Dodaj do ulubionych

Chleb: tuczy czy nie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 21:48
Od dawna na moim stole nie ma żadnego pieczywa. Polepszacze, spulchniacze, przedłużacze trwałości, fuuu.
Niektórzy pieką samodzielnie - i może to jest droga?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alina Chleb: tuczy czy nie? IP: *.toya.net.pl 22.01.11, 21:53
      100 gramów pieczywa chrupkiego to jest połowa opakowania i wystarcza na prawie tydzień (ja jem najwyżej dwie kromki dziennie - jedną na śniadanie, drugą na kolację). 100 gramów zwykłego chleba to jakieś dwie kromki (razowe, żytnie pieczywo jest ciężkie). Wystarcza na jeden dzień. Po drugie - chleb spokojnie można zastąpić niewielką ilością otrąb owsianych. Bo chodzi wyłącznie o to, żeby nie mieć zaparć. Ja praktycznie nie jem chleba i tylko dobrze mi to robi. Konsultowałam to z lekarzem i powiedział, że bardzo dobrze robię, bo i tak w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo węglowodanów.
    • Gość: 2q3w4e5r5 Chleb: tuczy czy nie? IP: *.bredband.skanova.com 22.01.11, 22:14
      niski poziom dyskusji
      • idingdong Re: Chleb: tuczy czy nie? 22.01.11, 22:40
        wystarczy podnieść się z podłogi smile
    • idingdong Chleb: tuczy czy nie? 22.01.11, 22:42
      A na tej stronie:
      wyborcza.biz/biznes/1,101716,8956054,Platki_wypieraja_chleb.html
      jedzą znacznie mniej pieczywa
    • Gość: rj Skąd te dane o spożyciu chleba? IP: *.centertel.pl 22.01.11, 23:36
      W artykule napisane zostało, że Polacy jedzą ponad 100 kg pieczywa rocznie. Tymczasem w tym artykule: wyborcza.biz/biznes/1,101716,8956054,Platki_wypieraja_chleb.html znaleźć można następującą informację:
      Jeszcze 10 lat temu Polak jadł 80 kg pieczywa rocznie. W ubiegłym roku było to już ok. 58 kg.
      Ktoś ma nieaktualne dane i ja wierzę raczej w te zacytowane liczby, bo człowiek, który je podaje, firmuje je swoim nazwiskiem. A ten artykuł jest anonimowy, więc można w nim napisać, co podpowie fantazja. Zwłaszcza, jeśli terminy gonią.
    • Gość: Dyta Chleb: tuczy czy nie? IP: 87.204.189.* 23.01.11, 09:45
      Przecież kalorie nie tuczą i ich ilość ma niewielki wpływ na otyłość. Trzeba patrzeć na indeks glikemiczny.
    • flow-vis Gazeta.pl zastrudnia skończonych tumanów 23.01.11, 12:53
      Nie pisze się "100 gram", tylko "100 gramów". Do szkoły matoły!
      • Gość: wer Re: Gazeta.pl zastrudnia skończonych tumanów IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.01.11, 13:52
        a co sądzisz o artykule? tumanie
        • Gość: trompke nic nie sądzę, bo sie go nie da czytać przez błędy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 17:03
          mam na myśli większość 'artykułów' na portalach internetowych - to poziom słabego licealisty, a przydałby się dziennikarz po studiach
      • Gość: Piotruś Re: Gazeta.pl zastrudnia skończonych tumanów IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 14:01
        Ale w knajpie to tylko 100 gram i galareta smile
      • Gość: 100 gram skoro bo mielim sto metry do szkoły IP: *.takt.com.pl 23.01.11, 14:42
        a na śniadanie jedlim dwóch śledzi , to co koledze do tego, jeśli popilim 100 graów wódki by uniknąć czkawki? I nie ubliżamy od matołów, szanujemy kolegem
      • Gość: senesza Re: Gazeta.pl zastrudnia skończonych tumanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 18:18
        ale waży tyle samo smile
    • Gość: chlebak Chleb: tuczy czy nie? IP: 62.233.131.* 23.01.11, 14:47
      A kto je na gramy?
      Zamiast 4 kromek zwykłego chleba zjadasz 4 chrupkiego i to jest zdecydowanie mniej kalorii.
      • Gość: qa.sia Re: Chleb: tuczy czy nie? IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 07:26
        to raczej bzdura, co piszesz, bo jedną kromką razowego chleba nasycisz się bardziej niż nawet czterema chrupkiego, który w dodatku smakuje jak tektura.
    • Gość: jagoda kto je sam chleb? IP: 213.25.175.* 23.01.11, 15:22
      kiedys to mozna bylo sam chleb ,jeszcze swiezy jesc a dzis to badziewie trzeba oblozyc pseudo-tluszczem + pseudo-wedlina + pseudo-serem + przenawozona zielenina i teraz to kaloryczny szajs moze nas smacznie zabijac.
      zrobcie test eliminacji produktow zywnosciowych.
      przez tydzien nie wolno jesc potraw z maka , chleba tez nie smile
      u mnie zjedzenie chleba po tygodniowej przerwie spowodowalo silny bol brzucha.
      i teraz chleb budzi u mnie obrzydzenie.
      ale .... w zeszlym roku pojawil sie na rynku chleb jak z dziecinstwa i brzuch mnie po nim nie boli i taki smaczny ,ze jak go zaczne jesc to zjadam caly bochenek ?????
      tylko chleb, maslo i sol. coz chemia wielka dzis jest i uzalezniacze tez sie produkuje.
    • Gość: j-s. Re: Chleb: tuczy czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 15:59
      Chętnie bym jadła chleb razowy, niestety w sklepach można dostać prawie wyłącznie jakieś farbowane karmelem gó...ane pszenne trociny, które na miano chleba nie zasługują.
      Ogólnie jakość każdego gatunku pieczywa spadła w ostatnich 20 latach na łeb i na szyję. Po prostu jeść się nie da, a coś jeść trzeba uncertain
      • mary_ann Re: Chleb: tuczy czy nie? 23.01.11, 16:29
        Mój brzuch poczuł się zdecydowanie lepiej, kiedy zaczęłam robić własny chleb na zakwasie.
        Fermentacja powodowana przez dzikie drożdże jest zdrowsza niż ta wywoływana przez tradycyjne, przemysłowo przetworzone drożdże sklepowe.

Wbrew pozorom takie pieczenie nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy. Kłopotliwe może być tylko samo wyhodowanie zakwasu, ale to też jest do przeskoczenia, można zresztą "pożyczyć" trochę na początek od jakiejś dobrej duszy.
        Kiedy mamy zakwas, przygotowanie chleba to pomieszanie odważenie mąki (mąk) i rozmieszanie łyżką (zero wyrabiania!) w misce składników (mąka, zakwas, woda, sól, ew. odrobina oleju, ziarna wg uznania) - wszystko razem to góra 10 min. Przekładamy do foremek i rośnie sobie parę godzin, potem hop do piecyka i po godzinie z kawałkiem jest mniam.
        Wystarczy piec raz na tydzień. Polecam!
    • Gość: ĄgosćĘ Nauka radziecka znała IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 23.01.11, 21:12
      takie przypadki, kiedy 1 kromka chleba równała się jednaj kalorii.
    • Gość: chlebuś Chleb: tuczy czy nie? IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 23.01.11, 22:05
      dobry chlebuś lepszy niż jedzenie chemiczne z fast foodów. Nie zrec tyle, uprawiac sport a nie kolejne tasiemce namiętnie oglądąc
    • Gość: xyz niedawno sami pisali, że spożycie spadło do 58kg IP: *.play-internet.pl 23.01.11, 23:17
      w ciągu ostatnich paru lat i to od poziomu 80kg rocznie. A tu nagle parę dni później roczne spożycie pieczywa wzrasta do ponad 100 kg. Szok i niedowierzanie, i nawet kierowca autobusu wstał i zaczął klaskać.

Albo po prostu wszystko co piszą na tym portalu to piszą na odp*erdol.
    • darmowysms Chleb: tuczy czy nie? 24.01.11, 01:03
      Ja kiedy jem dużo chleba mam po pewnym czasie bardzo suchą skórę, na dłoniach taką jak papier, odczuwam ogólnie swędzenie na skórze - chleb po prostu wysusza , dlatego pije się dużo słodkiej herbaty w czasie jedzenia kanapek. Ogólnie można powiedzieć, że apetyt na cukier, słodycze, takie ciśnienie na zachcianki to apetyt na nawilżenie. Takie działanie chleba powoduje, że jego wpływ na tycie jest o wiele większy niż wynika z liczenia jego kalorii.
      • osmanthus Re: Chleb: tuczy czy nie? 24.01.11, 03:46
        darmowysms napisał:

> Ja kiedy jem dużo chleba mam po pewnym czasie bardzo suchą skórę, na dłoniach t
        > aką jak papier, odczuwam ogólnie swędzenie na skórze - chleb po prostu wysusza
        > , dlatego pije się dużo słodkiej herbaty w czasie jedzenia kanapek. Ogólnie moż
        > na powiedzieć, że apetyt na cukier, słodycze, takie ciśnienie na zachcianki to
        > apetyt na nawilżenie. Takie działanie chleba powoduje, że jego wpływ na tycie j
        > est o wiele większy niż wynika z liczenia jego kalorii.

Ludzie, czy wam ktos placi za wypisywanie bredni?
        • minniemouse Re: Chleb: tuczy czy nie? 24.01.11, 09:44
          Przecież kalorie nie tuczą i ich ilość ma niewielki wpływ na otyłość. Trzeba patrzeć na indeks glikemiczny.

no i dlatego biedaczko jestes gruba lub walczysz z nadwaga...
          nie dziwie sie skoro w takie idiotyzmy wierzysz.

Co do chleba - zalezy ile sie go je- jak kilogramami to nic dziwnego ze tuczy.
          rowniez jak sie polozy na chleb pol kilo tlustego boczku to nawet jedna kromka utuczy.

Minnie

• darmowysms Re: Chleb: tuczy czy nie? 25.01.11, 11:30
          Bardzo się cieszę że przeczytałeś/łaś mój post, tylko nie wiem dlaczego twierdzisz że są to brednie ? Ja nie piszę niczego co przeczytałem w książkach, i co zobaczyłem w telewizji śniadaniowej, ale odczułem wielokrotnie przez wiele lat swojego życia na sobie. To jest moje doświadczenie życiowe w które wierzę i jestem go pewny.
          Proszę napisz dlaczego według ciebie są to bzdury - taka ocena bez jej umotywowania jest chyba nie na miejscu.
          A może chodzi o to że "ja tam nic nie wiem ale wierzę w naukę".
    • Gość: Inka Chleb: tuczy czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 15:51
      Wszystko czego się je za dużo to tuczy.Skórę nie wysusza chleb lecz najbardziej KOMPUTER , TELEWIZOR itp.Chleb należy jeść lecz nigdy z margaryną bo już zbyt wielu ludzi nosi okulary zawsze masło bo ono posiada cenne witaminy.Chrupki nie zastąpią chleba bo po nich też można tyć wszystko zależy o której godzinie kończysz jeść to z kolei zależy jaką masz pracę i o której godz. faktycznie jesz obiad.Ja znam takich co obiad jedzą jedni po 19 a drudzy o 23 godzinie - takie jest życie ? i tu tkwi błąd odżywiania.
    • neotehuana Chleb: tuczy czy nie? 19.04.11, 23:14
      Pieke chleb sama-na zakwasie-tylko z mak z pelnego przemialu.
      Pieke dwa -trzy razy w tygodniu. moj blog o chlebie
      Uwielbiam kanapki z duza iloscia sera i z warzywami . Lubie zjesc syte sniadanie i nigdy sobie go nie zaluje. Potem lekki obiad, a na kolacje owoc. Na przekaske duzo spacerow. Na figure nie narzekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka