kalimeraa 08.05.07, 15:51 Gdzieś był taki tekst... jak witać męża, jak mu podawać do stołu, ale zgubiłam... Macie? Dajcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gotlama Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 16:55 tu jest ciekawsze ;) www.pino.pl/article/view/id/638/title/krotki_poradnik_dla_dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 17:13 To ledwie 40 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Wszystko jasne ... 09.05.07, 01:39 "Regularne oddawanie stolca, częste opróżnianie pęcherza też dodatnio wpływają na samopoczucie kobiety". Czyżby tajemnica wiecznie zgorzkniałego oblicza Kazi Szczuki znalazła swoje wyjaśnienie? Pozdrawiam Keep rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
cherryhill Re: Wszystko jasne ... 09.05.07, 09:08 johnny-kalesony napisał: > "Regularne oddawanie stolca, częste opróżnianie pęcherza też dodatnio wpływają > na samopoczucie kobiety". > > Czyżby tajemnica wiecznie zgorzkniałego oblicza Kazi Szczuki znalazła swoje > wyjaśnienie? autor tych porad Wujek Dobra Rada 2 skupił sie na pouczaniu ciemnych kobiet i zapomniał dodac ze mężczyzna tez jest człowiekiem ( pewnie to znacznie bardziej dla niego oczywiste) A ja juz teraz rozumiem o czym mówią oblicza orłów IV RP, no ale oni pewnie nie chadzają bo muszą Polskę naprawiac i zbawiać w tym czasie... cherry Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Wszystko jasne ... 10.05.07, 20:15 cherryhill napisała: > autor tych porad Wujek Dobra Rada 2 skupił sie na pouczaniu ciemnych kobiet i > zapomniał dodac ze mężczyzna tez jest człowiekiem Myślę, że autorze lub (mniej prawdopodobne) autorowi chodzilo o coś zgoła innego.Po pierwsze, rady sa adrsowane do pani domu i odnosza się do podstawowych zasad higieny.Jakoś sobie nie wyobrażam w tamtych czasach(ani nawet w tych) żeby mężczyzn traktowano jako osoby odpowiedzialne za higienę w domu,a zwłaszcza w środowisku do jakiego były te rady adresowane.Radzi się osobom, co do których przypuszcza się,że z nich skorzystają. Po drugie rady te dziś szokujące w tamtych czasach ( a przypuszczam,że chodzi o lata 50.) wtedy były całkowicie na czasie. Po wojnie zbrodnicza komuna zlikwidowała analfabetyzm (oczywiście w celu ogłupienia),wiele chorób społecznych (z nienawiści do Polski), olbrzymia śmiertelnośc wśród dzieci (żeby zrobić na złośc Panu Bogu i Kościołowi) między innymi poprzez propagowanie zasad higieny. Takie książeczki często pisały osoby bardzo wykształcone a nawet z arystokratycznym rodowodem ( wśród współpracownic "Przyjaciółki" były takie). Miałam koleżankę ze wsi, która opowiadała, że z pierwszej kobiety w jej wsi, która wybudowała sobie w nowym domu łazienkę wszyscy się śmiali, że w domu srywa. Odpowiedz Link Zgłoś
cherryhill Re: Wszystko jasne ... 10.05.07, 20:52 kocia_noga napisała: >> Myślę, że autorze lub (mniej prawdopodobne) autorowi chodzilo o coś zgoła > innego.Po pierwsze, rady sa adrsowane do pani domu i odnosza się do > podstawowych zasad higieny.Jakoś sobie nie wyobrażam w tamtych czasach(ani > nawet w tych) żeby mężczyzn traktowano jako osoby odpowiedzialne za higienę w > domu,a zwłaszcza w środowisku do jakiego były te rady adresowane.Radzi się > osobom, co do których przypuszcza się,że z nich skorzystają. no tak to co piszesz ma sens! A ja to odczytałam jako coś co Brytyjczycy nazywali "white men burden" kiedy panowali w Indiach, taka postawa pełna protekcjonalizmu i "poczucia odpowiedzialnosci i troski" za dzikusów Ale w istocie zgadzam się że uświadamianie kobiet ze środowisk wiejskich w latach 50 było przedsięwzięciem sensownym .... cherry Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Wszystko jasne ... 11.05.07, 08:48 cherryhill napisała: uświadamianie kobiet ze środowisk wiejskich w > latach 50 było przedsięwzięciem sensownym .... > cherry > Czytałam gdzieś świetny artykuł Finki o budowaniu u nich demokracji - tam tez po wojnie nieliczne światłe osoby, arystokratki, jeżdziły po wsiach i uczyły dokładnie tego samego.Z ich nauk powstały organizacje, cos na kształt Kół Gospodyń Wiejskich i to one sa podwalina demokracji w tym kraju do dziś. Chciałam o tym wcześniej napisac, ale nie jestem pewna jaki jest związek oraganizacji femi nistycznych z KGW w Polsce.Wydaje mi się, że żaden.No i KGW sa wyśmiewane i ignorowane przez "elity",sa synonimem obciachu - raz, że kobiety, dwa, że wiejskie.Polska wiejskość jest wstydliwie ukrywana albo ośmieszana. To wiejskie kobiety odwaliły w ciągu jednego pokolenia robotę na miarę Heraklesa. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 17:29 "Częstość zbliżeń małżeńskich jest zależna od wieku, temperamentu, stanu zdrowia, wykonywanej pracy itp. Nie ma co do tego jakichś szczególnych zaleceń poza tym, że najodpowiedniejsze są godziny wieczorne przed snem, aby małżonkowie mogli wypocząć do rana. Stroną kierującą w intymnym życiu małżeńskim jest mężczyzna, bo tak jest zbudowany i takie już jest prawo przyrody". Być naczyniem rozkoszy dla mężczyzny - to jest powołaniem kobiety. Będę jeszcze bardziej zatwardziałą feministką. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 17:30 Piekielnica, wez sie przyznaj, ze jestes wymyslona. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 18:30 > Piekielnica, wez sie przyznaj, ze jestes wymyslona. Jak najbardziej realna - to cytat Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: Rady dla pani domu rok 1950 08.05.07, 23:22 ja tam nic nie wiem, ja tu tylko przelotem, ale piekielnica to na pewno jest z Układu! (a jakiego układu - to już nie wiem. może płciowego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalimeraa Re: Rady dla pani domu rok 1950 10.05.07, 19:35 Podbijam Tamten tekst był lepszy. Zgubiłam, no zgubiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Czytasz po angielsku? 10.05.07, 20:16 Wiem chyba, o który tekst Ci chodzi. Mam go w wersji angielskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Rady dla pani domu rok 1950 10.05.07, 21:31 Czemu nie napisałaś, że to po angielsku? Mówisz i masz ;) gallery.pcapex.com/data/500/good_housekeeping1955.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Rady dla pani domu rok 1950 10.05.07, 21:37 A tu masz po polsku. kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,66914,1949375.html Odpowiedz Link Zgłoś
kalimeraa Re: Rady dla pani domu rok 1950 11.05.07, 08:07 Dzięki !! O to właśnie chodziło. Zresztą wszystkim dziękuję :-) K. Odpowiedz Link Zgłoś