Gość: ??????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.03, 18:46 Dlaczego u nas w kraju w ogóle nie funkcjonuje ten temat? Przecież jest zupełnie zasadniczy z punktu widzenia wolności wyboru i dużo mniej kontrowersyjny moralnie niż aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zula Re: sterylizacja w Polsce IP: *.crowley.pl 08.07.03, 08:26 No właśnie dlaczego? Może nikt się nie chce strylizować? Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: sterylizacja w Polsce 08.07.03, 09:45 u nas kazdy temat dotyczacy plodnosci jest konktrowersyjny moralnie... ... ale nie na wszystkie takie tematy sie dyskutuje. oprocz sterylizacji jest chocby temat zaplodnienia in vitro, ktorym jakos obroncy zycia sie zbytnio nie martwia, choc w jego trakcie zamraza sie, a potem wyrzuca duza ilosc ludzkich embrionow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????? Re: sterylizacja w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 16:45 Mówiąc kontrowersyjności miałam na myśli, że w tym przypadku nikt nie może powiedzieć, że zabija sie istotę ludzką . I właśnie dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie podnoszą tego problemu polskie organizacje feministyczne. To, że nie wolno mi tego zrobić jest delikatnie mówiąc poniżające. Kraj, w którym są takie zakazy nie można wg mnie nazwać demokratycznym i szanującym prawa człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Re: sterylizacja w Polsce IP: *.chello.pl 08.07.03, 10:49 Gość portalu: ??????????? napisał(a): > Dlaczego u nas w kraju w ogóle nie funkcjonuje ten temat? > Przecież jest zupełnie zasadniczy z punktu widzenia wolności wyboru > i dużo mniej kontrowersyjny moralnie niż aborcja. Ale jest też krokiem nieodwracalnym i to chyba ludzi odstrasza. Geny zadbały o to, byśmy za najważniejszą sprawę w życiu uważali ich przekazywanie. Oczywiście, ci którzy są pewni, że część przynajmniej ich potomstwa przeżyje i przekaże geny dalej, mogliby taką decyzję podjąć. Jednak będzie to chyba mniejszość w naszym kraju, gdzie teraz ludzie mają raczej niewielką ilość potomków. Jedno, dwoje, a nawet troje dzieci nie daje tej pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: sterylizacja w Polsce 08.07.03, 11:15 sterylizacja jest w Polsce zakazana. Jest kwalifikowana jako okaleczenie. na Zachodzie jest calkiem popularna metoda szczegolnie dla ludzi ktorzy juz dzieci nie planuja (ale tam z nowym mezem nie koniecznie trzeba miec dziecko...) Ja chetniej po dojsciu do wniosku ze nie chce wiecej dzieci pojde pod noz niz przez najblizszych 30 lat bede tabletki lykac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: sterylizacja w Polsce IP: 213.241.18.* 08.07.03, 11:18 Gość portalu: miłka napisał(a): > > Ale jest też krokiem nieodwracalnym i to chyba ludzi odstrasza. Geny zadbały o > to, byśmy za najważniejszą sprawę w życiu uważali ich przekazywanie. > Oczywiście, ci którzy są pewni, że część przynajmniej ich potomstwa przeżyje i > przekaże geny dalej, mogliby taką decyzję podjąć. Jednak będzie to chyba > mniejszość w naszym kraju, gdzie teraz ludzie mają raczej niewielką ilość > potomków. Jedno, dwoje, a nawet troje dzieci nie daje tej pewności. Sterylizacja, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn jest zabiegiem w pełni odwracalnym. Nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych (w przeciwieństwie np. do dozwolonych u nas pigułek antykoncepcyjnych). Natomiast zabiegiem nieodwracalnym jest operacja nosa wymagająca ingerencji w tkankę kostną, podciągnięcie powiek, usunięcie żeber w celu uzyskania szczuplejszej talii - a jednak te zabiegi każdy kto chce i ma na to pieniądze może sobie wykonywać po kilka w roku. Nie ma także prawnego zakazu żywienia się wyłącznie w MacDonaldzie, palenia po 10 paczek extra mocnych dziennie i picia litra wódki na dobę - aczkolwiek szkody wyrządzone przez taki tryb życia są nieodwracalne z całą pewnością, a przy tym obciążają finansowo bynajmniej nie osobę, która zrobiła sobie krzywdę tylko nas wszystkich, którzy są na tyle głupi, że opłacają polską służbę zdrowia. Jednak jeśli ktoś w pełni władz umysłowych za własne pieniądze chciałby pozbawić się własnej płodności - nie ma prawa tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Re: sterylizacja w Polsce IP: *.chello.pl 08.07.03, 13:37 Gość portalu: EWOK napisał(a): > Sterylizacja, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn jest zabiegiem w pełni > odwracalnym. Nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych (w przeciwieństwie > np. do dozwolonych u nas pigułek antykoncepcyjnych). Natomiast zabiegiem > nieodwracalnym jest operacja nosa wymagająca ingerencji w tkankę kostną, > podciągnięcie powiek, usunięcie żeber w celu uzyskania szczuplejszej talii - a > jednak te zabiegi każdy kto chce i ma na to pieniądze może sobie wykonywać po > kilka w roku. Nie ma także prawnego zakazu żywienia się wyłącznie w > MacDonaldzie, palenia po 10 paczek extra mocnych dziennie i picia litra wódki > na dobę - aczkolwiek szkody wyrządzone przez taki tryb życia są nieodwracalne >z całą pewnością, a przy tym obciążają finansowo bynajmniej nie osobę, która > zrobiła sobie krzywdę tylko nas wszystkich, którzy są na tyle głupi, że > opłacają polską służbę zdrowia. Jednak jeśli ktoś w pełni władz umysłowych za > własne pieniądze chciałby pozbawić się własnej płodności - nie ma prawa tego > zrobić. To ja przepraszam. Wykazałam się kompletną ignorancją w tej sprawie. Jestem zupełnie zaskoczona i tym, że sterylizacja jest odwracalna i nie szkodliwa i tym, że u nas jest zakazana. Ale dlaczego w takim razie? Czy to też jest sprawka kleru wespół z lekarzami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smile Re: sterylizacja w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.03, 14:26 Sterylizacja u kobiety jest NIEODWRACALNA! I nie polega ona na tzw "podwiazaniu" jajowodow, ktore mozna kiedys rozsuplac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: sterylizacja w Polsce IP: 213.241.18.* 08.07.03, 14:58 Gość portalu: Smile napisał(a): > Sterylizacja u kobiety jest NIEODWRACALNA! > I nie polega ona na tzw "podwiazaniu" jajowodow, ktore mozna kiedys rozsuplac. > O, dobrze, że nam to powiedziałeś, bo oczywiście w encyklopediii nie mają pojęcia. Piszą tam mianowicie : Sterylizacja, ubezpłodnienie, pozbawienie płodności przy jednoczesnym zachowaniu czynności hormonalnej gruczołów płciowych - gonad (porównaj kastracja). U kobiet sterylizacja polega na chirurgicznym zamknięciu jajowodów, a u mężczyzn przez podwiązanie nasieniowodów (skutki tych zabiegów są odwracalne). Zabiegi sterylizacji są powszechnie wykonywane w wielu krajach. W Polsce sterylizacja dopuszczalna jest wyłącznie ze wskazań leczniczych. Inne względy nie pozbawiają sterylizacji znamion przestępczości, nawet jeśli została wykonana za zgodą osoby, u której ją przeprowadzono. No ale co oni tam wiedzą, prawda? Na stronie medycznej znalazłam również informację następującą - odwracalność sterylizacji u mężczyzn jest szacowana na 70 %, u kobiet jest wyższa niż u mężczyzn (nie podano ile dokładnie). Spośród przeglądanych przeze mnie portali jedynie strony katolickie podawały informację o całkowitej nieodwracalności sterylizacji. Niestety trudno mi traktować te informacje poważnie od kiedy z takiego właśnie żródła dowiedziałam się, że najlepszą metodą na uregulowanie wahań cyklu jest przebywanie w ciemnym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Naprawdę? Super sposób. Tani i dostępny dla... IP: *.chello.pl 08.07.03, 15:22 Gość portalu: EWOK napisał(a): > Spośród przeglądanych przeze mnie portali jedynie strony katolickie podawały > informację o całkowitej nieodwracalności sterylizacji. Niestety trudno mi > traktować te informacje poważnie od kiedy z takiego właśnie żródła dowiedziałam się, że najlepszą metodą na uregulowanie wahań cyklu jest przebywanie w ciemnym pomieszczeniu. ...każdego. Podobny w skutkach i cenie jest kalendarzyk małżeński co do regulacji urodzin. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Naprawdę? Super sposób. Tani i dostępny dla.. 25.07.03, 18:16 Jesli to zabieg odwracalny w ilus tam procentach, to znaczy, żę będą też i tacy u których się nie uda. Co do regulacji cyklu, owszem, chodzi o badania Instytutu Rotzera, ale nie chodzi o przebywanie w zaciemnonym pomieszczeniu, ale o spanie w pomieszczeniu z okiennicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smile Re: sterylizacja w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.03, 15:38 Gość portalu: EWOK napisał(a): > Gość portalu: Smile napisał(a): > > > Sterylizacja u kobiety jest NIEODWRACALNA! > > I nie polega ona na tzw "podwiazaniu" jajowodow, ktore mozna kiedys rozsup > lac. > > > > O, dobrze, że nam to powiedziałeś, bo oczywiście w encyklopediii nie mają > pojęcia. Piszą tam mianowicie : > Sterylizacja, ubezpłodnienie, pozbawienie płodności przy jednoczesnym > zachowaniu czynności hormonalnej gruczołów płciowych - gonad (porównaj > kastracja). U kobiet sterylizacja polega na chirurgicznym zamknięciu jajowodów, > > a u mężczyzn przez podwiązanie nasieniowodów (skutki tych zabiegów są > odwracalne). > > > > No ale co oni tam wiedzą, prawda? Na stronie medycznej znalazłam również > informację następującą - odwracalność sterylizacji u mężczyzn jest szacowana na > > 70 %, u kobiet jest wyższa niż u mężczyzn Nie wiem jakie encyklopedie czytujesz, ale ja mowie z doswiadczenia. Poddalam sie takiemu zabiegowi przed kilku laty i zapewniam cie, ze zostalam bardzo dokladnie poinformowana przez lekarzy na czym polega sterylizacja. U mezczyzn wyglada to troche inaczej i dlatego w niewielkim procencie mozna ja odwrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: sterylizacja w Polsce IP: 213.241.18.* 08.07.03, 15:56 Gość portalu: Smile napisał(a): > > > Nie wiem jakie encyklopedie czytujesz, ale ja mowie z doswiadczenia. Poddalam > sie takiemu zabiegowi przed kilku laty i zapewniam cie, ze zostalam bardzo > dokladnie poinformowana przez lekarzy na czym polega sterylizacja. > U mezczyzn wyglada to troche inaczej i dlatego w niewielkim procencie mozna ja > odwrocic. O. K. Możemy oczywiście dla dobra dyskusji założyć, że te 70 proc. to jest "niewielki procent", poza tym strona, na którą się powoływałam pisze, że u kobiet sterylizacja jest odwracalna w WIĘKSZYM stopniu niż u mężczyzn, tak więc w ogóle nie rozumiem Twojej argumentacji. Poza tym z Twojego postu nie wynika, że piszesz "z doświadczenia". Z doświadczenia to byś pisała gdybyś po zabiegu sterylizacji chciała przywrócić płodność, a byłoby to niemożliwe. Na podobnej zasadzie mogłabym Ci przytoczyć dane, że w POlsce zdarza się 100 wypadków samochodowych tygodniowo, a Ty byś mi "z doświadczenia" napisała, że to nieprawda, bo jeździsz już 10 lat i jeszcze nie miałaś wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smile Re: sterylizacja w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.03, 16:10 Gość portalu: EWOK napisał(a): > w ogóle nie rozumiem Twojej argumentacji. Poza tym z Twojego postu nie wynika, > że piszesz "z doświadczenia". Z doświadczenia to byś pisała gdybyś po zabiegu > sterylizacji chciała przywrócić płodność, a byłoby to niemożliwe. Na podobnej > zasadzie mogłabym Ci przytoczyć dane, że w POlsce zdarza się 100 wypadków > samochodowych tygodniowo, a Ty byś mi "z doświadczenia" napisała, że to > nieprawda, bo jeździsz już 10 lat i jeszcze nie miałaś wypadku. Piszac "doswiadczenie" mialam na mysli to, ze mialam z tym tematem doczynienia. Moze uzylam zlego slowa, ale chodzilo mi o to, ze przed podjeciem decyzji konsultowalam sie i rozmawialam z lekarzami. Stanowisko ich bylo jednoznaczne. Ty podpierasz sie tylko teoria ksiazkowa. Jezeli jak piszesz, jest to takie proste, to dlaczego zabronione? Moglaby byc to swietna metoda antykoncepcji. Dziewczyna w wieku 20 lat poddaje sie sterylizacji, bo jeszcze nie chce miec dzieci. Przychodzi po 10 latach, gotowa zostac matka i prosi o "odsterylizowanie". Proste, nie. Wedlug mnie to jest decyzja na cale zycie. Pozdrawiam i wracam wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Re: sterylizacja w Polsce 08.07.03, 16:44 Gość portalu: Smile napisał(a): > Piszac "doswiadczenie" mialam na mysli to, ze mialam z tym tematem doczynienia. > Moze uzylam zlego slowa, ale chodzilo mi o to, ze przed podjeciem decyzji > konsultowalam sie i rozmawialam z lekarzami. Stanowisko ich bylo jednoznaczne. > Ty podpierasz sie tylko teoria ksiazkowa. Nie, także autobiograficzna książką córki Reaganów, która po przywróceniu płodności po wcześniejszej sterylizacji zaszła w ciążę. Książkę czytałam z dziesięć lat temu, być może akurat w dziedzinie sterylizacji nastąpiło uwstecznienie, a nie, jak w innych dziedzinach medycyny, doskonalenie :) > Jezeli jak piszesz, jest to takie proste, to dlaczego zabronione? Jest zabronione w Polsce. A w innych krajach wygląda to tak : O tym, że sterylizacja jest legalną metodą antykoncepcyjną, wyraźnie mówi prawo m.in. następujących krajów: Austrii, Danii, Finlandii, Norwegii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Japonii, Panamy, Singapuru oraz niektórych stanów USA (w pozostałych stanach sterylizacja jest legalna, ponieważ nie jest zakazana). W innych krajach (np. w Salwadorze) jest ona legalna na mocy rozporządzeń ministerialnych. W wielu krajach sterylizacja jest legalna, ponieważ prawo jej nie zakazuje. Tak jest m.in. w Australii, Francji, Holandii, Luksemburgu, Chinach, Korei Południowej, większości byłych krajów Wspólnoty Brytyjskiej, większości stanów USA i państw, których prawodawstwo wywodzi się z ustawodawstwa angielskiego lub z prawa zwyczajowego (np. w Indiach). > Moglaby byc to swietna metoda antykoncepcji. Dziewczyna w wieku 20 lat poddaje > sie sterylizacji, bo jeszcze nie chce miec dzieci. Przychodzi po 10 latach, > gotowa zostac matka i prosi o "odsterylizowanie". Proste, nie. > Wedlug mnie to jest decyzja na cale zycie. Sterylizacja jest operacją. Interwencją chirurgiczną. I odwrócenie jej skutków wymaga również interwencji chirurgicznej. Każda operacja jest jakimś szokiem dla organizmu - dlatego, jak najbardziej uważam, że takiej decyzji nie wolno podejmować pochopnie tzn. zrobić sobie jednej operacji tylko po to, żeby za 10 lat zrobić sobie drugą. Jeśli planuje się mieć kiedyś dzieci to oczywiście można wybrać metodę, która jest mniej skomplikowana choćby przez to, że nie wymaga pobytu w szpitalu. Poza tym odwracalność 70 czy ponad 70 proc to nie to samo co 100 proc. Więc może odwrócę Twoje pytanie - jeśli sterylizacja jest , jak twierdzisz, całkowicie nieodwracalna to jak to możliwe, że w tylu cywilizowanych krajach uznaje się ją za normalną metodę antykoncepcyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
b.u.zz Re: sterylizacja w Polsce 08.07.03, 16:55 ewok, na jednej ze stron w sieci znalazlem teksty, ktore cytujesz o dopuszczalnosci sterylizacji. zastanawiam sie czy to rzeczywiscie ta sama strona. otoz na jej szczycie jest napisane: *** Sterylizacja jest uznaną w wielu krajach trwałą metodą antykoncepcyjną wybieraną przez osoby, które już nie chcą lub nie mogą mieć dzieci. Jest to jedna z nielicznych metod dostępnych także dla mężczyzn. Istota chirurgicznego zabiegu sterylizacji polega na trwałym pozbawieniu kobiety lub mężczyzny zdolności do poczęcia lub płodzenia bez ograniczenia ich możliwości seksualnych. *** pozdrawiam b. ps. jakbys sie mimo to dziwila, to dalej jest tez napisane: *** Sterylizacja powinna być legalna, ponieważ: ludzie mają prawo decydować o własnej płodności, także o tym, że nie będą już mieli dzieci; dzięki wysokiej skuteczności jest szczególnie dogodna dla kobiet, których życiu lub zdrowiu ciąża może zagrozić - pozwala uniknąć aborcji; jako jedna z niewielu metod pozwala mężczyznom przejąć odpowiedzialność za własną płodność lub płodność pary; pozwala kobietom i mężczyznom uniknąć przekazywania potomstwu chorób dziedzicznych i obciążeń genetycznych. Legalizacja sterylizacji wymaga stworzenia systemu rzetelnego poradnictwa na temat istoty i skutków zabiegu sterylizacji. Celem konsultacji jest bowiem także, poza udzieleniem pełnej informacji, wykluczenie tych spośród zainteresowanych osób, które decyzję o poddaniu się sterylizacji podjęły pod wpływem nacisku, stresu lub przejściowych niepowodzeń życiowych. Legalizacja sterylizacji jako metody antykoncepcyjnej to większa możliwość wyboru dla kobiet i mężczyzn. *** b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Dlaczego więc w Polsce jest zakazana? IP: *.chello.pl 08.07.03, 18:53 b.u.zz napisał: > Sterylizacja powinna być legalna, ponieważ: > > ludzie mają prawo decydować o własnej płodności, także o tym, że nie będą już > mieli dzieci; > dzięki wysokiej skuteczności jest szczególnie dogodna dla kobiet, których > życiu lub zdrowiu ciąża może zagrozić - pozwala uniknąć aborcji; > jako jedna z niewielu metod pozwala mężczyznom przejąć odpowiedzialność za > własną płodność lub płodność pary; > pozwala kobietom i mężczyznom uniknąć przekazywania potomstwu chorób > dziedzicznych i obciążeń genetycznych. > Legalizacja sterylizacji wymaga stworzenia systemu rzetelnego > poradnictwa na temat istoty i skutków zabiegu sterylizacji. Celem konsultacji > jest bowiem także, poza udzieleniem pełnej informacji, wykluczenie tych > spośród zainteresowanych osób, które decyzję o poddaniu się sterylizacji > podjęły pod wpływem nacisku, stresu lub przejściowych niepowodzeń życiowych. > > Legalizacja sterylizacji jako metody antykoncepcyjnej to większa możliwość > wyboru dla kobiet i mężczyzn. > *** > > b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolyta Re: sterylizacja w Polsce IP: *.mia.bellsouth.net 08.07.03, 19:52 b.u.zz napisał: > Istota chirurgicznego zabiegu sterylizacji polega na trwałym pozbawieniu > kobiety lub mężczyzny zdolności do poczęcia lub płodzenia bez ograniczenia ich > możliwości seksualnych. Znam kilku facetow ktorzy poddali sie temu zabiegowi (nie w Polsce rzecz jasna), kazdy z nich zostal przez lekarzy wczesniej poinformowany ze jest to zabieg ODWRACALNY choc nie w 100% przypadkow - no, ale nie ma zadnej operacji ktora nie niesie absolutnie zadnego ryzyka. To co, ci lekarze choralnie klamali? Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Ja się nie dziwię 08.07.03, 20:06 Po prostu w zacytowanej przeze mnie definicji encyklopedycznej jest informacja o odwracalności sterylizacji. Na stronie, którą cytowałam (a której nie mogę teraz sprawdzić, bo wyszukiwarka działa tak wolno, że można osiwieć), jest informacja o 70 % odwracalności tego zabiegu. Smile napisała, że lekarze, z którymi miała do czynienia twierdzili, że nieodwracalna, ja z kolei czytałam autobiografię kobiety, której ponownie udrożniono jajowody i urodziła dziecko. Z tym że rozważania o odwracalności czy nieodwracalności zabiegu sterylizacji nie wyjaśniają, dlaczego w Polsce jest ona zakazana prawnie. Operacje plastyczne wymagające ingerencji w tkankę kostną są nieodwracalne z całą pewnością, a mimo tego prawo ich nie zabrania. Faktem jest, że istniały w przeszłości skandaliczne przestępstwa związane z ubezpłodnieniem np. przymusowa sterylizacja osób upośledzonych w jednym z krajów skandynawskich (chyba w Szwecji, ale to pewnie wiesz lepiej ode mnie :)) Niemniej jednak w USA, co wiem także z książki Reaganówny, po konsultacji z psychologiem można takiego zabiegu dokonać. Faktem jest również, że KK uznaje sterylizację za grzech ciężki, ale prawo państwowe nie jest tożsame z prawem kanonicznym. A przynajmniej nie powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Wilk jestem za IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 23:00 Żałuję, że nie jest dostępna. Myślę, że przynajmniej od pewnego wieku powinna być dozwolona. Pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Aby nie za moje pieniądze 25.07.03, 18:14 te operacje i leczenie komplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????? Re: Aby nie za moje pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 18:34 Nie o twoje pieniądze mi chodzi, tylko o Kodeks Karny i moją wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: sterylizacja w Polsce IP: *.chello.pl 30.07.03, 22:21 Gość portalu: ??????????? napisał(a): > Dlaczego u nas w kraju w ogóle nie funkcjonuje ten temat? > Przecież jest zupełnie zasadniczy z punktu widzenia wolności wyboru > i dużo mniej kontrowersyjny moralnie niż aborcja. Bo w Polsce nie ma dobrych samoobsługowych autoklawów... kolega żonę wiózł aż do Wiednia !!!! -- Franz Odpowiedz Link Zgłoś