Dodaj do ulubionych

Contra in vitro - chcą zakazać IV

26.03.09, 08:35
wyborcza.pl/1,75248,6426426,Za_in_vitro__czyli_przeciw_Janowi_Pawlowi_II_.html

Info ze strony tego żałosnego komitetu:
Jacek Kotula, przewodniczący Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Contra In Vitro

Urodził się w 1966 roku w Rzeszowie, ukończył studia ekonomiczne w
Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej. Aktywny działacz Stowarzyszenia Rodzin
Katolickich Diecezji Rzeszowskiej, ojciec czwórki dzieci.

Jego wypowiedź z artykułu:
- Zbierając podpisy, orientujemy się, że ludzie w Polsce niewiele wiedzą o
sztucznym zapłodnieniu, no bo przecież normalna rodzina nie ma problemu z in
vitro.

K.U.R.W.A. On nie miał, świetnie. Ale jednak jak widać ma z in vitro duuuży
problem.
Obserwuj wątek
    • troppo_bella Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 08:57
      Co szósta para ma problem ze spłodzeniem potomka.

Z tego by jednak wynikało, że nie jest to normalna para.
      • siegfriedswaelderin Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 09:07
        Normalny to on nie jest.

Naprawdę, jako "ojciec czwórki dzieci" mógłby się nie kompromitować propozycją
        zakazu IV.
      • claratrueba Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 09:15
        "Nienormalna rodzina" pożywiająca głównie winem za 4,50 tez często takiego
        problemu nie ma. A kwestię in vitro widzę czarno bo świetnie pamiętam kampanie
        przed wprowadzeniem zakazu aborcji. Było tak samo- silni, zwarci i głośni
        obrońcy życia zbierajacy podpisy, pikietujący Sejm i inne instytucje. I mysi,
        cieniutki głos obrońców "prawa do wyboru". Oficjalnie nielicznych- bo po co się
        pokazywać, narażać. Przez chwilę podpisy pod petycją o zachowanie prawa do
        aborcji zbierała posłanka- dyrektorka szkoły, w której pracowała moja matka.
        Przez chwilę- bo w samej szkole z prawie 30 nauczycieli podpisały 4 osoby.
        Reszta wolała "siedzieć cicho". Na Uniwersytecie, gdzie wówczas studiowałam
        udało się zabrać coś koło 200 podpisów- na 24 tysiące studentów. Jak ja wtedy
        zazdrościłam odwagi Niemkom- obaliły zakaz tylko dzięki własnej masowej
        inicjatywie "ja usunęłam". No to maja dobre prawo- takie jakiego chciały. A my
        takie na jakie potulnie sie zgodziłysmy.
        • 21.gazeta.pl Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 09:20
          Bo u nas nikt nie chce się wychylać z tłumu. Ale chyba też ludzie
          mają uczucie,że nic to nie da, bo nikt nie pójdzie na wojnę z KK.
          Myślę, że dopóki pozycja KK jest taka silna, marne szanse na otwarte
          spory.
          • troppo_bella Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 09:39
            Cóż, wynika to wszystko z podpisanego w 1993 konkordatu:

"Artykuł 11
            Układające się Strony (czyli państwo i Kościół - przyp, mój) deklarują wolę
            współdziałania na rzecz obrony i poszanowania instytucji małżeństwa i rodziny
            będących fundamentem społeczeństwa. Podkreślają one wartość rodziny, przy czym
            Stolica Apostolska, ze swej strony, potwierdza naukę katolicką o godności i
            nierozerwalności małżeństwa."

Z tym, że dla KK walka z in vitro jest obroną instytucji małżeństwa. Dla
            instytucji państwowych nie musi być.
            • claratrueba Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 10:15
              Ustawa zakazująca przerywania ciąży została przyjęta przez parlament PRZED
              podpisaniem konkordatu (styczeń 1993, lipiec 1993, ratyfikacja, więc faktyczne
              obowiązywanie- 1998)Konkordat maja również państwa o znacznie bardziej
              liberalnych przepisach aborcyjnych niż polskie. Większość Europy ma, Niemcy też
              (całkowita wolność aborcji). Sorry, dla mnie argument o kościele jest nie do
              końca poważny. Wychowałam się za komuny i naprawdę wiem, co to jest zniewolenie.
              I przyzwolenie na nie. Kościół nie pałuje, do pierdla nie wsadza. Nawet ze
              stosami dawno temu skończyli. To nie strach, to konformizm.
              • kocia_noga Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 10:32
                Gówin prawda. Nie strach, w każdym razie nie wyłącznie ani głównie,
                ale kult JPII - zanim wymusił swoje żądania długie lata wspierał
                swoją ideologię każdym sposobem - hodował przyszłe kadry rządzące,
                finansował opozycję oczywiście kontrolując ją, finansował bojówki i
                grupy propagandowe.
                Pamiętam jak w 1986 r spotkałam się pierwszy raz z dobrze już
                wypasioną grupą ideologów mieszających hasła patriotyczne,
                wolnościowe, religijne i antykobiece, przykościelną, ale działającą
                wśród inteligencji i gdzie się da.Było ich wtedy bardzo wiele, a
                ludzi możnabyło pozyskać tanim kosztem - byle jakimi zachodnimi
                gadżetami, paczkami używanych ciuchów, a ci8ężkie frajerstwo wizją
                bohaterskości.
                Sam strach to mało - Polska kocha JPII.
                • troppo_bella Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 10:46
                  Ja jednak uważam, że strach. Nie tyle przed samymi hierarchami, ale przed
                  wpływem, jaki hierachowie oraz niektóre rozgłośnie :-) moga wywrzeć na wyborców.
                  Tak widać ocenia PO nasze społeczeństwo: że nadal na nasze wybory polityczne
                  przemożny wpływ ma KK.
                  Ciekawe, jak to wygląda w świetle badań socjologicznych.
                  • claratrueba Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 11:16
                    To coś ten wpływ nie wyszedł w ostatnich wyborach- LPR popierana najmocniej nie
                    weszła dostała 1,3% (!), najmocniej zwalczana Platforma o 17% więcej głosów niż
                    w poprzednich.
                    • troppo_bella Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 14:56
                      claratrueba napisała:

> To coś ten wpływ nie wyszedł w ostatnich wyborach- LPR popierana najmocniej nie
                      > weszła dostała 1,3% (!), najmocniej zwalczana Platforma o 17% więcej głosów niż
                      > w poprzednich.

No właśnie, więc może oni przesadzają z tym trzęsieniem portkami przed
                      episkopatem? W sensie zagrożenia swoich stołków? Może źle oceniają sytuację?
                • claratrueba Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 10:50
                  Masz racje kocia_nogo, wielką. A skoro naród kocha JPII, to jest przeciwko in
                  vitro i zakaz będzie. Vox populi vox dei.

Pamiętam jak w 1986 r spotkałam się pierwszy raz z dobrze już
                  > wypasioną grupą ideologów mieszających hasła patriotyczne,
                  > wolnościowe, religijne i antykobiece, przykościelną, ale działającą
                  > wśród inteligencji i gdzie się da.Było ich wtedy bardzo wiele, a
                  > ludzi możnabyło pozyskać tanim kosztem -

oj byli tacy tez ich pamiętam. I byli wtedy inni w ZSMP, PZPR, ZSyP-ie tylko
                  finansowani ze wschodniego kierunku- więcej lat by prać mózgi i większe
                  przywileje, kasa itd. Co z tego? Bierność narodu jest faktem, ciemny kult
                  (ciemny bo o nauce JPII przęcietny Polak wie mało i wielbi go głównie dlatego,
                  że Polak) też. Tobie się to nie podoba, mi też, ale co to zmienia?

• iluminacja256 Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 15:44
                Och, och, och, kochani moi, to juz nie pamietamy jak było?

Nie pamietamy tego , z e ustawę w tym stylu przegłosowywano jako
                pierwszy prezent WOLNEJ OJCZYZNY dla Jana Pawła II?
                Ze miał to byc prezent nr I, a prezent nr II to zapis o religii w
                szkole zawarty w konkordacie.

Sorry, moze dlatego, z ebyąłm wtedy strasznie zbuntowaną nastolatką
                ten okres bardzo wbił mi się w pamiec.
              • 21.gazeta.pl Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 16:06
                nie pałuje, do pierdla nie wsadza, ale może napietnować-i tego
                ludzie sie boją, szczególnie z mniajszych srodowisk. Poza tym KK
                wprowadził sobie religie do szkoł i co? Były jakieś protesty?
    • benek231 Tak jestem przeciwko wszystkim dzierzymordom 26.03.09, 14:53
      Wiadomo bylo, ze kler nie popusci a Tuski nie zatrzymaja.

No i wymyslili. W ten sposob i wilk syty jest i owca cala pozostanie, czyli
      apetyty kleru (znow) zostana zaspokojone a Tuski... no a coz oni mieli biedni
      zrobic w takiej sytuacji oddolnego ruchu.

O dzialaniach wyprzedzajacych oczywiscie nie slyszeli.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=73526911
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=74651050&a=74651050
    • six_a Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 18:15
      - Za jakiś czas okaże się, kto z posłów jest za życiem, a kto za śmiercią, kto
      za Janem Pawłem II, a kto przeciw niemu, kto jest katolikiem, a kto katolikiem,
      ale...

zwykły idiota normalnie, szkoda komentować. niech sobie idzie w diecezji robić
      ankiety, kto jest za jp, kto za be52, a nawet kto jest katolikiem a kto
      szatanem. co ma sejm do katolików??? jak słowo daję, że przy następnych wyborach
      będę badać osobników pod kątem wyznania.
      • kocia_noga Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 18:23
        he he,nawet Olejniczak deklarował się jako ss...syn kościoła.
        Wierny, kij mu w oko.
        • siegfriedswaelderin Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 19:49
          Katolickiego?
          • kocia_noga Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 22:32
            siegfriedswaelderin napisała:

> Katolickiego?

No przecież jeden jest kościół w Polsce.
      • antyswolocz Re: Contra in vitro - chcą zakazać IV 26.03.09, 19:31
        Majcherek napisal dobry artykul ("Szance Hipokryzji"), a pod dyskusje wrzucono
        go na Publicystyka.
        Z liczby wypowiadajacych wnioskuje, ze zainteresowanie tematem mizerne. Ciekawe
        czy duzo wiecej osob przeczytal ten artykul (?)

Ja ostatnie 2 elekcje odpuscilem sobie. Nie bylo partii ktora moglbym uznac za
        mojego reprezentanta. Przy ogromnych zapasach mojej dobrej woli ... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka