Gość: miki IP: *.elk.mm.pl 16.01.11, 19:24 Miał ktoś opryszczkę oka? Znajoma zachorowała, chciałabym się zapytać, czy to bardzo niebezpieczne i jak długo trwa leczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja34 Re: opryszczka oka 16.01.11, 19:42 ja miałam czy niebezpieczna? nie wiem-chyba nie ale za to upierdliwa niesamowicie-oczy bardzo mnie szczypały,łzawiły,miałam światłowstręt (musiałam nosić ciemne okulary nawet po domu) i całe czerwone oczy. dostałam jakieś krople-nazwy nie pamiętam bo to było z 7 lat temu- i heviran w tabletkach.z tego co pamiętam to leczenie trwało coś ok. tygodnia. musiałam mieć swój ręcznik,z nikim nie wolno się przytulać,dotykać oczu,żeby nie przenieść wirusa-mnie zalecano nawet spanie w osobnym łóżku.. w każdym razie choroba przeszła bez żadnych konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: opryszczka oka IP: *.elk.mm.pl 16.01.11, 19:57 Dziękuję za informację, heviran i ona bierze. Przestraszyłam się, bo czytałam, że opryszczka może nawet spowodować uszkodzenie widzenia. Ona jest po operacji laserowej oka i teraz w czasie rekonwalescencji przyplątała się ta opryszczka i mówi, że ma takie zamglone widzenie.Też tak miałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: opryszczka oka 16.01.11, 20:29 nie pamiętam ale tak jak pisałam choroba przeszła bez konsekwencji-a miałam stracha bo 2 tygodnie wcześniej wyleczyłam wirusowe zapalenie spojówek. naprawdę nie wiem co było gorsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaaga Re: opryszczka oka 16.01.11, 21:11 Ja miałam opryszczkę na powiece.I to w pierwszym trymestrze ciąży.Z reguły wyskakuje mi na nosie.Na na powiece wyglądała trochę jak jęczmień.Powieka spuchnięta i swędząca.Widzenia mi nie zakłócało.Nie dostałam nawet nic przeciwwirusowego tylko Oxycort do oczu.Była ok. tygodnia tak jak i ta "standardowa".Więcej nie powróciła w tym miejscu.Na szczęście.Bardzo się bałam,bo gdzieś tam wyczytałam,że może spowodować zapalenie opon mózgowych.Ta na oku.To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asturium Re: opryszczka oka 16.01.11, 21:18 Bardzo niebezpieczna! Miałam w okolicy oka i było nerwowo - jednocześnie konsultowałam się z okulistą i dermatologiem. Leczenie było długie - ze 3 tygodnie, trzeba unikać zimna. Ta z oka może spowodować opryszczkowe zapalenie mózgu - a ono może skończyć się tragicznie - chyba ze 30% zgonów, ileś procent powikłań - naprawdę to poważna sprawa. Ja miałam heviran 800 doustnie i szereg maści do oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: opryszczka oka IP: *.elk.mm.pl 16.01.11, 21:32 O, matko, teraz to mnie przestraszyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
asturium Re: opryszczka oka 16.01.11, 22:57 No sorry, ale napisałam Ci co wiem. Chorowałam na to osobiście. widziałam, słyszałam co lekarze mówili. Miałam zakaz dotykania oka, smarowałam go patyczkiem, musiałam myć ręce przed i po smarowaniu. A smarowałam 3 x dziennie po 2 maście. No i siedziałam w domu ze 3 tygodnie. Jak dla mnie koszmar. No i nie wiem czy to od tego, ale to oko z opryszczką mam nieco słabsze teraz - nie więcej niż pół dioptrii, ale jednak. Ale co najważniejsze - da się z tego wyjść bez szwanku - jak widać po mnie)) Głowa do góry, ja tylko Ci napisałam żeby nie lekceważyć tego, zachować daleko idącą ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: opryszczka oka IP: .PRE* / 192.168.101.* 17.01.11, 11:10 Dzięki, to, że wyszłaś z tego, jest pociechą, znajoma od razu trafiła do dobrego okulisty, z tym, że jest po operacji oka, gdy to się przyplątało.Leki dostała od razu, więc też liczę, że zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: opryszczka oka IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.01.11, 18:09 Owszem jest niebezpieczna. Jak się ma opryszczkę na wardze np. to trzeba uważać,żeby jej nie przenieść do oka bo można nawet wzrok stracić w najgorszym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: opryszczka oka IP: *.sta.asta-net.com.pl 22.08.14, 21:46 Ja mam opuszczę oka od 1,5 roku. Pomaga mi zwykła witamina c. Lub kompleks witamin z witamina c włącznie. Niestety nie każdy ma bajkowe bezstresowe życie i zawsze się wysypia... Na szczęście to wystarcza i jeśli czuje że oko boli tak jak zawsze to biorę nawet większą dawkę i już po 2 dniach jest lepiej a potem przechodzi na jakiś czas. Noszę również soczewki które nie wzmagaja choroby a nawet jeśli się dba o higienę soczewek to mam wrażenie że szybciej choroba ustępuje... Bałam się je używać bo nic na ten temat wcześniej nie mogłam znaleźć.. Na szczęście jest ok. Lekarz oczywiście też nie umiał się określić w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: opryszczka oka 19.01.11, 22:26 Moja znajoma ma opryszczkę w oku. W jej efekcie ma uszkodzony wzrok w 60%. Bierze Heviran non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a1234 Re: opryszczka oka 19.01.17, 08:55 Mąż od ponad roku się z tym zmaga, niestety walkę przegrywa, bo nie ma sposobu,ani na wyleczenie, ani na zapobieganie. Średnio co 2 tygodnie ma nawrót. Wirusowe zapalenie spojówki jest o tyle groźne,że można przez to oślepnąć, a nawet umrzeć jeśli przerzuci się na opony mózgowe Odpowiedz Link Zgłoś