em.haa 22.10.09, 17:41 Lekarz zalecił mi drożność jajowodów, przeczytałam na jakiejś stronie tak na sucho jak to się odbywa i na czym to polega, wspomniano tam o bólu... Czy któraś z Was miała takie badanie. Proszę napiszcie o swoim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: Drożność jajowodów. 25.10.09, 17:32 Do przyjemności ono nie należy, ale każdy inaczej to przechodzi. Dla mnie cel wart tego bólu, poza tym ja dostałam środki przeciwbólowe, a samo badanie trwa krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli77 Re: Drożność jajowodów. IP: *.skil.swidnik.pl 25.10.09, 18:03 Ja bylam pod znieczuleniem ogólnym, także kompletnie nic nie czułam, badanie calkowicie bezbolesne. Nie ma sie czego bac. Pol godziny i po sprawie. U mnie wynik wyszedl ok. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 25.10.09, 18:22 Juz parokrotnie pisalam - w Niemczech to badanie uchodzi za prehistorie. Zaleca sie od razu laparoskopie ze wzgledu na unikniecie rentgena + mozliwsoc udroznienia. Dodatkowo odpada cierpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli77 Re: Drożność jajowodów. IP: *.skil.swidnik.pl 25.10.09, 19:04 W sumie to nie rozumiem dlaczego, laparoskopia jest o wiele bardziej inwazyjna, naraza na powiklania, to jest juz normalna operacja, i praktycznie wyklucza Cie z normalnego funkcjonowania przynajmniej na 2 dni. W HSG kontrast rowniez moze udroznic niewielkie niedroznosci, jest to badanie jednak o o wiele mniejszym ryzyku, ja po badaniu praktycznie po godzinie juz nic nie pamietalam. Moim zdaniem naprawde nie ma sie czego bac. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 25.10.09, 19:19 Ok, ale rentgena w tych okolicach, jesli mozna, to lepiej go uniknac. Laparoskopia jest wykonywana w warunkach ambulatoryjnych i na drugi dzien funkcjonujesz juz normalnie. Zabieg laparoskopijny trwa pol godziny i w tym samym dniu maszerujesz do domu. Oczywiscie nie wiem, na jakim poziomie jest to w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Drożność jajowodów. 25.10.09, 20:07 Tak czy siak, do Niemiec nie pojadę Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 25.10.09, 20:18 Nie o to chodzilo . Przeciez za zabieg bedziesz placic prywatnie, prawda? To moze podpytaj jeszcze lekarza (a moze nawet innego), czy jednak nie zrobic inaczej etc. A tego rentgena z kontrastem to sie nie boj - dziewczyny na forum o nieplodnosci pisza, ze to nic strasznego. Ok, nieprzyjemne, ale da sie przezyc. No i pamietaj, jaki masz cel! BTW sprawdzilas juz tarczyce? Mnie lekarz skierowal na te laparo bez badania tarczycy, a jak sie okazuje, nie jest z nia wszystko ok, wiec na razie laze do endo. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Drożność jajowodów. 26.10.09, 16:42 Z tarczycą chyba u mnie też nie najlepiej. Lekarz powiedział, że koszt u niego tego badania to 55zł. Zbaraniałam, ale nic się nie odezwałam. Zresztą to już nieważne... rezygnuję ze starań ( Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 27.10.09, 11:57 No co Ty? Nie rezygnuj!!! Znajdz dobrego endokrynologa - tarzcyca potrafi rozwalic caly system hormonalny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Drożność jajowodów. IP: *.kalisz.mm.pl 26.10.09, 18:19 Nie wporwadzaj ludzi w błąd, bo laparoskopii nigdy, nigdy nie wypuszczają w tym samym dniu do domu w PL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 27.10.09, 11:58 To i nawet lepiej. Na pewno odpoczynek (= regeneracja) po takim zabiegu jeszcze nikomu nie zaszkodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Drożność jajowodów. 26.10.09, 19:27 Pamiętaj, że po samej laparoskopi można mieć zrosty. Moja ginka twierdzi, ze organizm kobiety to nie komoda z szufladami, do której można zaglądać kiedy się chce, odsuwać je i zasuwać. Każda ingerencja chirurgiczna musi być przemyślana. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 27.10.09, 14:14 Oczywiscie - mozna miec tez wieksza sklonnosc do ciazy pozamacicznej. Tak samo jak po badaniu rentgenem przy kontrascie. Dlatego chyba logiczniejsze wydaje sie wczesniejsze przebadanie na inne hormony, chcoby na tarczyce (meza tez obowiazkowo!). Odpowiedz Link Zgłoś
renkag Re: Drożność jajowodów. 26.10.09, 11:32 Ja miałam bez żadnego znieczulenia, normalnie w przychodni a nie w szpitalu. potem poczekałam pół godziny i do domu. W domu już wszysko normalnie. A co najważniejsze - za 2 miesiące byłam w ciąży. Dentysta bywa gorszy A poza tym mówiłam sobie, że jak mam urodzić dziecko to nie moge się bać "zwykłego" badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsg Re: Drożność jajowodów. IP: *.aster.pl 26.10.09, 13:19 badanie bolało ale było tak krótkie, montaż ustrojstwa chwila, przepuszczenie kontrastu chwila. razem może 3 minuty to trwało. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kryszcz Re: Drożność jajowodów. 26.10.09, 22:47 Jestem po badaniu HSG przeprowadzonym tydzien temu w szpitalu.Samo badanie trwalo moment zakladanie tych wziernikow mnie nei bolało ,bolało tyko w momencie keidy wpuszczali kontrast ale to trwa sekunde do przeżycia.Wpuscili 3 razy kontrast i zrobiliz djecie.Badanie wyszlo ok nie mam zrostów.Znieczulenia nie miałam dostałam ketonal tylko przeciwbólowo i tyle ja po badaniu czulam sie ok troche mnie kręgoslup tak ztylu ciagnął no i lekko plamiłam. A co do laparoskopi to na pewno nie jest lepsza! to jest operacja rozcinanie małego co prawda odcinka wlasciwie to 3 odcinków ale napewno nie wyjdziesz dod omu zaraz chocby ze wzgledu na ból a także ze wzgledu na narkoze po ktorej tak szybko sie nie dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Drożność jajowodów. 27.10.09, 14:17 Ja bazuje na informacji od lekarza-klinicysty, specjalisty wlasnie od nieplodnosci na tle chorob przydatkow. Wierz mi - po narkozie mozna dosc szybko dojsc do siebie, aczkolwiek to indywidualne - wezmy chocby takie badanie jak kolonoskopia czy endoskopia (wykonuje sie je w Niemczech w zasadzie tylko pod narkoza) Odpowiedz Link Zgłoś