Dodaj do ulubionych

odczuwalna owulacja

22.03.04, 21:01
tylko tak z ciekawości, może ktoś wie smile
w niektórych cyklach przez kilka dni odczuwam napięcie w podbrzuszu (kurczenie, rozciąganie). na szczęście nie jest to bolesne, co najwyżej "upierdliwe". jeżeli jest to owulacja (rośnie pęcherzyk Graffa, kurczą się jajowody), czy w takim razie pierwszy dzień "bezbolesny" jest dniem kiedy jajeczko uwalnia się z jajowodu i rusza w drogę? czy też wędruje już w czasie dni "bolesnych"?
chciałabym wiedzieć, czy kiedy nic mi się już w brzuchu nie ściąga-napina i nie jest lekko obrzmiały, to początek końca płodności okołoowulacyjnej?
jako antykoncepcji nie będę tego traktować, ale warto wiedzieć.
dzięki za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: odczuwalna owulacja 22.03.04, 22:24
      miałam teraz monitorowaną owu,zazwyczaj nie mam żadnych objawów owu,co najwyżej
      mam w tym dniu a właściwie nocy sny erotyczne,15 dnia cyklu kiedy pecherzyk
      miał 15 mm czyli teoretycznie nie mógł jeszcze pęknąć miałam wieczorem lekki
      ból,nastepnego dnia był skok temp,akurat to była sobota i dopiero na usg
      poszłam w poniedziałek i już nie było pęcherzyka,lekarka dziwiła sie,ze tak
      szybko dojrzał,ale sama nie wiem kiedy pękł czy po wzroscie temp w sobotę wtedy
      nic nie czułam, nic mnie nie bolało,czy w piątek kiedy miałam lekki ból
      wieczorem,ale to chyba nie możliwe jak miał tylko 15 mm...
    • grrrrw Re: odczuwalna owulacja 23.03.04, 07:32
      To co odczuwasz, to jest prawdopodonie ból owulacyjny. Ale nie wystepuje on
      dokładnie w momencie uwolnienia komórki jajowej z pecherzyka, szczegolnie jesli
      trwa kilka dni. Własciwie nie do konca wiadomo, co ten ból powoduje. Jest
      koncepcja,ze jest to podrażnienie otrzewnej płynem z pekniętego pecherzyka, sa
      inne jeszcze teorie. W naturalnym planowaniu rodziny ten objaw traktuje sie
      tylko jako objaw pomocniczy, drugorzędny. Tym bardziej, ze nie zawsze mozna na
      niego liczyć.
      • lilith76 Re: odczuwalna owulacja 23.03.04, 13:40
        > W naturalnym planowaniu rodziny ten objaw traktuje sie
        > tylko jako objaw pomocniczy, drugorzędny. Tym bardziej, ze nie zawsze mozna
        na
        > niego liczyć.

to prawda. szczególnie, że można ten ból pomylić np. z wzdęciami w jelitach.
        dzięki za uwagi. nie wiem czy mogło to być podrażnienie płynem z pęcherzyka, bo
        miało miejsce 7-10 dnia cyklu, czyli trochę przy wcześnie jak na jego
        pęknięcie. zobaczymy kiedy przyjdzie @.
    • monika.antepowicz Re: odczuwalna owulacja 23.03.04, 20:34
      wydaje się ze dzień bółu to dzień w którym pęka pęcherzyk graafa, uwalnia sie
      jajeczko, a płyn z pecherzyka graafa wylewa ię i podraznia otrzewną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka