Dodaj do ulubionych

Kolposkopia - WAŻNE

IP: *.cable.pruszcz.turmak.pl 22.10.10, 11:51
Chciałabym spytać o kwestię związaną z kolposkopią i cytologią. Oczywiście bylam u lekarza, teraz czekam na wynik cytologii.
Trochę to trwa a ja bardzo się boję, już nie radzę sobie z tym strachem.
Mialam robioną również kolposkopię - poprosilam lekarza. Strefa miąższowa widoczna. Po próbie z kwasem octowym - brak cech dysplazji. Obraz prawidłowy.
Wiem jednak że oba badania są potrzebne, w jakimś sensie uzupelniają się.
Czy spotakałyście się z przypadkiem kolposkopii bez zarzutu, a złej cytologii ???
Strasznie sie nakręcam...

Wynika to z tego, że w styczniu 2010 wyszla mi z cytologii IIIka z ascusem.
Lekarz powiedział, że bywa tak przy braniu pigełek anty (?)
Zrobil mi po jakiś 2-3 tygodniach kolposkopię. Zadnych zmian. Wzięłam jeszcze opakowanie albothylu. Cytologia powtorzona po 3 miesiącach wyszła I (w sumie to też dziwne).

Teraz boję się na zapas.
Ciekawią mnie Wasze doświadczenia z kolposkopia+cytologią.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Kolposkopia - WAŻNE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 10:55
      Dziewczyny, proszę o odpowiedź
      • Gość: emka Re: Kolposkopia - WAŻNE! IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 24.10.10, 22:23
        Kolpo jest dokładniejsza i w zasadzie pokazuje nabłonek szyjki macicy- w skrócie można zobaczyć nieprawidłowe komórki te bardzo podejrzane. Cytologia może wyjść zła jak będzie najnormalniejszy silny stan zapalny bez komórek złośliwych. Nie masz się co nakręcać bo po ginekologu psychiatra cię będzie czekał.
        • jarekmaj Re: Kolposkopia - WAŻNE! 19.11.10, 11:14
          Cześć.
          Poczytaj medic.hg.pl/kolposkopia.html
          i nie nakręcaj się.
          Pozdr.
    • Gość: anuszka Re: Kolposkopia - WAŻNE IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.02.11, 08:36
      jesli kolpo wychodzi prawidlowa, to nie ma szans, zeby cytologia byla zla. Moze byc jednak odwrotna sytuacja.

ps a Ty juz przestan tego Swidraka tak reklamowac w kazdym watku, skoro taki z niego spec to dopisz go do listy dobrych ginekologow a nie zasmiecasz kazda wypowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka