Dodaj do ulubionych

Zrosty (chyba) po cesarce

15.01.11, 18:54
Mam pytanie głównie do mam po cięciach cesarskich. Drugie cięcie miałam 4,5 roku temu. od mniej więcej pół roku bardzo dokucza mi okolica blizny. Zewnętrznie nic się nie dzieje, zresztą rana od początku ładnie i szybko się goiła, lecz dotykając tego miejsca wyczuwam zgrubienia, jakby guzy. Miejsce to boli i rwie. Czasami czuję jakbym właśnie tam miała ranę - szczypie i "ciągnie". Czytałam że mogą to być tzw zrosty. Wiecie może jak sobie z tym radzić, Czy są jakieś maści czy leki na zmniejszenie tych zgrubień - o ile one właśnie są przyczyną tego bólu. Lekarz dał mi skierowanie na usg jamy brzusznej choć wątpię czy to właściwy tor. Do gina też mam zamiar się wybrać. Dzięki
Obserwuj wątek
    • tebacha Re: Zrosty (chyba) po cesarce 15.01.11, 20:41
      Niewiele. Doraźnie bardzo ciepłe okłady przynoszą ulgę. Mnie rwało często przy zmianach pogodowych - takie przeszywające nerwobóle. Teraz czekam na czwrate cięcie i to rwanie odczuwam koszmarnie...
      • ozana_1 Re: Zrosty (chyba) po cesarce 15.01.11, 21:20
        Czwarte cięcie cesarskie tak? czy podczas kolejnych cięć cesarskich lekarze usuwają te zrosty? Czy one zostają i powstają następne? Czy te zrosty - zgrubienia są w jakiś sposób niebezpieczne czy tylko powoduje ból i dyskomfort?
        • lidek0 Re: Zrosty (chyba) po cesarce 15.01.11, 21:46
          Mojej koleżance lekarz po trzeciej cesarce powiedzia, że czawrta ciąża jest za dużym ryzykiem, więc podziwiam, że się zdecydowałaś. Sama jestem po cesarce, na szczęście dolegliwości zrostowych nie mam ale zrosty pewnie tak /tylko w ciązy już nie będę wię cnei am to znaczenia/
          • Gość: tebacha Re: Zrosty (chyba) po cesarce IP: *.jmdi.pl 16.01.11, 11:47
            Trochę się zmienia podejście do tego "maksimum 3 cięcia". Mam znajome po 5, 6 cc, jedna czeka na 7. Lekarze mówią różnie, ale do czwartego nie widzieli przeciwskazań. Bardziej ich martwiło moje 20 lat cukrzycywink
            Nie wiem co oni robią w czasie operacji z tymi zrostamismile Wiem tylko, że przez nie każde kolejne otwarcie brzucha jest trudniejsze.
            • ambrozja08 Re: Zrosty (chyba) po cesarce 17.01.11, 12:09
              u mnie to samo, 2,5 roku po cc. blizna bardzo łanda niemal nie widoczna a ból tych guzków ( są 2 zauważone przeze mnie) coraz większy. zresztą zastanawia mnie fakt że one rosną, powiększają się i jeden widać jak wystaje na brzuchu, bradzo wyczuwalny..gina mam 9 lutego dopiero..
              • Gość: kaska Re: Zrosty (chyba) po cesarce IP: *.xdsl.centertel.pl 20.01.11, 20:50
                oj dziewczyny,dziewczyny wcale nie macie wiedzy medycznej
                Te zrosty o których mówisz nie mają z nimi nic wspólnego.
                Przy cc pod skóre została zawleczona tkanka z macicy -endometrioza.
                Kwalifikujesz się na zabieg,ale najpierw odwiedz lekarza i powiedz to co tu przeczytalaś,bo niektorzy są tak przytępi ze od razu się niedomyślają...
                Aha przed miesiączką te niby zrosty jakos się powiekszają i bardziej bolą....to tez mu powiedz to sie moze połapie od razu.
    • dasia_23 Re: Zrosty (chyba) po cesarce 17.01.11, 12:45
      A mi wycieli przy drugiej to co przy pierwszej źle zrobili. I po drugiej nie mam żadnych bóli. A po pierwszej dokładnie ciągnęło i szczypało co jakis czas sad
    • Gość: emka Re: Zrosty (chyba) po cesarce IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.01.11, 18:12
      "Lekarz dał mi skierowanie na usg jamy brzusznej choć wątpię czy to właściwy tor. "

Jasne,że to zły tor- my na forum mamy rtg w oczach w dodatku online.............
      • Gość: ulag6 Re: Zrosty (chyba) po cesarce IP: 94.75.121.* 19.01.11, 10:26
        Ja miałam cesarke 4 lata temu.
        W zeszłym roku czyli po ponad trzech latach, zrobił mi sie taki guzek nad blizną w powłokach brzusznych ( na bliźnie w środku)
        I okazało się że mam endometrioze...
        Objawy miałam takie że ten guzek przy każdym okresie mi rósł i strasznie bolał. w czerwcu miałam taki dwutygodniowy okres że lewdo co chodziłam.
        Dziewczyny nie zwlekajcie tylko idźcie do lekarza jak najszybciej, i zapytajcie się czy to może być właśnie endometrioza.
        Ja jestem akurat w trakcie poszukiwania dobrego ginekologa więc nie moge nikogo polecić
        (moja pierwsza diagnoza - nie wchłoneły mi się szwy po cesarce- to czemu dopiero po rzech latach zaczęło mnie boleć? gdy to usłyszałam zrezygnowałam z wizyt u tej Pani dr.)
        Pozdrawiam dziewczyny i życzę dużo zdrowia smile
    • Gość: Krzysztof Re: Zrosty (chyba) po cesarce IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 10:08
      rewelacja i tanio : sklep.golabsa.eu

naturalne produkty z wełny, ocieplacze, na stawy itp.. ale nie tylko poczytaj sobie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka