Dodaj do ulubionych

zatyka mi się ucho!

30.09.10, 14:53
Dziewczyny zaczęło się pod koniec 1 ciaży 4 lata temu, teraz pod koniec drugiej ciąży rok temu a po porodzie zostało na stałe... zatyka mi się lewe ucho zazwyczaj rano i odtyka późnym popołudniem, choć zdarza się, że przez kilka dni mam spokój. Czuję sie przy tym taka osłabiona! Słyszę pogłos i jak oddycham.Przechodzi jak położę się lub przechylę głowę na bok, albo pochylę, ale po chwili gdy wróce do pionowej pozycji wraca! Byłam u dwóch laryngologów-uszy czyste-to nie korki!!! byłam też u 2 neurologów, robiłam rezonans magnetyczny głowy, zaliczyłam też okulistę i badanie dna oka, hematologa i nic! Nikt nie potrafi powiedzieć co mi jest! Niemam już siły i ryczeć mi się chce z bezsilności!!! Badałam tarczycę-tsh, ft3 i ft4, anty TPO-wszystkie wyniki dobre! Miała któraś podobną przypadłość?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: zatyka mi się ucho! 30.09.10, 15:35
      a nie masz problemow z zoladkiem a konkretnie z cofaniem sie tresci zoladlowej do przelyku?
      • malwina882 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 07:27
        nic takiego nie zauważyłam, a co miało by jedno do drugiego?
        • kasiak37 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 12:35
          a ma,duzo,znam z autopsjismile
          • malwina882 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 12:47
            a jakie są tego objawy i jak mam to sprawdzić? jak to było u Ciebie?
            • kasiak37 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 13:26
              masz czasami zgage np?
              • mel.la Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 14:37
                Idz do laryngologa, niech Ci przeplucze.
                • malwina882 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 14:42
                  nie miewam zgagi! jedynie w ciązy miałam. teraz mi się to nie zdarza!
                  mel.la ja byłam u 2 laryngologów którzy twierdza, że nie ma co przepłukiwać bo wszystko ok!
                  • kasiak37 Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 14:43
                    a nie masz przerosnietych migdalow?
    • alpepe Re: zatyka mi się ucho! 01.10.10, 18:49
      jak będziesz wiedziała, to napisz, bo mam trochę podobne objawy. Czasem jest gorzej, czasem nic mi nie dolega, ale jak czuję, jakbym miała wodę w uchu, albo mi coś tyka. Ja to wiążę u siebie z chorą tarczycy, ale ja mam hashimoto.
      Z tym, że ja nie mam siły łazić po doktorach, bo ciężko mi było trafić na dobrego laryngologa, więc sobie odpuściłam, jakoś z tym żyję.
      I też głównie lewe ucho.
      • minniemouse Re: zatyka mi się ucho! 02.10.10, 00:26
        Dziewczyny zaczęło się pod koniec 1 ciaży 4 lata temu, teraz pod koniec drugiej ciąży rok temu a po porodzie zostało na stałe... zatyka mi się lewe ucho zazwyczaj rano i odtyka późnym popołudniem, choć zdarza się, że przez kilka dni mam spokój.

napisz dokladniej o co chodzi bo nie rozumiem - co to znaczy zostalo na stale- zatkalo ci sie jedno ucho a teraz drugie,
        czy zaczelo ci sie ZNOWU ciagle zatykac i odtykac tylko jedno?

czy masz w rodzinie, nawet dalekiej,z zobu stron kogos z wadami sluchu?
        Powinnas pojsc do otolaryngologa, takiego co zajmuje sie wadami sluchu a szczegolnie uszkodzeniem nerwow slcuhowych.
        zdarza sie bowiem ze uszkodzenie slimaka tak wlasnie wyglada. niech cie zbada na "otosclerosis"

To bardzo wazne aby byc szybko wlasciwie zdiagnozowanym, bo sa rozne schorzenia gdzie na przyklad przy naglej utracie sluchu jak sie na czas poda sterydy to sie sluch uratuje jak za pozno to juz nie.

Byle laryngolog nie zna sie tak dokladnie na bardziej skomplikowanych wadach.

Minnie
        • malwina882 minniemouse 02.10.10, 07:53
          izatkało sie na stałe tzn., że teraz męczę sie z tym uchem prawie codziennie! wcześniej przytrafiało się tylko pod koniec ciąż. a jak urodziłam-mijało!po ostatnim porodzie jakieś 2 miesiące wróciło i teraz już ie mogę się tego pozbyć!!! nawet przedmuchiwanie uszu nie pomaga! tzn. przedmucham- zatka się, przedmucham drugi raz(powinno się odetkać) a u mnie się nie odtyka! Możę masz rację, że dobry otolaryngolog by się przydał...rozejrzę się za takim.
          • minniemouse Re: minniemouse 03.10.10, 02:29
            wiec napisze ci to na wszelki wypadek, bo to do ciebie NIE PASUJE,
            ale tak mnie to gnebi bo sama mam utrate sluchu typu uszkodzenie nerwu (slimaka)

Otoz jest taki przypadek ze jak nagle stracisz sluch w jednym lub w obydwu uszach, to trzeba pedem na pogotowie i dostac steryd w ciagu 72 godzin - to jest jedyna szansa aby zapobiec stalej utracie sluchu.
            jak widzisz, do ciebie to nie pasuje bo ani utrata sluchu nie jest nagla, ani od razu stala,
            poza tym minelo duzo wiecej nic 72 godziny.
            ale tak sobie kumam, kumam, kumam...

czasami sluch wraca bez kuracji...
            a co jesli ty tracisz sluch z tego samego powodu - czyli uszkodzenia nerwow - i jednak przydaloby ci sie podac steryd. oczywscie musialabys chyba odlozyc karmienie.
            sama kuracja sterydem niesie ze soba ryzyko, ale to juz jest sytuacja gdzie rozwaza sie mniejsze zlo - czyli skutki leczenia vs benefit z leczenia.

Skoro juz masz ucho zatkane na stale, obawiam sie ze jesli nie masz zaburzen innych niz laryngologiczne, to mozesz miec to uszkodzenie nerwu sluchowego.
            Koniecznie musisz te sprawe wyjasnic, bo szkoda sluchu.

Czy masz jeszcze jakies inne objawy oprocz utraty sluchu?

No ale gdyby nie udalo sie nic zrobic, to zawsze mozesz zaopatrzyc sie dobry aparat sluchowy.
            nie mecz sie bez, teraz sa przerozne - do wyboru, do koloru.

Phoak:
            www.phonak-canada.com/
            Siemens:
            hearing.siemens.com/ca/03-home/index-ca.jsp
            Oticon:
            www.oticon.ca/
            Unitron:
            www.unitronhearing.com/content/unitron/global/en/consumer.html
            poklikaj sobie

Minnie
            • malwina882 Re: minniemouse 03.10.10, 08:08
              hmmm...u mnie to taka dziwna sprawa- i taki dr House by mi się przydałsmile Robiłam MRI głowy i podejrzewam, że uszkodzenie nerwu słuchowego było by tam widoczne, nie sądzisz? Poza tym tak- ja słysze normalnie tylko ok 10 rano mi się ucho zatyka i odtyka poźnym popłudniem! Czuję się przy tym osłabiona! Jak się położę wszystko jest si( albo też jak się schylę), jak wrócę do pionowej pozycji zatyka się ponownie!Myślałam kiedyś, że to może sprawy ciśnieniowe? ale ciśnienie w normie! ciekawe było też to, że latem byłam 3 tyg w Holandii i ucho ani razu się nie zatkało!!! Inny klimat? o co chodzi!!??nie mogę też znaleźć dobrego otolaryngologa w mieście w którym mieszkamsad
              • minniemouse Re: minniemouse 04.10.10, 00:04
                Robiłam MRI głowy i podejrzewam, że uszkodzenie nerwu słuchowego było by tam widoczne,

to nie takie proste. moze nie byc widac. predzej audiogram by pokazal - mialas robiony?

to jest rzeczywscie dziwne ze tak ucho sie zatyka i odtyka, dlatego powinno to byc jak najszybciej wyjasnione, i dlatego mnie sie wydaje ze tobie pomoglyby (moglyby) sterydy.
                takie jest postepowanie w przypadku naglej utraty sluchu.
                twoja nie jest, no ale ale tak czy siak nie wiadomo jak cie ratowac.
                ale to juz od lekarzy zalezy.
                ale ciśnienie w
                ciekawe było też to, że latem byłam 3 tyg w Holandii i ucho ani razu si
                > ę nie zatkało!!!

hmm.. moze lot samolotem??

Minnie
                • malwina882 Re: minniemouse 04.10.10, 13:51
                  nie robiłam audiogramu.. a do Holandii nie leciałam samolotem tylko jechałam autem!
                  a gdzie moge ten audiogram zrobić?
                  • minniemouse Re: minniemouse 04.10.10, 23:05

> nie robiłam audiogramu.

(wykrztuszam wstrzasnieta)
                    cos podobnego.....

to naprawde ci laryngolodzy co cie badali to jakies konowaly.

przeciez audiogram w takim przypadku jak twoj to podstawowa rzecz aby zbadac czy nie nastapila utrata sluchu m. inn. typu odbiorczego (sensoryczno-nerwowa) czyli wlasnie nerwow.
                    jak oni mogli to zaniedbac!

Koniecznie zrob. Dopilnuj aby zrobili ci jak masz ucho zatkane, i odetkane.
                    Powinni cie tez zrobic kilka w roznym dostepie czasu np co miesiac lub przynajmniej trzy zeby zobaczyc czy to postepuje, zwlaszcza jak ucho sie odtyka. jakos tam sie z lekarzem dogadaj.

Nie mieszkam w PL wiec nie wiem gdzie mozna u was zrobic ale jak pamietam to to lekarz wysylal na audiogram.
                    u nas mozna tez robic w punktach gdzie sprzedaja aparaty sluchowe.

ale ty ze wgzledu na to ze u ciebie trzeba dopiero postawic jaka diagnoze, znalezc przyczyne
                    powinno sie zrobic rozne badania nie tylko podstawowy audiogram
                    wiec przyduszaj lekarzy - zwlaszcza otolaryngologow aby sie toba porzadnie zajeli.

Minnie
                    • malwina882 Re: minniemouse 05.10.10, 20:29
                      chciałabym kochana ich poprzyduszac ale większość naszych polskich lekarzy ma swoich pacjentów w d**** i nie obchodzi ich ze płącisz 100 za wizyte, rozkładają ręce i tyle. Jedna Pani laryngolog przyczepiła się do moich wyników badań. Mam za dużo erytrocytów we krwi i stwierdziła ze to może mieć z tym jakiś związek. Poszłam z tym do hematologa, który wynalazł jeszcze co innego- beta talasemia minor!!! jakaś rzadka choroba krwi i szpiku, kazał powtórzyć morf. i poziom żelaza. Jeżeli poziom żelaza jest wysoki a MCV(bodajrze) niski to może świadczyć o tej chorobie. Bo jak spada poziom mcv to i żelazo spada.Powtórzyłam badanie- poziom żelaza spadł o połowe w miesiąc!!! miałam najpierw 85 a miesiąc później 49! no i wyszło na to, że to nie to! i na tym zakończyłam swoje poszukiwania...i już rozkładam ręce...
                      • minniemouse Re: minniemouse 06.10.10, 03:23
                        a jaka jest twoja dieta? czy jesz czerwone mieso co najmniej trzy razy w tygodniu?
                        jesli masz malo zelaza, to mozesz miec wyzszy poziom czerwonych cialek we krwi tez.
                        nie palisz? nie bralas przed badaniem antybiotykow? nie masz klopotow z sercem? z plucami?
                        nie mieszkasz na wysokosciach gorskich? sterydow nie bralas?

ale w zwiazku z tym ze spada ci zelazo sadze ze najprosciej to ma z tym zwiazek - krew nie jest dotleniona.

na twoim miejscu poszlabym wiec do internisty i do otolaryngologa.

Minnie
                        • malwina882 Re: minniemouse 07.10.10, 10:18
                          analizując jem czerwone mięso 3 razy w tyg. dieta niezbyt urozmaicona(właściwie jem ostatnio coraz mniej-poprostu nie mam czasu)
                          nie pale
                          nie brałam antybiotyków przed badaniem
                          mam czasem palpitacje, ale chyba nie groźne
                          z płucami nie mam wcale
                          mieszkam nad morzem
                          sterydów nigdy nie brałam
                          schudłam w ciągu 6 miesięcy 8kg
                          jestem osłabiona, przemęczona i ze wszystkim muszę radzić sobie sama-mąż marynarz mamy 2 dzieci-4 lata i roczne. neurolog sugerowała, że to na tle czynnościowym-nerwica?? fakt, faktem miałam ostatnio stany bym powiedziała depresyjne, jestem nerwowa...sama nie wiem. Chyba jutro powtórzę morf. i żelazo i wybiorę się do jeszcze jednego otolaryngologa, jak ten nic nie stwierdzi to do internisty...
                          i oczywiście dam znać..pozdrawiam.
                          • minniemouse Re: minniemouse 08.10.10, 00:17
                            schudnac w ciagu 6 mies 8 kg... to nie jest zle.
                            jesli jesz mniej to masz prawo schudnac.

oslabiona jestes bo masz prawdopodobnie anemie. nie wiem czemu nie zalecili ci brac zelaza?
                            jak masz anemie to mozesz miec i palpitacje.
                            ale pytanie, skoro jesz mieso - moze za malo? - to dlaczego masz za malo zelaza?
                            te sprawe tez powinnas wyjasnic.
                            serce tez powinnas zbadac, ze wzgledu na palpitacje i erytrocyty.

ja juz wyczerpalam moje pomysly, co moglam juz wydumalam,
                            teraz juz tylko nadzieja w interniscie i otol. idz i do tego i do tego
                            bo mozesz miec dwie rozne rzeczy.
                            nie wiem czy do kardiologa nie bylaby juz przesada? ale w ang, jez linkach wyczytalam ze wysoki poziom erytr, moze wiazac sie z sercem i plucami tez.

dopilnuj zeby sprawdzili czemu spadlo ci zelazo, spisuj od dzisiaj co jesz i pijesz- dokladnie,
                            miej to gotowe do lekarza inter.
                            potem od otol. zazadaj aby oprocz wywiadu i ogolnych badan zrobil ci audiogram kiedy masz ucho zatkane i nie,
                            i najlepiej zeby powtorzyli badanie po pol roku czy sluch ci sie nie pogarsza.

niech obydwaj szukaja co sie z toba dzieje.

nalatwiej to wszystko zwalic na nerwy.

Minnie
                            • malwina882 Re: minniemouse 08.10.10, 10:23
                              dziękuję kochana za pomoc. Jak coś się dowiem, dam znać. pozdrawiam
                              • minniemouse Re: minniemouse 08.10.10, 22:52
                                bede ciekawa co z tego wyjdzie. powodzenia ! smile

Minnie
                                • malwina882 Re: minniemouse 19.10.10, 11:05
                                  a więc trafiłam do jeszcze jednego lekarza-otolaryngologa(ordynator szpitala) no i sprawa jasna. Nieżyt, obrzęk trąbki słuchowej! dostałam leki czekam na efekty. podobno to bardzo upierdliwa przypadłość i ciężko ją wytępić! To to ja akurat dobrze wiembig_grin pozdrawiam i dziekuję za wszystkie rady
                                  • minniemouse Re: minniemouse 19.10.10, 23:29
                                    no to super ze nareszcie masz konkretna i mam nadzieje trafna diagnoze, i trzymam kciuki ze leki pomaga i sluch sie poprawi raz na zawsze!
                                    mam tez nadzieje ze nie przyjdzie ci dlugo tego kurowac.

daj znac jakie efekty!

Minnie
                                  • antracyt_1 Re: minniemouse 23.10.10, 23:25
                                    Ja mam bardzo podobny problem. Zatyka mi się lewe ucho, ale nie o konkretnej porze dnia, tylko np. na spacerze, na zakupach, wtedy gdy jestem bardziej aktywna fizycznie. Kiedy siedzę w burze, albo odpoczywam w domu słyszę w lewym uchu szmer i tętno. Denerwuje mnie to... Laryngolog badał mnie wszelkimi sposobami, miałam audiogram i nic, wszystko w uchu jest niby OK. Na następnej wizycie opowiem mu o Twoim przypadku, może dokładniej przyjrzy się trąbce.
                                    • ellxx Re: minniemouse 24.10.10, 17:08
                                      hm,a moze jakaś alergia??Albo naczyniowy nieżyt nosa lub sprawa zatok??
                                    • minniemouse Re: minniemouse 25.10.10, 01:46
                                      Laryngolog badał mnie wszelkimi sposobami, mi
                                      > ałam audiogram i nic, wszystko w uchu jest niby OK.

wiec nie powinnas chodzic do laryngologa tyko do OTO laryngologa.

Minnie
                                      • Gość: ola Re: minniemouse IP: *.enterpol.pl 24.11.10, 09:33
                                        Jej, ja mam również takie cholerstwo. Od kilku miesięcy notorycznie, rano zatyka mi się również LEWE...ucho i odtyka ok 13-14, a czasem i nie. 2 razy byłam u laryngologa, zaglądał do ucha, mówił że czyste i bez obrzęków. Miałam badanie słuchu robione również 2 razy i za każdym razem super (chyba nawet lepiej ni ż na prawe) wink

A problem jak był tak jest.
                                        Co mnie pomaga? Wypicie szklanki wody i jej zwymniotowanie...Wiem, mało zdrowe, ale problem znika na cały dzień od razu. Oczywiście nie załatwia to sprawy, bo rano jest to samo;

Bardzo mnie to denerwuje. Ucho nie boli, tylko słyszę oddech, i czuję zatkanie co jest OKROPNEEE!!

Koleżanka tu pisała, że dostała diagnozę :obrzęk trąbki słuchowej. W jaki sposób to zdiagnozowali? MIałaś jakieś prześwietlenie?
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: ADA aloes IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.10, 16:06
                                          tez mam to, u mnie to grzybica ucha, w kazdym badz razie pomaga mi aloes,
                                          wkrop do ucha (tak zeby polecialo do srodka) 2- 3 kropelki z zakraplacza (szklanego) czystego aloesu (polecam aloes z plastikowej butelki 1 -litrowy)
                                          Myśle ze po paru dniach przejdzie.

• e-kasia27 Re: aloes 26.11.10, 01:20
                                            Jak Ci po lekach nie przejdzie, albo po pewnym czasie wróci znowu, to weź pod uwagę alergię pokarmową. Skoro rano się zatyka, a po południu przechodzi, to może rano zjadasz coś od czego pojawia się opuchlizna trąbki .Potem już tego nie jesz, więc opuchlizna ustępuje. Pomyśli, czy w Holandii jadłaś rano i piłaś to samo co w domu? Może tam czegoś nie jadłaś.
                                            • malwina882 Re: aloes 06.12.10, 10:55
                                              A więc tak- po ok 10 dniach brania leków zero poprawy i znów pojechałam do Holandii i tam-jak ręką odjął. Holandia leży w depresji(inne ciśnienie) więc pewnie dlatego tam było dobrze. Pozatym nie wybrałam wszystkoch leków bo miałam anginę i jak brałam do tego zestawu jeszcze antybiotyk to żołodek mnie strasznie bolał. Wróciłam do domu po 11 dniach( 9 listopada) i miałam spokój do dzisiaj. Dzisiaj znów to samosad Muszę znów się do lekarza wybrać! dzisiaj przyjmuje więc pojadę! I spróbuję z tym aloesem.Lekarz zaglądał mi bardzo głeboko do gardła i po objawach stwierdził ze to obrzęk trąbki ale badań zadnych nie robił. A jego leko gó... warte. Bardziej chba mi wyjazd pomógł bo do czasu wyjazdu ucho zatkane codziennie po tych 10 dniach brania leków. Dostałam sinupret 3 razy po 2 tabl., Telfexo 180mg 1 tabl. rano i krople do nosa Nasonex 2 razy po 2 psiknięcia!
                                              https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bvcqgw0vwdjeu.png
                                              https://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e42bbkd9g.png
                                              • e-kasia27 Re: aloes 06.12.10, 11:23
                                                A masz w domu jakiegoś zwierzaka? Albo może mieszkasz w starym domu i jest grzyb, albo dużo kurzu, albo jakieś rośliny, które Cię uczulają, bo to dla mnie wygląda na alergiczne.
                                                Próbowałaś kiedyś brać zyrtek albo claritynę? A jak byś pobyła trochę poza domem w Polsce?
                                                • malwina882 Re: aloes 06.12.10, 11:54
                                                  Ucho pierwszy raz zatkało mi się pod koniec 1 ciązy 4,5 roku temu. jak urodziłam był spokój. Później pod koniec 2 ciąży 1rok i 2 miesiące temu. ale tak sporadycznie. Jak urodziłam minęło może z 2 miesiące i zatkało się na stałe! Pomogły mi te 2 wyjazdy do Holandii, kiedy tam byłam ucho się nie zatykało wcale!Po powrocie do domu prawie miesiąc miałam spokój. Jeżdzę też często do rodziców na kilka dni i tam wcale nie jest lepiej. Mieszkam w nowym domu, mamy 2 chomiki ale zanim je kupiliśmy problem już był. Brałam przez miesiąc zyrtec i nie pomagało... Mam grzyb przy oknie w sypialni ale nie dużo, mam kilka kwiatków doniczkowych, w sypialni dracenę i fikusa.
                                          • malwina882 ADA 06.12.10, 10:57
                                            A skąd wiesz, że to grzybica? Jakiś lekarz postawił u ciebie taką diagnoze?
                                            • minniemouse Re: ADA 07.12.10, 05:57
                                              Mam grzyb przy oknie w sypialni ale nie dużo

to wystarczy. ja bym koniecznie dala go do zbadania, co to za grzyb szczegolnie ze pewne gatunki na dluzsza mete moga nawet zagrazac zyciu,
                                              np czarna plesn Black Mold
                                              Stachybotrys

forensic-applications.com/moulds/mouldphotos/Stachybotrys.jpg

Minnie
                                              • malwina882 otoskleoza 19.01.11, 20:47
                                                byłam dziś u jeszcze jednego laryngologa i po przebadaniu i dokładnym wywiadzie takią diagnozę zasugerował...wygląda na to, że powoli tracę słuch...
                                                • malwina882 Re: otoskleroza-poprawka 19.01.11, 20:49

• minniemouse Re: otoskleroza-poprawka 20.01.11, 02:11
                                                    a na jakiej podstawie tak sadzi?
                                                    szkoda by bylo, swoja droga..

Minnie
                                                  • malwina882 Re: otoskleroza-poprawka 20.01.11, 10:04
                                                    na podstawie tympanometrii, musze jeszcze audiometrię tonalną zrobić...
                                                    no szkoda i na dodatek to oznacza ze na moje ucho nie ma lekarstwa...muszę czekać az zacznę głuchnąć to będe się kwalifikowała na operację.
                                                  • minniemouse Re: otoskleroza-poprawka 23.01.11, 01:31
                                                    acha.
                                                    a na jaka operacje?

Minnie
                                                  • minniemouse Re: otoskleroza-poprawka 23.01.11, 01:42
                                                    ps.
                                                    po zrobieniu audiometrii
                                                    moze byc tak ze okaze sie ze masz juz ubytek sluchu.
                                                    moga ci wmawiac ze nie powinnas jeszcze noscic aparatu sluchowego bo
                                                    "bedziesz szybciej tracic sluch" itp bdzury.

ja na twoim miejscu nie sluchalalbym takich glupot - to jest glupota cierpiec z powodu utraty sluchu w sytuacji kiedy mozna slyszec lepiej przy pomocy aparatu, ktorych sa w tej chwili dziesiatki jak nie setki modeli od zuplenie niewidocznych umieszczanych w calosci w kanale ucha do zaczep za uchem.

tak czy siak sluch tracisz.

to jest porownywalne z ze zniechcaniem do noszenia okularow "bo szybciej oslepniesz"
                                                    w miedzyczasie czlowiek chodzi polslepy, jak kret.

To jest oczywscie twoj wybor, ja tracilam sluch powoli i mnie tez tak mowiono 'nie nos bo powinnas cwiczyc sluch' - co za bzdura, latwo mowic, a ja tylko sie meczylam bo nie slyszalam dobrze,
                                                    nigdy nie zalowalam, wrecz przeciwnie zalowalam ze za pozno zaczelam nosic aparaty!

Minnie
                                                  • malwina882 Minnie 25.01.11, 12:57
                                                    Nie wiedziałam, że nosisz aparat słuchowy, a jak to było u Ciebie? Też Ci się zatykało ucho jak mi? Ja mam takie uczucie pełności w uchu. Znalazłam też jeszcze jedną chorobę, nazywa się choroba Meniere, której też towarzyszy taka pełność w uchu...
                                                    Operacja na tą otoskleroze nazywa się stapedotomia. I jest, jak wyczytałam konieczka, gdyż zwapnienia towarzyszące tej chorobie mogą zająć całe ucho co już jest nie do wyleczenia.
                                                    Póki co czekam na audiometrię tonalną i wtedy będzie można postawić diagnozę. W tympanometrii albo inaczej audiometrii impendacyjnej? wyszło mi lekkie upośledzenie słuchu w tym właśnie lewym uchu.
                                                  • minniemouse Re: Minnie 26.01.11, 08:56
                                                    tak, mialam takie wrazenie ze mi sie ucho zatyka i odtyka ale u mnie jest cos innego niz u ciebie - utrata sluchu typu sensoryczno - nerwowa czyli odbiorcza.

u ciebie jakby stwierdzono utrate przewodzeniowa.
                                                    trzymam kciuki ze operacja ci pomoze!

bede czekac na dalsze wiadomosci smile

Minnie
                                                  • malwina882 Re: Minnie 26.01.11, 17:59
                                                    Tylko, że ja póki co żadnej utraty słuchu nie odczuwam. A jak długo ci się zatykało zanim zaczęłaś tracić słuch?
                                                  • minniemouse Re: Minnie 26.01.11, 23:30
                                                    achhhh nie pamietam to bylo w dziecinstwie.. baaardzo dawno smile

Minnie
                                                  • kozica111 Re: Minnie 12.02.11, 11:07
                                                    Mi po ciąży zrobiło się podobnie; doraźnie stosuję krople do nosa Polcrom - bez recepty i to pomaga /odtyka tez ucho/ .Ponadto zrobiłam sobie pantomogram który wykazał stan zapalny od korzenia zęba / nie czułam bólu/- przechodzący w zatokę, zatoka podrażniona, wywołała nieżyt a ten rozlazł się w kierunku ucha /osłabienie ciążowe wywołało pogorszenie stanu/ obecnie ząb solidnie przeleczony, ucho zatyka się rzadziej, krople czasem jeszcze stosuje.
                                                  • malwina882 kozica11 12.02.11, 11:48
                                                    Ja miałam pantomogram robiony jakoś w grudniu też w związku z zębem i miałam stan zapalny, ząb juz wyleczony, poza tym mam wszystkie zęby wyleczone. Myślę ze to nie ma związku z zębem. Jeśli to nie ta otoskleroza to być może jakieś sprawy ciśnieniowe( w związku z cisnieniem powietrza na dworze) albo nerwica albo tarczyca. Musze powtórzyc badania na tarczyce.
    • Gość: Gwerwr Re: zatyka mi się ucho! IP: *.afisnet.pl 09.02.11, 03:07
      www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10
      www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10https://www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10
      www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10https://www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10
      www.youtube.com/user/dolne11#p/a/u/2/BwMjXuUqp10
    • Gość: sawanna Re: zatyka mi się ucho! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 23:35
      Ja miałam podobną przygodę z zatykaniem ucha w ciąży, trwało to jeszcze długo po ciąży i było koszmarnie męczące. Kilku laryngologów przeszłam i na szczęście trafiłam na takiego, który pomógł - dostałam do nosa Avamys i leki przeciwalergiczne i pomogło - choć nic nie wskazywało na alergię. Oczywiście przyczyn może być dużo więcej, ale piszę - może pomoże, bo wiem jak bardzo to potrafi utrudniać życie. Powodzenia!
    • Gość: bubu Re: zatyka mi się ucho! IP: *.180.112.21.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.13, 17:08
      Ja tak mam i okazało się że to przez wysokie tętno krwi biore na to tabletki które obniżają tętno i ciśnienie krwi. Jestem w 5 miesiącu mogę a nawet musze brac te tabletki bo ciężarnym niestety wzrasta tętno lewe ucho dalo znow o sobie znac trudno nie moge zwiekszyc dawki a jakbym przestala brac to i ze wzrokien mialabym problem bo przy wysokim ciśnieniu niestety mialam zawezone pole widzenia w lewym oku. Tabletki duzo mi pomogły udaj sie do kardioliga.
    • palea Re: zatyka mi się ucho! 20.09.15, 09:48
      Witam, mam tę samą przypadłość. Zaczęła się 2 lata temu, również w okresie ciąży. Ale zbiegło się ze zmianą piętra w pracy na wysokie. Zatyka mi się ucho, gdy jestem bardzo aktywna tylko w ciągu dnia, gdzieś biegnę, podróżuję do pracy, podczas całego dnia pracy. Rano i wieczorem problemu nie ma... Odwiedziłam dobrą laryngolog (również otolarygnolog), słuch sprawdziłam i jest dobry. Ucho czyste, bez zapaleń. Diagnoza to krzywa przegroda nosowa i praca "na wysokości". Zmiany ciśnień powodują zatykanie ucha, a że mam obrzęk trąbki Eustachiusza to milimetrowa przestrzeń się zatyka. Można z tym żyć, doraźnie stosować krople na katar lub ewentualnie wyprostować przegrodę nosową. Ale większość z nas ma skrzywioną przegrodę, która nam się przesuwa jeszcze przy porodzie. Tylko osoby urodzone poprzez cesarskie cięcie mają prostą przegrode, o ile jej nie urazili podczas sportu czy zabawy.
      Na szczęście ta dolegliwość nie wpływa na jakość słuchu, jedynie słyszy się szmery i własny oddech w momencie przytkania. Co jest bardzo uciążliwe w pracy... Mi pomaga schylenie głowy bardzo nisko na chwilę i ucho się odtyka na jakiś czas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka