Dodaj do ulubionych

problem z cukrem w ciąży

30.03.04, 15:04
Czy ktoras z Was ma lub miala z tym problem? Jestem w trakcie badan, ktore
ewentualnie potwierdza lub wyklucza cukrzyce ciazowa. Mialam zawyzony cukier
po obciazeniu 50g glukozy, dzis bylam w poradni diabetologicznej. Lekarz
postraszyl konsekwencjami, dlatego jestem zrozpaczona... Czekam na wynik po
obciazeniu 75g glukozy...
Ale mam pytanie, jaka diete zastosowac, by nie pogorszyc sytuacji? Co
wyeliminowac z diety, w ogole - jak sie odzywiac? Poradzcie!
Pozdrawiam,

Ewa i Lipcowy Cypisek (3.7.2004)
Obserwuj wątek
    • u.l.l.a Re: problem z cukrem w ciąży 05.04.04, 02:15
      Witaj!Przy podwyższonym cukrze, na pewno jest zagrorzenie cukrzycą. Nie chcę
      cię straszyć, ale to poważna choroba. W mojej rodzinie jest od lat i widzę jak
      to przebiega. Jeśli masz podwyższony cukier, musisz stosować dietę. Na pewno
      zero słodyczy, w pewnych owocach też jest cukier np. winogrona, zakaz picia
      alkoholu (jedno piwo diametralnie podniesie wskazówkę poziomu cukru), powinnaś
      jeść częściej a mniej. Najlepiej gotowane potrawy, nie smażone. Powinnaś unikać
      tych produktów, które w swoim składzie zawierają cukier. Zgłoś się do
      pierwszego szpitala, na oddział cukrzyków, a na pewno znajdziesz ulotki na
      temat diety. Lepiej teraz zadbać o swoje zdrowie, unikniesz konsekwencji
      przykrych. A tak na marginesie, to ja miałam też zawyżony cukier po obciążeniu
      50 g glukozy, a po porodzie wszystko wróciło do normy. Ale nie lekceważ tego
      problemu, i nie pozwól aby lekarz odesłał cię z kwitkiem (spławił cię).
      Pozdrawiam serdecznie!
      • monika.antepowicz Re: problem z cukrem w ciąży 05.04.04, 08:42
        Jesli wynik po 75 g bhędzie prawidłowy, to po prostu w 32 tyg ciazy trzeba
        będzie wykonac test z 50g glukozy ponownie, jeśli po 2 godzinach od 75 g
        glukozy bedzie wyższy niz 140- to powinna pani zostac wysłana do osrodka
        zajmujacego się cukrzycą ciężarnych , gdzie otrzyma pani glukometr- głównje
        zagrozenia wiazą sie z otyłościa dziecka\9amkrosomia- i trudności przy
        porodzie) jak i czasem nieprawidłowosciami wydzielania surfaktantu- substancji
        wydzielkanej do pęchezrykóó płucnych która zapewnia prawidłowe oddychanie.
        Po porodzie poziomy cukrówq wracaja do normy ale 50% kobiet, które w ciązy
        miały cukrzyce po upływie 10 lat rozwinie cukrzyce. Tak wiec w ciazy dieta
        polega na wyeliminowaniu z diuety cukru i słodyczy, ryzu białego pieczywa,
        soków owocowych ( nie dotyczy wycisniętych z owowców) i podzieleniu dziennego
        zapotrzebowania energetycznego na 6 posiłkow- trzy główne i trzy przekąski,
        przy czym ostatni posiłek- na przykład jabłko może byc spożyty późnym wieczorem-
        koło 22.POo porodzie neonatolodzy sxprawdzą poziomy cukrów i elektrolitów we
        krwi i zapewnią dziecku odpowiednią opiekę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka