elza516 22.02.04, 15:34 Chciałabym usunąć pieprzyk czy mam skierować się do dermatologa??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 14:50 Ja się udałam w tym celu do chirurga onkologa. U mnie akurat bez skierowania , na kasę chorych. Usunął mi szybko i bez problemu wszystkie znamiona. A miałam ich sporo. Prywatnie pewnie bym zbankrutowała. Odpowiedz Link Zgłoś
elza516 Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 19:19 A czy nie miałaś żadnych powikłań, słyszałam u paru osób, że ten zabieg źle się dla nich skończył??? trochę się boję tego zabiegu myślisz że one są niebezpieczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
agniewa1 Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 19:42 Ja też miałam usuwane pieprzyki (a właściwie pieprze) z pleców, też przez chirurga onkolga i też "państwowo". Po zabiegu nie miałam żadnych powikłań, wszystko się elegancko goiło. Chodziłam na zmianę opatrunku, po jakimś czasie wyciągnęli mi szwy (poważna sprawa), a pieprze trafiły do badania histopatologicznego (przyznaję, że idąc po jego wynik czułam się niepewnie). Ale już zapomniałam, że coś takiego miałam (a miałam od urodzenia) i nie mam stresu, że coś, gdzieś, kiedyś itp. mi się z tym zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
agniewa1 Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 19:46 A jeszcze jedno - na zabieg czekałam trochę, a było to związane z koniecznością zaszczepienia się przeciwko żółtaczce wszczepiennej. Zabieg mógł się odbyć po drugiej dawce (czyli ok. miesiąca po pierwszej). Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 19:43 Ja usuwalam i nie mialam powiklan zadnych , tyle ze oczywiscie troszke nieprzyjemne ( ja mialam zawsze kilka szwow). Najpierw bylam u dermatologa i dostalam tam skierowanie do chirurga. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
karmazynowa Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 19:52 usuwalam u onkologa, bezplatnie -panstwowo, chirurga i dermatologa odradzano mi, pewniejsze u onkologa - przy okazji zbada jakiego rodzaju to pieprzyk byl. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: usunąć pieprzyk 23.02.04, 21:01 Ja też nie miałam powikłań. A były usuwane chirurgicznie czyli zwyczajnie wycinane. Najbardziej nieprzyjemne z całego zabiegu było samo znieczulenie. Miałam znieczulenie miejscowe a ponieważ usuwano mi jednorazowo 3 znamiona , więc 3 były wkłucia. Potem już nic nie czułam. Blizny po zdjęciu szwów smarowałam contractubexem i w tej chwili po największych pieprzykach mam małe kreseczki w kolorze ciała. Czytałam ,że chirurgiczne usuwanie jest bezpieczniejsze od laserowego , bo znamiona idą do badania a laserem są usuwane bezpowrotnie. Jeżeli chciałabyś się zdecydować na zabieg, to radzę teraz. Do wiosny blizny ładnie ci się podgoją i latem będziesz je mogła wystawiać na słońce. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elza516 Re: usunąć pieprzyk 24.02.04, 17:23 No właśnie czy to znieczulenie tak bardzo boli Bo chciałam usunąć pieprzyk koło nosa i gdzie oni wbijają tą igłe przy piprzyku cz...??? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: usunąć pieprzyk 24.02.04, 20:59 Zastrzyk znieczulający wkłuwają obok pieprzyka. U mnie to było ukłucie podobne do użądlenia pszczoły, w dodatku ja w ogóle nie lubię wszelkiego rodzaju zastrzyków, szczepień, pobierania krwi itp. Są dla mnie wyjątkowo nieprzyjemne. Dlatego zastrzyk znieczulający też wspominam niemiło. Zaraz po ukłuciu występuje uczucie napinania skóry i dalej już nic nie czuć, żadnego wycinania. Dopiero jak znieczulenie puszcza, moze troszkę boleć, ale wtedy warto wziąć jakiś ibuprom itp. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aquillka Re: usunąć pieprzyk 26.02.04, 09:39 A powiedzcie dziewczyny, gdzie w Warszawie mozna się zapisać państwowo do lekarza onkologa i czy długo się czeka? Też mam niesamowitą ilość pieprzyków, a jeden duży na plecach gdzie jest ryzyko podrazniania przez pasek od biustonosza, chciałabym to skonsultować. Odpowiedz Link Zgłoś