Dodaj do ulubionych

Koniec selekcji na bramkach?

23.03.08, 15:14
www.polskatimes.pl/2,28483.htm
Co o tym sądzicie? Ja uważam, że lepiej byłoby, gdyby Fedak zajęła
się nierównymi zarobkami kobiet i mężczyzn, a nie tworzyła martwe
prawo. Właściciel klubu np. dla gejów i lesbijek byłby zmuszony do
wpuszczania wszystkich, łącznie z Młodzieżą Wszechpolską, która
mogłaby tam wszczynać burdy.
Obserwuj wątek
    • 1jacek Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 15:38
      Prof. Czapiński podpowiada: - Ucywilizujmy zasady. Zamiast robić aferę,
      wprowadźmy obowiązkowe regulaminy, w których będzie wyraźnie napisane, kto nie
      zostanie wpuszczony do lokalu. I niech wiszą przy drzwiach.

Dokladnie... bywalo tak ze chodzilem do jednego pubu i wpuszczano mnie 8 razy na
      10, jakies widzimisie ochroniarza i co? Powiem ze chodzilem dokladnie tak samo
      ubrany za kazdym razem i bez zadnych uzywek, w tym samym towarzystwie. Loteria?
    • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 17:18
      Osobiście uważam, że instytucja selekcji jest zjawiskiem żenującym - i lokale,
      które je stosują, skreślam z listy miejsc, do których się udaję. Natomiast nie
      wiem, czy jest sens regulować to przepisami... To raczej kwestia obyczajowości -
      jak ktoś chce się bawić w nadętego snoba, to jego sprawa...
      • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 19:05
        stephen_s napisał:

> Osobiście uważam, że instytucja selekcji jest zjawiskiem
        żenującym - i lokale,
        > które je stosują, skreślam z listy miejsc, do których się udaję.
        Natomiast nie
        > wiem, czy jest sens regulować to przepisami... To raczej kwestia
        obyczajowości
        > -
        > jak ktoś chce się bawić w nadętego snoba, to jego sprawa...
        >

A mi się zdarza odwiedzać kluby, gdzie obowiązuje selekcja. Zdarza
        się, że ochroniarze kierują się swoim "widzimisię", ale czasami ten
        sposób się sprawdza, zwłaszcza w lokalach branżowych.
        • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 19:14
          Sprawdza się w czym? Dzieleniu ludzi na lepszych i gorszych, w dodatku podług
          wyglądu?

I jak to ma się do liberalizmu..? :)
          • kochanica-francuza Nie martw się stephen 23.03.08, 19:17
            Jak się gada w obcym języku, byleś nie wyglądał jak bezdomny, to cię wpuszczą... ;-)

Nie znasz obcego języka? Mam dla ciebie propozycję: znam miejsce, gdzie uczą
            angielskiego za darmo (nie mormoni!) i podam ci namiary, pod warunkiem, że NIE
            BęDZIESZ JęCZAł, KRYTYKOWAł i SIę ZAPISZESZ!

• stephen_s Re: Nie martw się stephen 23.03.08, 20:40
              KF, co jak co, ale nauki angielskiego to naprawdę nie potrzebuję :)
              • kochanica-francuza Re: Nie martw się stephen 23.03.08, 20:47
                stephen_s napisał:

> KF, co jak co, ale nauki angielskiego to naprawdę nie potrzebuję :)

Mówisz po angielsku?
                • stephen_s Re: Nie martw się stephen 23.03.08, 22:31
                  Jasne. Nie wiedziałaś?
                  • kochanica-francuza Re: Nie martw się stephen 23.03.08, 23:14
                    stephen_s napisał:

> Jasne. Nie wiedziałaś?
                    >
                    Nie!

Nie wierzę. ;-)

Jak dobrze?

Nie martw się, zawsze możesz poprawić swój angielski. ;-)
                    • stephen_s Re: Nie martw się stephen 24.03.08, 01:13
                      > Nie!

????? Naprawdę?

> Jak dobrze?

Nieskromnie powiem, że bardzo dobrze - przynajmniej w piśmie.
                      • kochanica-francuza Re: Nie martw się stephen 24.03.08, 16:34

> ????? Naprawdę?

Naprawdę.
                        >
                        > > Jak dobrze?
                        >
                        > Nieskromnie powiem, że bardzo dobrze - przynajmniej w piśmie.

Przynajmniej w piśmie, to 50% znajomości języka.

Poproszę o określenie w kategoriach: intermediate, advanced etc.
                        • stephen_s Re: Nie martw się stephen 24.03.08, 20:51
                          Przyznaję, że nie wiem, ale w pracy jedna moja współpracowniczka powiedziała mi,
                          że wg niej to mam angielski na poziomie proficiency...
          • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 19:21
            stephen_s napisał:

> Sprawdza się w czym? Dzieleniu ludzi na lepszych i gorszych, w
            dodatku podług
            > wyglądu?
            >
            > I jak to ma się do liberalizmu..? :)
            >
            Sprawdza się w tym, że jak idę do klubu branżowego bawić ze
            znajomymi o odmiennej orientacji seksualnej, to oni nie muszą się
            kryć ze swoją orientacją w obawie przed pobiciem. Poza tym osobniki
            nietrzeźwe i pod wpływem prochów nie są wpuszczane.
            • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 19:27
              No wiesz, selekcja na bramkach nie sprowadza się tylko do niewpuszczania osób
              nietrzeźwych. Raczej wygląda tak, że pan ochroniarz nie wpuszcza tych, którzy
              nie dość zamożnie / szpanersko / cool wyglądają...

Nie rozumiem, jak możesz tego bronić.
              • kochanica-francuza Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 19:33
                stephen_s napisał:

> No wiesz, selekcja na bramkach nie sprowadza się tylko do niewpuszczania osób
                > nietrzeźwych. Raczej wygląda tak, że pan ochroniarz nie wpuszcza tych, którzy
                > nie dość zamożnie / szpanersko / cool wyglądają...
                >
                > Nie rozumiem, jak możesz tego bronić.
                >
                Słyszałam o historii, kiedy pana wpuszczono, bo wyglądał OK, ale wyrzucono,
                kiedy się okazało, że ma kłopoty z mówieniem (nie chodzi o nietrzeźwość, tylko o
                problemy zdrowotne)
                • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 20:42
                  Ja z działalnością bramkarzy zetknąłem się osobiście na studiach, kiedy
                  umówiliśmy się grupowo w modnym lokalu i... okazało się, że połowy naszej ekipy
                  nie wpuszczono, bo nie spodobali się bramkarzowi.
              • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 23:43
                stephen_s napisał:

> No wiesz, selekcja na bramkach nie sprowadza się tylko do
                niewpuszczania osób
                > nietrzeźwych. Raczej wygląda tak, że pan ochroniarz nie wpuszcza
                tych, którzy
                > nie dość zamożnie / szpanersko / cool wyglądają...
                >
                > Nie rozumiem, jak możesz tego bronić.
                >
                To do przyjemnych rzeczy nie należy, co nie zmienia faktu, że
                właściciel lokalu ma prawo nie wpuszczać ze względu na zamożność. Mi
                selekcja oparta o takie kryterium może się nie podobać, ale to jest
                czyjś lokal i ten ktoś ma prawo wpuszczać do niego, kogo uzna za
                stosowne. Niemniej selekcja w niektórych lokalach bywa przydatna,
                vide lokale branżowe.
                • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 01:14
                  > To do przyjemnych rzeczy nie należy, co nie zmienia faktu, że
                  > właściciel lokalu ma prawo nie wpuszczać ze względu na zamożność. Mi
                  > selekcja oparta o takie kryterium może się nie podobać, ale to jest
                  > czyjś lokal i ten ktoś ma prawo wpuszczać do niego, kogo uzna za
                  > stosowne.

To samo twierdzę, natomiast jednocześnie uważam, że jak ktoś takie kryteria
                  wpuszczania gości sobie wybiera, to jest nadętym burżujem :)
                  • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 13:58
                    stephen_s napisał:

> > To do przyjemnych rzeczy nie należy, co nie zmienia faktu, że
                    > > właściciel lokalu ma prawo nie wpuszczać ze względu na
                    zamożność. Mi
                    > > selekcja oparta o takie kryterium może się nie podobać, ale to
                    jest
                    > > czyjś lokal i ten ktoś ma prawo wpuszczać do niego, kogo uzna za
                    > > stosowne.
                    >
                    > To samo twierdzę, natomiast jednocześnie uważam, że jak ktoś takie
                    kryteria
                    > wpuszczania gości sobie wybiera, to jest nadętym burżujem :)
                    >
                    Nie tak łatwo określałabym go jako "nadętego burżuja". Wyobrażasz
                    sobie, żeby do lokalu branżowego wpuszczać kogo popadnie, łącznie z
                    homofobami? Ja bym się w takim klubie nie czuła bezpiecznie.
                    • stephen_s Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 14:13
                      Mam na myśli lokale w teorii ogólnodostępne, nie "branżowe".
                    • acorns Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 15:11
                      > Ja bym się w takim klubie nie czuła bezpiecznie.

To jak nie jesteś les to po co łazisz do takich lokali? Ja na przykład jestem
                      hetero i do pedałowni nie chodzę bo by ktoś jeszcze pomyślał że jestem jednym z
                      nich. A poza tym jak bramkarz odróżni pedała od niepedała? W końcu nikt nie ma
                      na czole napisane a po wyglądzie nie idzie poznać czy to skin czy po prostu na
                      łyso się ostrzygł.
                      • lezbobimbo Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 16:12
                        acorns napisał:
                        > W końcu nikt nie ma na czole napisane a po wyglądzie nie idzie >poznać czy to
                        skin czy po prostu na łyso się ostrzygł.

A wiec skini to wszyscy geje ostrzyzeni na lyso! Od dawna to podejrzewalam, te
                        oczka sledzace kazdy ruch parady Równosci z taka rzeklabym, chciwoscia,
                        lubieznoscia :)
                      • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 16:26
                        acorns napisał:

> > Ja bym się w takim klubie nie czuła bezpiecznie.
                        >
                        > To jak nie jesteś les to po co łazisz do takich lokali? Ja na
                        przykład jestem
                        > hetero i do pedałowni nie chodzę bo by ktoś jeszcze pomyślał że
                        jestem jednym z
                        > nich. A poza tym jak bramkarz odróżni pedała od niepedała? W końcu
                        nikt nie ma
                        > na czole napisane a po wyglądzie nie idzie poznać czy to skin czy
                        po prostu na
                        > łyso się ostrzygł.

Bo w lokalach branżowych są najlepsze imprezy i poza tym chodzę tam
                        ze znajomymi o odmiennej orientacji seksualnej. Do tych klubów
                        wpuszczają też heteryków. Nigdy nie miałam problemu, żeby tam wejść.
                        • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 02:17
                          Więc skąd podejrzenie, że dopiero teraz do lokali dla homo będą mogli wchodzić
                          wszechpolacy? Teraz niby nie mogą?
                          • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:22
                            real_mr_pope napisał:

> Więc skąd podejrzenie, że dopiero teraz do lokali dla homo będą
                            mogli wchodzić
                            > wszechpolacy? Teraz niby nie mogą?

Teoretycznie mogą, tak samo jak jakiś zamachowiec może trafić na
                            pokład samolotu, aczkolwiek selekcja częściowo problem zmniejsza,
                            choć on nadal istnieje.
                            • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:30
                              > Teoretycznie mogą, tak samo jak jakiś zamachowiec może trafić na
                              > pokład samolotu, aczkolwiek selekcja częściowo problem zmniejsza,

A to wszechpolaków geje i lesbijki po wyglądzie rozpoznają? Dobre:))
                              • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:36
                                real_mr_pope napisał:

> > Teoretycznie mogą, tak samo jak jakiś zamachowiec może trafić na
                                > > pokład samolotu, aczkolwiek selekcja częściowo problem
                                zmniejsza,
                                >
                                > A to wszechpolaków geje i lesbijki po wyglądzie rozpoznają?
                                Dobre:))

Nie po wyglądzie. Jeżeli klub naprawdę stawia na bezpieczeństwo, to
                                zatrudnia bramkarzy i bramkarki, którzy znają jakieś podstawy
                                psychologii, nasze gesty wiele o nas mówią.
                                • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 20:27
                                  > Nie po wyglądzie. Jeżeli klub naprawdę stawia na bezpieczeństwo, to
                                  > zatrudnia bramkarzy i bramkarki, którzy znają jakieś podstawy
                                  > psychologii, nasze gesty wiele o nas mówią.

Jeśli klub naprawdę stawia na bezpieczeństwo to zatrudnia profesjonalną ochronę
                                  a nie bramkarzy i bramkarki, najczęściej kumpli i kumpele właściciela
                                  ewentualnie barmana. Mimo tego nie wyobrażam sobie w jaki sposób bramkarz miałby
                                  rozpoznać homofoba w gościu ubranym w obcisłą koszulkę, włosami na żel i ze
                                  złotą bransoletką na nadgarstku.
                              • pavvka Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:40
                                Jeśli wszechpolacy w celu infiltracji lokalu przebiorą się za drag
                                queens, to pewnie nie zostaną rozpoznani :-/
                                • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:42
                                  pavvka napisał:

> Jeśli wszechpolacy w celu infiltracji lokalu przebiorą się za drag
                                  > queens, to pewnie nie zostaną rozpoznani :-/

Pavvka, podejrzewam, że makijaż urągałby ich "męskiej godności" i
                                  byłby "plamą na honorze", więc tutaj obaw raczej bym nie miała;)
                                  • pavvka Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:50
                                    Szkoda, byłoby śmiesznie gdyby wszechpolacy w sukienkach i na
                                    szpilkach próbowali bić gejów :-P
                                    • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:59
                                      pavvka napisał:

> Szkoda, byłoby śmiesznie gdyby wszechpolacy w sukienkach i na
                                      > szpilkach próbowali bić gejów :-P
                                      Wszechpolacy w kieckach i szpilach byliby ciekawym widokiem,
                                      natomiast agresja nie.
                                      Może jednak z czasem część z nich zaakceptuje własną orientację
                                      seksualną i zdecyduje się na zabawę w roli drag queen.
                                    • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 20:28
                                      Jak będą chcieli bić gejów to nie będą wchodzili do lokalu. Zaczekają na
                                      zewnątrz. Tak jak załatwiają sprawy z innymi, których nie lubią. Nawiasem mówiąc
                                      zauważyłem, że od dłuższego czasu powtarza się tu bardzo negatywny stereotyp i
                                      nikt nie protestuje:)
                • 1jacek Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 14:34
                  saszenka2 napisała:

> To do przyjemnych rzeczy nie należy, co nie zmienia faktu, że
                  > właściciel lokalu ma prawo nie wpuszczać ze względu na zamożność.

To niech sobie zrobi liste gosci i wpuszcza w takich kryteriach, ale w kazdym
                  innym wypadku jest to naruszenie godnosci osobistej czlowieka i jest naprawde
                  niskim zagraniem.

Mi
                  > selekcja oparta o takie kryterium może się nie podobać, ale to jest
                  > czyjś lokal i ten ktoś ma prawo wpuszczać do niego, kogo uzna za
                  > stosowne.

Lokal to miejsce publiczne, jak sie wlascicielowi nie podoba moze go zamknac i
                  otworzyc sobie sklep spozywczy... jak dla mnie ta nowa ustawa jest swietna.
                  • saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 16:30
                    1jacek napisał:

> saszenka2 napisała:
                    >
                    > > To do przyjemnych rzeczy nie należy, co nie zmienia faktu, że
                    > > właściciel lokalu ma prawo nie wpuszczać ze względu na
                    zamożność.
                    >
                    > To niech sobie zrobi liste gosci i wpuszcza w takich kryteriach,
                    ale w kazdym
                    > innym wypadku jest to naruszenie godnosci osobistej czlowieka i
                    jest naprawde
                    > niskim zagraniem.
                    Nie pochwalam tego, ale właściciel może wpuszczać, kogo chce. To
                    jego prawo, bo też i jego lokal.
                    > Mi
                    > > selekcja oparta o takie kryterium może się nie podobać, ale to
                    jest
                    > > czyjś lokal i ten ktoś ma prawo wpuszczać do niego, kogo uzna za
                    > > stosowne.
                    >
                    > Lokal to miejsce publiczne, jak sie wlascicielowi nie podoba moze
                    go zamknac i
                    > otworzyc sobie sklep spozywczy... jak dla mnie ta nowa ustawa jest
                    swietna.
                    Otóż, nie jest świetna, stanowi naruszenie wolności gospodarczej.
                    Ich lokal, mogą wpuszczać wg koloru trampków. Poza tym tę ustawę
                    można łatwo obejść, ona tylko nastręczy więcej pracy policji.
                    Ciekawe, czy chciałbyś, żeby ustawowo nakazali Ci wpuszczania
                    wszystkich do domu, bo ich dyskryminujesz. Nie sądzę.
                    • bene_gesserit Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 02:28
                      Selekcja przy wejsciu doprowadza do sytuacji, w ktorej do lokalu
                      nie wpuszczani sa ludzie na wozkach albo o kulach - takie prawa i
                      inne jeszcze historie w tym typie zostaly opisane w ktoryms tam
                      numerze WO. W WO jest rowniez opisana historia, na ktora powolywala
                      sie kochanica - do lokalu wpuszczono chlopaka, a wyproszono, kiedy
                      przy zamawianiu drinka okazalo sie, ze sie jaka. Bo tacy ludzie,
                      twierdzili ochroniarze 'psuja humor innym gosciom, a chodzi o to,
                      zeby ludzie sie bawili'. Mojej znajomej nie wpuszczono, bo, jak
                      powiedziala bramkarka 'musimy obnizyc srednia wieku na sali' (K.
                      miala wtedy 30 lat).

Takie lokale sa i beda, w taki czy inny sposob
                      selekcja 'nieodpowiednich' bedzie sie odbywala, ale uczeszczanie do
                      nich, uczestniczenie w tym, co wg nich jest 'dobra zabawa' - taka
                      bez jakalow i niepelnosprawnych i poddawanie sie ocenie jakiegos
                      mlotka przy wejsciu jest ponizej mojego wyobrazenia o idealnym
                      pomysle na wieczor.

A od pilnowania porzadku na sali i wypraszaniu agresywnych gosci sa
                      ochroniarze.
                    • bene_gesserit Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 02:28
                      Selekcja przy wejsciu doprowadza do sytuacji, w ktorej do lokalu
                      nie wpuszczani sa ludzie na wozkach albo o kulach - takie prawa i
                      inne jeszcze historie w tym typie zostaly opisane w ktoryms tam
                      numerze WO. W WO jest rowniez opisana historia, na ktora powolywala
                      sie kochanica - do lokalu wpuszczono chlopaka, a wyproszono, kiedy
                      przy zamawianiu drinka okazalo sie, ze sie jaka. Bo tacy ludzie,
                      twierdzili ochroniarze 'psuja humor innym gosciom, a chodzi o to,
                      zeby ludzie sie bawili'. Mojej znajomej nie wpuszczono, bo, jak
                      powiedziala bramkarka 'musimy obnizyc srednia wieku na sali' (K.
                      miala wtedy 30 lat).

Takie lokale sa i beda, w taki czy inny sposob
                      selekcja 'nieodpowiednich' bedzie sie odbywala, ale uczeszczanie do
                      nich, uczestniczenie w tym, co wg nich jest 'dobra zabawa' - taka
                      bez jakalow i niepelnosprawnych i poddawanie sie ocenie jakiegos
                      mlotka przy wejsciu jest ponizej mojego wyobrazenia o idealnym
                      pomysle na wieczor.

A od pilnowania porzadku na sali i wypraszaniu agresywnych gosci sa
                      ochroniarze.
                    • 1jacek Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 09:05
                      saszenka2 napisała:

> > To niech sobie zrobi liste gosci i wpuszcza w takich kryteriach,
                      > ale w kazdym
                      > > innym wypadku jest to naruszenie godnosci osobistej czlowieka i
                      > jest naprawde
                      > > niskim zagraniem.

> Nie pochwalam tego, ale właściciel może wpuszczać, kogo chce. To
                      > jego prawo, bo też i jego lokal.

Market czy sklep z obuwiem, inne lokale tez maja wlascicieli a jednak "nie maja
                      prawa wpuszczac kogo chca", to miejsca publiczne. Jedynym kryterium jest gdy
                      ktos sprawia problemy, wtedy interweniuje nie tyle ochrona co policja.

> Otóż, nie jest świetna, stanowi naruszenie wolności gospodarczej.
                      > Ich lokal, mogą wpuszczać wg koloru trampków.

Jesli napisza "tylko w rozowych trampkach" na drzwiach to okej. Nie ma czegos
                      takiego jak wolnosc gospodarcza w tym kontekscie.
                      Takie beznadziejne widzimisie psuje impreze na ktorej chce sie spotkac wieksza
                      ilosc znajomych, gdzie jednych wpuszczaja innych nie... to wbrew rozsadkowi.

> Poza tym tę ustawę
                      > można łatwo obejść, ona tylko nastręczy więcej pracy policji.

Predzej nauczy idiotow ochroniarzy ze nie mozna traktowac ludzi na wejsciu "z buta".

> Ciekawe, czy chciałbyś, żeby ustawowo nakazali Ci wpuszczania
                      > wszystkich do domu, bo ich dyskryminujesz. Nie sądzę.

Kiepskie porownanie.
                      • pavvka Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 09:35
                        1jacek napisał:

> saszenka2 napisała:
                        >
                        > > > To niech sobie zrobi liste gosci i wpuszcza w takich
                        kryteriach,
                        > > ale w kazdym
                        > > > innym wypadku jest to naruszenie godnosci osobistej czlowieka
                        i
                        > > jest naprawde
                        > > > niskim zagraniem.
                        >
                        > > Nie pochwalam tego, ale właściciel może wpuszczać, kogo chce. To
                        > > jego prawo, bo też i jego lokal.
                        >
                        > Market czy sklep z obuwiem, inne lokale tez maja wlascicieli a
                        jednak "nie maja
                        > prawa wpuszczac kogo chca", to miejsca publiczne.

Jak to, a lista pt. 'tych klientów nie obsługujemy'? :-P
                        Ale całkiem poważnie, oni mają takie prawo, tylko rzadko z niego
                        korzystają, bo to byłoby mało opłacalne. Natomiast czasem wyprasza
                        się żebraków, bezdomnych oraz osoby podejrzewane o shoplifting
                        (których nie oddaje się w ręce policji, bo wiadomo, że niczego nie
                        da im się udowodnić, a właściciel miałby tylko kłopot).

> > Ciekawe, czy chciałbyś, żeby ustawowo nakazali Ci wpuszczania
                        > > wszystkich do domu, bo ich dyskryminujesz. Nie sądzę.
                        >
                        > Kiepskie porownanie.

Na czym konkretnie polega jego kiepskość? I tu i tu mówimy o lokalu
                        prywatnym, którym właściciel ma pełne prawo dysponować.
                        • 1jacek Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 10:18
                          pavvka napisał:

> Ale całkiem poważnie, oni mają takie prawo, tylko rzadko z niego
                          > korzystają, bo to byłoby mało opłacalne. Natomiast czasem wyprasza
                          > się żebraków, bezdomnych oraz osoby podejrzewane o shoplifting
                          > (których nie oddaje się w ręce policji, bo wiadomo, że niczego nie
                          > da im się udowodnić, a właściciel miałby tylko kłopot).

Tak, ale nie posuwaja sie powyzej tej poprzeczki, natomiast w klubach jest
                          doslowanie totalne widzimisie. Jesli nie sprawiaja problemow, nie sa agresywni,
                          bezdomni i smierdzacy, nacpani i butni, to w czym problem?

> > > Ciekawe, czy chciałbyś, żeby ustawowo nakazali Ci wpuszczania
                          > > > wszystkich do domu, bo ich dyskryminujesz. Nie sądzę.
                          > >
                          > > Kiepskie porownanie.
                          >
                          > Na czym konkretnie polega jego kiepskość? I tu i tu mówimy o lokalu
                          > prywatnym, którym właściciel ma pełne prawo dysponować.

Mowimy o lokalach publicznych w ktorych prowadzi sie dzialalnosc gospodarcza.
                          O wstydzie i ponizeniu jakiego doswiadcza ktos kogo nie wpuszcza sie bez
                          wyraznego powodu do klubu w ktorym czekaja znajomi, sympatia itd. to jest
                          zwyczajne ponizanie czlowieka - wiek, aparycja, niepelnosprawnosc, kolor wlosow,
                          cokolwiek. Czlowiek odrazu czuje sie jakis gorszy. W dodatku wszystko zalezy od
                          ochroniarza na ktorego trafisz a nie od jakis unormowanych zasad.
                          • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 10:48
                            > Jesli nie sprawiaja problemow, nie sa agresywni, bezdomni i
                            > smierdzacy, nacpani i butni, to w czym problem?

W wyborze grupy do której adresuje się ofertę własnego lokalu?

> O wstydzie i ponizeniu jakiego doswiadcza ktos kogo nie wpuszcza
                            > sie bez wyraznego powodu

Zdaje się, że aparycja, kolor skóry czy ubiór to są wyraźne powody.

> Czlowiek odrazu czuje sie jakis gorszy.

Właściciel lokalu nie jest obowiązany do utrzymania dobrego lub poprawienia
                            złego nastroju każdemu, kto usiłuje skorzystać z usług lokalu. Jest od tego by
                            zapewnić miłe spędzenie czasu klientom. Przykre, gdy nie wpuszczają znajomego bo
                            zamiast garnituru ma sweter i wytarte jeansy, ale to przede wszystkim jakaś
                            strata dla menadżera. Zresztą nie zawsze strata. Bywają tak snobistyczne lokale,
                            że widok osoby spoza środowiska prowadzi do fermentu wśród stałych bywalców,
                            którzy niejednokrotnie zostawiają miesięcznie kasę wystarczającą na godziwy
                            zarobek dla właściciela. Ich utrata w zamian za pocieszenie skrzywdzonego
                            niedoszłego klienta nikomu się nie kalkuluje. Najwyżej ideowcom.

• saszenka2 Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:20
                              real_mr_pope napisał:

> > Jesli nie sprawiaja problemow, nie sa agresywni, bezdomni i
                              > > smierdzacy, nacpani i butni, to w czym problem?
                              >
                              > W wyborze grupy do której adresuje się ofertę własnego lokalu?
                              >
                              > > O wstydzie i ponizeniu jakiego doswiadcza ktos kogo nie wpuszcza
                              > > sie bez wyraznego powodu
                              >
                              > Zdaje się, że aparycja, kolor skóry czy ubiór to są wyraźne
                              powody.
                              >
                              > > Czlowiek odrazu czuje sie jakis gorszy.
                              >
                              > Właściciel lokalu nie jest obowiązany do utrzymania dobrego lub
                              poprawienia
                              > złego nastroju każdemu, kto usiłuje skorzystać z usług lokalu.
                              Jest od tego by
                              > zapewnić miłe spędzenie czasu klientom. Przykre, gdy nie
                              wpuszczają znajomego b
                              > o
                              > zamiast garnituru ma sweter i wytarte jeansy, ale to przede
                              wszystkim jakaś
                              > strata dla menadżera. Zresztą nie zawsze strata. Bywają tak
                              snobistyczne lokale
                              > ,
                              > że widok osoby spoza środowiska prowadzi do fermentu wśród stałych
                              bywalców,
                              > którzy niejednokrotnie zostawiają miesięcznie kasę wystarczającą
                              na godziwy
                              > zarobek dla właściciela. Ich utrata w zamian za pocieszenie
                              skrzywdzonego
                              > niedoszłego klienta nikomu się nie kalkuluje. Najwyżej ideowcom.
                              >
                              Nie pochwalam selekcji,że tego nie wpuszczę, bo się jąka, a tego, bo
                              nie ma najmodniejszych spodni, ale właściciel ma prawo rozporządzać
                              swym lokalem wg własnej woli. To przykre, że kryterium odrzucenia
                              bywa niepełnosprawność, ale nakazywanie wpuszczania wszystkich
                              chętnych do lokalu moim zdaniem też nie jest najlepszym wyjściem.
                              • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 15:35
                                > Nie pochwalam selekcji,że tego nie wpuszczę, bo się jąka, a tego, bo
                                > nie ma najmodniejszych spodni, ale właściciel ma prawo rozporządzać
                                > swym lokalem wg własnej woli.

Ja nie pochwalam selekcji opartej na osobistych cechach ewentualnego gościa.
                                Jąkanie się, łysienie plackowate, zdeformowana dłoń, etc. Ale z przyczyn
                                niezależnych jak ubiór, zachowanie, styl wypowiedzi jak najbardziej. Co nie
                                zmienia faktu, że nie odebrałbym właścicielowi prawa do wyboru gości choćby
                                kierował się wzrostem i, niestety, inwalidztwem. To on traci, nie klient. A w
                                sytuacji, w której na rynku jest tyle lokali rozrywkowych, niezadowolony może
                                przenieść się w inne miejsce.
                                • 1jacek Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 18:34
                                  Z ta selekcja w klubach jest tak, jakgdyby panowalo przyzwolenie na rasizm i
                                  dyskryminacje.
                                  • real_mr_pope Re: Koniec selekcji na bramkach? 25.03.08, 20:23
                                    > Z ta selekcja w klubach jest tak, jakgdyby panowalo przyzwolenie na
                                    > rasizm i dyskryminacje.

A nie ma przyzwolenia? Jakieś halo robi się gdy właściciel nie wpuści jakiejś
                                    osoby, ale ilu ze stałych bywalców rezygnuje z chodzenia do takiego klubu? Są
                                    lokale w których nie dostać w mordę to jak być w Paryżu i nie zobaczyć Wieży
                                    Eiffla, nie zdarza się każdemu. A mimo to po różnych ekscesach nie widać żadnej
                                    zmiany w liczbie klientów. Jak się właścicielowi nie będzie kalkulowało robienie
                                    selekcji to jej nie będzie robił. Tymczasem najczęściej z wejścia do knajpy
                                    rezygnują znajomi poszkodowanego, a i to nie zawsze.
      • turbomini Re: Koniec selekcji na bramkach? 23.03.08, 22:45
        stephen_s napisał:

> Osobiście uważam, że instytucja selekcji jest zjawiskiem żenującym - i lokale,
        > które je stosują, skreślam z listy miejsc, do których się udaję. Natomiast nie
        > wiem, czy jest sens regulować to przepisami... To raczej kwestia obyczajowości
        > -
        > jak ktoś chce się bawić w nadętego snoba, to jego sprawa...
        >

Jestem dokładnie tego samego zdania.
        Dobry lokal powinien być w stanie zadbać o ochronę swoich klientów bez takich
        parodii jak selekcja na wejściu.
    • vivian.darkbloom to ograniczenie wolności gospodarczej 24.03.08, 08:58
      uważam, ze nie powinno sie wprowadzać takich przepisów, a z ewentualnymi
      patologiami walczyć choćby bojkotując klub cyz opisując to w prasie. w
      niektórych pryzpadkach (np. niewpuszczanie dresów) selekcja ma sens
      • lezbobimbo Re: to ograniczenie wolności gospodarczej 24.03.08, 14:35
        Wpuszczac tylko w krawatach! Klient w krawacie jest mniej awanturujacy sie!

Ja jestem za selekcja, jak swiat swiatem wszystkie bary i kluby wyrzucaja z
        miejsca spitych gosci robiacych burde. Do wyrzucania spitego dziadostwa musi byc
        ktos, kto da im rade. Moze byc stojacy wewnatrz wartownik/wartowniczka.
        • kochanica-francuza No zaraz, lezbo, mówimy o dwóch różnych sprawach 24.03.08, 16:54
          1. Selekcja na wejściu (wedle wyglądu, ceny ciuchów, koloru trampek, stopnia
          pełnosprawności etc.)

2. Selekcja po wejściu (wedle głośności wydawanych wrzasków i chęci robienia zadymy)

Nr 2. jest logiczny.
    • muszek0 Re: Koniec selekcji na bramkach? 24.03.08, 20:53
      dlaczego uważasz, że prywatny właściciel klubu może sobie wybierać
      klientów, a prywatny pracodawca nie może sobie wybierać pracowników
      i negocjować z nimi wysokości wynagrodzenia?

• magnusg Popieram Profesora:- 26.03.08, 10:37
      "Ucywilizujmy zasady. Zamiast robić aferę, wprowadźmy obowiązkowe
      regulaminy, w których będzie wyraźnie napisane, kto nie zostanie
      wpuszczony do lokalu. I niech wiszą przy drzwiach. "
      Dokladnie.
      Psy i Pederasci-WSTEP WZBRONIONY:)

REKLAMA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka