isia10 23.02.04, 11:29 odebrałam wyniki hormonów-wszystkie są ok, ale prolaktyna wynosi 47,89 przy granicach 3,4-24,1.Co to oznacza? Czy podwyższona prolaktyna ma wpływ na płodność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kattty Re: WYNIK PROLAKTYNY 23.02.04, 12:16 Hej mam dokładnie ten sam problem ..wlasnie wrocilam z laboratorium i analizuje jakies cudowne wyniki i rzadki cyferek ..szukam na sieci...wszytsko wskazuje ze nie jest to dobrze jezeli prolaktyna jest podwyzszona.....z tym ze u mnie jako norma podane jest 1,3 do 25 ng/ml ...u mnie wyskoczylo...38,15 ng/ml...poza tym czy Ktos wiec o to jest ten test MTC i jakie sa tego normy po 1 h?z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
iii30 Re: WYNIK PROLAKTYNY 23.02.04, 16:38 aby zajść w ciążę nalezy mieć nie więcej jak 10-15 ng/ml mnie sie w ciągu m-ca udało na Parlodelu zejść z 37 na 13 dodatkowo brałam wit.B6 i Castagnus obniżają trochę PRL warto brać coś na obniżenie,bo to jest często przyczyna niemożści zajścia w ciążę,często zachodzi się po pierwszym m-cu brania,ale czasami jak jest głębsza przyczyna,trzeba długo brać,nieraz jest też potrzeba spr.przysadki bo moze dod. prl produkować gruczolak a prl podw.blokuje wydzielania progesteronu co prowadzi do niewydolnoście ciałka żółtego... prl po MTC prawidłowo moze wzrosnąć 2-5 krotnie w stosunku do zwykłego wyniku prl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: WYNIK PROLAKTYNY 24.02.04, 23:44 Hyperprolaktynemi- moze powodowac niedomogą lutaealna., ale czasem moze prowadzic do cykli bezowulacyjnych. Podejrzewa siem,ze wysoka prolaktyna moze przeeszkadzac w zagniezdzeniu zarodka lub powodowac poronienia w małej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś