Dodaj do ulubionych

Morfologia tylko na czczo?

IP: *.modemy3.ostrowski.pl 02.01.10, 16:27
Witam.

Czy do poboru krwi pod kątem morfologii trzeba być koniecznie na czczo? Jestem
w 12 tyg. ciąży i nie jestem w stanie wyjść z domu bez śniadania. Mam rano
mdłości; nie wymiotuję, ale mam czasem lekkie torsje. Koniecznie muszę od razu
coś zjeść. Pytanie więc: co powinnam zjeść (może coś specjalnego, lekkiego)
żeby wynik był w normie?
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 02.01.10, 16:33
      Może zjeść lekkie śniadanie. Wypij lekką herbatę, zjedz kromkę np. z
      twarogiem. Jeśli potrzeba Ci więcej na śniadanie to weź coś do
      jedzenia ze sobą i skonsumuj zaraz po pobraniu krwi.
      • osmanthus Re: Morfologia tylko na czczo? 03.01.10, 01:17

> Może zjeść lekkie śniadanie. Wypij lekką herbatę, zjedz kromkę np.
        z
        > twarogiem. Jeśli potrzeba Ci więcej na śniadanie to weź coś do
        > jedzenia ze sobą i skonsumuj zaraz po pobraniu krwi.

???

Wszystko zalezy od tego co ma byc badane. Lekarz kierujacy na
        badanie powinien zaznaczyc czy pacjent ma byc na czczo czy nie.

Piszesz, ze nie wymiotujesz tylko masz lekkie torsje. Cos mi sie nie
        zgadza - torje = sie rzyganie, wiec jedziesz do Rygi czy nie?
        • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 03.01.10, 09:41
          jak kolezanka wyżej pisała to ma byc morfologia. Czyli jak to u
          cieżarnej sprawdzenie ilości krwinek białych, czerwonych,
          hemoglobiny. Do tego nie trzeba być na czczo.
        • Gość: mmm Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.modemy3.ostrowski.pl 03.01.10, 09:46
          Może źle się wyraziłam, ale nie wiedziałam jak nazwać to, że nie wymiotuję, ale mam odruchy wymiotne - podnosi mi się żołądek, chcę zwymiotować, ale nie mogę. Kończy się na kaszlu i ślinieniu...
          • Gość: jana Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.10, 17:00
            Ja znam tylko morfologie na czczo! Nigdy lekarze nie pozwalaja nic
            pic i nic jesc. Kiedys jak potwornie zle sie czulam i lekarz
            zdecydowal natychmiastowe pobranie krwi, to musialam szczegolowo
            wymiecnic co jadlam i co pilam do godziny 12 w poludnie, bo akurat o
            tej porze u niego wyladowalam...ale to byl nagly przypadek i lekarz
            nie chcial czekac do nastepnego dnia. Teraz jak robie regularnie co
            kilka miesiecy badanie krwi, to stoje z malym kubkiem(termosem)
            cappuccino i czekam...aby sie nareszcie napic kawy, bo z moim niskim
            cisnieniem jestem rano do niczego. Spotykam wiele kobiet, ktore tez
            juz trzymaja kawe w reku, a pielegniarki sie smieja i zawsze mowia:
            No, a teraz moze pani nareszcie napic sie kawy."
            • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 03.01.10, 17:09
              zapewne lekarz pytał Cię co dokładnie jadłaś ponieważ miałaś badany
              poziom cukru.
              Posiłek nie wpływa na morfologię: przecież po kanapce nie wzrośnie
              hemoglobina, ani płytki, ani żaden inny parametr w morfologii.
              Na czczo trzeba być do badań na wyniki których pokarmy wplywają
              (gospodarka lipidowa, cukier, oznaczenia wszelkich pierwiastków).
              Bez śniadani nalezy też przyjść na próby wątrobowe, enzymy trawienne
              (ich ilość wzrasta po jedzeniu).
              Pomijając, że przed badaniem nie powinno się pić kawy czy mocnej
              herbaty, które podnoszą ciśnienie krwi.
              • Gość: gosc Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 17:19
                to może jednak nie proponuj koleżance herbaty, bo granica między słabą a mocną
                jest... płynna
              • Gość: mmm Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.modemy3.ostrowski.pl 03.01.10, 17:26
                No właśnie też tak słyszałam, że "posiłek nie wpływa na morfologię". Słyszałam również, że ewentualnie laborant musi dłużej popracować nad próbką, ale nie ma to wpływu na ostateczny wynik. Ponoć gorsze jest umycie zębów i badanie na pusty żołądek, niż zjedzenie przed lekkiego śniadania.
                Nigdy wcześniej nie miałam problemów z odwiedzinami w laboratorium na czczo, ale teraz, gdy jestem w ciąży, to po przebudzeniu muszę od razu coś zjeść i nie ma zmiłuj...
                • Gość: gosc Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 17:27
                  resmedica.pl/archiwum/zdart8984.html
                  • Gość: gosc Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 17:28
                    www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_krwi.html
                    • Gość: mmm Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.modemy3.ostrowski.pl 03.01.10, 17:39
                      Cholera, to co ja mam zrobić? Badanie już jutro. Nie dam rady na czczo! Wstaję o
                      godz. 6:00 do pracy na 7:00. muszę się zwolnić "na chwilkę" do laboratorium,
                      które jest czynne od 7:30, a tam zawsze są kolejki. No więc jak mam mam
                      wytrzymać bez jedzenia 1,5 do 2 godzin?!?!?! Zemdleję na bank...
                      • Gość: ann Re: Morfologia tylko na czczo? IP: 188.33.122.* 03.01.10, 17:45
                        przecież jako cieżarna masz pierwszeństwo w kolejce do pobrania krwi -
                        skorzystaj z tego
                        • Gość: mmm Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.modemy3.ostrowski.pl 03.01.10, 17:48
                          Wiem o tym, ale już widzę krzywe spojrzenia ludzi w kolejce. Tym bardziej, że to
                          dopiero 3 miesiąc i nie mam jeszcze brzuszka.
                          • Gość: ann Re: Morfologia tylko na czczo? IP: 188.33.122.* 03.01.10, 18:04
                            musisz być asertywna jeśli nie chcesz zemdlećsmile olej krzywe spojrzenia i weź se
                            sobą coś do jedzenia. Byłam kilka dni temu na pobraniu krwi i widziałam 2 osoby,
                            które zaraz po wyjściu z gabinetu zaczęły zajadać kanapki - żalowałam, ze sama
                            nie wpadłam na ten pomysłsmile
                    • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 03.01.10, 21:19
                      Drugi artykuł mówi o wszystkich badaniach ogółem, a nie o samej
                      morfologii. Pierwszy mówi, że nie można przyjść po obfitym posiłku.
                      Owszem jak ktoś rano zje pół chleba ze smalcem to nie gearantuję
                      poprawności wyniku.
                      Kobieto zjedz lekkie śniadanie i idź na badanie. Dam sobię rekę
                      odciąc, że wszystko wyjdzie ok. Pracuję w laboratorium, jestem
                      diagnostą i takie zalecenia wydaję wszystkim pacjentom.
                      • Gość: magdola Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 21:28
                        Tylko powiedz lekarzowi potem, że byłaś po posiłku.
    • Gość: bbb Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.10, 20:49
      W mojej przychodni (Wrocław, przez wiele lat (nie wiem czy i teraz) można było robić badania krwi od 15 do 17. Ja też z tego korzystałam i na pewno nie byłam na czczo.
      • monia1907 Re: Morfologia tylko na czczo? 04.01.10, 13:24
        Przez całą ciążę chodziłam na morfologię po lekkim śniadaniu, tylko w przypadku
        badań na cukier musiałam być na czczo.
        • Gość: kj Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.10, 23:00
          Na zachodzie, zawsze tylko na czczo, zwykla morfologia rowniez!
          • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 05.01.10, 15:07
            Tu Polska, nie zachód. Nie ma potrzeby, aby morfologię wykonywać na
            czczo.
            • Gość: helena Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.10, 15:23
              Pierwszy raz slysze...zawsze na czczo!
            • Gość: Amanda Badanie krwi IP: *.7-1.cable.virginm.net 22.04.15, 17:28
              Cześć wam wszystkim byłam dziś u lekarza z problemami wymiotowanie i ból brzucha senność , kazał mi zrobić badanie krwi i kał , tylko nie wiem co to za badanie wogule chciałam morfologie ale powiedziała że narazie to niekonieczne , na badaniu nie byłam na czczo bo jadłam bułeczki potem wizytę miałam dopiero o 15 godz . Czy ktoś może mi pomóc , co do mogło być za badanie zamiast morfologi ?
    • Gość: mmm Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.modemy3.ostrowski.pl 05.01.10, 18:21
      Oj, już się nie kłóćcie.
      Byłam zapytać u mnie w przychodni - pozwolili jeść, więc dziś po śniadaniu byłam pobrać krew. Ponoć nie można jeść tylko wtedy, gdy oznaczana będzie glukoza, czy cholesterol.
      • aaaniula Re: Morfologia tylko na czczo? 05.01.10, 18:43
        tak, własnie to próbowałam przekazać.
        • Gość: kropek Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.ip.netia.com.pl 28.10.13, 20:56
          Ja zawsze przed morfologia w ciazy jadlam jakis jogurt i pilam kawe bo jak bym tego nie zrobila to bym tam nie doszla jedynie na glukoze nie wolno ale przez te 2godz pozwolili pic wode i jakos przetrwalam
          • Gość: nena Re: Morfologia tylko na czczo? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.14, 10:43
            Ja natomiast szukam laboratorium w Łodzi, gdzie mogę szybko zrobić morfologię, najlepiej prywatnie.
    • mamalgosia Re: Morfologia tylko na czczo? 25.04.15, 17:17
      Halu, vel neno - sama sobie odpowiadasz? smile I jak, zadziałała reklama?
    • Gość: madziks@ morfologia koniecznie na czczo IP: *.devs.futuro.pl 03.07.15, 10:50
      na morfologię trzeba iść koniecznie na czczo minimum 5-6 h i to jest wymóg moi drodzy, każdy lekarz wam to powie
      • Gość: tofik Re: morfologia koniecznie na czczo IP: *.centertel.pl 30.01.17, 05:12
        @ madziks@
        Wcale nie masz racji! Mi lekarz powiedział żeby NIE był na czczo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka