dentelle 02.03.04, 13:08 Czy krótkowzroczność -7,5d. jest wskazaniem do wykonania cesarskiego cięcia? Uprzejmie dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dentelle Re: Pytanie do P.Doktor 03.03.04, 13:14 Słyszałam, że przy takiej wadzie wzroku wykonuje się c.c. Bardzo chciałabym wiedzieć jak to jest naprawdę. A może któraś z Pań Forumowiczek coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Pytanie do P.Doktor 03.03.04, 16:05 czesto tak, ale to okulista powinien obejrzeć siatkówkę i ocenić hjakie jest ryzyko jej odklejenia. ogólnie- jest tendencja, żeby tylko w uzasadnionych przypadkach zalecać cc. Odpowiedz Link Zgłoś
dentelle Re: Pytanie do P.Doktor 11.03.04, 15:46 Podciągm wątek. Wciąż jestem zainteresowana tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisog Re: Pytanie do P.Doktor 11.03.04, 15:53 Droga dentelle, moja siostra ma sporą wadę wzroku, wydaje mi się że ok -8 dioptrii i trzy lata temu urodziła zdrową córkę drogą naturalną bez żadnych powikłań. Ale również ciekawa jestem odpowiedzi pani doktor, sama mam wadę wzroku -5 i planuję dzidziusia. Przyłączam się więc do Twojego pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Pytanie do P.Doktor 15.03.04, 14:24 jeśli przyniesiesz do szpitala zaswiadczenie od okulisty, że nie możesz rodzic naturalnie i konieczka jest cesarka z powodu złego stanu siatkówki, grożącego jej odklejeniem się podczas parcia- wówczas zrobią ci cesarkę- nie zależy to od wady wzroku, tylko od stanu Twojej siatkówki- mozna mieć -1,5 i mieć cesarkę, można mieć -6, i rodzić siłami natury. pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Pytanie do P.Doktor 15.03.04, 22:25 Jeśli nie ma zadnych zmian w obrazie dna oka( rozrzedzenie siatykówki- groźba jej odklejenia pod wpływem wysiłku) to nie jest to wskazaniem do cięcia cesarskiego Odpowiedz Link Zgłoś