Dodaj do ulubionych

potrzebuję pomocy

IP: 91.203.246.* 25.09.10, 14:09
jestem uzależniona od słodyczy. Nałóg ten mnie wykańcza. Pomijam fakt,że zaczynam groźnie tyć to truję się poprostu. Nie potrafię nie zjeść codziennie czegoś słodkiego a jak już zjem to jem kolejne i nawet zemdlenie mnie nie zniechęca. To jest potworne. Dawałam sobie takie przyrzeczenia,że nie zjem przez kilka dni ale nie daję rady. Myślę w kółko tylko o słodkim. Kiedy wstaję rano czuję wstręt do siebie i tak bardzo pragnę się powstrzymać ale nie mogę.

Złapałam się na tym że kilkakrotnie już pomyślałam o tym żeby zwymiotować po jedzeniu więc bulimia czai się tuż za rogiem.

Uprzedzę że cukier,tarczycę mam w normie.

Nie mam już sił.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: potrzebuję pomocy 25.09.10, 14:34
      rób tak: słodycze, dwa jabłka, słodycze, dwa jabłka itd.
    • akle2 Re: potrzebuję pomocy 25.09.10, 15:38
      Słyszałam, że chrom dostępny w aptece zmniejsza apetyt na słodycze.
    • green_land Re: potrzebuję pomocy 25.09.10, 23:16
      Miałam podobny epizod w młodości. Ale u mnie było tak, że raz słodkie, raz słone a potem jeszcze co innegouncertain Wszystko na tle nerwowym.
      Idź do lekarza - może to nieswoisty objaw depresji? Wiem, to wieeelkie słowo, ale w rzeczywistości choroba ta ma różne oblicza.Sama nigdy bym się o nią nie podejrzewała, a leczenie zdziałało cuda.
      • minniemouse Re: potrzebuję pomocy 26.09.10, 07:25
        nie ma gwarancji ze to dziala na kazdego ale z mojego wlasnego doswiadczenia wynika
        ze odzwyczajanie sie trwa 2 tygodnie.
        Po 2 tygodniach nastapi przelom, i bedzie lepiej.
        jakby udalo ci sie wytrzymac...

powinnas isc do lekarza, czasami taka chec na slodkie moze byc objawem czegos fizycznego np zaburzenia wydzielania serotoniny, adrenaliny. insulina tez moze grac role.

bardzo dobry pomysl z zastapieniem slodyczy owocami. jakby nie bylo, jak bedziesz pelna da to do pewnego stopnia uczucie sytosci a cukier w owocach takze troche pomoze.

Minnie
        • Gość: izula Re: potrzebuję pomocy IP: 91.203.246.* 26.09.10, 09:25
          dziękuję Wam dziewczyny za chęć pomocy, wybiorę się do lekarza,oby mnie potraktował konkretnie i spróbuję ten "odwyk" na dwa tygodnie- dałaś mi nadzieję,że coś tkwi w tym magicznym terminie,napewno spróbuję,dziękuję raz jeszcze
          • mamalgosia Re: potrzebuję pomocy 02.07.13, 21:42
            Ja potrafiłam nie jeść słodyczy trzy tygodnie (wczasy), więc przekroczyłam ten "magiczny próg" i wcale nie było łatwiej
    • Gość: anonim Re: potrzebuję pomocy IP: *.centertel.pl 02.07.13, 19:11
      Ja kiedys jadlam slodycze na sniadanie, obiad i kolacje. Mam nadzieje, ze to co da, napisze Ci kilka punktow, ktore mi pomogly.

1.akceptacja siebie i akceptacja tego, ze jem slodycze - wbrew pozorom bardzo pomoga. Cierpliwosc do siebie.

2.odrzucam wyrzuty sumienia daleko od siebie, bo moim zdaniem przez nie tworzy sie bledne kolo.

3.najwazniejsze - kochac siebie niezaleznie od tego co zrobie.

Pozdrawiam najserdeczniejwink
      • doral2 Re: potrzebuję pomocy 02.07.13, 21:22
        gratulacje za wyciągnięcie wątku sprzed trzech lat.
        złoty szpadelek w nagrodę.
        • gretchen184 Re: potrzebuję pomocy 03.07.13, 07:10
          doral2 napisała:

> gratulacje za wyciągnięcie wątku sprzed trzech lat.

czy sądzisz,że temat wątku się mocno zdezaktualizował przez te 4 lata?

> złoty szpadelek w nagrodę.

a tobie medal z kartofla
        • rotkaeppchen1 Re: potrzebuję pomocy 03.07.13, 18:04
          Wakacje sie zaczely a wiec jest wiecej czasu na przekopywanie forum big_grin
    • sylwia.leszczynska Re: potrzebuję pomocy 08.07.13, 10:20
      Przede wszystkim warto zastanowić się nad przyczyną tego nadmiernego łaknienia na produkty słodkie. Mogą to być czynniki fizjologiczne, np. zaburzony poziom kortyzolu (hormonu wytwarzanego przez korę nadnerczy, poziom stresu może mieć tu znaczenie) czy niedobory składników odżywczych – cynk (dobrym źródłem są pestki dyni, chude mięso, kasze), chrom (znajdziesz go w otrębach, orzechach brazylijskich, produktach z pełnego ziarna), witaminy z grupy B wpływające na metabolizm glukozy w organizmie.
      Nawet jeśli zbadałaś stężenie glukozy na czczo i było w normie, nie oznacza, że glikemia nie jest zaburzona w ciągu dnia. Jeśli zjadasz dużą ilość słodyczy w organizmie gwałtownie podnosi się poziom glukozy, to powoduje wyrzut insuliny (ma ona za zadanie wprowadzić glukozę do komórek), co z kolei przyczynia się do gwałtownego spadku stężenia cukru, niski poziom powoduje głód i chęć jego szybkiego zaspokojenia, jak? najlepiej znów sięgając po słodycze, niekontrolowane przekąski? Im więcej cukru jesz tym bardziej go pragniesz… Warto więc przyjrzeć się swojej diecie, czy na pewno pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze (może pomóc specjalista), warto zastąpić produkty z mąki oczyszczonej na te z pełnego ziarna, jeść warzywa przynajmniej do 3 posiłków, dostarczysz wtedy odpowiednią ilość błonnika (pomoże to zapewnić stabilny poziom glikemii w ciągu dnia). Pamiętaj, że błonnik, aby działał potrzebuje dostępu do wody, wypijaj więc przynajmniej 8 szklanek wody dziennie, pomoże to zapanować nad łaknieniem, jeśli jednak ono będzie silniejsze, miej przy sobie zdrowe przekąski, np. chipsy jabłkowe, możesz wybrać zdrowsze alternatywy dla słodyczy np. wafel ryżowy z pełnego ziarna w polewie z gorzkiej czekolady. I przede wszystkim, jeśli już skusisz się na coś słodkiego - nie miej wyrzutów sumienia, bo czując się gorzej sięgasz po jeszcze więcej i więcej… błędne koło. A może jedzenie słodyczy jest odpowiedzią na niepowodzenia, stres, nierozwiązane problemy, emocje, warto nauczyć się je rozpoznawać i znaleźć alternatywne metody radzenia sobie z nimi. Psycholog na pewno pomoże.
      Serdecznie pozdrawiam!
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: potrzebuję pomocy 09.07.13, 01:39
        wszystkie te rady o kant... roztrzaskac jak nie mozna przestac jesc slodyczy.
        wszystko pieknie wytlumaczone tylko nie jedno - JAK przestac jesc te slodkosci!

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka