Dodaj do ulubionych

Zakaz in vitro

22.01.09, 17:55
- W najbliższym czasie złożymy projekt ustawy zabraniający stosowania w Polsce
metody in vitro - pisze w liście do szefa klubu PiS Przemysława Gosiewskiego
23 posłów tej partii.

Całość:
wyborcza.pl/1,75248,6191423,PiS_podzielony_in_vitro_.html
No to teraz pomysły Gówina rzeczywiście będą wielce liberalne.
Obserwuj wątek
    • 21.gazeta.pl Re: Zakaz in vitro 22.01.09, 18:29
      Bo to jest właśnie taka gra- żeby dla świętego spokoju przyjąć
      projekt Gówina, jako światły i postępowy.
      • siegfriedswaelderin Re: Zakaz in vitro 22.01.09, 18:41
        To było wiadomo wcześniej - zwłaszcza Kinga Dunin ładnie to wyłożyła w
        przedostatnich "Wysokich Obcasach", ale w kontraście z pisowskim zakazem jeszcze
        lepiej widać Gówinową łaskawość :]
        • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 22.01.09, 20:42
          a co złego jest w projekcie Gowina? to nie prowokacja - pytam
          szczerze
          • bene_gesserit Re: Zakaz in vitro 22.01.09, 20:48
            Tu masz to ladnie wylozone:
            tinyurl.com/7z5lz3
            • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 22.01.09, 21:26
              a coś bez formy: mam rację bo krzyczę?

tak jak napisałem - to nie jest prowokacja ... ale nie ufam ludziom
              którzy mówią: znacząca większosć, jak twierdzą fachowcy ... etc. Do
              tego za dużo erystyki.

• six_a Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 00:38
                ten projekt jest z kosmosu, a gowin, jak go pisał, to chyba miał
                przed oczami zarodki z małymi anielskimi skrzydełkami zamrożonymi na
                lata lub lecącymi do nieba, znaczy niewykorzystanymi.

jak to jest możliwe, że przy kompletnym braku wiedzy w temacie można
                się do takiej ustawy zabierać? przecież to śmieszne nawet nie jest.
                • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:04
                  jezu - a czy doczekam się normalnej odpowiedzi? ten projekt jest z kosmosu a gowin widział aniołki to nie odpowiedź
                  • six_a Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:33
                    weź projekt i przeczytaj. będzie bez 'krzyku', którego nb nie widzę w
                    felietonie, i kpin.
              • paskudek1 Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 10:26
                a gdzie w tym był krzyk?? Sęk w tym, że projekt "pod wezwaniem" :) Gowina nie tylko ograniczyłby niemal do zera skuteczność jak i wykonywanie zabiegów in vitro, ale także np. zabroniłby matkom dzieci z chorobami genetycznymi, urodzonymi w wyniku odmowy badań prenatalnych starania sie o odszkonowanie i np. zwrot kosztów leczenia takich dzieci. A dokładniej: jak zajdzie kobieta w ciążę, grozi jej ciąża uszkodzona gentycznie i chce wykonac badania a lekarze jej domawiają. W wyniku badań mogłaby np. zdecydować się na aborcję. Nie miała badań, urodziła cięzko i nieuleczalnie chore dziecko. Wszystko wskazuje na to że w badaniach prenatalnych choroba wyszłaby na jaw. I teraz kobieta może przejść drogę rpzez mękę i sądzić się o odszkodowanie, rentę dla dzieci itp. A po wejściu ustawy Gowina w życie moze lekarzy pocałować w d...pę.
                • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:13
                  hmmm czyli np. jeżeli ktoś jest przeciwnikiem tego typu zabiegów to jest to dla niego dobry projekt ...?

piszesz tez o chorobach genetycznych dzieci - oczywiscie jak najbardziej uważam iż tego typu badania powinny być przerowadzane - aborcja to już osobny temat - ale to wsyztsko w tej ustawie jest? Jeszcze raz podkreslam - to nie prowokacja - chcę się dowiedziec czy poprostu nasz kochany rząd nie chce przepchnąc gniota pod modnym tematem in vitro (zresztą temat samego wątki brzmi zakaz in vitro a nie choroby genetyczne dzieci).
                  • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:22
                    ale chciałem Ci podziękowac bo jesteś jedną z nielicznych osób które mi odpisały podając argumenty pod przemyślenia :)
                    • easz Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 02:35
                      szymonblaszczyk napisał:

> ale chciałem Ci podziękowac bo jesteś jedną z nielicznych osób
                      które mi odpisał
                      > y podając argumenty pod przemyślenia :)

Nie ze złej woli a dlatego, że ten temat już tutaj ma kilka wątków i
                      trochę nudnawo ciągle sie powtarzać, a na kopiuj/wklej szkoda czasu,
                      kiedy można sobie po prostu poczytać...
                  • siegfriedswaelderin Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 20:42
                    Temat brzmi tak, a nie inaczej, bo mój post dotyczy pissowskiego pomysłu, by in
                    vitro zakazać.
              • bene_gesserit Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 10:36
                szymonblaszczyk napisał:

> a coś bez formy: mam rację bo krzyczę?
                >
                > tak jak napisałem - to nie jest prowokacja ... ale nie ufam
                ludziom
                > którzy mówią: znacząca większosć, jak twierdzą fachowcy ... etc.
                Do
                > tego za dużo erystyki.

Zla forma, za duzo erystyki, za duzo slow, nie takie litery?
                A to chwila, poczekaj, gdzies tu mam platery, zaraz ci podam tresc,
                ktora chcesz zrozumiec - na srebrnym polmisku.

A nienie, zartowalam, nie mam platerow.
                • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:15
                  nauczyłem się że gdy widze Twój nick niczego sie nie dowiem a zostanę zj...ny - przy każdej dyskusji.
              • 21.gazeta.pl Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 17:53
                jeśli naprawdę interesuje cię ten temat-to poczytaj trochę fachowej
                literatury, pokop w internecie-nie tylko na polskich stronach, ale i
                anglojęzycznych-powołaniem każdego człowieka jest myśleć
                samodzielnie.
                • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:09
                  widzisz interesuje mnie temat ale jestem wygodnym człowiekiem :) in vitro mnie nie dotyczy wiec nie oszukuję się - nie będę szukał tego po necie - poprostu tutaj na forum owy projekt wzbudza bardzo wiele emocji - a na pytanie dlaczego niewiele osób potrafi odpowiedzieć

i tylko tego chciałem się dowiedziec - dlaczego jest zły od kogos kto tym się pasjonuje i potrafi wskazac jego błędy.
            • easz Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 00:40
              www.youtube.com/watch?v=MukF9up0BfI
              znalezione na Feminotece, jest też krótsza wersja.
              • easz Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 00:41
                Aha, a problem jest wiekszy, bo to ma/miała być ustawa bioetyczna a
                nie dotycząca tylko in vitro.
                • 21.gazeta.pl Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 17:49
                  Co więcej-ta ustawa dopuszcza też, że lekarz może pacjentce odmówić
                  prawa do aborcji( zgodnej z prawem)i nie ma obowiązku wskazania jej
                  placówki, która jej pomoże. Więc tak naprawdę Gówin załatwia dwie
                  sprawy- likwiduje problem in-vitro (jego skuteczność bardzo
                  spadnie,a więc wiele kobiet po 3-4 stymulacji nie będzie miało sił i
                  zdrowia na więcej) i całkowicie zakazuje aborcję, chociaż niby
                  prawnie jest dopuszczalna.
                  • triss_merigold6 Re: Zakaz in vitro 23.01.09, 20:56
                    Zostają bratnie Czechy, Słowacja, Litwa a dla zamożniejszych
                    Holandia. I oczywiście rodzime podziemie. Nie widzę problemu, poza
                    makabryczną hipokryzją oczywiście.
                    • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:21
                      ale czemu nie mozemy dac lekarzowi prawa wyboru? czy ono działa tylko w jedną stronę? Jeżeli ktoś uważa, iż aborcja jest zła i nie chce wykonywac tego typu zabiegów mamy doczynienia z hipokryzją?
                      • bene_gesserit Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 01:18
                        Temu, ze to nie on bedzie sie musial tulac po rzeznikach na czarnym
                        rynku aborcyjnym albo nie on bedzie musial zadecydowac, co zrobic z
                        niechcianym dzieckiem.
                        • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:37
                          odpisze Ci, ponieważ pierwszy raz mnie nie obraziłaś na tym forum:
                          czy prawo wyboru wiec dotyczy tylko kobiet? jakie ja mam zdanie jest
                          nieważne - mam usunąć dzieciaka wbrew moim przekonaniom bo kobieta
                          zaszalała na imprezie z kims kogo nie zna ... teraz naprawde
                          feminizm w wykonaniu forum wygląda jak ... jednostronna poprawnosć
                          polityczna - prawo wyboru mamy my - a to jak się bedzie czuł lekarz
                          to jego sprawa - to tylko narzędzie w rozwiażaniu mojego problemu ...
                          • bene_gesserit Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:53
                            szymonblaszczyk napisał:

> czy prawo wyboru wiec dotyczy tylko kobiet? jakie ja mam zdanie
                            jest
                            > nieważne - mam usunąć dzieciaka wbrew moim przekonaniom bo
                            kobieta
                            > zaszalała na imprezie z kims kogo nie zna ...

Z tego, co wiem, legalne usuwanie ciazy dotyczy np zaplodnienia w
                            wypadku gwaltu albo ciazy, ktora zagraza zyciu lub zdrowiu matki.
                            To nie jest 'kaprys puszczalskiej', jak zdajesz sie sugerowac. To
                            bardzo powazna sytuacja z dramatycznymi okolicznosciami i brakiem
                            latwych odpowiedzi, z ktora wiaze sie olbrzymie cierpienie.

... teraz naprawde
                            > feminizm w wykonaniu forum wygląda jak ... jednostronna
                            poprawnosć
                            > polityczna - prawo wyboru mamy my - a to jak się bedzie czuł
                            lekarz
                            > to jego sprawa - to tylko narzędzie w rozwiażaniu mojego
                            problemu ...

Lekarz, zanim zostanie ginekologiem, doskonale wie, ze jednym z
                            obowiazkow ginekologa jest usuwanie ciazy. Wielu z tych lekarzy,
                            ktorzy obecnie nagle tlumacza sie 'sumieniem', szlo na studia i
                            wybieralo specjalizacje w zupelnie innej sytuacji prawnej, w ktorej
                            aborcja byla normalnym, powszechnie dostepnym zabiegiem. Widzialy
                            galy, co wybieraly - ginekolog to jest lekarz od aborcji. I nagle
                            okazuje sie, ze nie: albo ze lekarz w szpitalu panstwowym
                            ma 'sumienie', a w swoim prywatnym gabinecie 'aaaaa wywoluje
                            miesiaczki'.

Nie mowiac juz o takich przypadkach jak ten pietnastoletniej Ani,
                            ktora mogla dokonac aborcji zgodnej z prawem, a ktorej odmowiono -
                            wszyscy lekarze we wszystkich okolicznych szpitalach bali sie
                            bardzo ideowej i wplywowej pani ordynator. Znajac pionowa
                            hierarchie dziobania i wasalski model zaleznosci na oddzialach,
                            bedzie to zjawisko coraz czestsze.
                          • 21.gazeta.pl Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:57
                            co ty piszesz? mylisz dwie poważne sprawy- aborcję na życzenie
                            wykonasz tylko za kasę nielegalnie-i nie ma to związku z ustawą.Cały
                            czas mówimy o przypadkach, w których prawo na to zezwala, a które
                            wraz z wprowadzeniem ustawy bioetycznej w myśl zasad Gowina zniknie.
                          • veritas lekarz ma prawo wyboru - moze przeciez zatrudnic 29.01.09, 13:19
                            sie w jakiejs katolickiej poradni lub otworzyc wlasny gabinet i tam
                            swiadczyc tylko takie uslugi, jakie chce. Praca w panstwowym
                            szpitalu nie jest obowiazkowa.

------------------------------
                            Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej.
                  • szymonblaszczyk Re: Zakaz in vitro 24.01.09, 18:19
                    hmmmm ale jeżeli aborcja jest nizgodna z jego przekonaniami to czy to jest złe? gdybym był lekarzem tez nie chciałbym wykonywac tego typu zabiegów bo są sprzeczne z moimi przekonaniami. Czy to źle?
                    • six_a Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:41
                      na dokładnie ten sam temat rozwinęła się dyskusja w wątku:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=90021354
                      szukaj wypowiedzi nikodema
                      on prezentuje właśnie Twoje argumenty, a kontrargumentów chyba nie ma co
                      kopiować, tak że zapraszam do lektury.
                      • 21.gazeta.pl Re: Zakaz in vitro 25.01.09, 11:49
                        Przecież to nie chodzi o poglądy lekarza-nikt go nie zmusza do
                        przeprowadzenia aborcji-w myśl obowiązującego w chwili obecnej
                        prawa, ma on tylko obowiązek wskazać placówkę, która takiej kobiecie
                        pomoże np.osobie, która jest ofiarą gwałtu. Ustawa bioetyczna,
                        pozostawi tę osobę samą sobie z problemem- czyli masz kasę to ci
                        pomożemy ,nie masz twój problem. Osobiście znam lekarza, który ma
                        sumienie katolickie od 8-15 za państwowe pieniądze i po 16 sumienie
                        liberalne- wykona zabieg nawet wbrew prawu.
                        • lubie_gazete Re: Zakaz in vitro 27.01.09, 15:01
                          I nic z tym nie robisz? Ukrywanie przestępstwa to też przestępstwo.
                    • rdza84 Re: Zakaz in vitro 03.04.09, 19:49
                      Jeśli wykonywanie zawodu jest sprzeczne z jego przekonaniami to niech zmieni zawód.
                      Ciekawe co ty byś powiedział na sytuację, w której lekarz jest Świadkiem Jehowy
                      i odmawia wykonania transfuzji krwi bo to jest niezgodne z jego przekonaniami?
                      Sytuacja tak samo absurdalna jak w przypadku, gdy lekarz odmawia legalnej
                      aborcji powołując się na własne sumienie.
    • siegfriedswaelderin I a propos : dwa "Fakty z kraju" z RMF FM 26.01.09, 11:33
      Szukając na stronie RMF materiału o dzisiejszej wypowiedzi Komorowskiego,
      trafiłam w dziale "Fakty z kraju" na dwie wiadomości, jedna pod drugą:

Pn, 2009-01-26 06:24
      Za dwa lata Świątynia Opatrzności będzie gotowa

Pn, 2009-01-26 06:12 (aktualizacja: 07:25)
      NFZ nie ma funduszy na refundację in vitro

• kocia_noga Re: I a propos : dwa "Fakty z kraju" z RMF FM 29.01.09, 08:33
        siegfriedswaelderin napisała:

> Pn, 2009-01-26 06:24
        > Za dwa lata Świątynia Opatrzności będzie gotowa
        >
        > Pn, 2009-01-26 06:12 (aktualizacja: 07:25)
        > NFZ nie ma funduszy na refundację in vitro
        >

I jeszcze reklama cudownego medalika pod hasłem "in vitro"

To się układa. Nie ma forsy na zabieg medyczny+ jest forsa na
        świątynię+kupujta nasz zaczarowany amulet.
        • 21.gazeta.pl Re: I a propos : dwa "Fakty z kraju" z RMF FM 29.01.09, 18:45
          I o to im chodzi-refundacji żadnej nie będzie, zakaz spowoduje tylko
          wzrost cen na zabieg in vitro, bo skuteczność metody dopuszczonej
          przez Guru Gówina wynosi tylko 3%-a więc zamiast 1 do 3 stymulacji
          trzeba będzie podchodzić po 7-10 razy.I w ten sposób Gówin napędza
          gospodarkę i walczy z kryzysem. W następnych wyborach ma fotel
          ministra gospodarki:)
    • siegfriedswaelderin Re: Gówin nonkomformista :> 01.04.09, 01:02
      Nie obchodzi mnie, czy moja ustawa dotycząca in vitro, jest zgodna z nauczaniem
      Kościoła; ja chcę uratować jak najwięcej istnień ludzkich, z tego będę
      rozliczany - oświadczył Jarosław Gowin, podczas debaty w siedzibie Konferencji
      Episkopatu Polski.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6450261,Gowin__Nie_obchodzi_mnie__czy_moja_ustawa_jest_zgodna.html
      • kocia_noga Re: Gówin nonkomformista :> 01.04.09, 08:39
        Ho ho, jaki odważny! A służył przy tym, czy tylko machał ogonem?
        • zosia9 Re: Gówin nonkomformista :> 02.04.09, 20:29
          a kto za przeproszeniem tego Gowina rozliczać będzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka