Dodaj do ulubionych

OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę...

05.09.06, 15:03
Znalazłem w sieci coś takiego:

www.nationstates.net

Jest to darmowa (i nieczasochłonna, zapewniam) symulacja zarządzania krajem.
Można stworzyć sobie własne państwo (lub kilka) i zarządzać nim zgodnie z
włąsnymi pomysłami.

Tak pomyślałem, że może kogoś z Was to zainteresuje... Ja się w to bawię od
kilku dni. Nawet wciaga...

BTW. Mam tam stworzony własny "region" - jeśli ktoś z Was zechce się w tę grę
bawić i stworzy sobie państwo, to chętnie go do swojego regionu przygarnę.
Będziemy mogli się poporównywać :)
Obserwuj wątek
    • turbomini Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:16
      Rety, musisz natychmiast wzmocnić granice! Słyszałam, że tad wybudował swoje
      państwo obok Twojego! Ja bym się nie bawiła w ceregiele - od razu proś o pomoc
      NATO! :))))))))))))

p.s. A tak nawiasem mówiąc - to całkiem interesujące. Kto jest autorem projektu?
      • stephen_s Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:20
        > p.s. A tak nawiasem mówiąc - to całkiem interesujące. Kto jest autorem projektu
        > ?

Prawdę mówiąc - nie wiem. Gość się nazywa Max Barry, jest pisarzem - i jak sam
        pisze, stworzył ten projekt nie spodziewając się, że to tak się rozrośnie...

Ale sama gra tak naprawdę jest prosta - tworzysz państwo i odpowiadasz raz / dwa
        razy dziennie na pytania odnośnie "palących kwestii" w Twoim kraju. I tyle... W
        sumie nieskomplikowana zabawka, dla mnie wręcz trochę za prosta. Ale wciąga - ja
        mam kilka różnych państw i się dobrze bawię :)
        • turbomini Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:32
          Z ciekawości: nadałeś im jakieś nazwy?
          • stephen_s Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:36
            Krajom? No jasne, inaczje się nie da :) NAzwa kraju to jednocześnie nazwa
            "konta" na serwerze.

Jak chcesz zobaczyć mój kraj, to wejdź w "World" i wyszukaj kraj "Costa Subida".
            To kraj, którym gram na poważnie i podejmuję decyzje jak najbliższe moim realnym
            poglądom.

Inne kraje w tym regionie (Contradiction Peninsula) są (poza jednym) też moje,
            ale nie odzwierciedlają moich poglądów tak do końca - są raczej eksperymentami...
            • heretic_969 Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:43
              > To kraj, którym gram na poważnie i podejmuję decyzje jak najbliższe moim realny
              > m
              > poglądom.

Sprawdziłem. Lewak:)
              • stephen_s Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:44
                > Sprawdziłem. Lewak:)

Of kors. Ale sprawdź inne moje kraje :)))))))
                • bleman "Fairness above all" jakie stalinowskie haslo ;-)) 05.09.06, 15:56

• stephen_s Zobaczymy, co lepszego wymyślisz :))))) 05.09.06, 16:02
                    Myślisz, że tka prosto? :)))
                    • bleman Oj nie starasz sie ;-) 05.09.06, 16:13
                      The government
                      • stephen_s Re: Oj nie starasz sie ;-) 05.09.06, 16:19
                        Ale za to mam patriotycznie nastawionych obywateli, równość społeczną i świetne
                        prawa obywatelskie :))
                  • stephen_s I co jest stalinowskiego w tym haśle..? (n/t) 05.09.06, 16:08

• bleman Abaddon zrob swoj kraj :P 05.09.06, 15:50

• heretic_969 Zrobię, zrobię, choć żałuję, że 05.09.06, 15:55
                  nie można nikogo podbijać:( Planowałem pierwotnie państwo hiper-totalitarne
                  nastawione na ekspansję:)
                  Ale zabawa i tak będzie:)
                  • stephen_s Re: Zrobię, zrobię, choć żałuję, że 05.09.06, 15:56
                    Super :) Tylko się pochwal nazwą :)

I jeśli będziesz chciał być u mnie, to daj znać, a podam hasło...
    • bri Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:33
      Fajna zabawa jak się ma dużo czasu.
      • stephen_s Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 15:37
        > Fajna zabawa jak się ma dużo czasu.

Bynajmniej nie wymaga dużo czasu. Ja prowadze kilka krajów i poświęcam na to
        kilkanaście minut dziennie... Zarządzanie krajem to tak naprawdę wykonaniu kilku
        kliknięć myszą dziennie.
    • bleman A moge ci ten region zdestabilizowac ;-) ? 05.09.06, 15:38

• stephen_s Re: A moge ci ten region zdestabilizowac ;-) ? 05.09.06, 15:43
        Na szczęście "engine" nie uwzględnia wojen :)))))

Ale poważnie - jak chcesz się bawić, to możesz do mojego regionu się dołączyć.
        Przynajmniej będziesz wiedział, że jak np. Ci napisze, że jesteś najlepszy w
        regionie w kwestii X, to znaczy, że przebiłeś mnie, a nie jakiegoś anonimowego
        gracza :)
        • bleman Do rwegionu mozna sie dolaczyc po stworzeniu 05.09.06, 15:47
          panstwa dopiero ?
          • stephen_s Re: Do rwegionu mozna sie dolaczyc po stworzeniu 05.09.06, 15:51
            Tak. Jak masz własne państwo i jesteś zalogowany w nim, to w opcjach po lewej
            masz nazwę regionu. Klikasz i w opisie regionu znajdujesz opcję "Move to new
            region". Klikasz, wpisujesz nazwę regionu w Find (i klikasz Find). Wyświetli Ci
            się opis regionu, dajesz na opcję, żeby się tam przenieść... i juz.

Tylko daj znać, jak będziesz się przenosić, bo ustawiłem sobie hasło :))))) Więc
            będę musiał C je w razie czego podać.
    • bleman Kiedys, widzialem fajna strone 05.09.06, 15:42
      gdzie mozna bylo symulowac rozwoj wielkiej brytani na przestrzeni kilkunastu lat.
      Wprowadzalo sie dane wejsciowe(wysokosc roznych podatkow, wysokosc progow
      podatkowych, akcyze, wysokosc roznych obowiazkowych skladek na rozne
      ubezpieczenia, wysokosc zasilkow itd..., spoto tego bylo) a potem zobaczyc jak
      zmieni sie bezrobocie, wzrost pkp, oraz dochody i zamoznosc gospodarstw domowych
      sepelniajacych rozne kryteria, np. jak zmieni sie sytuacja majatkowa samotnych
      matek, albo rodzin w ktore maja 1 dziecko i jeden z rodzicow jest bezrobotny itd.

Jak keidys jeszcze raz to znajde to zalinkuje :)
      • turbomini pkp? a nie pkb? :)))) 05.09.06, 15:52
        ....
        • bleman Czepiaczka ;P 05.09.06, 15:56

• bleman Zalozylem panstwo, :) podaj mi haslo :) 05.09.06, 16:51

• stephen_s Re: Zalozylem panstwo, :) podaj mi haslo :) 05.09.06, 17:00
        Sprawdź maila :)
      • stephen_s Widzę, że jesteś :) 05.09.06, 17:15
        Tylko taka rada - sprawdź, co masz w "Settings", szczególnie, jak często będą do
        Ciebie przychodzić pytania. Ja mam ustawione maksymalne tempo - dwa razy na dzień...

BTW. Co to za flaga?
        • bleman To flaga kiribati :) 05.09.06, 22:03

• johnny-kalesony Re: OT - ponieważ nierzadko schodzimy na politykę 05.09.06, 21:29
      No dobrze - przyznam się. Milczałem raczej w wątku o grach, ale teraz nie mogę
      się już powstrzymać. Jestem maniakiem Europy Universalis. Scenariusze gry
      (przynajmniej większość) zaczynają się w roku 1492. Wybieramy sobie jedno z
      państw praktycznie na całym świecie i troszczymy się o jego losy. Wszystkie
      fakty, uwarunkowania ekonomiczne, militarne, goegraficzne naszego kraju są
      zgodne z wiedzą historyczną. Możemy jednak kierując rozwojem państwa, polityką i
      prowadząc kampanie wojenne - podejmować inne decyzje i zmieniać bieg dziejów ...

Jestem maniakiem Europy Universalis do tego stopnia, że grzebiąc w kodach gry
      stworzyłem już kilka własnych scenariuszy. Teraz w wolnych w chwilach pracuję
      nad nowym, który zaczynać się będzie w roku 1992.
      Zbieram na razie tabele statystyczne dotyczące ekonomii, ludności, liczby
      potencjału militarnego itd ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • bleman Hehe ile ja sie w EU , EU2 i HoI nagralem :) 05.09.06, 22:01
        na multi tez :)

Ach te multiplayerowe gry w ktorych toczylo sie 30 letnie wojny o kolonie w
        ameryce polnocnej :)
        I rozjezdzalo przy okazji pol europy ;-)

> Jestem maniakiem Europy Universalis do tego stopnia, że grzebiąc w kodach gry
        > stworzyłem już kilka własnych scenariuszy. Teraz w wolnych w chwilach pracuję
        > nad nowym, który zaczynać się będzie w roku 1992.
        > Zbieram na razie tabele statystyczne dotyczące ekonomii, ludności, liczby
        > potencjału militarnego itd ...

To lepiej jak chcesz taki scenariusz to z modu'j Hoi2 doomsday :)
        • stephen_s Re: Hehe ile ja sie w EU , EU2 i HoI nagralem :) 05.09.06, 22:13
          Co to jest HoI?
          • bleman Hearts of Iron 05.09.06, 22:18

• johnny-kalesony Re: Hearts of Iron 05.09.06, 23:06
              W EU grałem już wieloma państwami, włączając Azteków i Persję. Najciekawsza
              jednak była gra Japonią, muiałem tylko trochę pomajstrować w pliku scenariusza,
              żeby zmienić religię, ponieważ wiele funkcji dla nie-chrześcijan i
              nie-muzułmanów jest zablokowanych.

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • bleman EU2 sobie zalatw, jest bardziej rozbudowana 05.09.06, 23:26

• johnny-kalesony Re: EU2 sobie zalatw, jest bardziej rozbudowana 05.09.06, 23:29
                  Wiem, ale ja już w zasadzie nie "gram". Koncentruję się tylko na kombinowaniu
                  nowych scenariuszy, a te lepiej się tworzy w jedynce.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
    • heretic_969 I jak idzie? 10.09.06, 18:04
      Rzeczywiście fajna zabawa. Moje dwa państewka to Hereticum i Abadonna:)
      • stephen_s No, u Blemana młodzież strasznie klnie :) 10.09.06, 18:13
        A mi zarzucał, że się nie staram :)

Heretic, zapraszam do nas do regionu :)
        • bleman Ale niektore te sprawy w ktorych trzeba decydowac 10.09.06, 22:24
          sa strasznie glupie.

I co ciekawe czesto nie ma satysfakcjonujacej mnie decyzji do wyboru. :/
          • heretic_969 Re: Ale niektore te sprawy w ktorych trzeba decyd 10.09.06, 22:42
            > I co ciekawe czesto nie ma satysfakcjonujacej mnie decyzji do wyboru. :/

Faktycznie, zazwyczaj trzeba wybierać między skrajnościami. Ja często w tej
            sytuacji daje "dismiss issue".
            • stephen_s Re: Ale niektore te sprawy w ktorych trzeba decyd 10.09.06, 23:09
              Mi się aż tak często "dismissować" nie zdarza... Natomiast bardzo brakuje mi
              wskaźnika zadowolenia społeczeństwa. Zupełnie nie wiem, czy są oni zadowoleni z
              tych wszystkich dziwnych ustrojów, jakie wymyślam :))
              • heretic_969 Re: Ale niektore te sprawy w ktorych trzeba decyd 10.09.06, 23:38
                No ja nie eksperymentuje, gram jak najbardziej serio - choć jedno państwo jest
                zdecydowanie bardziej prawicowe, drugie centrolewicowe.
                • stephen_s Re: Ale niektore te sprawy w ktorych trzeba decyd 11.09.06, 00:26
                  > No ja nie eksperymentuje, gram jak najbardziej serio - choć jedno państwo jest
                  > zdecydowanie bardziej prawicowe, drugie centrolewicowe.

U mnie Costa Subida jest na serio, w pewnym stopniu też Seven Valleys... Reszta
                  to eksperymenty oraz próby symulowania państw, które kiedyś na własny użytek
                  wymyślałem - np. swojego czasu, w ramach eksperymentu myślowego, próbowałem
                  zaprojektować nieopresyjną dyktaturę kolektywistyczną. Teraz próbuję to
                  zasymulować jako Alpha Collective...
                  • bleman Szkoda ze nie ma jakichs wskaznikow 11.09.06, 15:25
                    pokazujacych np w % odchylenie w jakims kierunku.
                    Np. na osiach gospodarczej, kulturalnej, socjalnej, obyczajowej itd.
    • stephen_s OK, to jest naprawdę dziwne... 12.09.06, 22:50
      Wiecie, w tej grze pewne wybory dają naprawdę przegięte rezultaty - ale dziś mam
      sytuację naprawdę dziwaczną.

Miałem pytanie o to, co zrobić z posłami w parlamencie, którzy blokują mównicę.
      Zaznaczyłem opcję, by ograniczać posłom czas wypowiedzi (co przecież od lat
      obowiazuje w polskim parlamencie!)... i tym samym gra uznała, że w parlamencie
      będzie obowiązywać "tyrania większości", a kraj z demokracji zmienił mi się w
      łagodną dyktaturę...

Hę????????
      • heretic_969 Re: OK, to jest naprawdę dziwne... 12.09.06, 23:12
        No ja doskonale wiem o tych przegięciach:(
        U mnie pojawiła się opcja, czy w zamian za wydobycie uranu wyrażam zgodę na
        wycinanie lasu. W państwie lewicowym (Hereticum) oczywiście całkowicie byłem na
        nie, zaś w państwie prawicowym (Abadonna) zaznaczyłem opcje nr 2 - wydobycie
        przy NIEWIELKIM wycięciu lasów. A teraz okazuje się, że lasy są masowo wycinane
        i że moje narodowe zwierzę jest bliskie wymarcia:(
        • stephen_s Re: OK, to jest naprawdę dziwne... 12.09.06, 23:18
          Znam to. Wolę nie sprawdzać, co stanie się, jeśli zaznaczy się opcję swobodnego
          wydobycia...

Ale to pytanie o posłów blokujących mównicę mnie naprawdę rozwaliło. Do licha,
          okazuje się, że skoro w Polsce można wyłaczać posłom mikrofony za zbyt długie
          mówienie, to żyjemy w dyktaturze...

BTW. właśnie miałem radochę, bo dostałem pytanie o to, czy zakazać konkursów w
          stylu Miss Polonia (tutaj: Miss Suana ;)). Odpowiedź brzmi: "Yesssssssss"
          :))))))))))
          • heretic_969 Re: OK, to jest naprawdę dziwne... 12.09.06, 23:26
            > BTW. właśnie miałem radochę, bo dostałem pytanie o to, czy zakazać konkursów w
            > stylu Miss Polonia (tutaj: Miss Suana ;)). Odpowiedź brzmi: "Yesssssssss"
            > :))))))))))

Teraz to będziesz naprawdę dyktatorem:)
            • stephen_s Re: OK, to jest naprawdę dziwne... 12.09.06, 23:28
              > Teraz to będziesz naprawdę dyktatorem:)

No taka jest zaleta grania 10 krajami, z których część to z założenia dyktatury
              :)))) Czasem można sobie popuścić jadu i zakazać czegoś, czego się w realnym
              życiu nie lubi :))))
    • heretic_969 Zaskoczyłeś mnie... 21.09.06, 23:58
      nie miałem pojęcia, że jesteś zwolennikiem kary śmierci:)
      • stephen_s Nie jestem :) 22.09.06, 00:56
        Pytanie dotyczyło tego, czy zakazać działalności politykom głoszącym karę
        śmierci... W imię demokracji pozwoliłem im - no i się porobiło :PPPP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka