Dodaj do ulubionych

Dziwne objawy

19.09.10, 19:28
Witajcie,może będziecie mogły choć trochę mi pomóc.Otóż od kilku dni czuję ciągłe podenerwowanie,w dzień było nie najgorzej ale kiedy wieczorem zasypiam,budzę się po kilku minutach i czuję w całym ciele drżenie,czasem mam wrażenie że moje mięśnie eksplodują,cxzęsto pocę sie bez powodu.Dzisiaj obudziłam się ze ścierpniętą lewą ręką i nogą,mam lodowate stopy,czasem jest mi gorąco a za chwilę znów zimno,wybrałam się z dziećmi do cyrku i w połowie musiałam wyjść bo bardzo źle się czułam,byłam słaba i miałam wrażenie że za chwilę zemdleję.Półtora roku temu miałam już podobne objawy i lekarz rodzinny stwierdził że to nerwica,zapisał Afobam i przeszło ale teraz nawet ten Afobam niewiele pomaga.Napiszcie mi czy ktoś miał podobnie a jeśli to nerwica to czy da się to zaleczyć bo bardzo mnie to martwi,mam dwoje małych dzieci i nic mnie nie cieszy.Jutro idę do lekarza rodzinnego i zobaczę co powie tym razem bo ostatnio mnie nastraszyła że te leki uspokajające mogę brać dwa tygodnie i odstawiać bo się uzależnię i będzie jeszcze gorzej,boję się co będzie dalej.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Dziwne objawy 19.09.10, 19:39
      Tarczyca?
      • agula.2 Re: Dziwne objawy 19.09.10, 19:53
        Też się nad tym zastanawiałam bo mama i siostra mają niedoczynność ale u mnie badania półtora roku temu wyszły dobre i tarczycę wykluczyli a ja naprawdę czuję się coraz gorzej,mam często skurcze mięśni i drżenie całego ciała,dzisiaj od rana mam ścierpniętą rękę i nogę,jestem słaba i podenerwowana,nie wiem co mam z tym zrobić.
        • przeciwcialo Re: Dziwne objawy 22.09.10, 14:36
          Półtora roku to kawał czasu. Powtórz badania.
    • solaris31 Re: Dziwne objawy 19.09.10, 19:58
      myślę, że powinnaś udać się także do neurologa. drżenia ciała to moga być sprawy neurologiczne, niekoniecznie nerwicowe, acz, też tak może byc. zdrówka!
    • nenia1 Re: Dziwne objawy 19.09.10, 20:17
      Diagnozy bez badań i przez internet się nie stawia.
      Jednak masz dość charakterystyczne objawy nerwicy lękowej.

Koniecznie jednak zrób badania dodatkowe, żeby wykluczyć ewentualne
      podloże fizyczne objawów.

Leki mogą pomóc, zazwyczaj jednak jedynie likwidują "wierzchołek
      góry lodowej". Żeby wyleczyć nerwicę, najlepsza jest psychoteria,
      w której dociekasz i poznajesz przyczyny objawów, leki zazwyczaj objawy
      tylko "usypiają" na jakiś czas.
      • l.e.a Re: Dziwne objawy 19.09.10, 20:39
        Twoje objawy wskazują na tężyczkę, tylko badanie EMG ją potwierdzi lub wykluczy. Wykonaj To absolutnie bezinwazyjne badanir. Wg. mnie po badaniu napiszesz to faktycznie jest tężyczka wink Miałam IDENTYCZNE OBJAWY!
        • agula.2 Re: Dziwne objawy 19.09.10, 20:51
          Jutro idę do rodzinnego i mam nadzieję że da mi skierowanie na jakieś badania,a co to kurcze ta tężyczka i jakie badania trzeba zrobić?
          • l.e.a Re: Dziwne objawy 19.09.10, 21:00
            Napisałam Ci w poprzednim poście, że powinnaś wykonać badanie EMG, żadne inne badanie tężyczki nie wykryje.
            Poczytaj sobie np tu:
            www.cai.pl/tezyczka-89.htm
            • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 10:26
              Witajcie,dziękuję wszystkim za odpowiedzi,wczoraj byłam u rodzinnego i na dzień dobry powiedział że to nerwica ale dał skierowanie na tarczycę,potas,magnez i morfologię.Zaczęłam wczoraj czytać o tej nerwicy i pasuje jak ulał,jestem załamana bo ludzie piszą że tego nie da się wyleczyć,wczoraj miałam dwa straszne ataki,drżenie całego ciała,czułam się jakbym miała wybuchnąć i chciało mi się wymiotować,musiałam dwa razy wziąć Afobam bo bez tego nie dała bym rady,dzisiaj czuję się lepiej ale wiem że to wróci bo wczoraj w ciągu dnia też czułam się dobrze a potem tragedia.Po południu będę miała wyniki badań i chcę się jak najszybciej umówić do psychiatry tylko na razie szukam w necie namiarów bo kompletnie nie wiem gdzie się z tym udać,czy na NFZ czy lepiej prywatnie.Jeśli ktoś z was walczy z tą chorobą to napiszcie mi proszę jak to wygląda,czy da się to zaleczyć i żyć normalnie,mam dwoje wspaniałych dzieci i muszę przecież jakoś funkcjonować a na razie to tragedia.Pozdrawiam.
              • renkag Re: Dziwne objawy 21.09.10, 10:28
                Może wyleczyć się nie da, ale da zaleczyć na długie lata i bardzo fajnie, normalnie żyć. Teraz wydaje Ci się to niemomżliwe, ale naprawdę - wiem co piszę smile
                • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 11:22
                  Dziękuję ci za odpowiedź,miałam już półtora roku temu objawy nerwicy ale bardzo łagodne w porównaniu do tego co jest teraz,brałam przez miesiąc Afobam i potem było jak ręką odjął,ale teraz te objawy są bardzo silne a Afobam już wcześniej brałam i teraz po trzech tygodniach znów zaczęłam brać bo inaczej bym sobie nie poradziła,ale boję się że się uzależnię,denerwuję się tym bardziej że na forum o nerwicach piszą straszne rzeczy,ludzie się z tym męczą a ja bym chciała znowu zacząć normalnie żyć.
                  • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 11:25
                    Zapomniałam zapytać,jeśli spotkałaś się z takim przypadkiem to napisz mi czy powinnam brać leki czy lepiej psychoterapia bo wszyscy mi mówią że leki mi nie pomogą a tylko uzależnią.Ja wiem że na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie poradzić sobie bez leków.
                    • ewelina266 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 11:28
                      Ja miałam tak przy tarczycy. wydaje mi się, że to nadczynność. Jeżeli będziesz miała wynik TSH i FT4 to napisz jakie masz wskaźniki.
                      • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 11:37
                        Lekarz dał mi tylko na TSH,chciałam jeszcze na FT3 i FT4 ale powiedział że nie ma potrzeby,wyniki będą po południu więc napiszę.
                    • ewelsia Re: Dziwne objawy 21.09.10, 12:03
                      Jeśli to nerwica, to niestety, ale nie pocieszę Cię, bo to jest bardzo, ale to bardzo ciężkie do leczenia w ogóle, nie mówiąc o wyleczeniu, bo na to bym nie liczyła. Ja miałam zdiagnozowane tzw. lęki, bo w dzisiejszej nomenklaturze nie używa się słowa nerwica ( tak twierdzili moi lekarze i terapeutka). Jest to sprawa dla mnie nie do pokonania i przestałam już z tym walczyć, bo nie wygram. Nie doświadczyłam takich stanów, jakie opisujesz u siebie, niemniej jednak moje samopoczucie bywało naprawdę beznadziejne. Jeżeli badania wykluczą choroby somatyczne, typu tarczyca itp. i zostanie Ci już tylko psychiatra ( warto pójść, bo lekarz rodzinny mimo dobrych chęci nie jest specjalistą od tych spraw), to gorąco polecam terapię, naprawdę, potrafi czynić cuda , bo każdy lek trzeba będzie kiedyś odstawić i pytanie , co potem? czy potrafię sobie poradzić dalej sama? A poza tym, to uzależnienie od leków to trochę przesada, fakt, że ich odstawienie jest bardzo ciężkie, psychicznie i fizycznie ( w moim przypadku koszmar), ale po to jest dobra psychoterapia, żeby pomogła przez to przejść.
                      • ewelsia Re: Dziwne objawy 21.09.10, 12:07
                        ps.
                        pisząc o lekach miałam na myśli antydepresanty, naprawdę bardzo, bardzo mi pomogły, natomiast odstawienie było trudne, ale udało się mi to za pierwszym podejściem.
                        Co do uzależnienia od leków uspokajających, to prawda, że na dłuższą metę uzależnią i nie można brać ich zbyt długo. Dlatego gorąco polecam jak najszybciej specjalistę od leczenia nerwic.
          • thegimel Re: Dziwne objawy 21.09.10, 13:58
            Jeśli lekarz rodzinny będzie chciał leczyć cię sam, poproś (w razie konieczności wymuśwink) skierowanie do specjalisty, na początku na pewno neurolog i endokrynolog.

Zdrowia życzęsmile
    • d.o.s.i.a Re: Dziwne objawy 21.09.10, 11:49
      Warto zbadac tez pasozyty (glista?).
    • alexa0000 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 12:07
      Czy są w twoim zyciu jakies duże problemy? Coś, co cie męczy i nie daje spać?
      • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 12:56
        Miałam bardzo dużo problemów,dwa poronienia,nowotwór taty,choroba mamy i choroba męża,która w końcu się nie potwierdziła,ale może się ujawnić w każdej chwili,na dzień dzisiejszy wszystko się ułożyło,ale pojawiły się kłopoty z moim zdrowiem,co niestety bardzo mnie martwi bo mam przecież małe dzieci a przede wszystkim bardzo mnie męczy.Nigdy nie byłam u psychologa,ale wiem że mam lekką depresję i ciągnie mi się to od pięciu lat,odkąd mąż wylądował w szpitalu z podejrzeniem bardzo poważnej choroby neurologicznej, a ja zostałam sama z dwójką dzieci,starsze miało pięć lat a maluch 10 dni,raz bywało lepiej ,raz gorzej ale zawsze dawałam sobie z tym radę,tym razem nie jestem w stanie już sama sobie pomóc,nie mam od nikogo wsparcia,tylko od męża.
        • alexa0000 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 13:17
          Pytam, bo często tak jest, że pojawiają sie objawy nerwicowe jako pochodna głębszych problemów. U mnie zdiagnozowano nerwicę, chociaz ja doskonale wiedziałam, że ta nerwica wzięła sie od wypalenia zawodowego. Dostałam leki (asentrę-antydepresant o dzialaniu również przeciwlękowym) i doraznie coś tam w razie ataków. Zmieniłam pracę, pochodziłam kilka razy do psychologa , przeszło. Ostatnio odnowiło się w trakcie jazdy autem w długiej trasie, musiałam z piskiem opon zjechać pod prąd w jednokierunkową, bo prawie zemdlałam za kierownicą. Zachodziłam w głowę, jaki teraz pojawił się powód-przypomniało mi się, że mam ślub za kilka dni. Po ślubie znów spokój. Franca przychodzi i odchodzi, ale zazwyczaj w trudnych momentach; da sie z nią żyć.

Idz na terapię, farmakologią sie wspomóż. Bez terapii poprawa może byc krótkotrwałą , o ile w ogóle nastąpi. Powodzenia.
          • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 13:45
            Dzięki za wsparcie,chciałabym aby to odeszło,szukam psychiatry i chcę jak najszybciej umówić się na wizytę,doraźnie biorę ten Afobam,ale na ulotce pisze że nie można brać go dłużej niż dwanaście tygodni,chociaż ja biorę minimalną dawkę,ale zawsze,boję się żeby się nie uzależnić.
            • montija Re: Dziwne objawy 21.09.10, 17:33
              napisałam na priv.
              • ledzeppelin3 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 19:02
                Zanim się postawi diagnozę typu nerwica, trzeba:
                -wykonac badanie przedmiotowe (internista/lek. pierwszego kontaktu najlepiej)
                -Wykonać ponownie badania TSH, a także morfologię krwi (w kier. niedokrwistości), jonogram!, mocznik i kreatyninę.
        • nenia1 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 22:25
          Agula, spokojnie!
          Na nerwicę się nie umiera.
          Powiedz lekarzowi o swoich obawach z Afobamem, sądzę że
          dostałaś go z powodu tego, że działa szybko, a na działanie
          wielu leków stosowanych w psychiatrii trzeba dłużej czekać.
          Lekarz pewnie ci ten lek zamieni na inni, bo faktycznie jest to lek
          który stosuje się do 4 tygodni.

Nerwicę oczywiście, że da się wyleczyć.
          Przede wszystkim, choć pewnie cię ciągnie, NIE CZYTAJ co piszą
          ludzie na forach poświęconych nerwicy , bo jedynie jeszcze bardziej się zdołujesz.

Z tego co piszesz dotknęło się wiele trudnych przeżyć, a nerwica
          to właśnie choroba emocji.
          Przede wszystkim pomoże ci psychoterapia, nie oczekuj jednak cudów, że
          od razu będzie lepiej.

Może spróbuj poszukać psychoterapii grupowej - ludzie czasem się jej boją, a właśnie
          podobieństwo przeżyć podobnych stanów u innych ludzi może ci pomóc.

Nie zamarwiaj się na zapas - objawy są nieprzyjemne, ale mijają.
          Trzymaj się i walcz o siebiesmile
    • nangaparbat3 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 19:59
      Ja bym zaczekała z tym psychiatrą. Skoro mama i siostra mają problemy z tarczycą, bardzo możliwe, że to jednak to. Zrób badania, może skonsultuj się jeszcze z jakimś sensownym, doświadczonym lekarzem. Jak mawia moja znajoma naprawdę mądra internistka, zanim się zdiagnozuje nerwicę trzeba miec pewnosc, że wszystkie inne możliwości zostały wykluczone.
      • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 22:12
        Odebrałam wyniki i wszystko w normie,TSH 2,2 więc to nie to,a miałam nadzieję że to może tarczyca,dzisiejszy dzień był koszmarny,nic mnie nie cieszy,mam potężnego doła bo bardzo boję się tej choroby,na dzień dzisiejszy bez leków się nie da żyć a one uzależniają,mam zamiar jak najszybciej iść do psychiatry bo się wykończę,Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
        • nangaparbat3 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 22:36
          Jednak skonsultowałabym to z doświadczonym internistą. Może nie od rzeczy byłaby też konsultacja neurologa.
          Ktos pisał o tężyczce (że identycznie to wyglądało), a ona może miec wiele różnych przyczyn.
          Z calym szacunkiem dla psychiatrów, ale nie każdy widzi całego pacjenta, a nie tylko psyche - boję się, że można coś przegapic.

----
          i ogólnie poczucie adventure przy przechodzeniu przez jezdnię". Bi-scotti
    • kornelcia75 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 22:51
      nie ukąsił Cię nigdy kleszcz?fakt że mógł i nie zauważyłaś
      miałam takie same objawy chorując na boreliozę,może zrób badania w tym kierunku

poczytaj tu
      forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html
      • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 23:06
        Kleszcz mnie ukąsił ale jakieś siedem lat temu,miałam wtedy duży odczyn ale wszystko minęło,mówiłam o tym lekarzowi ale on zlekceważył sprawę,powiedział że pewnie się naczytałam i tyle.
        • agula.2 Re: Dziwne objawy 21.09.10, 23:11
          Powiem jeszcze że o tym kleszczu myślałam już trzy miesiące temu,kiedy miałam porażenie nerwu twarzowego,ale lekarz powiedział mi wtedy że to porażenie by tak szybko nie ustępowało albo by nawracało.
          • agula.2 Re: Dziwne objawy 22.09.10, 00:06
            Napisałam już na forum borelioza ale mam prośbę,gdybyś zechciała napisać mi jakie miałaś objawy.Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi,to dużo dla mnie znaczy.
            • nangaparbat3 Re: Dziwne objawy 22.09.10, 00:14
              To wygląda niefajnie, bo wiele podanych przez Ciebie objawów pasuje. Poczytaj tutaj:
              borelioza.net/poradnik/objawy/
          • anek130 Re: Dziwne objawy 22.09.10, 08:57
            no hej, teraz cię skojarzyłam. Miałas napisac na priva co neurolog powiedział. Pamiętasz? też miałam porażenie nerwu twarzowego. Bardzo się tym przejmowałaś, zreszta ja również i powiem ci ze ja mam tak, że jak cos się dzieje konkretnego z moim zdrowiem to się skupiam na danej chorobie a jak jest już ok to wyłazi nerwica jako skutek tych kumulowanych nerwów podczas prawdziwiej choroby. Napisz do mnie na priva.

Ania
        • alexa0000 Re: Dziwne objawy 22.09.10, 09:02
          Co toz naczy,że miałaś duzy odczyn? Pojawił sie rumień, taki jak ten?:

www.google.pl/images?hl=pl&rlz=1T4GZAZ_plPL258PL282&q=rumie%C5%84%20borelioza&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi
          • agula.2 Re: Dziwne objawy 23.09.10, 10:11
            Nie,to nie był rumień tylko taka duża,czerwona,opuchnięta plama,bolało i swędziało.
    • nangaparbat3 Agula 22.09.10, 07:49
      a jakie były objawy męża, że podejrzewana chorobę neurologiczną? Kiedy to było i czy on jest całkiem zdrowy teraz?
      • angami Re: Agula 22.09.10, 08:47
        sprawdź jeszcze poziom magnezu i potasu. ja własnie z niedoborów tego miałam kiedyś podobne objawy, wręcz skurcze rąk, drżenie nóg, i ogólnie fatalne samopoczucie... pozdrawiam
        • l.e.a Re: Agula 22.09.10, 14:32
          Pojęcia nie mam dlaczego Ty dziewczyno nie zrobisz to EMG ? bardzo wielu lekarzy nie pomyśli nawet o tężyczce. Nerwicę można leczyć czemu nie ( też leczyłam, teraz są leki, które nie uzależniają ) ale w przypadku, że inne choroby masz wykluczone. Co będzie jeżeli będziesz leczyć nerwicę, a okaże się, że to inny problem, który w późniejszym czasie będzie bardziej poważny, bo zaniedbany ?
    • purpurowa_komnata Re: Dziwne objawy 22.09.10, 15:06
      Dziewczyny dobrze radzą-warto wykonać te badania aby wykluczyć ewentualne problemy: np. tężyczka, problemy z tarczycą czy choroby odleszczowe...
      Jeśli odczyn zapalny wyglądał jak rumień-to w pierwszej kolejności testy na boreliozę by się przydało.
      • kornelcia75 Re: Dziwne objawy 22.09.10, 18:10
        napisałam na gazetową
        • agula.2 Re: Dziwne objawy 23.09.10, 08:21
          Dzięki dziewczyny za odzew,magnez i potas oraz tarczyca w normie,teraz chcę zrobić badania na boreliozę i mam nadzieję że to nie to cholerstwo.Po tabletkach uspokajających czuję się dość dobrze ale dziś rano czuję znowu lekkie drętwienie nogi,staram się tym nie denerwować.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka