fanatyczni marksiści, naziści,
      fanatycy psychoanalizy miewali to samo... (oczywiście na tle innych ideologii).
      Ładnie pisał o tym Popper.
      • bekon6 Re: Zgubne skutki emancypacji 18.08.06, 06:32
        I kolo sie zamyka bo Poper to tez ideolog.
    • totalna_apokalipsa Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 09:16
      Nie mam . Z równą łatwoscią kupuję sobie krem nivea, jak i glany (z ktorymi
      się ostatnio męcze , bo te nowe Heavy Duy 20-stki są tak cholernie twarde i
      cięzkie jak zelzako z dusza - chyba je sprzedam i kupię sobie niższe )

Nigdy nei lubiłam zyć wg jednej i jednej słusznej ideologii. Już chcoćby
      feminizm w lietaruroznawstwie - nie mam opbłędu na interpretowanei tekstów
      feministycznie, bo niekiedy teksty bardzo tracą, gotuję- kiedy mam ochotę,
      okres zakochiwania sie jak pensjonarka zostawiłam za sobą wraz z wiekiem 25 lat
      itp. Ogólnei bardzo midaleko do feministki myslącej feministycznie - ja raczej
      jestem gejem:))))
      • bleman Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 13:54
        > Nie mam . Z równą łatwoscią kupuję sobie krem nivea, jak i glany (z ktorymi
        > się ostatnio męcze , bo te nowe Heavy Duy 20-stki są tak cholernie twarde i
        > cięzkie jak zelzako z dusza - chyba je sprzedam i kupię sobie niższe )

Kup sobie buty wojskowe :]

Sa wygodniejsze niz glany(co prawda nie maja wzmacnianych czubkow)...

Co to jest zakochiwanie sie jak pensionarka ?
        • totalna_apokalipsa Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 14:10
          Kupię sobie raczje takie, jak będa niższe rozmairy za tydzień , porzebuję coś
          na jesień.

www.allegro.pl/item118193064_buty_glany_rangers_3_oczka_wyprzedaz.html
          Zakochiwanie sie jakpensjonarka to jest ten typ zakochiwanie, ze nagle
          przestaja sie dla ciebie liczyć przyjaciele, praca, rozwijanei własnych
          zainteresowań, a liczy sie tylko chłop i nei widzi sie jego wad. Jak kiwnie
          palcem to jesteś i jak napadaja na sklep terroryści to zasłaniasz go własną ,
          niewielką piersia, umierajac za jego zycie i w ostatnich słowach mówiąc:
          koooocham cie jedyny :) To juz za mną.

• snegnat Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 14:21
            i jak napadaja na sklep terroryści to zasłaniasz go własną ,
            > niewielką piersia, umierajac za jego zycie i w ostatnich słowach mówiąc:
            > koooocham cie jedyny :)

Ehh.. piękna miłość. Gdzie się podziały takie kobiety..? ;-))
            • totalna_apokalipsa Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 14:24
              Obaiwam sie, ze trafiały na takich mezczyn, którzy kiedy one własnie
              obraniały i umierały bohatersko, mówili:
              - Ok, ale masz może fajki, bo swoje gdzieś zostawiłem:)
              • snegnat Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 14:35
                > Obaiwam sie, ze trafiały na takich mezczyn, którzy kiedy one własnie
                > obraniały i umierały bohatersko, mówili:
                > - Ok, ale masz może fajki, bo swoje gdzieś zostawiłem:)

No tak, zawsze te najlepsze osoby trafiają na te najgorsze :-(
            • mordaruda Re: Zgubne skutki emancypacji 16.08.06, 14:32
              Dojrzały, dorobiły się dzieci i przez taka pensjonarską miłośc straciły parę
              psiapsiółek, przekonały się więc na własnej skórze, ze faceci raz są a raz ich
              nie ma, a przyjaciólki zostają, czasami nawet wracają
          • bleman Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 14:38
            > Kupię sobie raczje takie, jak będa niższe rozmairy za tydzień , porzebuję coś
            > na jesień.
            >
            > www.allegro.pl/item118193064_buty_glany_rangers_3_oczka_wyprzedaz.html

Fajne ;-)
            Takie dziewczynskie ;-)))

A tak na powaznie, to dosyc fajne, ale ja zamszu nie lubie.

> Zakochiwanie sie jakpensjonarka to jest ten typ zakochiwanie, ze nagle
            > przestaja sie dla ciebie liczyć przyjaciele, praca, rozwijanei własnych
            > zainteresowań, a liczy sie tylko chłop i nei widzi sie jego wad. Jak kiwnie
            > palcem to jesteś i jak napadaja na sklep terroryści to zasłaniasz go własną ,
            > niewielką piersia, umierajac za jego zycie i w ostatnich słowach mówiąc:
            > koooocham cie jedyny :) To juz za mną.

Aha, to ja tak nigdy nie mialem, jakos nawet nigdy nie widzialem siebie jak az
            tak oglupialego ;-)
            • totalna_apokalipsa Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 15:16
              No to ma tez zalety, ja sie np. poduczyłam francuskeigo przez takie coś:D
              • bleman Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 15:21
                > No to ma tez zalety, ja sie np. poduczyłam francuskeigo przez takie coś:D

Ale "Francuskiego" to mozna sie chyba tez nauczyc w wolniej "budowanym" zwiazku
                ;-)) ?
                • totalna_apokalipsa Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 15:51
                  E tam, zaraz związek, takie szczeniackei zadurzenie. Wtedy to sie rózne rzeczy
                  robi, czasem glupie. Najgorzej jak w takim idiotyzmie wychodzi sie za maż -
                  uwazam, zeustawowo slub pwoinien być możliwy nie wcześneij niż przed 25 rokiem
                  zycia - to naprawdę ma sens. Wczesniej to sie wlasnie ma takie wyobrazenie o
                  miłosci jak głupi film i wiele nieszczęść z tego wychodzi.
                  • bleman Hmmm, w sumie ja nigdy nie mialem takiego 12.08.06, 16:07
                    wyobrazenia o milosci, pewnie dlatego jestem sam :/

Pewnie gdybym postepowal po szczeniacku, lepiej bym na tym wyszedl :/
                    • totalna_apokalipsa Re: Hmmm, w sumie ja nigdy nie mialem takiego 12.08.06, 16:09
                      Niekoniecznei. mógłbyś mieć juz np. dziecko z dziewczyną, z która łaczyła cie
                      jedna impreza w akademiku. Nic fajnego, a znam taką laske.
                      • bleman Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 16:20
                        z niezabezpieczenia sie.

No a takto ejstem samotny i zgorzknialy :/
                        • totalna_apokalipsa Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 18:09
                          No to rusz sie, a nie jeczysz:) U mnie miała być dziaija impreza, ale bedzie
                          jutro , bo dzisiaj wynikneły okoliczności neisprzyjające:)
                          • bleman Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 18:11
                            > No to rusz sie, a nie jeczysz:) U mnie miała być dziaija impreza, ale bedzie
                            > jutro , bo dzisiaj wynikneły okoliczności neisprzyjające:)

Fajnie masz, ja nie bylem na zadnej imprezie albo koncercie od wiosny :/
                            • totalna_apokalipsa Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 18:25
                              O, zasadniczy błąd! Idż gdzieś - ja przez ostatnie dwa lata tak się męczyłam
                              z tarczycą, ze teraz korzystam, jak mogę:))))))Ze wszystkiego. Wyślę ci
                              piosenkę na gazetę zaraz:)
                              • bleman Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 18:41
                                > O, zasadniczy błąd! Idż gdzieś -

No wiem, ale gdzie ?
                                I samemu ?
                                Kiedys poszedlem sam do klubu i po godzinie samotnego saczenia piwa poszedlem
                                spowrotem do domu... :/

> ja przez ostatnie dwa lata tak się męczyłam
                                > z tarczycą, ze teraz korzystam, jak mogę:))))))

Dobrze ze mi przypomnialas ze mam sobie zbadac conieco ;-/

> Ze wszystkiego. Wyślę ci
                                > piosenkę na gazetę zaraz:)

Supcio ;-)
                                • totalna_apokalipsa Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 18:52
                                  Kiedys poszedlem sam do klubu i po godzinie samotnego saczenia piwa poszedlem
                                  > spowrotem do domu... :/
                                  >

bo powinno się isć choć z jednym znajomym, wtedy takich problemów nie ma:) I
                                  nie stać w rogu:)

Piosenka wysłana - mam nadzieję, ze dojdzie, bo sam wiesz, jak działa poczta
                                  na gazecie
                                  • bleman Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 19:57
                                    > bo powinno się isć choć z jednym znajomym, wtedy takich problemów nie ma:) I
                                    > nie stać w rogu:)

Moi znajomi nie chdzaja, a w moim rodzinnym miescie wlasciwie nie mam znajomych
                                    z ktorymi moglbym gdzies pojsc.

A z bratem i kuzynami nie pojde bo im sie pewnie nie chce :/
                                    • blondgirl Re: Masz racje, ale to raczej wynikalo 12.08.06, 20:13
                                      Witaj w klubie :(
    • offizier Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 19:33
      Nie, nie, nie toz to nie feminizm, a próba sztuczna przynależności, akceptacji
      przez odpowiednią grupę, SUBKULTURE. FEMINIZM to nurt myślowy polagający na
      postrzeganiu kobiety jeko samodzielnej, odrębnej INDYWIDUALNEJ jednostki, nie
      ocenianej wzgledem PRZYDATNOŚCI DLA MĘŻCZYZNY. Pojęcie objmuje wówczas równiez
      kobiety NIEPRACUJĄCE ZAWODOWO, lecz których potrzeby i zainteresowania nie
      ograniczają sie do potrzeb tylko ich blikich. Z wielkim bólem serca (ponieważ
      feminizm propaguje również jedność i soldarność wśród sióstr, a ja je muszę
      złamać) musze przyznać iz poczynia naszej koleżanki mają formę pozorów. Nie
      mozna reprezentować danej ideologi tylko po przez nie kupienie kremu
      przeciwzmarszczkowego, posiadanie własnego pokoju, ubranie się w worek czy
      nawet odrabianie pańszczyźnianej kriery, jeśli się to robi BEZ SERCA, WBREW
      SOBIE, NIEZGODNIE Z WŁASNYM SUMIENIEM, w głębi duszy tęskniąc za JA w formie
      mego "prawdziwego mężczyzny".
      • panna_basia Re: Brawo ta pani :-))) 12.08.06, 19:59

• offizier ohOHdziękuję, choćNIwiem czy na pewno zasłużyłam;) 12.08.06, 20:15
      • evita_duarte Re: Zgubne skutki emancypacji 13.08.06, 17:22
        offizier napisała:

> Nie, nie, nie toz to nie feminizm, a próba sztuczna przynależności,
        akceptacji
        > przez odpowiednią grupę, SUBKULTURE. FEMINIZM to nurt myślowy polagający na
        > postrzeganiu kobiety jeko samodzielnej, odrębnej INDYWIDUALNEJ jednostki, nie
        > ocenianej wzgledem PRZYDATNOŚCI DLA MĘŻCZYZNY. Pojęcie objmuje wówczas
        równiez
        > kobiety NIEPRACUJĄCE ZAWODOWO, lecz których potrzeby i zainteresowania nie
        > ograniczają sie do potrzeb tylko ich blikich. Z wielkim bólem serca (ponieważ
        > feminizm propaguje również jedność i soldarność wśród sióstr, a ja je muszę
        > złamać) musze przyznać iz poczynia naszej koleżanki mają formę pozorów. Nie
        > mozna reprezentować danej ideologi tylko po przez nie kupienie kremu
        > przeciwzmarszczkowego, posiadanie własnego pokoju, ubranie się w worek czy
        > nawet odrabianie pańszczyźnianej kriery, jeśli się to robi BEZ SERCA, WBREW
        > SOBIE, NIEZGODNIE Z WŁASNYM SUMIENIEM, w głębi duszy tęskniąc za JA w formie
        > mego "prawdziwego mężczyzny".

Chyba troche inaczej odczytalam ten jej tekst. Ja mam czasem podobnie, tzn.
        wszedzie gdzie dz sie zauwazyc dyskryminacje to ja widze, nie daj bog
        powiedziec przy mnie jakis glupi kawal o Murzynach czy Latynosach, ze
        szowinistycznych nie znosze to jasne. Nawet przy omawianiu zdawaloby sie
        niewinnego wiersza wysnuwam jakies swoje teorie. W domu dziala to jakos
        najmniej bo meza mam fajnego i mnmie nie wkurza choc czasem sie drazni i
        prowokuje.
        • offizier Re: Zgubne skutki emancypacji 19.08.06, 12:15
          miłość od nienwiści nie wiele różni, tak fanatyzm od gry pozorów;)
          NAJWAŻNIEJSZY jest zdrowy rozsądek, dystans do SIEBIE i swojej IDEOLOGII:
          "Posłuchaj! Nie chcę gadać za wiele/Zaklinam cię na wszystko - nie giń za ideę/
          Nie daj się omotać, byś zaczął zabijać /Żadna idea nie jest warta życia."
    • panna_basia Re: Zgubne skutki emancypacji 12.08.06, 20:22
      Zasłużyłaś, nie zasłużyłaś - co nam szkodzi trochę sobie podsmarować :)

Dla mnie brawo.
      • offizier w takim razie BRAWO ta Pannienka:)))) 12.08.06, 20:25
        • panna_basia Re: No i od razu inna atmosfera :-) 12.08.06, 20:29

• offizier szkoda tylko, że jakiegoś winka pod ręką ni ma;( 12.08.06, 20:42
    • panna_basia Re: śpiewnika biesiadnego i .... 12.08.06, 20:57
      ...zakąsek....rozmarzyłam się...a mówią, że internet jest taki bezduszny
      • offizier Szumi gaj, szumi gaj, szumi gałązeczka 12.08.06, 21:12
        Tu mi daj, tu mi daj,
        Nie szukaj łóżeczka.
        Oj dana, oj dana (4x)
        ps. proszę się dołączyć, całość piesnki:
        teksty.org/b/biesiadne/ojdanaojdana.php
        • offizier Re: Szumi gaj, szumi gaj, szumi gałązeczka 12.08.06, 21:19
          ps1. po prostu straszne
          ps2. nie, nie z tymi biesiadnymi to jednak nie najlepszy pomysł, propnuję Kazia
          "Ichoćby MnieBili Choćbym UmrzećMiała NieWolno UlecDyktaturze Klerykała"
          • offizier Re: Szumi gaj, szumi gaj, szumi gałązeczka 12.08.06, 21:23
            ps3. przepraszam że oj dane, oj dane wklejiłam, toż to po prostu sttraszne,
            strasznie przepraszam ,idę przeżywać:/
            ps4. pozdrowionka pełne słonka:)
            • snegnat Re: Szumi gaj, szumi gaj, szumi gałązeczka 12.08.06, 21:35
              Shit, ale Ty się musisz nudzić ;-)))
              • panna_basia Re: Albo to: 12.08.06, 21:39
                Dziewczyny, chłopaki, synowie i zięć -
                i coraz nas więcej przybywa...
                Nasz stary wciąż jary, potańczyć ma chęć
                I mama jak nigdy szczęśliwa
                • turbomini Dżizas!!! 12.08.06, 23:19
                  Moi sąsiedzi za ścianą właśnie mają wesele, czy to z tego przyjęcia się
                  urwałyście??? :)
                  • offizier IsąTOwłaśnieTEsłynne ZGUBNE skutki emancypacj... 13.08.06, 08:53
    • turbomini A teraz do rzeczy 12.08.06, 23:24
      Felieton mi się podoba, bo w sposób humorystyczny podkreśla pewną przesadę
      typową dla każdej ideologii. Bo to istotnie jest trochę tak, że człowiek
      zacietrzewiony jakoś bardziej rozgląda się na boki i potyka się o pierdoły. Póki
      się potyka o pierdoły to jeszcze nie jest źle, ale jak już sam sobie kłody pod
      nogi rzuca, to tylko siąść i płakać...nad takim feminizmem.
    • bri Re: Zgubne skutki emancypacji 16.08.06, 15:47
      Miałam taki etap ale to mi przeszło.
    • piekielnica1 Re: Zgubne skutki emancypacji 19.08.06, 17:23

"I w ogóle proszę na mnie nie naciskać, bo się w sobie zatnę i żądam
      poszanowania mojej kariery! I proszę jej ironicznie nie nazywać badawczo-
      naukowczą!"

Cały felietonik potraktowałam jednak jako przyczynek do pracy naukowo badawczej.
      Napisany ironicznie i z poczuciem humoru, ale nie znalazłam w nim odrobiny
      prawdziwego żalu za życiem "prawdziwej matki Polki i katoliczki, ani żony
      swojego męża"

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka