IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 23:02
Witam, w związku z tym, że mój okres zwariował - miałam raz na kilka miesięcy, a do tego pojawiły się okropne pryszcze na dekolcie i plecach, a także owłosienie na całym ciele mi się zwiększyło, poszłam do ginekologa. Okazało się, że mam zaburzenia hormonalne, a co za tym idzie zespół policystycznych jajników. Po pierwsze mam pytanie, czy te zaburzenia mogą być wynikiem wcześniejszego stosowania tabletek antykoncepcyjnych?

Po drugie, aby to leczyć, dostałam tabletki antykoncepcyjne. Jeszcze ich nie stosowałam, bo nie wiem, czy te moje problemy właśnie nie wiążą się z tym, że kiedyś je brałam i mam jakieś obawy. Jednak od 3 miesięcy mam bardzo regularny okres. Nie wiem skąd ta zmiana. I nie wiem teraz, czy powinnam je stosować.

U lekarza byłam jakiś czas temu, a pytania pojawiły się dopiero teraz.. Czy ktoś się może na tym zna?

Proszę o radę, pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: PCOS 10.11.10, 06:56
      raczej nie nabawiłaś się choroby przez stosowanie tabletek.
      Miałaś robione badania hormonów? One potwierdzają PCO. Jeśli nie to zmień ginekologa, który to sprawdzi, a dopiero potem będzie leczył.
      Ja choruję na PCO i biorę tabletki już chyba z 10 lat. Innego wyjścia chyba nie było bo nie szło mnie uregulować. Miałam tak długie i intensywne krwawienia, że lądowałam w szpitalu. Wiem, że niektóre kobiety nie biorą tabletek, ale ja bym zwariowała gdybym przez całe życie miała wyczekiwać czy miesiączka będzie czy nie.
      • Gość: .agnie. Re: PCOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:19
        miłam robione badania hormonow - w nieduzym stopniu , ale jednak potwierdzily, ze mam PCOS, nie wiem tylko teraz czy brac te tabletki skoro od 3 miesiecy mam regularnie okres..
        • aaaniula Re: PCOS 10.11.10, 11:29
          ja proponuję abyś z wynikami zasięgnęła porady innego lekarza. Co dwie opinie to nie jedna, a jednak chodzi o Twoje zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka